Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307792 razy)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #810 dnia: 27 Wrzesień 2019, 11:20:33 »
Jest różnica smakowa między czekoladą przeterminowane a tą, którą teraz wysłali. Nawet moje ułomne kubki smakowe wyczuły zmianę smaku.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #811 dnia: 27 Wrzesień 2019, 11:26:16 »
O tym też piszą w tej dyskusji, ale tak czy owak, tłuszcz kakaowy ma dość długi termin "niejełczenia"... Gorzej jest z mlecznymi czekoladami.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #812 dnia: 27 Wrzesień 2019, 11:58:57 »
Jest różnica smakowa między czekoladą przeterminowane a tą, którą teraz wysłali. Nawet moje ułomne kubki smakowe wyczuły zmianę smaku.

Ta świeża jest zdecydowanie lepsza!

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #813 dnia: 30 Wrzesień 2019, 10:05:28 »
Zajrzałem po paru latach na stronę https://acadofchoc.com/ i trochę się zdziwiłem. Wygląda na to, że sprawy najlepszej czekolady idą w ciekawym kierunku. Spójrzcie na wyniki tegorocznego konkursu i nagrody w kategorii "Bars":

  https://acadofchoc.com/bars-9-c.asp.

Trochę tych kategorii tu jest ;). Najbardziej zaskoczyło mnie pojęcie "Tree to bar". Wygląda na to, że są to czekolady od producentów zaangażowanych w cały proces produkcji, począwszy od uprawy drzew. Kategorie te są traktowane jakoś nadrzędnie, bo mieszczą się w nich wszystkie inne. To akurat wydaje mi się nieco dziwne. Tu ciekawy artykuł o Tree to Bar:

  https://toakchocolate.com/blogs/news/the-entire-chocolate-making-process

W ogóle nagrodzonych medalami czekolad jest *multum*, ale z naszego zakątka Europy tylko garść... Np. Powyżej 90% Dark Chocolate B2B jest tylko Jordis 100% jako "zalecane". Poniżej 90% Dark Chocolate jest parę nagrodzonych tabliczek o dziwo z Czeskiej Republiki znowu, ale z nieznanej mi bliżej Míšina čokoláda. Chyba nic z Polski.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #814 dnia: 06 Październik 2019, 15:48:44 »
Poszedłem do "piotrowego" sklepu i kupiłem parę 100% tabliczek. Dwie marki Zotter (Madagaskar i Ekwador), dwa Madagaskary: Akesson i Pralus. Ta ostatnia ma w sobie coś z czym się nie spotkałem do tej pory: jest miękka na podniebieniu, pięknie i gładko, słodko się rozpływa; chciałoby się to rozciągnąć jeszcze w czasie. Ma wyraźną kwaskowatość i najwięcej słodyczy, choć także odrobinę goryczki i cierpkości, więc nie jest to w pełni "kawowy third wave" ale jest bardzo, bardzo blisko. Akesson też ma fajną kwaskowatą lekkość ale nieco więcej cierpkości; jawi się niczym słodki obłok przy Zotterach. Zotter ma najładniejsze opakowania, ale moim zdaniem lekko w tyle za czołówką: więcej goryczki, więcej cierpkości, mniej owocowych aromatów. Pewnie w porównaniu z naszą bardzo gorzką Manufakturą wypadłby doskonale, a przy Lindtach byłby cudem istnym ;).

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #815 dnia: 12 Listopad 2019, 23:07:28 »
Powiedzcie jakie seteczki polecacie ? Generalnie nie akceptuje cukru, ani słodzików (erytrytol, ksylitol czy inne). Interesuje mnie 100 % bez dodatków. Nie jem w ogóle słodyczy ale takiej wytrawnej czekolady bym spróbował. Czy ta skład czekolad, czyli masło kakaowe, czy ziarno jest jakoś obrabiane ? Np tak jak proszek jest alkalizowany.

Miałem styczność z Lindt i jest to nie do zjedzenia...

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #816 dnia: 12 Listopad 2019, 23:13:31 »
Polecam to, co wyżej opisałem: Pralus i Akesson. Obie świetne.
Z nieco tańszych -- Willie's.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2019, 23:15:51 wysłana przez Antonio »

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #817 dnia: 12 Listopad 2019, 23:27:10 »
Nie musi być tańsza. Na tony nie będę tego jadł :) Gdzie dokładnie kupić ? Poproszę o adres sklepu.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #818 dnia: 12 Listopad 2019, 23:36:50 »
Poczytaj wyżej. Sekrety Czekolady.

Latton

  • Gość
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #819 dnia: 04 Grudzień 2019, 11:58:04 »
Co ma wspólnego sól z czekoladą? A jednak...
W marketowych czekoladach ogólnie znanych marek, takich do rozpuszczania w proszku, jest dużo soli.
Czy był tutaj poruszany taki wątek?
mieszają sól z cukrem
(od kiedy zmieniłem w diecie sól na wyłącznie himalajską moje kubki smakowe są na sól w żywności mocno wyczulone).

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #820 dnia: 04 Grudzień 2019, 12:02:22 »
Jakoś muszą oszukać...
Wczoraj odwiedziłem lokal Wedla -- toż to jest nieporozumienie. Gdy widzę w składzie: "kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu", odpuszczam i nie kupuję tego.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2019, 12:11:29 wysłana przez Antonio »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #821 dnia: 04 Grudzień 2019, 13:37:00 »
jakie seteczki polecacie ? Generalnie nie akceptuje cukru, ani słodzików. Interesuje mnie 100 % bez dodatków.

100%? Czekolada nigdy nie będzie czystym ziarnem.
To może po prostu spróbuj dobrej klasy, tłustego kakao (kilka polecanych znajdziesz w odpowiednim wątku).

Ja odkąd pijam kakao przestałem w ogóle mieć ochotę na czekolady, nawet 90-95% są za słodkie, wszelkie dodatki zmieniają i rozmywają smak ziarna. Czysty surowiec smaczniejszy.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2019, 13:43:46 wysłana przez grex »

Latton

  • Gość
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #822 dnia: 04 Grudzień 2019, 13:43:15 »
Czysty surowiec najsmaczniejszy.

Czysty surowiec to sa nasiona (czy tam orzechy) kakaowca. Ani słodkie ani słone, podchodzi lekkæ goryczka, ani dobre ani złe. Probowałem to, podjadałem przez kilka dni i mi sie to przejadło.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #823 dnia: 04 Grudzień 2019, 14:05:11 »
Ja odkąd pijam kakao przestałem w ogóle mieć ochotę na czekolady
A jakie kakao pijasz?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #824 dnia: 04 Grudzień 2019, 17:25:56 »
Fajne jest to. Przynajmniej ma 20-22% tłuszczu i kwaskowatość:


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi