Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307807 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #360 dnia: 20 Kwiecień 2015, 21:10:44 »
Fakt, jest spory repertuar owych czekolad i czekoladek
Dorwałem fajne miejsce z nimi - przekonując Pana Marka K. do sprowadzania porciaków do swojego sklepu skusiłem się na Labooko Peru 100%
 :pycha: i wpadłem  :redface:

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #361 dnia: 23 Kwiecień 2015, 10:35:38 »
Wielokrotnie poruszaliśmy temat "testerów", zestawów różnych neapolitanek. Gdyby ktoś z szanownych miał ochotę na takie cudo, służę  - 7 czekoladowych medali, sympatyczny sposób na spróbowanie 5 gorzkich i 2 mlecznych czekolad z 5 plantacji. 20 zł + wysyłka, fajne też na prezent. Mam też neapolitanki od Cluizela luzem po 2 zł sztuka - wybór: Mangaro (Madagaskar), Mokaya (Meksyk), Los Ancones (Dominikana), Vila Gracinda (Święty Tomasz). Jeśli ktoś woli większy format, to chwilowo mamy po kilka tabliczek, włącznie z Noir Infini 99% czyli baaardzo ciemną - http://sklep.sekretyczekolady.pl/producent/michel-cluizel Po neapolitanki i zestawy - PW.


Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #362 dnia: 26 Kwiecień 2015, 21:59:57 »
Przeczytałem dzisiaj zastanawiającą poradę na opakowaniu Lindt 99%. W wolnym tłumaczeniu: Aby w pełni doznać pełnego bukietu aromatów kakao spróbuj połączyć próbowanie czekolady z piciem kawy.
Zero informacji w jaki sposób - przed, po, w trakcie. Czy wiecie w czym rzecz z tym łączniem?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #363 dnia: 26 Kwiecień 2015, 22:04:56 »
Kawa dość dobrze neutralizuje czekoladowe fontanny aromatów ;).

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #364 dnia: 26 Kwiecień 2015, 22:06:22 »
zacznę od tego, że nie mam pojęcia, ale
smakuje Tobie lindt? którykolwiek?
Ja jakoś zbyt kwaśno odbieram ich mocniejsze produkty  :(

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #365 dnia: 26 Kwiecień 2015, 22:35:01 »
Lindt 99% to samo zło. Według jednego z recenzentów - jak cement, tępa i nijaka ;) Zdecydowanie lepiej spróbować Noir Infini 99% od Cluizela. A nawet setki z Ghany od Manufaktury Czekolady.

Doceniam lindtowe złote zgłoski w historii czekolady (wynalezienie konszowania), zaczynając poznawać świat czekolady bardzo lubiłem ich 70tkę (jaka jest dziś - nie wiem, dawno nie miałem okazji ani potrzeby próbować), ale 99% to była i jest porażka.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #366 dnia: 27 Kwiecień 2015, 06:27:28 »
Ale co sądzicie o sugestii odkrytej przez Zamka?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #367 dnia: 27 Kwiecień 2015, 07:05:12 »
Na opakowaniu (złota folia) opisują początkowo całkiem rozsądną ścieżkę rozwoju - kosztowanie kolejnych wersji, począwszy od 70%
Oczywiście, jak to ma miejsce i w tym przypadku, nie piszą że nie po jednej tabliczce nabędziemy doświadczenia  :)

Tak myślę, że kawa i kakao mają wspólne aromaty, kawa poprzez temperaturę naparu wspomoże rozpuszczanie czekolady co zdecydowanie wspomoże niezbyt doświadczonych "smakowaczy".
Dodatkowo, 99% to zbyt mocna/ciemna czekolada, a kawa może lekko zamaskować niezbyt przyjemne dla większości ludzi doświadczenia.

ps. a Ty Andrzeju, widzisz jakiś "dopalacz" w kawie w kontekście czekolady?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #368 dnia: 27 Kwiecień 2015, 08:52:46 »
Może to pomoże ;)





Rozdział nazywa się " Coffee and Chocolate Harmonisation "

Nie wiem na ile to jest profesjonalne bo do poziomu z tej książki odnieść profesjonalnie się nie mogę. Ale publikacje mogę wypożyczyć jeśli ktoś jest chętny.


   
LMWDP #469

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #369 dnia: 27 Kwiecień 2015, 09:44:54 »
Może to pomoże
Tak, dziękuje. A o czym jest ta książka?

P.S. Czekolady Lindt 99% nie jadłem....tak żartując po Waszych komentarzach na jej temat może ta porada jest dowodem na to, że bez popitki nie da się jej zjeść. :hihihi:
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2015, 09:48:16 wysłana przez zamek »

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #370 dnia: 27 Kwiecień 2015, 09:49:36 »
Nam na degustacjach ziarna kawy przydawały się do odświeżenia nosów po kilku czekoladach, ale zalecamy raczej powstrzymanie się od aromatycznego jedzenia i napojów na pewien czas przed kosztowaniem czekolady. Gotowa kawa służyła czasem jako odniesiene aromatyczne kiedy w czekoladzie czuliśmy coś przypominającego kawę, ale rzadko doszukiwaliśmy się synergii z połączenia kawa+czekolada.

Mamy czekoladki w takiej 4-gramowej podłużnej wersji, która teoretycznie służy do pomieszania sobie nią espresso, ale jakoś wolę oddzielnie cieszyć się moim doppio i oddzielnie taką czekoladką :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #371 dnia: 02 Lipiec 2015, 09:03:33 »


To moja pierwsza czekolada, bean to bar ;).

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #372 dnia: 02 Lipiec 2015, 09:45:40 »
Ile to gramów szczęścia?  :pycha: :brawa:

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #373 dnia: 02 Lipiec 2015, 11:01:07 »
To moja pierwsza czekolada, bean to bar .

Super! :) Teraz się musisz za jakąś fajną foremką porozglądać. Silikon tanio, poliwęglan fachowo, ale z tego drugiego ciężko wyciągnąć czekoladę jeśli nie uda się jej poprawnie stemperować ;)

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #374 dnia: 02 Lipiec 2015, 12:00:53 »
 :brawa: :ok:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi