Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307788 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #405 dnia: 10 Lipiec 2015, 16:51:56 »
No tak, rozpoznałem "moje" kamienie ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #406 dnia: 13 Lipiec 2015, 17:19:06 »


Powiem tylko, że jest to po prostu smakowite... ;)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #407 dnia: 13 Lipiec 2015, 17:51:15 »
Ależ mi się marzą jakieś dobre ziarenka kakao w czekoladzie...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #408 dnia: 13 Lipiec 2015, 21:27:19 »
Kiedyś zachwyciły mnie ziarna kakao w czekoladzie kupione gdzieś w Italii. Był to mój pierwszy kontakt z "czystym" kakao.

Piotrze, zastanawiam się nad temperowaniem w czekoladziarce GBG, czyli w prostym naczyniu z regulowaną temperaturą kąpieli wodnej... Co o tym myślisz?

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #409 dnia: 13 Lipiec 2015, 22:48:49 »
Chyba ściągnę ziarenka w czekoladzie od Pralusa (Francja), dobre były.

Czekoladziarka - a masz tam na tyle dokładną i skuteczną regulację temperatury, żeby to miało szansę zadziałać? Potrzebne z grubsza 45oC, 27oC, 32oC, mieszanie i dużo cierpliwości ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #410 dnia: 14 Lipiec 2015, 07:56:18 »
Kontrola jest ok, ale najpierw spróbuję zrobić to między kamieniami ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #411 dnia: 15 Lipiec 2015, 08:34:24 »


Tak się kręci ok. 1800g czekolady ;).
Mam nadzieję, że temperowanie będzie równie fascynujące. Najbardziej żmudne jest pozbycie się łusek... Na razie nadużywam kciuków dłoni :(.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2015, 08:37:40 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #412 dnia: 15 Lipiec 2015, 08:35:47 »
Smakuje aż tak dobrze jak wygląda?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #413 dnia: 15 Lipiec 2015, 08:42:03 »
Smakuje nieźle aczkolwiek same ziarna były tym razem fascynujące. W dwa dni zjadłem ich chyba 3 tuziny. W garnku są już ziarna z cukrem muscovado i z czystym masłem kakaowym. Kręci się od wczorajszego popołudnia ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #414 dnia: 16 Lipiec 2015, 07:01:46 »
Trzy dni biegania wokół kakao i czekolady:


Efekt: piegowata armia ;). Ale proces temperowania chyba już zrozumiałem...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #415 dnia: 16 Lipiec 2015, 07:11:33 »
Śliczne foremki  :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #416 dnia: 16 Lipiec 2015, 07:22:13 »
foremki to pikuś, Andrzej czy zaczyna nabierać gładkości?
No i czy kwaski czy też w słodycz idzie?

ps. ciesz się, że mam tak do Was daleko  :evil: bo bym chyba zaczął nocować przy tym blacie  :redface:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #417 dnia: 16 Lipiec 2015, 07:26:45 »
Czekolada jest i gładka, lśniąca i twarda, i nawet dźwięcznie pęka ;). Te piegowate plamy prawdopodobnie są masłem kakaowym, jakie dodałem do wygładzonej masy pod koniec mieszania, by (gdzieś coś wyczytałem) lepiej się czekolada skrystalizowała. Sądzę, że to masło nie rozpuściło się dokładnie; jako że samo miało strukturę typu VI, nie mogło się rozpuścić w temperaturze ok. 32 stopni (ale kto to wie?) Nauka z tego nie poszła w las, fizyczne aspekty czekoladowego "budownictwa" są niesamowicie wciągające, ale...
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2015, 07:44:44 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #418 dnia: 16 Lipiec 2015, 07:27:45 »
Opowiedz jak smakuje  :pycha:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #419 dnia: 16 Lipiec 2015, 07:35:08 »
Zjadłem dziś jednego ludzika i nie umarłem w butach ;). Ale był ok, przynajmniej gładki i rozpływający się w ustach. Wolę jednak czyste kakao, chociaż może jestem jednym z nielicznych takich hardcorowców. Czekolada, nawet ta pierwsza, prototypowa, nieutemperowana została po prostu zjedzona i pochwałami nagrodzona ;). Wyobrażam sobie co się stanie z ludzikami dzisiaj  :pycha:.

Gdzieś czytałem, że czekolada może być w sensie doznań sensorycznych bogatsza niż kawa i wino. Autorzy Manufaktury Czekolady opowiadali w wywiadzie jaki niedawno czytałem o 15 "smakach" czekolady, gdy oni na razie 4-5 są w stanie określić. Moim zdaniem intensywność wrażeń smakowych (gorycz/kwaskowatość/cierpkość/słodycz) może da się jakoś sklasyfikować, podobnie jak w przypadku kawy. Sporo jest tu wrażeń dotykowych: gładkość, szorstkość, rozpływanie się w ustach. Natomiast aromaty czekolady, kakao są tak dominujące, że chyba nie ma tu mowy o tak wielkim bogactwie jak w przypadku kawy...

Dopiero wczoraj uświadomiłem sobie ile pracy to kosztuje. Dla porównania, kawę palimy np. 15 minut, po chwili możemy ją zaparzyć, cały więc proces produkcji trwa pół godziny. Pracę nad czekoladą liczy się w dniach i nawet nie mamy pojęcia jaki może być efekt końcowy...
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2015, 07:41:06 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi