Autor Wątek: DELTER COFFEE PRESS  (Przeczytany 5770 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: DELTER COFFEE PRESS
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Grudzień 2018, 12:27:35 »
Poszło PW
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Nikopol Mężczyzna

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: V60, Phin, AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona 130
Odp: DELTER COFFEE PRESS
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Październik 2019, 14:56:44 »
Pozwolę sobie odkopać wątek - YT zasugerował mi film Hoffmanna z recenzją rzeczonego urządzenia - ktoś ma, używa? Idea bardzo mi się podoba...

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: DELTER COFFEE PRESS
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Październik 2019, 08:26:13 »
Dobrze, że nie napisałeś, co Hoffmann uważa :D To najpierw napiszę co myślę teraz o Delterze: przyjemne i proste urządzenie do zaparzania kawy jak z przelewu. Zasypujesz kawą, stawiasz na naczyniu, lejesz wodę i ciśniesz. A potem dolewasz więcej wody i ciśniesz jeszcze raz. Albo nie, jeśli chcesz kawy do ~200 ml ;) Nie jestem mistrzem przelewania, ale kawki zazwyczaj mi smakowały. Napary są czyste, klarowne, brak osadu. Dzięki konstrukcji a'la AP odpada problem z dystrybucją, równomiernym polewaniem i ekstrakcją. Trzeba tylko kontrolować tempo przeciskania tak, aby uzyskać odpowiedni czas całego procesu. Ponieważ nie ma tu ciśnienia, to czas jaki stosuję jest podobny do V60, czyli 2.30-3.00 minuty.

A teraz zobaczmy co mówi Hoffmann ;)

EDIT: OK, zobaczone. Słusznie prawi na początku, że to zupełnie coś innego niż AP. Aaaaale później... Za mało o samym procesie parzenia, za mało o kawie. Za dużo porównań z AP. Według mnie powinien postawić obok siebie kubki z kawką z Deltera i z V60.
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2019, 08:57:40 wysłana przez JanekdF »
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Dawid

    • Labuna.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 62
    • Labuna.pl
  • Młynek: Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Black
Odp: DELTER COFFEE PRESS
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudzień 2019, 13:35:57 »
Mamy dobry news  [emoji38] od dnia dzisiejszego na naszej stronie dostępny jest Delter Coffee Press :pycha:

https://labuna.pl/Delter-Coffee-Press-p254

Więcej info znajdziecie również w dziale Supermarket  :D

Pozdrawiam
www.labuna.pl to sklep ze świeżo paloną kawą speciality i akcesoriami. Jeśli nie wiesz czym jest chemex, aeropress czy król Comandante, my Ci wszystko wytłumaczymy. Natomiast dla tych, którzy już "zjedli zęby" na ziarnistej kawie informujemy, że postaramy się by sklep zawsz był dobrze zaopatrzony

Offline Levy_ Mężczyzna

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Ekspres: La Pavoni Europiccola v.2.6. Alternatywy: Aeropress (+RGB, +sRGB, +prismo), V60-02 Copper, Kasuya V60-02, V60-02 Immersion Switch, LilyDrip full set, Wilfa Pour Over, Chemex, Gabi Master A, Gabi Master B, Bialetti Class, Cafflano Kompresso, Delte
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade + RX35 Red Clix, Niche Zero
Odp: DELTER COFFEE PRESS
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Marzec 2020, 17:52:18 »
o to odchodząc od tematu kupna, pozwolę sobie zaprezentować kilka przepisów, które IMO dają bardzo dobre rezultaty.


 miotla
14g / 200g @ 95°C
18 clicks na Comandante

0. Przelewamy papierowy filtr gorącą wodą
1. Zalewamy DP do poziomu 200 ml
2. Podciągamy tłokiem poziom wody do 50ml
3. Przeciskamy ok 10ml wody i czekamy 5-10s
4. Podciągamy tłokiem poziom wody ponownie do 50ml
5. Przeciskamy powoli te 50ml przez około 30s
6. Podciągamy tłokiem pozostałą część wody
7. Nakładamy silikonowy propek
8. Przeciskamy przez około 1,5 min


 miotla miotla
Delter semiINVERTED
18g / 250g @ 93°C
18-20 clicks na Comandante

0. Przelewamy papierowy filtr gorącą wodą
1. Nagrzewamy deltera gorącą wodą
2. Odwracamy strzykawę. Do komory z kawą wsypujemy urobek i pozostałą przestrzeń zalewamy wodą (zmieści się około 35-40g H2O)
3. Preinfuzja powinna trwać około 20s
4. Przykręcamy sitko z papierowym filtrem i odwracamy ustrojstwo
5. Zalewamy wodą, aby w sumie weszło jej około 250g
6. Przeciskamy w trzech podejściach (podciągnięcie do 70ml i przeciśnięcie - następnie znowu podciągnięcie wody itd.), każde po około 70g
7. Manipulujemy tempem w ten sposób, aby całość parzenia trwała około 2 min 40s (nie dłużej niż 2 min 50s)


 miotla miotla miotla
16-17g / 200g @ 95°C
18-22 clicks na Comandante

0. Przelewamy papierowy filtr gorącą wodą
1. Zalewamy DP do poziomu 200 ml
2. Podciągamy strzykawkę do poziomu 50 ml i po chwili ciśniemy przez około 30s (preinfuzja)
3. Podciągamy strzykawkę do poziomu 100 ml i czekamy 15s
4. Nakładamy silikonowy korek
5. Przeciskamy wodę przez około 1 min
6. Podnosimy tłok aż reszta wody znajdzie się pod nim i przeciskamy przez ok. 30-40s



Na dobrą sprawę nienagrzany Delter możemy zalewać wrzątkiem. Plastik trochę ciepła nam odbierze, a w efekcie wodą przy kontakcie z kawą będzie miała optymalną temperaturę.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi