Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307801 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #120 dnia: 28 Październik 2013, 18:54:43 »
Trzeba spróbować bo te naturalne są całkiem inne i przy niektórych wystarczy jedna kosteczka by się zasłodzić.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #121 dnia: 28 Październik 2013, 19:31:26 »
@PiotrzeCzekoladowy, gdzie znajduje się Wasza firma? Bo koszty przesyłki są zawsze wysokie (to nie zarzut. To fakt), a chętnie bym spróbował niektórych czekolad i może byłaby opcja odbioru osobistego?

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Październik 2013, 19:48:47 »
@PiotrzeCzekoladowy, gdzie znajduje się Wasza firma? Bo koszty przesyłki są zawsze wysokie (to nie zarzut. To fakt), a chętnie bym spróbował niektórych czekolad i może byłaby opcja odbioru osobistego?

Jesteśmy z Łodzi, jakbyś kiedyś przejeżdżał to możemy się umówić na odbiór osobisty gdzieś w centrum miasta. Jak dotrzemy do Lublina/Mysłowic/Warszawy z naszymi produktami dam znać :) Mogę też wysłać Ci czekolady poleconym ekonomicznym w kopercie zamiast paczką priorytetową, wtedy to będzie 6-7 zł, choć ja się bezpieczniej czuję wysyłając wszystko w pancernie zapakowanym kartonie ;-)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Październik 2013, 20:35:04 »
Niestety, do Łodzi wybieram się już od dłuższego czasu, bo mam tam trochę zaległości towarzyskich i jakoś dotrzeć nie potrafię... Ale wysyłka priorytetem jest jakąś opcją, z której być może skorzystam za jakiś czas (po wypłacie :D). No chyba że faktycznie przez przypadek będziesz w którymś z tych trzech miast (w Mysłowicach najtrudniej mnie złapać ostatnimi czasy), to też dawaj znać ;) dzięki za informacje!

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #124 dnia: 29 Październik 2013, 01:17:10 »
A, zapomniałem się podzielić wrażeniami z drugiego zestawu testowego. Tym razem były to czekolady Pralus.

Tu była jedna mleczka, już nie pamiętam o jakiej zawartości kakao, ale nie podeszła mi ona wcale. Natomiast cała reszta (75% i jedna 100%) znakomite i zgodne ze wszystkim co powyżej. Szerokie spektrum doznań, o słowie gorzka w kontekście tych czekolad można zapomnieć, przyjemność i różnorodność.  :pycha: :taniec:

Niestety, okrutnie szybko się kończą takie przysmaki. :-\

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #125 dnia: 29 Październik 2013, 02:07:29 »
A, zapomniałem się podzielić wrażeniami z drugiego zestawu testowego. Tym razem były to czekolady Pralus.

Pana Pralusa spotkałem przed tygodniem na Salonie Czekolady w Londynie, świetny gość :)

Kawa-Swiezo-Palona

  • Gość
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #126 dnia: 16 Grudzień 2013, 17:06:30 »
Jeżeli mam być szczera to mi te prawdziwe czekolady nie za bardzo podeszła do gustu i smaku... Może to też kwestia przyzwyczajenia,ale jest zbyt gorzka,nie mogłam jej wypić:)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Grudzień 2013, 17:46:05 »
Wypić? ??? To chyba nie ten wątek?!

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #128 dnia: 16 Grudzień 2013, 18:19:22 »
:-D

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #129 dnia: 16 Grudzień 2013, 18:22:32 »
KSP pisze dziś jak by w piecu chlebowym zbyt dużo czasu spędziła :evil:
LMWDP #469

Offline Albinos Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 161
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #130 dnia: 16 Grudzień 2013, 18:24:40 »
raczej na piciu  :ups:

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Grudzień 2013, 18:33:24 »
Dajcie pokój, jest wysyp, potem miesiąc ciszy, a prawdziwą czekoladę można też pić - "kąpiel wodna"

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Grudzień 2013, 18:35:51 »
Oczywiście, że można, tylko wtedy jest wylew, nie wysyp. :))

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Styczeń 2014, 14:12:44 »
W moim sklepiku skusiłem się na niemieckie ziarno, z Leysieffer'a, z kawą.
Zamiast ziarenek.

Raptem 33% kakao, bez sztucznych dodatków. Sporo pokruszonego (grubo) ziarna kawowego na spodzie.
Smak jak na 33% nie jest zły, kawa jest aromatyczna, jednak dość twarda (ziarenka w czekoladzie kiedyś brane od Janusza H. były zdecydowanie miększe).
Najpierw czuje się kawę, zdecydowaną, ;kawową", dopiero potem ten smak przykrywa czekolada.
Ot, smaczna ciekawostka.


Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #134 dnia: 25 Styczeń 2014, 14:56:34 »
Te ziarenka od Janusza są z masy o smaku kawy, dla tego nie takie twarde.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi