Kup i zainstaluj klasyczny filtr RO ze zbiornikiem, np. polskiej firmy USTM, która od lat produkuje dobrej jakości zestawy. Za mniej niż 500 zł będziesz miał zawsze czystą wodę o znanych parametrach. Nawet, jak w wodociągu pojawi się problem z wodą i będę komunikaty "nie pić" albo "pić po długim procesie gotowania", to Ty będziesz miał wodę z tego filtra zdatną do picia nawet prosto z kranika. Bo filtr RO (prawdziwy, nie żadne "nano" etc.) filtruje również bakterie i wszelkie szkodliwe związki. A jak ktoś sobie życzy szczególnych, konkretnych parametrów wody, bo tylko taka jedna mu smakuje - wszystko zrealizujesz poprzez zastosowanie wkładów filtrujących już za membraną osmotyczną - dzięki temu wodę będziesz miał bezpieczną zawsze, nie będzie takiego niezrozumiałego mieszania wody po RO z wodą z wodociągu. Jak mieszasz wodę z RO z wodą z wodociągu, to w przypadku pogorszenia parametrów tej drugiej, lub nawet stania się niezdatną do picia - wynik mieszania czystej wody z RO z zanieczyszczoną z wodociągu będzie niezdatny do picia.
Podsumowując:
- mając filtr RO, zawsze możesz zmienić np. poziom mineralizacji stosując wkład mineralizujący (lub 2-3 wkłady połączone szeregowo, jeżeli chcesz większą mineralizację;
- martwisz się lekko obniżonym pH wody po RO - stosujesz wkład alkalizujący (np. wkład alkalizujący USTM, który ja stosuję, podnosi pH nawet o 3-4).