Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307823 razy)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #210 dnia: 19 Październik 2014, 12:52:12 »
Piotrzy, czy orientujesz się czy są jakieś materiały (filmy) pokazujące czekoladę od ziarenka do tabliczki? Najlepiej po polsku.

BTW, wczoraj przyszły mi tabliczki z Manufaktury. Dla porównania kupiłem też tabliczkę Lindta. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :pycha: A truskawkowego serduszka nie ruszam, bo to dla mojej połówki  :redface:
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2014, 13:11:30 wysłana przez joonecky »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #211 dnia: 19 Październik 2014, 18:01:37 »
Już kiedyś o tym pisałem - Jak się robi najlepsze... czekolada!

Niestety po angielsku

Kolejny jest tu, co prawda specyficzna czekolada Hershey's, ale opowiadają wszystko od początku do końca produkcji.
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2014, 18:05:05 wysłana przez KrzychK »

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #212 dnia: 19 Październik 2014, 20:07:56 »
Już kiedyś o tym pisałem - Jak się robi najlepsze... czekolada!

O, jak fajnie! Nie wiedziałem, że to jest w sieci. To program który jak go powtarzają co jakiś czas na Kuchni+ generuje sporo klientów szukających Amedei Porcelany :-)

Bajdełej, jakby ktoś nie miał jeszcze odwagi na ciemną czekoladę (albo tyle doświadczeń z czekoladą żeby docenić Porcelanę) to taki zestaw prezentowy mamy uroczy od białej przez mleczną i mleczno-orzechową aż do 70%, w 20-gramowych tabliczkach. Jaram się jak dziecko jak on ślicznie wygląda... 

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #213 dnia: 19 Październik 2014, 21:41:55 »
To co prawda nie do końca czekolada, ale wielbicielom tzw "ptasiego mleczka" z czystym sumieniem mogę polecić Tradycyjne Mleczko firmy Czekoma.
Czekolada okalająca owe ptasie mleczko jest z dużą zawartością kakao, relatywnie dobrego. Po nadgryzieniu strzela i głośno pęka, a nie jak rynkowego monopolisty - konsystencją przypominająca mydło...

Miałem okazję skosztować tego produktu przez ostatnich parę miesięcy i jakość pozostaje, widać ręczną robotę.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #214 dnia: 21 Październik 2014, 12:30:47 »
Dla zainteresowanych nieprażonymi ziarnami kakao - mam ofertę na Dominikanę, z szybką dostawą, w tej chwili max 45kg.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #215 dnia: 21 Październik 2014, 12:59:06 »
10kg? Ile to $$?

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #216 dnia: 21 Październik 2014, 13:19:10 »
Odpo
10kg? Ile to $$?

Odpowiadam na priv.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #217 dnia: 21 Październik 2014, 22:35:45 »
Już kiedyś o tym pisałem - Jak się robi najlepsze... czekolada!

a po polsku będzie 8 listopada o 20:00 na Kuchni+ :)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #218 dnia: 21 Październik 2014, 23:10:57 »
Trzeba obejrzeć. Szkoda, że nie ma nigdzie tego na necie  :-\

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #219 dnia: 14 Listopad 2014, 16:08:55 »


Piotr działa sprawnie i sympatycznie. Jakiś czas temu przyjechało do mnie 10kg kakao. Akurat zbiegło się to w czasie, gdy miałem okazję spróbować palonych ziaren z Manufaktury. Muszę wyjawić, że przy tych ziarnach z Manufaktury poczułem się nieco oszukany. Chyba większość z nich była niesmaczna, moim zdaniem źle wypalona, rachityczna, trudno było zdjąć łuskę...

Odłożyłem pakę z kakao na bok i na jakiś czas zapomniałem. Dziś otworzyłem. Uderzył mnie bardzo intensywny zapach. Można by rzec: słodki. Ale nie tylko: przede wszystkim specyficzny, mocny, trochę duszący, może jakieś feromony? Jakość ziaren wydaje się OK. Wszystkie z nich są lepsze niż te, które trafiły z Manufaktury w moje ręce. Są jednak lepsze (większe, na prawo) i gorsze (mniejsze, zapadłe, na lewo). Dość łatwo można je posegregować, w odróżnieniu od nieprzebranej kawy ;).

Wkrótce próby z paleniem... :) Z pobieżnych moich studiów nad tą błahostką, jaką jest wypalenie kakao, wynika że bardziej trzeba się kierować w stronę kondukcji niż konwekcji... Zatem nawet piekarnik będzie OK. Trudności zdaje się nie ma w tym procesie wcale, zatem każdy może zostać cocoa roasterem. Cały kłopot i kręta droga jawi się potem, gdy zechcemy z ziaren zrobić tabliczki czekolady...
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2014, 16:19:46 wysłana przez Antonio »

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #220 dnia: 14 Listopad 2014, 17:36:36 »
A takie ziarenka są dobre do jedzenia po upaleniu?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #221 dnia: 14 Listopad 2014, 17:38:33 »
Podobno tak, gdy są dobre i zdrowe. Ale słyszałem, że można zjeść wraz z nimi jakieś niekoniecznie dobre mikroby z tropików ;).

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #222 dnia: 14 Listopad 2014, 17:41:46 »
Ale po wypaleniu te wszystkie paskudztwa chyba idą w diabły (?)  :ogien:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #223 dnia: 14 Listopad 2014, 17:55:53 »
Tak, tak... Źle Cię zrozumiałem: pomyślałem o surowych ziarnach. Jadałem tylko palone ziarna z Manufaktury Czekolady. Niektóre były świetne, dobrze wypalone, kruche, łuska sama odpadała. Inne niestety były okropne: trudno było łuskę zdjąć, były zapadłe, niedopalone, niesmaczne. Ciekawe jak oni tam palą swoje ziarna?

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #224 dnia: 14 Listopad 2014, 18:14:22 »
Po ostatniej czekoladzie z MCz, która była z kawałkami porażonych ziaren naszla mnie ochota na same ziarenka.
Może wprowadzisz za jakiś czas pewną część tych ziarenek, które masz zamiar upalić  :jezyk:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi