Młynek dzisiaj do mnie dotarł - bardzo dziękuję
@Janusz za świetną obsługę, jak zawsze najwyższy poziom
Bawiłem się nim krótko i na dzisiaj poszła Mogiana Dark Roast od Story Coffee. Jeszcze nie wstrzeliłem się idealnie ale już poziom czekolady względem Niche poraża
W weekend zapewne jeszcze pobawię się Peru z tej samej palarni
A teraz również na szybko parę obserwacji odnośnie młynka po tym dość krótkim wieczorku zapoznawczym
- po rozebraniu zaskoczył mnie trochę kolor żaren bo są zdecydowanie jaśniejsze niż pierwotnie zamieszczane zdjęcia - można to zobaczyć samemu na ostatnich zdjęciach od
@Janusz i porównać z tymi z pierwszej strony. Ot taka obserwacja
- przy Mogianie młynek jakoś nie zauważyłem zbytniej elektrostatyki
Odwykłem już od mielenia do kolby - jednak jest przyjemniej niż do kubka
Zobaczymy jak będzie na Peru bo ta bardziej zawsze w tym aspekcie dawała się mocniej we znaki. Niemniej na filmikach dostępnych w sieci elektrostatyka było mocno widoczna. Może jednak te żarna DLC niwelują trochę taki efekt. Młynki na filmach mają żarna bez tej powłoki.
- nie wiem jak się ma sprawa przy GIOTA DF64, ale w DF64P (G-MICRON) obudowa znacząco mi się nagrzewała podczas mielenia
- nie mam jeszcze wyczucia w temacie regulacji, ale wstępnie odniosłem wrażenie, że aby zauważyć różnicę trzeba o kilka kresek przejść na skali. Oczywiście zobaczymy, czy to jakieś tam błędne obserwacje i blisko początku skali będzie to wyglądało trochę inaczej. Jutro będę testował okolice 11 i tutaj pojawia się moja obawa, gdyż do tej pory Mogiana u mnie była tą kawą z najgrubiej mielonych. Na Niche z Peru (17) musiałem zejść o 2 kreski względem Mogiany (19). Natomiast Peru nie było kawą wymagającą najdrobniejszego mielenia, zatem po ustawieniu Peru powinno coś na skali pozostać aby było bezpiecznie. Wiem, że
@Janusz pisał iż u nich kawa była mielona na G-Micron w przedziale 10-5. Na ten moment dzielę się trochę moimi obawami, ale na mam nadzieję, że są one nieuzasadnione
- pierwsze przemiały były bez dotykania clump crushera, ale trzeba je będzie odgiąć trochę na zewnątrz, jak sugerował mi Grzegorz (
@Gmtb ). Zrobiłem zabieg, ale jeszcze nie testowałem. Bez rozgięcia jest zbyt gęsto
Ciekaw jestem jak wygląda sama operacja wymiany clump crushera, jakbym chciał sprawdzić dodany ten co jest w GIOTA. Nie wiem na ten moment jak się dobrać do tej części aby ją wymienić
To tyle na ten moment