Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307839 razy)

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #345 dnia: 09 Kwiecień 2015, 10:25:05 »
Le Chocolat w Wawie podupada :'( ...nie wiecie gdzie teraz można kupić czekolady Amedei, Domori czy Cluizel?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #346 dnia: 09 Kwiecień 2015, 10:28:48 »
Tutaj u CzekoladowegoPiotra http://www.sekretyczekolady.pl/

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #347 dnia: 09 Kwiecień 2015, 11:14:11 »
Dzięki!!! (co prawda jest tylko i aż Amedei)
A tą stronę znacie? http://www.seventypercent.com/reviews-list/
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2015, 11:25:35 wysłana przez zamek »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #348 dnia: 09 Kwiecień 2015, 11:27:14 »
Pogadaj z Piotrem, może ma coś, czego nie widać w sklepie ;-)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #349 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:08:16 »
Z Domori będzie ciężko, ich dystrybutorem teoretycznie jest Le Chocolat, ale w praktyce dawno tam tych czekolad nie było. Amedei masz u mnie w e-sklepie, a wybór tabliczek i neapolitanek od Cluizela będę miał pewnie pod koniec przyszłego tygodnia, czekam na realizację mojego zamówienia. Na dniach uzupełnię zapasy Menakao, to też naprawdę przyjemna półka, choć wytworzona tysiące kilometrów od Włoch czy Francji :)

Dzięki!!! (co prawda jest tylko i aż Amedei)
A tą stronę znacie? http://www.seventypercent.com/reviews-list/

Jest jeszcze moja strona z linkami do recenzji z różnych blogów - Fine Chocolate Reviews
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2015, 13:13:19 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #350 dnia: 09 Kwiecień 2015, 13:31:37 »
Dzięki. Nakupowałem już Amedei :) - w tym ostatnia tabliczka boskiego ;D Toscano Red. Za tydzień, dwa wracam po Cluizela i Menakao.

P.S. W Le Chocolat usłyszałem nieoficjalnie, że Domori, Amedei i innych głupot już nie będzie bo idą w swoje produkty, typu musy czekoladowe :ohyda:, którymi próbują mnie tam karmić jak jestem co tydzień. Na szczęście jest jeszcze Zotter, Valrhona i Blanxart....ale ogólnie równia pochyła :picardpalm:.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #351 dnia: 09 Kwiecień 2015, 18:32:23 »
Nie jest źle, jest szansa Zamku na zasilenie sklepu towarem z java'y  :taktak:
Jak byliśmy ze 2 tyg temu to takie info (nieoficjalnie  ;D ) otrzymaliśmy.

ps. nie wiem która Cię chce karmić, ale jest taka jedna która jak przygotuje mus to "nie ma we wsi... bata" słowo.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #352 dnia: 09 Kwiecień 2015, 21:04:16 »
Zamku, Ty sam powinieneś wziąć się za produkcję czekolady. Piec bardzo dobry już masz. Behmor jest idealny do kakao.  Resztę sobie szybko skompletujesz...
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2015, 21:13:28 wysłana przez Antonio »

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #353 dnia: 10 Kwiecień 2015, 10:23:51 »
Piec bardzo dobry już masz. Behmor jest idealny do kakao
Sprzedany w 2012.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #354 dnia: 10 Kwiecień 2015, 14:48:06 »
Jak się to stało? Można też w piekarniku... i lepiej to działa w przypadku kakao niż z kawą.

Offline gie Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Krups Vivo, kawiarka Ikea, tygielek, Aeropress
  • Młynek: Turecki, Zassenhaus Havana, Zelmer 986.6000, Rossi RR45
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #355 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:51:58 »
Łatwiej niż z kawą :) Gorąco polecam własne próby, ostatnio prażyłem w tygielku na kuchence gazowej, temp ziaren ~130 st przez 20 minut, wyszły pyszne świąteczne czekoladki.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #356 dnia: 14 Kwiecień 2015, 01:18:00 »
Są wyniki tegorocznej edycji nagród Akademii Czekolady, najważniejszego konkursu dla czekolad z wyższej półki, który od 2005 roku pokazuje co dzieje się w branży.

https://gallery.mailchimp.com/68714f77fe35f715426d7af93/files/The_Academy_of_Chocolate_Announces_the_Results_of_the_Awards_2015.pdf

Zaskoczenia? Obok Węgrów (Rozsavolgyi Csokolade) i Litwinów (Naive) do których już się w wynikach ważnych konkursów przyzwyczaiłem, tym razem pojawili się też Czesi (Jordi's Chocolate, marka która przechodzi ciekawą ewolucję i ma coraz ciekawszą ofertę). Niedługo z regionu będzie brakować tylko Polaków, jeśli się nie postaramy tego zmienić ;-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #357 dnia: 14 Kwiecień 2015, 08:31:40 »
Jak by tak spróbować po kawałku każdej z listy to by chyba ponad kilogram czekolady wyszło ;)
LMWDP #469

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #358 dnia: 20 Kwiecień 2015, 19:15:05 »
Nowy towar, nowe doznania, austriackie gadanie (jedzenie ;) )
Skosztowaliśmy raptem jednej - mleczna 70% - o tak, to jest to
czuć klimaty mlecznej czekolady, jednocześnie suchość dobrej ciemnej - fajny miks.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #359 dnia: 20 Kwiecień 2015, 20:01:15 »
Zotter jest niezwykły, więcej produktów niż dni w roku mają :) Na zdjęciu też mleczna, którą Georg Bernardini (dziś czekoladowy krytyk, wcześniej współtwórca Coppeneur) uznał za najlepszą mleczną w swojej książce "Der Schokoladentester". Truskawkowa ma obłędny kolor ;) Większość serii Labooko (czyli właśnie te tabliczki pakowane 2x35g) jest warta uwagi. Zwłaszcza wszystko z ziaren z Peru czy Belize. I "pojedynki", dwie różne tabliczki w jednym opakowaniu, ostatnio zotter wrócił do tego świetnego konceptu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi