w końcu jest także mniejszy Rockea masz jakieś fotki?
Tak, skoro najlepsi producenci w ten segment celują. DC jest urzekający... ;)
Co do otwierania to chętnie ale nie jestem pewien co na to gwarancja.
zrobię to może przed/po OPV.Zrób to jak najszybciej :taktak:. To znaczy zamontuj OPV. Właśnie ten zaworek może okazać się panaceum na wskazane przez Ciebie bolączki. Po regulacji ciśnienia zapewne okaże się, że można zmielić grubiej lub załadować do sitka nieco mniej kawy, co odpowiednio może zapobiec kanałowaniu i wyciekom spod uszczelki. OPV może uleczyć jeszcze wiele innych dolegliwości.
Znowu NS dał dupy i jedną z ważniejszych części ekspresu pominął w montażu, ehh...Podzielam zdanie raf77. żeby oszczędzać na zaworku ze sprężyna w ekspresie za taką kasę to juz przegięcie.
Jak mam odkamienić HX. Do zbiornika z wodą wsypać najpierw kwasek i przepuścić całą zawartość przez system. Potem tak samo zrobić z sodą. Na koniec jeszcze raz przepłukać samą wodą.
Może dobry i przystępny opis przydać się innym kolegom.
Można tez założyć filtr wody z odwróconą osmozą, drogi, ale kamienia w ekspresie nie będzie nigdy. Woda niefiltrowana jest smaczniejsza, zdrowsza i do espresso pewnie lepsza (rożnie opinie są) ,ale jak się z głową z osmozy korzysta to odpada problem pakowania chemii do ekspresu, czy kwasku
Backflush robię cafiząŻeby nie pomieszać -- cafiza nie ma nic do kamienia. Backfush z chemią jest po to aby rozpuścić olejki itp. kawowe zassane w czeluści ekspresu.
Kawa po osmozie jest gorsza? Moim zdaniem jest lepsza!Lepsza, gorsza, od czego? Czyste RO dla smaku kawy jest za ostre, kawa potrzebuje niski ppm (80-150), ale nie zerowy. Co innego sprzęt, sprzęt może się ucieszyć z zerowego, albo nawet i z wysokiego, byle się z tych ppm nie wytrącały szkodliwe dla sprzętu minerały.
Żeby nie pomieszać -- cafiza nie ma nic do kamienia. Backfush z chemią jest po to aby rozpuścić olejki itp. kawowe zassane w czeluści ekspresu.Dzięki Donkiszot, że mnie uświadomiłeś do czego służy cafiza i backflush :)
Ponoć w oryginale było gęśli, znaczy język gęśli, znaczy właśnie nie gęśli lecz swój, swój mają, ten język znaczynie było tematu :lol2:, po angielsku sobie poczytam :P
Oscar inaczej nabija ciśnienie w żależności od tego jak długi jest flush
:hihihi:W automacie probuje i jest noedobra.lurowata .Jak poje espresso w palarni jest geste oleiste wyczuwalne smaki ladna crema.Z mlynkiem i dza kombinowalem .Automat to nie kolba cydow nie oczekuje dlatego zamierzam zmienic na kolbe.Czy to nie Ty grałeś żandarma w brytyjskim serialu "Allo allo"?
Zamontowałem OPV.
Elementy
(https://lh3.googleusercontent.com/GBRR3N-WbWqByIUWj-I_Q58X_EGHiLMyLPAXECbnCsnRieKU3Tmw3B3nhXPlOn3VSyB1ZE1ufY0aSbnQKA=w331-h220-rw)
Uzbrojony zawór
(https://lh3.googleusercontent.com/6prRwl-rj2n6YWDs2Viir3qTJImyNRV2_w5w5p7dkojpbKSYRKxInSm357jDjLkVyH9YB0gTAVsog--Now=w331-h220-rw)
Przed zamontowaniem
(https://lh3.googleusercontent.com/cyF91qgIDnkT1QzpBcHXqt4l7YzoZiZkps5_G062lHOJmqpUus9S7k5xjIqaohX_qCXDgGaGolpXr4wUbQ=w146-h220-rw)
Po zamontowaniu
(https://lh3.googleusercontent.com/WESS454j33jKOjNypyV8uAGT7-OGcpJ1CtH9o3r0RUFilE4KaD6O2_IFypGiFI3JpRIYnr-xsqUSOiyJxQ=w331-h220-rw)
(https://lh3.googleusercontent.com/-hoUEKlcexbOx9_d6egF5vPZQkHLEjwa3VlN-VaKS-mqC8O_hqkurxF1yuAkqmQ-0qmjKZsHrXSWi_96xQ=w331-h220-rw)
Wcięcie w pobór wody ze zbiornika
(https://lh3.googleusercontent.com/uGqYEnlwLO6legYKpVeIDPTOV2FQcImMEq6awtFwwrGTmqz5B2r7dK6nNf3hN6FGYww5RRJzguaAi_SE7g=w331-h220-rw)
Jeśli ktoś zainteresowany szczegółami to pisać :)
Montaż banalnie prosty.
nie widać fotJak to nie widać???
No nie widać...Zdjęcia są w jakimś egzotycznym formacie. Spróbuję je przekonwertować.
Następnym razem wstaw zdjęcia w formacie jpg. Tak będzie najlepiej.
Wczoraj zauważyłem taką oto sytuację.
Włączam Oskara i zaczyna lecieć woda po kilku sekundach (na filmie 17-sta sekunda) woda przestaje lecieć na ok 10 sek. poczym znów zaczyna ?!
Czy to normalne bo mi i SMaN-owi wydaje się to dziwne?
Tu filmik
https://youtu.be/bo35uT7_Scc (https://youtu.be/bo35uT7_Scc)
Co o tym myślicie?
W Warszawie CoffeeZone się NS zajmuje.
Dzięki wielkie to 5 min drogi ode mnie.Ten to ma szczęście. A we Wrocku nie ma serwisu ŻADNEGO porządnego ekspresu kolbowego. Może ktoś, coś ? Panowie jest interes do zrobienia. Etno tylko pisze o serwisie, ale jak się zwróciłem o pomoc przy młynku NS to odmówili. Prawdopodobnie są tylko pośrednikiem w serwisie i tylko sprzedawanego przez siebie sprzętu.
Tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi tym z elektros.it.Coś słabo mnie przekonuje ta odpowiedź, ale wskazuje na jedno - konstruktorzy NS próbowali uciszyć pompę metodami bardzo budżetowymi, zamiast dodać zwykły tłumik wibracji.
Coś słabo mnie przekonuje ta odpowiedź, ale wskazuje na jedno - konstruktorzy NS próbowali uciszyć pompę metodami bardzo budżetowymi, zamiast dodać zwykły tłumik wibracji.
odpowiada konstrukcja Oskara IIZ filmu wynika, że tak. Żeby uciszyć pompę, dodali restryktor przepływu. Z kolei zawór trójdrożny otwierają 4 sekundy po włączeniu pompy. Najpierw więc pompują ciśnienie, potem otwierają zawór trójdrożny i wtedy woda chlusta z wymiennika, aż do opróżnienia. Nie bardzo to wyjaśnienie kupuję, bo moim zdaniem przepływ po jakmiś czasie powinien zmaleć, ale nie ustać.
Nie bardzo to wyjaśnienie kupuję, bo moim zdaniem przepływ po jakmiś czasie powinien zmaleć, ale nie ustać.Chyba, że zawór trójdrożny się zamyka, następuje znów budowanie ciśnienia i zawór się otwiera i następuje "chlust" aż do opróżnienie i tak w kółko?
A można prosić szkic w paincie?
Też mi się tak wydaje, że wrzucanie wody przed pompę niezbyt powinno działać...
Moim zdaniem niema to wpływu, bo przecież OPV i tak nie działa (jest zamknięte) jak nie ma ciśnienia w układzie. A przerwę w przepływie wody masz widoczną przecież bez kolby.
Tu przykładowe ekstrakcje.Jesteś w stanie powiedzieć ile gram było w sitku przy tych ekstrakcjach no i jaka kawa
https://youtu.be/C_YGBstgp38
https://youtu.be/rGVJ059MeLc
https://youtu.be/LxEEGeR7XyI
A tu shot z Mujeresnapisałeś tu cyt. "Kawa Espresso Mujeres 18 gr uzysk 36 gr"
https://youtu.be/OdLGPjAAQPg
napisałeś tu cyt. "Kawa Espresso Mujeres 18 gr uzysk 36 gr"
co to znaczy 36 gr uzysku? Chodzi Ci o to że było 36 g naparu czy się przejęzyczyłeś i było 36ml naparu?
Jesteś w stanie powiedzieć ile gram było w sitku przy tych ekstrakcjach no i jaka kawa
co to znaczy 36 gr uzysku? Chodzi Ci o to że było 36 g naparu czy się przejęzyczyłeś i było 36ml naparu?
Instrukcja mówi, że po 5s przytrzymania przechodzi w stand-by.działa, dzięki!
Hej, pytanko do osób, które robiły OPV. Macie jakieś zestawienie wszystkich części, które są konieczne i dostępne w PL? Najlepiej wraz z numerem, bym się nie pomylił... ;)
i manometr do kolby (wkręca się zamiast wylewki).jaki konkretnie masz ten manometr - można prosić o link?
Czy część OPV do OscarII można bez problemu nabyć w Polsce?Czy można wysłać ekspres do serwisu gdzie mi to założą?Planuje zakup Oscara krajowego.
jest programator czasowyBuuu...
Co byście mi poradzili w tej sytuacji, żeby nie marnować niepotrzebnie kasy na akcesoria?
Mam Bezzerę, ale bez rota. Wyjmij zbiornik i zobacz, że ma 2 śrubki po bokach. Te śrubki stykają się w blaszkami w środku. Gdy woda w zbiorniku jest ponad te śrubki to prąd przechodzi i zamykając obwód daje znać, że jest woda i można robić kawę. Gdy woda zejdzie poniżej śrubki obwód jest przerwany i sygnalizacja, że brak wody. A nieraz te blaszki się odginają i mimo wody ekspres się wyłącza. Trzeba je wtedy dogiąć.
Tak jest w Magica. Podejrzewam, że w rota też.[...]
Dozowanie kawy odbywa się za pomocą dwóch przycisków zaprojektowanych z myślą o pojedynczym i podwójnym espresso. Dozowanie jest czasowe, można zaprogramować na dowolny czas nie dłuższy niż 90sekund (ochrona pompki wibracyjnej). Ma to swoje zalety i wady. Ja będę używał w tej formie, że pojedyncza doza to zaprogramowany stały czas na flush. Podwójna doza 45sekund i kończę kiedy osiągnę odpowiednią objętość. Oba przyciski działają w trybie włącz/wyłącz.
Przy długim flushu bardzo wydłuży się czas ekstrakcji, tj. kawa zacznie wypływać z wylewki dopiero po ok. 15s.A jaki związek ma czas ekstrakcji z flushem?
No wtaki właśnie jak opisałem. Gdy w Oscarze robisz długi cooling flush, tj. od ok. 8s w górę, to po rozpoczęciu ekstrakcji dużo później kawa zaczyna się wylewać do filiżanki. Przy krótkim flushu kawa zaczyna wypływać już po 6-8s, a przy długim nawet po 15-18s. I w tym drugim przypadku cała ekstrakcja trwa dłużej o tę różnicę.
Flush'a zrobię max 1-2sek. dopiero dopiero później shot. Póki co obniże dozę do 17 gram i ten flush krótszy i na razie nic nie kombinuje. Zobaczę co wyjdzie.
SMaN po prostu zaprogramował ten przycisk nie pod pojedyncze espresso tylko na tzw. cooling flush na określony czas. Ale nie musisz tego robić. Możesz robić flush ręcznie. Wystarczy max 5s, a Gianni zaleca nawet nie więcej niż 1-2s. Przy długim flushu bardzo wydłuży się czas ekstrakcji, tj. kawa zacznie wypływać z wylewki dopiero po ok. 15s.Dokładnie. Można programować jak Ci się podoba. Ja chciałem wyeliminować czas flushu ze zmiennych,ze względu na wydłużony ten czas budowania ciśnienia po długim flushu, o którym mówimy z avzi.
@SMaN , jasne jak masz ocynki pasujące do tego prysznica
A ocynk to nie nierdzewka? Wlasnie chciałem taka, która nie będzie szkodziła po kontakcie z woda, kawa itd. No i nierdzewiala ;) wiec wlasnie takiej szukam :DNierdzewna to taka ze stali nierdzewnej, z dużą zawartością węgla w stopie. Ocynkowana, to zwykła stal zabezpieczona przed korozją warstwą cynku. Jak ci ta warstwa zlezie to i tak zardzewieje.
A czy to będzie 1 zł, 2 czy 3 to nie ma znaczenia. Zastanowiłbym się dopiero gdyby sztuka kosztowała z 5 zł albo i więcej ;)
Co to znaczy mam błotko idąc po objętości/czasie?Niche teraz na 20 ale widzę ze to zbyt wiele, generalnie mam rozstrzal dziwny - 1 shot 17.5 g - uzysk 27 g w 30 sekund, drugi z takiej samej dozy i wyszlo 48 g w 30 sekund a staralem się taki sam lekki tamping zrobic.
Trzymaj się wagi kawy do espresso z jakimś ratio. Najlepiej żeby było min 25 sekund pracy pompy, dla Oscara nawet 30 sekund.
Jakie ustawienie Niche używasz?
Na pewno trudno mi się pracuje z PF z wylewką bo zawsze cos z niego jeszcze leci robiąc drugi / trzeci shot z rzędu. Ale NPF jutro już będzie u mnie.
Nie wiem dlaczego większość odradza npf?Nie to że odradzam npf. Tylko nie widzę potrzeby, aby utrudniać zadanie, szczególnie początkującym. Autem też można jeździć po nieznanym terenie bez nawigacji i wspomagania kierownicy. Tylko po co? Wylewka w pf nie pogarsza smaku przecież...
Ja jestem zielonym domowym baristą a jak przyszedł do mnie Oscar2 od razu z Npf’em w domu czekało już VST 18g i oryginalny pf + sitko z zestawu to do tej pory ani prysznica ani grupy nie widziało. I nie było połowy kawy zlewie. Zero bryzgania na boki ani kanalowania.
Nie ma co straszyć. ;)
Wylewka w pf nie pogarsza smaku przecież...
@Janusz zgadza się, ten młynek w PL do wyjęcia za jakieś 30 ojro więcej.. ale za zakupem maszyny w Elektros przekonuje mnie instalacja OPV i presostatu – już nie tak bardzo w kontekście gwarancji ale szczególnie chodzi mi o regulację obu dodatków (bo sama instalacja nie jest zbyt kłopotliwa).Swoją Specialite Blue kupiłem na CafeSilesia za 1649. Warto poczekać, poszukać to i w Polsce kupisz w dobrej cenie. Od siebie dodam, że kupując Oscara w CaffeLab w ogóle nie oglądałem się na gwarancję, zakładając że jak się coś stanie, to będę naprawiał we własnym zakresie. Nie wiem czy inni się ze mną zgodzą, ale Oscar jest na tyle prostą maszyną, że z pomocą forum, o ewentualną naprawę można się pokusić samemu. Podobnie z modyfikacją electros. Konkludując. Ja bym brał z CaffeLab + kit z electros, a na młynek w dobrej cenie czekał w Polsce.
Dodatkowo Elektros daje zniżkę za zakup kompletu u nich, więc przy zakupie młynka w PL kosztowało by to trochę więcej: Oscar z dodatkami i wysyłką i zniżką to 743 ojro, czyli 3176 zł, do tego rzeczona Specialita kupiona powiedzmy za 1824zł daje razem 5000zł, czyli ponad 600zł więcej. Tak, wiem, niby 600 to niedużo przy tych kwotach ale może dla niektórych dużo..
Dzięki za info @Swider21, wszystko się zgadza, przemyślę, choć nadal jestem leniwy i skłaniam się do kupienia wszystkiego w Elektros ;) A co do kupowania młynka w PL w kontekście gwarancji, to czy w Eurece, która wiek dziecięcy ma już za sobą, jest aż tak duże ryzyko że coś padnie w przeciągu 2 lat? Podejrzewałbym elektronikę sterującą, dopiero potem ewentualnie silnik, ale że aż tak..?Póki co mam za mało danych. 2 miesiące użytkowania i nic się nie dzieje.
Nie dołuje sie juz wiecej tymi mielonymi kawami. Czekam na młyn. Mialem upatrzonego fiorenzato ale ktoś mnie ubiegl i zaczynam od początku poszukiwsnie młynka.Jaki? Moze kolega ma jeszcze do sprzedania...
Odkopuje temat!
Z chęcią posłucham opinii na temat tych ekspresów (jako wchodzący w temat dopiero), przymierzam się do zakupu - z caffelab wychodzi w granicach 2350 - wydaje mi się, że to dobra cena jak za taki sprzęt.
Ktoś coś?
dzięki z góry
Cytat: damcykOdkopuje temat!
Z chęcią posłucham opinii na temat tych ekspresów (jako wchodzący w temat dopiero), przymierzam się do zakupu - z caffelab wychodzi w granicach 2350 - wydaje mi się, że to dobra cena jak za taki sprzęt.
Ktoś coś?
dzięki z góry
Naprawdę 2350? Jakim cudem? Na ich stronie jest cena 3599.
Sam zamówiłem taki ekspres w innym miejscu kilka dni temu jednak cena była o ok 1000 wyższa...
Zastanawiałem się jeszcze nad Bezzera BZ10. Jednak to kolejne 1500 PLN więcej więc odpuściłem. Czy jednak warto było dopłacić prawie 50%?
Ja bym nie pisał tylko od razu zamawiał :)
Napisałem do nich na FB czy to przejdzie. Jak tak to chyba biorę :)
Dziś dotarł mój Oscar.
Widzę dwie możliwości. Cząsteczki węgla z filtra do wody albo drobinki kawy z grupy ekspresu.
Z wylewki wody, masz to samo?
:) To wybacz. Jako stary użytkownik Musica, czasami dorabiam Oscarowi funkcjonalności :)
W takim razie zobacz czy podobne rzeczy będzie z siebie wyrzucać para.
Tak czy siak ja bym reklamował.
Obejrzyj jeszcze uszczelkę grupy, oraz prysznic, najlepiej odkręcając go. Może tam jakaś folia została po wewnętrznej stronie?
Przy pierwszym uruchomieniu bojler był pusty?
A próbowałeś puścić wodę, ze zdemontowanym dyfuzorem i prysznicem?
Tylko uważaj bo może pryskać.
Jak po tym nadal będzie źle, to zostaje zwrócić i wymienić na inny egzemplarz.
Backflush możesz zrobić, wystarczy kupić gumową 'zatyczkę' i środki czyszczące urnex, cafiza etc. Natomiast jeżeli nie masz OPV to nie przesądzaj z pompowaniem. Zawór trojdrożny się nie otwiera przy zbyt wysokim ciśnieniu i nie zrzuci wody pod ciśnieniem.
Będziesz musiał czekać aż się zdekompresuje do ciśnienia zrzutu i modlić aby cały układ się nie rozszczelnił. PF-a nie ruszysz też.
Witam forumowiczów, to mój pierwszy post.
Około 3 tygodnie temu stałem sie posiadaczem Oscara 2 bez opv. Powoli zaczęliśmy się dogadywać chociaz nie było łatwo. Niestety kilka dni temu robiłem pierwszy backflush z użyciem chemii ( wcześniej robiłem backflush bez chemii ) I niestety za długo pompowalem ciśnienie i przytrafila mi sie sytuacja opisana przez SMaN. Trwało to około 10 minut po czym portafilter sie zdekompresował I zrzucił ciśnienie. Teraz moge uzywac ekspresu aczkolwiek nie jest tak jak przed tym backfluschem nieszczęsnym. Wcześniej po naciśnięciu przycisku było słuchać pompę przez kilka sekund, po czym było charakterystyczne KLIK i zaczynała lecieć woda. Teraz nie ma KLIK wogóle I woda leci od razu po naciśnięciu przycisku. Zauważyłem też ze z prysznica leci o wiele więcej pary niż przedtem. Wcześniej miałem ustawiony przycisk pojedynczy na cooling flush około 2 sekundy i było ok teraz to nie wystarcza żeby pozbyc sie pary. Wcześniej również byłem w stanie podpompowac wode po długim porannym flushu ( opisanym w tym wątku ) teraz nie da sie tego zrobic bo od razu leci woda.. Kiedy robie dluzsze flushe ( żeby pozbyc sie pary ) ekstrakcja zaczyna się nawet po 20 sekundach a I tak mam wrazenie ze cos tam tej pary zostało ...
Macie moze jakies pomysły jak sobie z tym poradzić? Dopiero kupiłem ten ekspres i nie bardzo chce go odsylac do Włoch (mieszkam w Irlandii). Dodam jeszcze ze teraz efekty w filiżance sa grosze niż przed tym backflushem.
Będę wdzięczny za pomoc
Cześć,Ja dwa tyg temu pisałem do elektrosa o opv kiedy będzie bo ciągle go nie ma , odpowiedź dostałem że one się pojawiają co jakiś czas chyba 2 razy w miesiącu ale sprzedają się dosłownie w 15 min , kazali wpisać się listę z powiadomieniem i kupić od razu jak dostanę info
Czytając ten watek okazuje sie ze bez zmiany opv oraz sirai nie ma co podchodzić do tematu NSOII.
I tu pojawia sie kłopot... okazuje sie ze części potrzebne do tuningu nie występują w sprzedaży detalicznej jedynie w secie z ekspresem:
https://www.elektros.it/pl/en/elektros/installazione_kit_opv_Sirai_OSCAR_II.html
Gdzie jeszcze mogę dostać te części i czy mając jakiś tam dryg do kwestii mechaniczno-manualnych bede w stanie swobodnie zmienić te części?
Z gory dziekuje za pomoc
T.
Gratulacje! Super maszyna. Gdzie kupiłeś, masz zamontowany opv?Na OLX.
Chyba ten brak opv może powodować, że ludzie się do Oscara zniechęcają. 14bar fabrycznego ciśnienia jest ciężkie do okiełznania, po instalacji opv i zejściu na 9 bar zupełnie inna maszyna. Spienianie faktycznie bajka, nawet ta końcówka dyszy jest profesjonalna, używają jej nawet w ekspresach WBC.Ziarna zmielone prawie na pył, można by powiedzieć. Zmielenie ziaren pod grimac'a i ekstrakcja w NSOII spowodowała, ze woda się przelewała.
Witam,Jaka doza w sitku?
Stalo się! Oskar zawitał i do mnie. Musze przyznać, ze z wyglądu mnie nie urzekł - za dużo plastiku. Brakuje mu trochę charakteru.
Niemniej jeśli chodzi o samą obsługę to jednak temat ma sie zupełnie inaczej. Wszytko bardzo logicznie i sprawnie działa.
Brak dyszy do gorącej wody tylko na plus, dysza do spieniania mleka... mistrzostwo świata (sucho, a przy tym jest moc).
https://photos.google.com/share/AF1QipPSDEnC1YgoWxvJgKccjyFdbXoSTT7ttfT_YM6pPhf7SsOgegR7-VyUDEORI41ZgQ/photo/AF1QipMllMYJe2Ld2G9qvQqt1rMHUQfVrSUM_T8Cq3iQ?key=N3VlajA5NU5BRW5DLUU0X0wwbk85UGx4TzVRXzZR (https://photos.google.com/share/AF1QipPSDEnC1YgoWxvJgKccjyFdbXoSTT7ttfT_YM6pPhf7SsOgegR7-VyUDEORI41ZgQ/photo/AF1QipMllMYJe2Ld2G9qvQqt1rMHUQfVrSUM_T8Cq3iQ?key=N3VlajA5NU5BRW5DLUU0X0wwbk85UGx4TzVRXzZR)
(http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/036/133/36133504_800.0.jpg/2.jpg)
(http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/036/133/36133502_800.0.jpg/3.jpg)
(http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/036/133/36133506_800.0.jpg/1.jpg)
https://photos.app.goo.gl/tZrqYn1PSiJNtYnW7]https://photos.app.goo.gl/tZrqYn1PSiJNtYnW7]https://photos.app.goo.gl/tZrqYn1PSiJNtYnW7 (https://photos.app.goo.gl/tZrqYn1PSiJNtYnW7)
Backflush możesz zrobić, wystarczy kupić gumową 'zatyczkę' i środki czyszczące urnex, cafiza etc. Natomiast jeżeli nie masz OPV to nie przesądzaj z pompowaniem. Zawór trojdrożny się nie otwiera przy zbyt wysokim ciśnieniu i nie zrzuci wody pod ciśnieniem.Odnośnie mojego wcześniejszego posta okazuje sie, że w Oskar można wyłączyć to kilkusekundowe opóźnienie.
Będziesz musiał czekać aż się zdekompresuje do ciśnienia zrzutu i modlić aby cały układ się nie rozszczelnił. PF-a nie ruszysz też.
Witam forumowiczów, to mój pierwszy post.
Około 3 tygodnie temu stałem sie posiadaczem Oscara 2 bez opv. Powoli zaczęliśmy się dogadywać chociaz nie było łatwo. Niestety kilka dni temu robiłem pierwszy backflush z użyciem chemii ( wcześniej robiłem backflush bez chemii ) I niestety za długo pompowalem ciśnienie i przytrafila mi sie sytuacja opisana przez SMaN. Trwało to około 10 minut po czym portafilter sie zdekompresował I zrzucił ciśnienie. Teraz moge uzywac ekspresu aczkolwiek nie jest tak jak przed tym backfluschem nieszczęsnym. Wcześniej po naciśnięciu przycisku było słuchać pompę przez kilka sekund, po czym było charakterystyczne KLIK i zaczynała lecieć woda. Teraz nie ma KLIK wogóle I woda leci od razu po naciśnięciu przycisku. Zauważyłem też ze z prysznica leci o wiele więcej pary niż przedtem. Wcześniej miałem ustawiony przycisk pojedynczy na cooling flush około 2 sekundy i było ok teraz to nie wystarcza żeby pozbyc sie pary. Wcześniej również byłem w stanie podpompowac wode po długim porannym flushu ( opisanym w tym wątku ) teraz nie da sie tego zrobic bo od razu leci woda.. Kiedy robie dluzsze flushe ( żeby pozbyc sie pary ) ekstrakcja zaczyna się nawet po 20 sekundach a I tak mam wrazenie ze cos tam tej pary zostało ...
Macie moze jakies pomysły jak sobie z tym poradzić? Dopiero kupiłem ten ekspres i nie bardzo chce go odsylac do Włoch (mieszkam w Irlandii). Dodam jeszcze ze teraz efekty w filiżance sa grosze niż przed tym backflushem.
Będę wdzięczny za pomoc
1. wyłączamy ekspres głównym wyłącznikiem
2. naciskam i trzymamy przycisk podwójne espresso.
3. Włączamy ekspres wyłącznikiem głównym ( trzymajac podwójny przycisk nacisniety)
4. Dioda sygnalizujaca brak wody zaczyna pulsowac. Kiedy przestanie puszcamy przycisk i zrobione.
Taka sama procedura jeżeli chcemy przywrócić opóźnienie.
Moze komus sie przyda
Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
Jaka doza w sitku?
Odnośnie mojego wcześniejszego posta okazuje sie, że w Oskar można wyłączyć to kilkusekundowe opóźnienie.
1. wyłączamy ekspres głównym wyłącznikiem
2. naciskam i trzymamy przycisk podwójne espresso.
3. Włączamy ekspres wyłącznikiem głównym ( trzymajac podwójny przycisk nacisniety)
4. Dioda sygnalizujaca brak wody zaczyna pulsowac. Kiedy przestanie puszcamy przycisk i zrobione.
Taka sama procedura jeżeli chcemy przywrócić opóźnienie.
Moze komus sie przyda
Chyba ten brak opv może powodować, że ludzie się do Oscara zniechęcają. 14bar fabrycznego ciśnienia jest ciężkie do okiełznania, po instalacji opv i zejściu na 9 bar zupełnie inna maszyna. Spienianie faktycznie bajka, nawet ta końcówka dyszy jest profesjonalna, używają jej nawet w ekspresach WBC.
Jak bardzo będzie mi to potrzebne przy montażu?
Czy taśma teflonowa nada się do montażu i uszczelnienia?Wszystkie uszczelnienia u siebie robiłem na taśmie teflonowej i dobrze się sprawdza.
Pojedyncze sitko odpuść na starcie, bo szkoda czasu. Może później w ramach zabawy.Co do dystrybucji to na pewno jest tam miejsce na poprawę i na tym się skupię. Jeżeli chodzi o tamping to przed używam narzędzia do dystrybucji więc tamper siedzi równo w PF. Pozostaje tylko kwestia siły nacisku. Co do reszty to faktycznie zapomniałem o zasadach forum
W sprawie kanałów - tutaj największe znaczenie ma dystrybucjia kawy w sitku i odpowiedni (równy) tamping, prysznic może pomóc, ale najpierw prześledź czy Twoje umiejętności nie wymagają korekcji.
Jeśli chcesz pić więcej kawy pomyśl o sitku 15g. Co do ilości, obserwuj swoje ciało i sam znajdziesz odpowiedź. Średnie ilości kofeiny w espresso w porównaniu do rekomendowanych dziennych ilości spożycia kofeiny na pewno znajdziesz w internecie.
Na przyszłość, staraj się zadawać pytania ogólne w innych - ogólnych tematach, a nie w takich jak ten, który jest ściśle dedykowany danemu zagadnieniu. Warto też najpierw poszukać czy dane zagadnienie nie ma już założonego tematu.
Udało mi się kupić opv, ale bez "adjustments"
3h po tym jak otrzymam info o dostępności wersja "opv with adjustments" była już wykupiona.
W związku z tym czy ktoś tym dysponuje lub mógłby wytłumaczyć o co dokładnie chodzi?
Jak bardzo będzie mi to potrzebne przy montażu?
rozumiem wymianę uszczelki w grupie zaparzającej co ok 12 miesięcy ale czy konieczne jest również wymienianie prysznica (co 12 miesięcy) i sitek (co 24 miesiące), ponadto zalecają wymianę zaworu w grupie zaparzającej (co 24 miesiące), jakiegoś nypla w obwdzie pary + oringi oraz presostatu co 24 miesiąceW użytku domowym traktowałbym te informacje bardziej jako wskazówkę a nie konieczność. Tzn. po przekroczeniu tego "resursu" mogą już nie trzymać parametrów, ale nie muszą...
Spieniacz zamiast puszczać parę w sposób jednostajny (jak na filmiku od SCG: https://youtu.be/P8z7mObdXN4?t=382), robi to w dosyć chaotyczny sposób. Z bliska wygląda to tak, jakby do dziurek dostawała się woda i blokowała na moment wyjście dla pary. Zamieszczam link do mojego filmiku - https://youtu.be/oeJGpUghZRI
Czy ekspres jest porządnie wygrzany? Ile minut wcześniej został włączony?
A jak chwilę dłużej puszczasz parę to dalej się tak dzieje, czy też wydmuchuje po pewnym czasie całą wodę?
Cześć :)Zobaczę jutro jak u mnie to wygląda, aczkolwiek też nie wiem czy nie mam tak , że wydaje się że raz mocniej widać parę raz mniej , ale spienia idealnie i dlatego uwagi nie zwracałem zbytnio, jutro sprawdzę
W tym tygodniu stałem się posiadaczem Oscara :taniec:
Zauważyłem coś dziwnego i ciekawi mnie czy to normalne funkcjonowanie sprzętu czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem.
Spieniacz zamiast puszczać parę w sposób jednostajny (jak na filmiku od SCG: h ttps://youtu.be/P8z7mObdXN4?t=382), robi to w dosyć chaotyczny sposób. Z bliska wygląda to tak, jakby do dziurek dostawała się woda i blokowała na moment wyjście dla pary. Zamieszczam link do mojego filmiku - h ttps://youtu.be/oeJGpUghZRI (trzeba usunąć spację).
Jak myślicie?
Dziękuję Panowie za cenne rady :DJa dziś u siebie sprawdziłem i strumień jest delikatnie nie równy ale bardzo delikatnie ,trzeba się przyjrzeć, u Ciebie to dużo mocniej widać że szaleje , jak jest nowy zapytaj w sklepie. Powiem tak ja na początku odkrecilem końcówkę do spieniania to miałem jakieś dwa druty w środku jakby przy ścinaniu metalu zostało... Może coś tam masz zobacz aczkolwiek wątpię jeżeli para jest mokra. Pretoststu jak nie ma sirai to nie podkręcisz bo oryginalny jest zalakowany
Para zdecydowanie nie jest sucha. Po dwóch sekundach od przyłożenia dłoni w odległości 20cm od końcówki dyszy, dłoń jest wilgotna. Dziś spieniałem około 120ml mleka. Po zważeniu przybyło 20g wody. Czy to przypadkiem nie za duży zysk wagowy? Co zrobić, żeby para nie była wilgotna? Odkręcić trochę presostat?
Para zdecydowanie nie jest sucha.
Po dwóch sekundach od przyłożenia dłoni w odległości 20cm od końcówki dyszy, dłoń jest wilgotna.
Dziś spieniałem około 120ml mleka. Po zważeniu przybyło 20g wody. Czy to przypadkiem nie za duży zysk wagowy?
Co zrobić, żeby para nie była wilgotna? Odkręcić trochę presostat?
Ja dziś u siebie sprawdziłem i strumień jest delikatnie nie równy ale bardzo delikatnie ,trzeba się przyjrzeć, u Ciebie to dużo mocniej widać że szaleje
Prawie bo musica ale w sumie to to samo konstrukcyjnie , nie powinno odbiegać ,tu masz rację para nigdy nie jest sucha, też mam mokrą rękę jak podłoże , to nie sprężone powietrze w "sspreejuu".Ja dziś u siebie sprawdziłem i strumień jest delikatnie nie równy ale bardzo delikatnie ,trzeba się przyjrzeć, u Ciebie to dużo mocniej widać że szaleje
Ale u siebie sprawdziłeś w Oscarze? Bo akurat do niego nic się nie równa. Można nim napędzać maszyny parowe. Para w nim zawsze szaleje.
Dziwi mnie to buchanie bo zasada prosta otwiera się zawór pary -wylatuje para z bojlera która jest nad wodą , tam nic nie dozuje , nie ma wręcz gdzie się blokować i powinna być jednostajna, z biegiem czasu (zużycia) maleje ilość i tyle
Dziękuję Panowie za cenne rady :DDokonałem pomiaru wagi mleka przed i po u mnie na 200g przybyło 28 g , możesz być spokojny że wszystko jest okej;) , pienic mleko i się za dużo nie przejmować
Para zdecydowanie nie jest sucha. Po dwóch sekundach od przyłożenia dłoni w odległości 20cm od końcówki dyszy, dłoń jest wilgotna. Dziś spieniałem około 120ml mleka. Po zważeniu przybyło 20g wody. Czy to przypadkiem nie za duży zysk wagowy? Co zrobić, żeby para nie była wilgotna? Odkręcić trochę presostat?
Cześć,Ja kupiłem ekspres bez opv I po około 6 tygodniach zamówiłem oraz założyłem opv. Na początku nie mogłem opanować tej maszyny, ekstrakcja albo zbyt szybka albo wręcz zapychało ekspres. Nawet jeżeli udało mi się zrobić dobre espresso to często kolejna próba kończyła się niepowodzeniem( przy tych samych ustawieniach ). Założenie opv sprawiło, że ekstrakcja jest powtarzalna. W moim odczuciu opv zrobiło ogromną różnicę. Ale muszę nadmienić ze jestem zielony w tym temacie i oscar2 to mój pierwszy ekspres z prawdziwego zdarzenia.
Dość mocno przymierzam się do tego ekspresu i chciałem od razu brać z OPV. Ale poczytałem trochę, napisałem też do technika, trenera oraz osoby pracującej w roli kontrolera jakości kawy w jednym ze sklepów we Włoszech i zobaczcie co mi napisał:
The reason why the pressure of this machine is set to 15 bars by Nuova Simonelli is because there is a vibratory pump inside, these pumps have a much lower flow of water and they build up pressure much slower, they also provide pulses of pressure instead of constant pressure like a rotatory pump does.
To get a good result in espresso with a vibratory pump we have to use a higher pressure.
If the plan is simply to make some good cappuccino with reasonably priced equipment I would go for a standard Oscar II with no modification because this is how the engineers at NS designed it to get optimal results.
I have personally tried with and without and the result doesn't get much better.
One last thing, the quality of the espresso shot depends mainly on the quality of the grinder, very often people will underestimate this detail.
Jakie są Wasze spostrzeżenia? Mieliście okazje pić ze standardu a później z założonym OPV i faktycznie widzieliście znaczącą różnicę? Czy może faktycznie nie ma się co w to bawić i standardowy Oscar II na dobrym przemiale zaserwuje naprawdę smaczne espresso?
obecnie OPV i Prestat montowane są w tej wersji fabrycznie przez fabrykę Nuova Simonelli.Czyli te sprzedawane w Polsce już powinny mieć OPV i nie trzeba dokładać?
obecnie OPV i Prestat montowane są w tej wersji fabrycznie przez fabrykę Nuova Simonelli.Czyli te sprzedawane w Polsce już powinny mieć OPV i nie trzeba dokładać?
Chciałbym taką, która da w efekcie oleiste espresso, pełne smaku orzechów, czekolady, bez dużej goryczki, ciekawa kwasowość może być, choć żona woli typową słodycz.
U mnie jest 58,35 i jest idealnie, ale czy znacznie lepiej niż 58 tego nie wiem bo od początku używałem 58,35.
Jakikolwiek by nie był będzie i tak o niebo lepszy od tego plastiku który dają w zestawie.
Chciałbym taką, która da w efekcie oleiste espresso, pełne smaku orzechów, czekolady, bez dużej goryczki, ciekawa kwasowość może być, choć żona woli typową słodycz.
Brzmi jak Chocolate Wave od Antonia. A do pary też Hot Pair.
Najlepiej nakręć film z przygotowania i ekstrakcji i zamieść w temacie https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.msg219544#msg219544
Napisz też dlaczego te pozostałe 3 co były takie sobie to co było z nimi nie ma tak :)
Po każdym spienianiu mleka trzeba przeczyścić dyszę parą. Wtedy żadne "super płyny" nie będą potrzebne.
Wycieka spod ekspresu czy do tacki? Masz OPV?
Czas ekstrakcji licz od pierwszych kropel.
HejNo to jest ta brudna woda po szocie co miała kontak z kawa w kolbie:). Jest wszystko ok tak ma być:)
wycieka od dolu przy backflushu i nawet jak sie konczy shot jest takie dziwny dzwiek wystrzalu wody i cieknie pod tacka.. Nie mam opv, nic nie bylo modyfikowane
Czy ktoś używa programatora czasowego? Czy włączanie i wyłączanie nagłe z prądu nie zaszkodzi elektronice Oscara? Zakładam, że włącznik ekspresu musi być ciągle w pozycji on. Czy ktoś szczególnie poleca jakiś model programatora?Ja używam gniazdka wifi w sumie odkąd mam Oskara ( prawie rok ) I nic się nie dzieję. Gniazdko budżetowe kupione na ebuy ma opcje programatora albo z telefonu można włączyć lub wyłączyć. Polecam takie rozwiązanie
Czy ktoś szczególnie poleca jakiś model programatora?
Na priva mogę wysłać filmik ponieważ nie mogę tu wrzucić linka do yt
Faktycznie wystarczylo pare razy puknac srubokretem i cos sie odlokowalo. Teraz trzyma cisnienie. Dzieki za wskazowki!Na priva mogę wysłać filmik ponieważ nie mogę tu wrzucić linka do yt
Wrzuć jako zwykły tekst, dodając np. spacje w jednym lub kilku miejscach, aby nie był rozpoznawany jako link, przejdzie. Będzie łatwiej ocenić i poradzić.
Cześć wszystkim!
Czy spotkał się ktoś z problemem małej ilości wody podawanej na grupie w NS Oscar II?
Z tego co czytałem to Oscar bez kolby powinien dawać ok 220ml wody w 30s. U mnie obecnie jest to ok 25ml wody w 30s (czysta woda, nie uzysk :D).
Problem pojawił się gdy ekspres stał ok 2 tygodnie. Po zdjęciu prysznica i dyfuzora dzieje się to samo. Spróbowałem zrobić backflusha z caffizą ale bez zmian (swoją drogą backflush przy tak małej ilości wody trwa dosyć długo, ale zawór trójdrożny działa, bo caffizza pojawia się w w tacce).
Ekspres to wersja bez OPV, jakieś pomysły co mogło się podziać?
Cześć wszystkim!
Czy spotkał się ktoś z problemem małej ilości wody podawanej na grupie w NS Oscar II?
Z tego co czytałem to Oscar bez kolby powinien dawać ok 220ml wody w 30s. U mnie obecnie jest to ok 25ml wody w 30s (czysta woda, nie uzysk :D).
Problem pojawił się gdy ekspres stał ok 2 tygodnie. Po zdjęciu prysznica i dyfuzora dzieje się to samo. Spróbowałem zrobić backflusha z caffizą ale bez zmian (swoją drogą backflush przy tak małej ilości wody trwa dosyć długo, ale zawór trójdrożny działa, bo caffizza pojawia się w w tacce).
Ekspres to wersja bez OPV, jakieś pomysły co mogło się podziać?
Cafiza plus woda to alkaliczny roztwór , rozpuszcza osady kawowe.
Spróbuj roztworem kwaśnym Dezcal odkamienic ekspres (usunąć osady kamienia) skoro tak się zadziało po 2 tyg nieużywania.
polecacie opcje z bezposrednim podpieciem do sieci? Jest to dosc wygodna opcja niz dolewanie co chwile wody do zbiornika.z drugiej strony ekspres jest wtedy mniej mobilny. Pytam bo czytalem ze jakbym chcial zamontowac OPV to potrzebny jest zbiornik?Ja już się wody wynalewałem do ekspresu. Teraz wiem na pewno, że następna maszyna musi mieć stałe podłączenie do wody. To jest dla mnie must have jeśli chodzi o kolejny ekspres.
Słuchajcie, powiedzcie proszę, kto i gdzie jest w stanie zamontować OPV ? Dzwonie do konesso, to piszą mi tak "Istnieje możliwość montażu OPV, natomiast nie jest mi znana cena tego zaworu, czas sprowadzenia go do nas, oraz to czy w jakikolwiek sposób taka ingerencja nie wpłynie na ewentualne rozpatrywanie gwarancyjne."
Witam
Mam pytanie jaki tamper dokupic do Oscara bo rozumiem ze w zestawie jest plastikowy.@Henry Ci podpowie, że wystarczy o średnicy 55mm, ja proponuję 58,80, a jeśli masz zamiar zmienić sitka na VST to 58,55 lub 58,60.
Te wymiary sa robione gdzies na zamowienie czy masz jakies propozycje gotowców?Mam pytanie jaki tamper dokupic do Oscara bo rozumiem ze w zestawie jest plastikowy.@Henry Ci podpowie, że wystarczy o średnicy 55mm, ja proponuję 58,80, a jeśli masz zamiar zmienić sitka na VST to 58,55 lub 58,60.
Te wymiary sa robione gdzies na zamowienie czy masz jakies propozycje gotowców?Teraz to w necie bez problemu znajdziesz, pozostaje kwestia, ile zamierzasz wydać kasy.
Ja bym jednak rozważył wariant z podłączeniem do wody i skierowaniem wylotu OPV do tacki. Samą tackę podłączyłbym do kanalizacji.To wymaga modyfikacji, zatem znacznie lepszym rozwiązaniem jest zmodyfikować zbiornikowca na podłączenie do wody i mieć uniwersalny ekspres.
A tak z ciekawości to jaka jest różnica w cenie między tymi dwiema wersjami?Nie ma roznicy w cenie...
Dla mnie główna korzyść z podłączania do wody to przede wszystkim eliminacja zbiornika i zalegającej w nim wody...Ja bym jednak rozważył wariant z podłączeniem do wody i skierowaniem wylotu OPV do tacki. Samą tackę podłączyłbym do kanalizacji.To wymaga modyfikacji, zatem znacznie lepszym rozwiązaniem jest zmodyfikować zbiornikowca na podłączenie do wody i mieć uniwersalny ekspres.
Że już nie wspomnę o dobrej wodzie, która miałaby iść w kanałTo jest minimalna ilość. Miałem na testach Mara-X z OPV skierowanym do tacki i przy 3-4 kawach dziennie tackę opróżniałem raz dziennie...
Dla mnie główna korzyść z podłączania do wody to przede wszystkim eliminacja zbiornika i zalegającej w nim wody...Ma to sens, ale tej wody w zbiorniku nie musi być dużo.
To jest minimalna ilość. Miałem na testach Mara-X z OPV skierowanym do tacki i przy 3-4 kawach dziennie tackę opróżniałem raz dziennie...Prawda, trochę mniej niż to co idzie na zaparzanie kawy (filiżanka, ciastko, zrzut zaworem trójdrożnym) musiałoby dodatkowo pójść w kanał, ale ludzie mają różne zboczenia ;). Z drugiej strony marnujemy prawie połowę wody, za której filtrację zapłaciliśmy, więc jest też jakiś aspekt finansowy.
Nie ma roznicy w cenie...Dzięki za info.
Przyjdzie do mnie pod koniec tygodnia takie ustrostwo z podlaczeniem do wody i z OPV od Caffe ItaliaCzy ta wersja "professional pack" pack poza presostatem SIRAI ma też regulowany OPV?
Czy ta wersja "professional pack" pack poza presostatem SIRAI ma też regulowany OPV?
To widzę, pytam, czy regulowany - tak jak w Elektros "przykręcony" do 9 Barów z możliwością samodzielnej regulacji.
Dear Grzegorz
I believe OPV is set at 9 bar, you can however set the OPV manually if you need to.
Regards
MATTEO
Trzeba by rozkminic jak sie dostac do tego OPV i podlaczenie pod wode.Jeśli zestaw OPV przyszedł luzem to posiłkowałbym się instrukcją z Elektros.it oraz filmami instruktażowymi. Widzę, że Oskarek ma króciutkie nóżki, odprowadzenia tacki do kanalizacji może wymagać ich podniesienia lub dziury w blacie pod tacką...
Zestaw OPV przyszedł luzem to posiłkowałbym się instrukcją z Elektros.it oraz filmami instruktażowymi. Widzę, że Oskarek ma króciutkie nóżki, odprowadzenia tacki do kanalizacji może wymagać ich podniesienia lub dziury w blacie pod tacką...
Do wody wygląda na to, że podejdzie ten wąż bezpośrednio. Zostaje kwestia źródła wody i ewentualnie filtra. Zakładam, że to krakowska twarda kranówka więc BWT albo coś z Brity. Można podjechać do Espresso Service (BWT) lub Prosto z Kranu (Brita) i samemu spróbować wody z tychże filtrów...
Filtry takie jak piszesz BTW lub Brita nie wiem czy sa testowane do surowej wody do picia.Woda z BWT nadaje się do picia-to wynika wprost z dokumentacji. BWT promuje te rozwiązania jako gastronomiczne, ale jak się wgryzie w treść dokumentacji to wynika z niej wprost, że można je podłączać do dystrybutorów wody, kraników, lodówek, ekspresów itp. Oczywiście na wejściu też musi być woda zdatna do picia, te filtry jej nie uzdatniają, one ją jedynie "ulepszają"... Namawiam jednak tak jak napisałem do spróbowania wody z nich, kończenie przed wypiciem epsresso, bo po kawie każda woda smakuje dużo lepiej :)
Warto przy takim założeniu wchodzić w HXa?Nie, wg mnie. Może ten wątek Ci pomoże:
Kupisz w Castoramie, czy w innym budowlanym markecie. Ja tak kiedyś zrobiłem.Z nierdzewki?
Wiedzieliście może gdzieś NS Oscar II w dobrej cenie?
Aktualnie chyba tak:
Elektros.it (wersja OPV bez SIRAI): 4150 PLN
CoffeeItalia PL (wersja z SIRAI i OPV): 4283 PLN
CoffeeItalia IE (wersja z SIRAI i OPV) 4613 PLN
MultiGastro (wersja goła) 3400 PLN
czy te przerwy w dostawie wody mogą być związane z tym, że nie ma zapiętego portafiltra z kawą (brak oporu więc przepływ wody jest za duży jak na tą zwężkę za pompą)? Czy jest to uszkodzenie (zapchanie?) heat exchangera?To nie ma nic wspólnego z brakiem portafiltra. Wymiennika bym nie podejrzewał. Sprawdziłbym w pierwszej kolejności "dolot" wody, może jest jakiś problem na wejściu? Spróbuj nalać wody do zbiornika "pod korek" i sprawdź co się stanie.
Jesli chodzi o młynek to mam Melittę Calibra. Ustawiam tam maksymalne mielenie, ale kurczeee.. mam wrażenie, że to i tak grubo mieli.. ma ktos tez taki młynek i moze się wypowiedziec?Tu leży rozwiązanie Twoich kłopotów :)
chyba, że @Tomo wiesz jak skalibrować ten mlynek? Na YT jest jakis filmik, ale totalnie nie rozumiem co gosc tam wyciąga/przekręca i wgl...Lepiej go sprzedaj, bo na takim przestawieniu na drobniejsze mielenie to długo nie pojedziesz, a efekt jakości mielenia i tak nie będzie zbyt wielki.
ale sie wkopałam z tym duetem Oscar + Melitta... Ehhh :'(Gdybyś zapytała na forum, nikt by Ci nie doradził tego młynka do espresso, ale może my się nie znamy i @Michał z Konesso coś zaradzi, bo na ich stronie jest napisane: "Calibra może być stosowany do różnych metod parzenia od espresso po french press"
O kuuurcze :( no dobra, to polecacie jakis w miarę tani młynek do Oscara?
brak cremy to najpewniej jedno z dwóch (albo oba na raz): za grube mielenie; za stara kawa.A co masz na myśli pisząc "za stara kawa" ?
Tylko wiesz, ja najpierw miałam młynek (mam go niecałe 2 lata), a tydzien temu kupiłam Oscara z nadzieją, że przecież młynek to młynek i będzie git. Jakże się myliłamOkay. Swoje zmielił i kawy z niego wypiłaś.
W sumie pewnie będę szukać okazji w używanych. Za 800-1000 zł cos znajdę ciekawego?W tej cenie to bym kupił ręczny lub właśnie używany elektryk - trzeba szukać, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy lub na WoK-u.
W tym budżecie mieści się np. używany Expobar 600 od @Tasak69 :W sumie pewnie będę szukać okazji w używanych. Za 800-1000 zł cos znajdę ciekawego?W tej cenie to bym kupił ręczny lub właśnie używany elektryk - trzeba szukać, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy lub na WoK-u.
Ogolnie przeskoczyłam z alternatyw, areopresów i dripów,A ten młynek ręczny - masz jeszcze? Z ciekawości, może się okazać się, że lepiej sobie poradzi do espresso niż Melitta.
A co masz na myśli pisząc "za stara kawa" ?Mam na myśli starą zleżałą kawę, która do niczego się nie nadaje i nie ma w sobie co2.
Startuję z kawą coffeeLab Brazylia dedykowaną pod espresso
najpierw zmieliłam w Calibrze, a potem przemieliłam to samo jeszcze raz w RhinoTo chyba trochę trwało. W mojej wyobraźni to prawie jak jakiś wyrok z greckiej mitologii ;) Ja bym spróbował ewentualnie więcej kawy do sitka jeśli się da.
Tak, mam młynek ręczny, ale jest to zwykły Rhinowares. Zrobiłam wczoraj taki myk wieczorem (normalnie nie mogę przestać o tym myslec, że zawaliłam z tym młynkiem i odpaliłam ekspres o 20stej na testy ) że najpierw zmieliłam w Calibrze, a potem przemieliłam to samo jeszcze raz w Rhino no i moze faktycznie cos tam drobniej było, ale jakies duzej roznicy chyba nie zauwazylam w creamie. Ciut lepiej. Tyle.A jednak: stalowe stożki w Melitta vs żarna ceramiczne w ręcznym. @Michał wprowadzacie ludzi w błąd z tym mieleniem do espresso w Calibrze, gdy tani i zużyty ręczny ceramiczny ma drobniejszy przemiał.
1. Czy rejestrowal ktos moze ekspres na stronie Nuova? Co to daje tak w skrócie?
2. Czy jesli planuje dłuższy urlop / albo weekend poza domem to jak zadbac o ekspres? W sensie chodzi mi o to, zeby ta woda tam nie stała i nic się złego nie podziało. Spuszcza się jakos tą wodę?
z tym mieleniem do espresso w CalibrzeNiby się da, ale trzeba przekalibrywać młynek i traci się gwarancję.
Może i to da jakoś radę tymczasowo jeśli koniecznie chcesz mieć coś zbliżonego do espresso.Chyba lepiej sprzedać i mieć jakąś kasę do lepszego młynka. Możliwe, że producent tak ustawił najdrobniejsze mielenie, znając jakość swoich podzespołów, aby młynek wytrzymał co najmniej 2 lata. Kiedyś też tak podciągnąłem żarna na drobniejsze mielenie w De'Longhi kg89 i długo nie pociągnął.
Do takiego ekspresu kupuje się młynek na plaskich żarnach za co najmniej 2k, a nie budżetowa calibre.
Można powiedzieć, że po dyskusji tutaj na forum jestem w trakcie szukania nowego młynkaCiekawe jaki stan, wewnętrzny:
To jest młynek z dozownikiem. Nie polecam. Lepiej poszukać młynka z namielaniem bezpośrednio do portafiltra.Janusz, ale to Mazzer za 4 stówy, jeśli wszystko z nim oki.
Tak ale nie każdy lubi taki gabaryt na blacie. No i dozownik należałoby wymienić na lejek. Dobry do gastronomii ale i tak tylko przy dużym zejściu kawy...Zgadza się.
Tak ale nie każdy lubi taki gabaryt na blacie.Kota w worku nie kupuje.
No i dozownikPrzy niedoświadczonym kawoszu to plus.
No i dozownik należałoby wymienić na lejek.Ostatecznie można zrobić.
Mazzer bryli jak szalony, dozownik rozwiązuje sprawę WDT .👍 Tak też wyżej napisałem.
Kiedyś też tak podciągnąłem żarna na drobniejsze mielenie w De'Longhi kg89 i długo nie pociągnąłTak to już jest, wiadomo, że przy większym obciążeniu szybciej sprzęt się skończy. Dlatego pisałem w drugim wątku, o kalibrze że nie ma to większego sensu do espresso. Ja bym zostawił do alternatyw, ile za taki młynek można wziąć 200 zł?. Moim zdaniem nie koniecznie sprzedaż ma sens jeśli koleżanka będzie robić jeszcze alternatywy.
Moim zdaniem nie koniecznie sprzedaż ma sens jeśli koleżanka będzie robić jeszcze alternatywy.
Moze to szalone pytanie, ale i tak zapytam - a jesli zamawialabym kawę pod espresso juz zmieloną? Jest sens?Pomijając świeżość mielonki, na pewno będzie lepiej zmielone, oczywiście z poważnej palarnii, niż z Calibry, ale idealnie do Twoich sitek w NS nie będzie, chyba że jakimś cudem trafią. Dzisiaj na Ceado zrobiłem korektę stopnia mielenia na grubsze z 1,400 (było za drobno) na 1,425 i jest lepiej, a jutro żeby być pewny pogrubię jeszcze o 0,025 na 1,450.
jesli zamawialabym kawę pod espresso juz zmielonąZasada jest prosta - im drobniej mielisz, tym szybciej trzeba zużyć kawę. Przy tak drobnym przemiale jak do espresso, zmiany są z każdą z każdą godziną. Także moim zdaniem szkoda pieniędzy na kawę mieloną do espresso. Po trzech dniach już będzie w najlepszym wypadku zwietrzała, a w gorszym złapie jakieś inne aromaty z otoczenia. Na pewno nie będzie trzymać parametrów zaparzania, bo te zmieniają się wraz ze zmianami wilgotności i utlenienia kawy.