Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307813 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #285 dnia: 14 Styczeń 2015, 18:07:21 »
W  czekoladach jest wciąż słaba konkurencja...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #286 dnia: 14 Styczeń 2015, 20:48:53 »
Żeby nie powiedzieć całkiem lipna.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #287 dnia: 15 Styczeń 2015, 06:50:20 »
Antonio, wydaje się że konkurencja jest i nie jest to mały i słabo rozwinięty rynek ale faktem jest że w naszym kraju 99% produkcji
to mydło oraz to, że nie jest łatwo dostępna oferta dobrych jakościowo czekolad w każdej miejscowości w PL. Ale dla chcącego nic trudnego - jest internet.

Za to bardziej martwi mnie to, że jakkolwiek to zabrzmi - snobizm na lepsze i doskonałe gatunkowo kawy wygenerował mały, ale zauważalny popyt,
to czekoladę jako naród jemy mydlaną (ten promil szukających dobrej czekolady nie jest nawet zauważalny).
ps. ale co się dziwić jak taki jeden gość z czekolad mówi, że lubi ..... "słodkie"  :sciana:

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #288 dnia: 15 Styczeń 2015, 07:52:02 »
Raczej nie o brak konkurencji chodzi tylko o brak popytu. Dobra czekolada jest droga a reakcję na takową nawet na tym forum skupiającym ludzi pijących drogą zaparzoną w drogim sprzęcie kawę bywają powalające  ??? Czyli takie jak tu: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=874.0

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #289 dnia: 15 Styczeń 2015, 08:30:14 »
Kurczaczki, mogłem bardziej dosadnie powiedzieć, że cena była z rodziny wysokich  :diabelek: w stosunku do innych ofert, które widziałem.
Nasz rynek pod tym względem jest specyficzny, a szkoda bo zapewne są firmy małe ale z dużym potencjałem.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #290 dnia: 15 Styczeń 2015, 09:06:45 »
W każdym razie warto spróbować. Ja po spróbowaniu tej delicji z najwyższej półki stwierdzam, że wolę kawę  ;) ale nie dziwię się ludziom którzy kupują drogą czekoladę, herbatę, wino...
Mimo, że nie jestem zapalonym czekoladziarzem to gdyby się kroiło jakieś zbiorowe zamówienie na jakąś fajną czekoladę to ja się zapisuję  :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #291 dnia: 15 Styczeń 2015, 09:12:54 »
A ja szukałem wspólników na tą mała paczuszkę 3kg  :ups:
Bo cena była zdecydowanie fajniejsza niż ta wystawiana w shopach

a pogadaj z Doktorkiem, chyba był zainteresowany....

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #292 dnia: 15 Styczeń 2015, 09:20:53 »
A ja szukałem wspólników na tą mała paczuszkę 3kg  :ups:

Dla mnie czekolada to rzecz sezonowa. Teraz w zimie (o ile tak można powiedzieć) bym wziął około kilograma.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #293 dnia: 15 Styczeń 2015, 09:59:14 »
a pogadaj z Doktorkiem, chyba był zainteresowany....
ale się na razie nasycił tabliczką 250g i puszką 250g 100% kakao :D
Do tej 3kg paczuszki moglibyśmy gdzieś na przełomie luty/marzec wrócić - wtedy znów trochę wypieków się szykuje :D
LMWDP #469

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #294 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:07:50 »
Więc wpisz mnie na listę  :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #295 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:12:23 »
Wydaje mi się, że czekoladowa twórczość jest ekstremalnie trudna. Gdy delektuję się intensywnością i różnorodnością palonych własnoręcznie ziaren kakao, to potem zbyt słodkie najczęściej czekolady odbieram negatywnie. Ale dla większości ludzi czekolada musi być słodka... Gdybym się kiedyś miał zająć produkcją czekolady, nie wiem czy moja wersja znalazłaby odbiorców ;).

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #296 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:22:28 »
Doktorku, nie wypieki a rozpuszczenie do spożycia bezpośredniego zalecam
jest tak aksamitna, tak pachnąca, tak szybko się rozpływająca..... same zachwyty, powaga.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #297 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:24:03 »
Do takiego zamówienia to i ja bym się dołączył  :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #298 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:28:50 »
No to panowie - jest nas trzech (maro, Spinacz i ja), po kilogramie dla każdego :)

@KrzychK - wypiekowo jest kolosalna różnica w smaku - zwłaszcza jak na przełożenie i krem idzie ta czekolada :) rozpuszczać muszę po kryjomu bo dzieciaki zapach zwąchują zbyt szybko :)
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #299 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:34:42 »
Ale dla większości ludzi czekolada musi być słodka
Zapewniam Cię że czekolada słodka mnie nie podnieca:-) Kupiłem za ... 60 zł kilogram do rozpuszczania. I po kilkudniowym zachwycie rodziny gdy pytam czy im przyrządzić to każdy kręci głowa na nie. To co ja kupiłem to straszna słodycz i jakoś inaczej sobie to wyobrażałem smakowo. Dla mnie to takie nestle do potęgi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi