Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307808 razy)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #435 dnia: 24 Wrzesień 2015, 18:48:14 »
BPNMSP! ;-) Wyszedłem widać z założenia, że do kawy da się wsypać mniej cukru niż zjeść w tabliczce kiepskiej czekolady... W godzinnej rozmowie niczego nie palnąć nie sposób ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #436 dnia: 24 Wrzesień 2015, 18:53:43 »
Piotrze, czy cukier jest tak samo potrzebny czekoladzie jak kawie? ;)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #437 dnia: 24 Wrzesień 2015, 19:00:24 »
Czekolada bez cukru ustawowo nie jest czekoladą, także chyba jednak czekoladzie cukier potrzebny bardziej ;-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #438 dnia: 24 Wrzesień 2015, 20:00:15 »
A czy do czekolady - takiej prawdziwej - sypie się biały cukier czy można też demerrara czy inne muscovado?
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #439 dnia: 24 Wrzesień 2015, 20:20:32 »
Raczej biały. Trzcinowe nie są perfekcyjnie suche.

Ustawowo, poważnie? Czy państwo, prawo to reguluje?

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #440 dnia: 24 Wrzesień 2015, 20:29:57 »
Na etykietach najczęściej widać zwykły biały cukier lub cukier trzcinowy, ewentualnie, jak w przypadku Cocoa - cukier kokosowy. Wymieniony z nazwy muscovado w formie dużych wyczuwalnych kryształków można znaleźć w niektórych tabliczkach Zottera. Demerary się raczej w czekoladzie (prawdziwej czy nie) nie używa, wyjątek znalazłem w postaci jakiejś maleńkiej manufaktury na wyspie Trynidad i dawnej receptury tabliczki 99% od Lindta.

Antonio - np. "Czekolada (...) oznacza wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów" w dyrektywie 2000/36/WE...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #441 dnia: 24 Wrzesień 2015, 22:12:28 »
Taa... ślimak to ryba lądowa a marchewka owoc.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #442 dnia: 25 Wrzesień 2015, 00:03:17 »
W godzinnej rozmowie niczego nie palnąć nie sposób
;) śmiesznie wyszło w kontekście polecenia artykułu właśnie tu. Co nie zmienia faktu, że przeczytałem z przyjemnością.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #443 dnia: 08 Październik 2015, 21:16:35 »
Teraz dopiero dotarło do mnie dlaczego Lindt, nawet 85% nie smakuje, albo smakuje sztucznie:



Oprócz miazgi kakaowej czyli "zmiażdżonych" ziaren zawiera dość mocno już przetworzone: odtłuszczone kakao i masło kakaowe. Szok.
Przecież proszek jakim jest to odtłuszczone kakao w ogóle nie ma żadnych walorów charakterystycznych dla ziaren kakao. Masło kakaowe też już nie ma żadnego charakteru ziaren, z jakich zostało wyprodukowane...

Ciekawe jakie są proporcje tych trzech kakaowych składników? Może się okazać, że wszystko to tylko kakao i tłuszcz kakaowy wymieszane z cukrem?
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2015, 21:26:06 wysłana przez Antonio »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #444 dnia: 08 Październik 2015, 21:18:44 »
Nie znam się na prawdziwej czekoladzie . W takim razie która jest najsmaczniejsza tak aby wejśc w ten asortyment?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #445 dnia: 08 Październik 2015, 21:24:00 »
Wyżej o tym była dyskusja :). Ja tam jestem na etapie całych ziaren kakao... A czekolada powinna być z ziaren tylko zrobiona, Bean to Bar na to wołają ;).

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #446 dnia: 08 Październik 2015, 22:06:01 »
Ja zacząłem jeść ziarna od Antonio to wciąga... :doh:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #447 dnia: 09 Październik 2015, 06:20:35 »
Ciekawe jakie są proporcje tych trzech kakaowych składników?
Teoretycznie kolejność składników powinna odpowiadać procentom. Czegokolwiek jest najwięcej, powinno to być wymienione w składzie jako pierwsze i kolejno na śladowych ilościach kończąc.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #448 dnia: 09 Październik 2015, 07:03:08 »
Sam dobrze wiesz Andrzeju, że ziarna to podstawa. Co spróbowałem lindta to kwaśny, ale nie kwaskowy a kwaśny (mowa o 70%+)

Wczoraj wreszcie dokopałem się do Menakao sezam+kokos. Zacna, choć próbka 25 gramowa. Wcześniej była Labooko Thank you - uuuu!
Karmelowa i kawowa. Karmelowa tak twarda, że aż strach. Ale obie interesujące.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #449 dnia: 09 Październik 2015, 07:16:09 »
Sezam w jakiej był postaci?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi