forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: samurai136 w 16 Styczeń 2019, 21:11:47

Tytuł: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: samurai136 w 16 Styczeń 2019, 21:11:47
Czy te dwie kawy: Costa Rica Las Lajas Perla Negra (palarnia: Euro Cafe) oraz Kostaryka Las Lajas Black Honey (palarnia: Mastro Antonio) to te same kawy? Chodzi mi oczywiście o surowiec bo palone przez inne palarnie więc finalnie mogą być różne. Z opisu wynika, że to ta sama plantacja, tego samego właściela jednakże obróbka na stronie Mastro Antonio opisana jako Black Honey, w Euro Cafe niby naturalna ale nazwa kawy Perla Negra. Ten "czarny", raz miód, raz perła jakoś mnie zastanawia...

Piłem tą od Master Antonio i jest świetna. Ciekaw jestem tej z Euro Cafe ale jeżeli to ten sam surowiec to nie wiem czy różnica będzie aż tak duża. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 16 Styczeń 2019, 21:14:13
Black Honey to też naturalna obróbka
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 16 Styczeń 2019, 21:27:05
Dostawca jest ten sam. Obróbka jest zbliżona  jednak trochę inna. Obróbka honey zakłada najpierw usunięcie skórki owocu i suszenie. Natomiast obróbka natural (sucha) zakłada suszenie owocu w całości. Perla Negra z tego co kojarzę jest procesem suchym, zmodyfikowanym na farmie Las Lajas.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 16 Styczeń 2019, 21:56:10
Black Honey jest bardzo trudnym procesem, zarówno dla plantatora i dla palacza. Nie ma co tu porównywać z innymi procesami obróbki. Perla Negra jest czymś zupełnie innym. Mieliśmy próbki, testowaliśmy (oczywiście palone u siebie), być może jest nawet lepsza niż BH, ale to subiektywne, bo zawsze naturale kochaliśmy.

Nasza skromna marka nosi nazwę z języka włoskiego: mastro znaczy mistrz ale rzemiosła, a nie master z angielskiego: mistrz i pan władca ;). To taka sama różnica jak między BH a PN ;).
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: samurai136 w 16 Styczeń 2019, 22:15:29
Nasza skromna marka nosi nazwę z języka włoskiego: mastro znaczy mistrz ale rzemiosła, a nie master z angielskiego: mistrz i pan władca .

Zwykła literówka. Pierwsze "Mastro" było poprawnie :) Już poprawiłem bo to jednak marka i to dobra więc trzeba tego pilnować.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 16 Styczeń 2019, 23:27:03
Black Honey jest bardzo trudnym procesem
Niewątpliwie. Wystarczy sobie wyobrazić, że trzeba taki owoc bez skórki przewracać w trakcie suszenia.

Perla Negra jest czymś zupełnie innym
Masz na myśli rezultat w filiżance, proces czy jedno i drugie ? 
Ja sam jestem wielki miłośnikiem naturali, ale muszę przyznać, że kawy z obróbki honey z roku na rok, w moim odczuciu, są coraz ciekawsze.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 17 Styczeń 2019, 08:51:54
Może to przybliży proces obróbki na plantacji Las Lajas.

The Chacons produce several different types of honeys and naturals: For their honeys, 100% of the mucilage is left on the coffee, and the coffee is dried in different ways. The Chacons determine which process to use based on the weather on the day the coffee is harvested.

    Yellow Honey: Coffee is turned hourly on raised beds.
    Red Honey: Coffee is turned several times a day on the beds, but not as frequently as for yellow honey.
    Black Honey: The coffee is only turned once per day.


The Chacons also do three natural processes.

    Perla Negra: Dries directly in the sun for 10 days, rotating constantly, then transferred to bags and left for 2–3 days before being finished on the raised beds.
    Alma Negra: Drying starts on the patio, then the coffee is piled overnight and spread out in the sun during the day.
    Diamonda Negra: This new process is dried completely in piles in the greenhouse.





Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Styczeń 2019, 10:55:34
Tutaj jest dokładniej wyjaśniona specyfika kaw honey:

https://www.perfectdailygrind.com/2017/02/yellow-red-black-honey-processed-coffees-whats-difference/
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: samurai136 w 17 Styczeń 2019, 13:11:56
Dzięki za pomoc. Znam mniej więcej różnice w poszczególnych typach obróbek. Teraz już wiem, że kawy z Waszych 2-óch palarni są z różnych obróbek ale bardzo mnie interesuje różnica w smaku produktu finalnego (subtelne czy znaczące). Może Antonio mógłbyś mi pomóc bo paliłeś obydwie.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Styczeń 2019, 13:14:42
Dołącz do porównania taką Black Honey z Małej Czarnej, też mają ;)
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: samurai136 w 17 Styczeń 2019, 13:51:00
Dołącz do porównania taką Black Honey z Małej Czarnej, też mają

Co ciekawe w Małej Czarnej Costa Rica Las Lajas Perla Negra opisywana jest jako:

Kawa specialty pochodząca z Kostaryki, która została poddana obróbce black honey. Dzięki temu wyróżnia się pełnią aromatów i krągłym, wysokim body. Aromaty jakie są wyczuwalne w filiżance to między innymi: truskawki, czarna herbata oraz winogrona.

To jak to jest włąściwie z obróbką tej kawy? Natural czy Honey?
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Styczeń 2019, 14:05:24
W MC teraz mają BH. Może nie zdążyli poprawić tytułu? Jest to zdaje się dokładnie to samo ziarno co nasze, bo mieliśmy tego nieco za dużo ;). Akurat ja nie paliłem żadnej. Pisałem o próbkach -- u nas pali je Elka. Naturale nam smakują, stąd tak duża ich reprezentacja w naszej palarni. Kawy z obróbki BH byliśmy kiedyś ciekawi, więc kupiliśmy parę razy -- mają one swoją specyfikę i tyle. Las Lajas BH smakuje mi, wywyższa się ponad wiele kaw z obróbki mokrej fajnym smakiem i zupełnie innym aromatem, zawsze dobrze się zaparza, zawsze jest słodka (dosłownie), aczkolwiek nie jest tak głęboka i oszałamiająca, jak mogą być kawy z obróbki naturalnej...
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 17 Styczeń 2019, 18:39:30
Honey, a szczególnie red Honey szczególnie uwielbiam. Idealny balans pomiędzy naturalem i washed.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 17 Styczeń 2019, 19:44:34
Jedynie nie próbowałem Black Diamond z Las Lajas. Co ciekawe, pani Chacon podaję informację (https://sprudge.com/finca-las-lajas-96260.html) że w skład Black Diamond wchodzi odmiana SL28 dobrze znana z kenijskich upraw, natomiast palarnie oferujące tą kawę podają standardowy skład ziarenek: Caturra, Catuai.

Jeszcze jeden worek został po Perla Negry, jeżeli ktoś by chciał niech da znać, a już nie długo pojawi się u nas słodki microlot z Las Lajas, po raz pierwszy, w wersji washed.



Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 17 Styczeń 2019, 19:46:33
PW w sprawie worka :)
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Styczeń 2019, 20:39:44
My próbowaliśmy wszystkiego, co było naturalne lub honey. Wybraliśmy BH z wyżej wspomnianego powodu. Pani Chacon, a raczej cała rodzina robi bardzo dobrą robotę ;). Kostaryka to piękny kraj, kawy stamtąd też są piękne... Sporo takich Kostaryk mieliśmy w przeszłości, nie powodziło im się jednak tak dobrze jak Keniom, Etiopiom.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 17 Styczeń 2019, 22:49:18
To niestety zrozumiałe. Etiopie i Kenię są świetne, ale dość przewidywalne. Z doświadczeń cuppingowych widać, ze nowicjusz w secie kawy dość szybko odnajdzie te kawy.
Natomiast Kostaryka jest mniej przewidywalna. Można dostać trudniejsze ziarna i wtedy zapał szybko pryska. Dlatego kiedy ludzie maja wydać 40 czy 50 złotych to wolą kupić solidną pozycje niż kombinować *

*oczywiscie nie wszyscy
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 18 Styczeń 2019, 07:57:26
Właśnie zrobiłem mały eksperyment. Zaparzyłem espresso: Las Lajas BH vs Miriam Elizabeth Natural. Różnica między tymi procesami jest bardzo wyraźna ;). Obie kawy bardzo dobrze nadają się także do espresso. W smaku i dotyku zdecydowanie wygrywa BH; zapachem, aromatami wygrywa Natural. Espresso BH wypiłem z ogromną przyjemnością. Filiżankę Naturala można za to kontemplować dłużej... ;)
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 03 Sierpień 2019, 15:45:54
Nie piłem nigdy black honey. Czy kawy z tej obróbki też mają w smaku i zapachu "fermentację" podobnie do kaw natural? Pytam się bo zastanawiam się czy nie kupić ale naturali nie lubię bo mi "bulgoczą" na żołądku. Niektórzy tak mają po piwie niepasteryzowanym.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Sierpień 2019, 16:54:41
Im więcej tego honey, tym bliżej naturali, ale generalnie są to zupełnie inne kawy niż naturalne -- nie ma w nich fermentacji. Spróbuj może La Cristalina Honey lub Kostaryki White Honey jakie teraz mamy. Są bardzo czyste i słodkie. Ta słodycz jest ciekawa, bo nawet cienkie espresso nie ma kwasu.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 04 Sierpień 2019, 00:37:49
Dzięki. Mogą mi przypasować. Piłem naturale które mnie nie odrzucały fermentacją bo nie było jej dużo ale piłem też takie których nie byłem w stanie całej paczki wypić. No jakoś mi ta fermentacja ogólnie nie pasuje do smaku kawy, chociaż doceniam i rozumiem popularność.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 04 Sierpień 2019, 08:23:50
nie ma w nich fermentacji.
Gwoli ścisłości, piszecie o aromacie fermentacji, bo fermentacja jako taka zachodzi bodaj we wszystkich obróbkach (no może jej nie ma w pulp naturalu, a na pewno jest jej najmniej). Te wszystkie eksperymenty obecne (laktiki i inne karboniki), to przecież nic innego jak wariacje na temat fermentacji.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Sierpień 2019, 10:42:13
Zgadza się. Honey to nic innego jak suszona pulpa.... W naturalnym procesie, gdy skórka owoców pozostaje nietknięta dochodzi do fermentacji owocowej, zdaje się ;).
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Sierpień 2019, 14:20:29
Te carboniki i laktiki dotyczą już tylko ziarna, bez miąższu. Cel takiej fermentacji jest zgoła inny: pozbycie się błonki z pestki i nadanie jakiegoś specjalnego profilu sensorycznego. W naturalnym, suchym procesie mamy do czynienia z całymi owocami -- one schną, jakoś fermentując. Efekty i założenia takiej fermentacji są inne niż w mokrych procesach. W zasadzie chyba nie powinno jej być? ;)
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 04 Sierpień 2019, 22:05:16

Te carboniki i laktiki dotyczą już tylko ziarna, bez miąższu.

Co?!? Kto jak kto, ale powinienies  wiedzieć na czym to polega. Carbonik dotyczy TYLKO całej wisienki kawowej. Później dopiero wybierany jest proces. Może być Carbonic natural i carbonik washed, a także carbonic Honey.

Cytuj (zaznaczone)
Carbonic Maceration is a process that leads to fermentation involving whole coffee cherries. (unruptured cherries) with intact in an Anaerobic (oxygen free) environment of Carbon. dioxide (Co2) in a closed container.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Sierpień 2019, 22:18:55
A to super. Jakoś nie palę takich kaw, więc nie kojarzę ;). Ale faktycznie, przecież są te metody wzięte ze świata win... Tym bardziej się nie znam :(. Dzięki za czujność i info.

Tu jest ciekawa "esencja" tych winiarskich "fermentacji":

https://www.researchgate.net/publication/321307503_Carbonic_Maceration_A_unique_way_of_coffee_processing

Tak czy owak, maceracja węglowa, fermentacja mlekowa, fermentacja drożdżowa, fermentacja owocowa...
To różne rzeczy, może warte przestudiowania?
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 04 Sierpień 2019, 23:02:31
Bardzo warte. Te kawy nie są tanie, ale sądzę, ze gdybys wypalił jakiś anaerobic to forum by eksplodowało z radości ;)
Od Hard Beansow lactic już się skończył, ale to było coś niesamowitego poczuć cytrusy zalane mlekiem :)
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 04 Sierpień 2019, 23:11:27
Pojawi się u nas pod koniec Sierpnia lub początkiem Września, Colombia Hacienda La Claudina anaerobic. Niestety, w sumie tylko 15kg będzie.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: krystians w 04 Sierpień 2019, 23:35:53
Piłem ostatnio kawę z procesu lactic od Populus Coffee Colombia LPET Barreto Lactic Castillo. Pomimo niezbyt wykwintnej odmiany jaką jest Castillo, to kawa była świetna, kompleksowa, intensywna, słodka i bardzo aromatyczna. 
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 05 Sierpień 2019, 07:48:38
Hmm, a u nas zdarzy się "anaerobic + cascara", cokolwiek to znaczy, jedno palenie, Finca La Claudina ;). Znowu będzie co porównywać...
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 05 Sierpień 2019, 10:12:29
Może trochę głupie pytanie, ale jak długo cascara pozostaje świeża? Dopiero w okolicach października będę w Polsce a chetnie kupie dość sporą ilość. Cascara Soda mną wręcz zawładnęła :)
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 05 Sierpień 2019, 10:18:38
A mnie to jakoś przeszło ;). Trochę że względu na zanieczyszczenia.
Myślę, że w kwestii przydatności do spożycia jest tak samo, jak z suszonymi owocami, pewnie długo można ją przechowywać.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: maciekz w 30 Sierpień 2019, 22:30:49
Mi roczna się kiedyś zepsuła :-(, ale trzymanie przez pół roku jest raczej bezproblemowe.
Tytuł: Odp: Kostaryka Las Lajas: Black Honey (Mastro Antonio) i Perla Negra (Euro Cafe)
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 29 Wrzesień 2019, 11:45:52
Anaerobic:

https://www.instagram.com/p/B2-fNByBzAt/?utm_source=ig_web_copy_link