Autor Wątek: Palenie - ale jak?  (Przeczytany 28538 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lipiec 2013, 20:10:54 »
A co dokładniej się dzieje?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipiec 2013, 17:08:47 »
Tak z grubsza, to jaki powinien być czas palenia ziaren na jasno (np. cynamonowy kolor)?
Na razie czekam, aż ziarna dojrzeją, paliłem je wczoraj prze 16 minut i wyszedł taki cynamonowy, nowoangielski kolor. Nie przesadziłem z czasem?

Wiesz, Goran, już coś więcej o tej palarce znajomego?
I co z tą Twoją palarką?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lipiec 2013, 17:54:20 »
Czas palenia jest pochodną efektywności przekazywania ciepła do ziaren. Palenie do dripu to kilka minut, 8-10. W piecach typu sivetz krócej.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipiec 2013, 18:01:44 »
Dzięki, w takim razie zwiększę temperaturę.

A ile czasu palisz, Andrzej, mieszanki, czy single do espresso?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipiec 2013, 19:42:55 »
Ważnym parametrem jest też masa wejściowa. Im więcej palimy, tym dłużej trwa proces palenia. 10kg-12kg zajmuje mi 12-15 minut.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lipiec 2013, 20:00:37 »
No to u mnie masa wejściowa to 170g.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lipiec 2013, 08:54:13 »
I co z tą Twoją palarką?

Palarka odnowiona, tylko czeka na odpowiednie urządzenie sterujące.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lipiec 2013, 09:04:52 »
Samo porównanie wielkości wsadów niewiele da, trzeba by to jeszcze odnieść do strumieni ciepła (lub w uproszczeniu do wydajności elementu grzejnego)  :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lipiec 2013, 09:31:34 »
Czas palenia jest po prostu pochodną funkcji wielu zmiennych. Oprócz źródła ciepła mamy cały system: przepływ gorącego powietrza (airflow, odpowiedni wentylator), bęben (kształt, materiał, prędkość), odprowadzenie spalin (chaff collector, komin).

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Lipiec 2013, 09:34:49 »
Cytuj (zaznaczone)
Czas palenia jest po prostu pochodną funkcji wielu zmiennych.
:ok: Dokładnie tak, nie wspominając już nawet o samych ziarnach ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Lipiec 2013, 10:17:16 »
Tak, ziarna są też częścią tego układu :).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lipiec 2013, 10:31:24 »
Nic w tym odstraszającego nie ma... Ot, prosta prawda :).
Obrazki z HB są ich własnością — można je obejrzeć tam na miejscu ;). Link więc powinien wskazywać na jakiś wątek.


Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Lipiec 2013, 11:43:20 »
Przy tej mojej palarce, to muszę jednak opracowywać własne techniki, by nie sfajczyć ziaren w ósmej minucie ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Lipiec 2013, 13:54:18 »
A może dałoby się cały proces opisać? Nie wiem czemu wszędzie się mówi o minutach i temperaturze, a potem się dodaje, że to wszystko zmienne. Przecież nawet w przepisach na ciasto zdarza opis efektu, a nie tylko parametry pieczenia.

Zatem, jeśli by się dało, poprosiłbym o opis procesu, bez termometru i bez zegarka. ;) Czy są jakieś fazy? suszenie? podgrzewanie? dopalanie? karmelizowanie? czy efekty widać? słychać? czuć? na co zwracać uwagę? czego się wystrzegać?

Myślę, że temat jest wielce ciekawy, a i łatwiej by było się dostosować do domowych, niestandardowych warunków.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi