o to odchodząc od tematu kupna, pozwolę sobie zaprezentować kilka przepisów, które IMO dają bardzo dobre rezultaty.
14g / 200g @ 95°C
18 clicks na Comandante0. Przelewamy papierowy filtr gorącą wodą
1. Zalewamy DP do poziomu 200 ml
2. Podciągamy tłokiem poziom wody do 50ml
3. Przeciskamy ok 10ml wody i czekamy 5-10s
4. Podciągamy tłokiem poziom wody ponownie do 50ml
5. Przeciskamy powoli te 50ml przez około 30s
6. Podciągamy tłokiem pozostałą część wody
7. Nakładamy silikonowy propek
8. Przeciskamy przez około 1,5 min
Delter semiINVERTED
18g / 250g @ 93°C
18-20 clicks na Comandante0. Przelewamy papierowy filtr gorącą wodą
1. Nagrzewamy deltera gorącą wodą
2. Odwracamy strzykawę. Do komory z kawą wsypujemy urobek i pozostałą przestrzeń zalewamy wodą (zmieści się około 35-40g H
2O)
3. Preinfuzja powinna trwać około 20s
4. Przykręcamy sitko z papierowym filtrem i odwracamy ustrojstwo
5. Zalewamy wodą, aby w sumie weszło jej około 250g
6. Przeciskamy w trzech podejściach (podciągnięcie do 70ml i przeciśnięcie - następnie znowu podciągnięcie wody itd.),
każde po około 70g
7. Manipulujemy tempem w ten sposób, aby
całość parzenia trwała około 2 min 40s (nie dłużej niż 2 min 50s)
16-17g / 200g @ 95°C
18-22 clicks na Comandante0. Przelewamy papierowy filtr gorącą wodą
1. Zalewamy DP do poziomu 200 ml
2. Podciągamy strzykawkę do poziomu 50 ml i po chwili ciśniemy przez około 30s (preinfuzja)
3. Podciągamy strzykawkę do poziomu 100 ml i czekamy 15s
4. Nakładamy silikonowy korek
5. Przeciskamy wodę przez około 1 min
6. Podnosimy tłok aż reszta wody znajdzie się pod nim i przeciskamy przez ok. 30-40s
Na dobrą sprawę nienagrzany Delter możemy zalewać wrzątkiem. Plastik trochę ciepła nam odbierze, a w efekcie wodą przy kontakcie z kawą będzie miała optymalną temperaturę.