Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307847 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #315 dnia: 16 Styczeń 2015, 13:23:33 »
Kuwertura dobra do picia, mniej do jedzenia.
A co z Piotra ofertą?

sp.  powiększ
Galler jest super, może być WEISS,  super jest Blanxart
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2015, 13:25:51 wysłana przez KrzychK »

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #316 dnia: 16 Styczeń 2015, 13:32:50 »
Do Piotra pisałem wczoraj ale na razie milczy. Po za tym 70% - chyba zbyt wytrawna dla mnie ? Ja chcę właśnie do picia. Co sądzisz o ofercie z mojego linka ?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #317 dnia: 16 Styczeń 2015, 13:56:53 »
Powiem tak - jako pastylka V.G. 70% jest słodka, nie wytrawna, Jako rozpuszczona jest słodka, mocno słodka.
Dużo jej nie dasz rady za jednym posiedzeniem. Mocno (pozytywnie) pachnie.

Mleczne? IMHO ulepek. Ale to ja.

W luxfood jest 3kg ale za 324 zł - ale nie kupowałem tam nic

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #318 dnia: 16 Styczeń 2015, 15:02:22 »
@maro - pamiętaj że te pastylko do śmietanki/mleka zaaplikujesz - dobrze spienione będzie słodkie. No i te 70% jak dla mnie nie było wcale gorzkie - wręcz przeciwnie, przyjemne i orzeźwiające. Mocne i konkretne ale bez goryczy.
LMWDP #469

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #319 dnia: 16 Styczeń 2015, 15:58:35 »
Edit: Sytuacja dynamicznie się zmienia  ;) Odezwał się Piotr i biorę 3kg Guanaję w cenie 283 zł. Przenoszę się jednocześnie do działu "zakupy grupowe" jeśli ktoś jest chętny to piszcie już tam.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2015, 16:08:06 wysłana przez maro »

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #320 dnia: 29 Styczeń 2015, 13:54:20 »
Powiem tak - jako pastylka V.G. 70% jest słodka, nie wytrawna
Przyznam się, że nie wierzyłem  :redface: że jest słodka. Gdy wczoraj dostałem paczkę od Piotra i spróbowałem to uwierzyłem. Czekolada jest świetna  :pycha: Bardzo dobrze się roztapia. W zasadzie pastylka wrzucona do filiżanki przelanej wrzątkiem pięknie sama się rozpuszcza. Wielkie podziękowania dla Piotra  :kwiat:

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #321 dnia: 29 Styczeń 2015, 13:57:33 »
Przeprosiny przyjęte  8)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #322 dnia: 29 Styczeń 2015, 14:01:08 »
Choć nie do końca nie wierzyłem  ;) W końcu 3kg wziąłem w ciemno  :lol2:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #323 dnia: 29 Styczeń 2015, 14:55:49 »
Dajcie przepisy jak ją najlepiej przygotować :)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #324 dnia: 29 Styczeń 2015, 15:46:06 »
Przepis jest prosty:
Fondue lub filiżanka + świeczka IKEA, resztę kupisz w Macro w dziale z owocami albo w warzywniaku czyli: ananas, gruszka, kiwi, mango, banan, awokado, daktyle, papaja, melon itd... Dzieci wciągają też z bezą i herbatnikami  :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #325 dnia: 29 Styczeń 2015, 16:15:51 »
W zasadzie pastylka wrzucona do filiżanki przelanej wrzątkiem pięknie sama się rozpuszcza.
W czym się rozpuszcza w cieple przelanej wrzątkiem filiżance?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #326 dnia: 29 Styczeń 2015, 16:30:10 »
Dziś a otrzymałem ją kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia 2014 r otworzyłem Mastro Antonio "Czekolada" Do dziś nie miałem odwagi tego spróbować. Może po przejściach z Monbana od Cofeedesków panicznie bałem się wziąśc ten produkt na ruszt. Rozpuściłem w gorącym mleku. A żeby bardziej wspomóc apetyt na ten specyfik wcześniej przespacerowałem sie 20 km. Choć w składzie jest cukier nie czuję w czekoladzie że to własnie on gra pierwsze skrzypce. Czekolada się świetnie rozpuszcza. Na przodzie jako poczet sztandarowy maszeruje kakao. Nawet 15 minut po wypiciu czuję posmak w ustach. To jest czekoladowy rarytas. Wspaniały smak zero osadu na podniebieniu. To tylko jeszcze raz mnie utwierdza w tym, że Mastro Antonio ma produkty z najwyższej półki i nie ma tu wciskania tanich chwytów reklamowych byle by się pozbyć towaru.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #327 dnia: 29 Styczeń 2015, 16:57:29 »
manfred, możesz napisać coś więcej o przejściach z mobaną? Lub przypomnieć gdzie pisałeś, bo przegapiłem.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #328 dnia: 29 Styczeń 2015, 17:04:41 »
Ta mobana to dla mnie bez różnicy w porównaniu z nesquik z tym królikiem. Znam to bo póki nie zajmowałem się kawą tylko chlałem wódkę i piwo to często córce robiłem w takie zimowe wieczory czasem rano w niedziele na śniadanie jak nam się nie chciało kakao gotować. Kilka razy to spróbowałem i mam takie odczucia. Recenzji nie pisałem luźno się wypowiadałem ale teraz to chyba nie znajdę. Czekoladę kupiłem aby posypywać lody, bitą śmietanę i takie tam. Siedzi to w szafce i ciężko z domowników namówić na to. Za mało nasypiesz lura za dużo cukier. Owszem jesli ktoś lubi to proszę. A na koniec stwierdzę ze w saszetkach jest o niebo smaczniejsza od puchy ale to może takie placebo sam nie wiem.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #329 dnia: 29 Styczeń 2015, 17:07:43 »
Dzięki, czyli nie tego szukam...
A opisy takie apetyczne :mrgreen:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi