Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 667361 razy)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2280 dnia: 14 Grudzień 2019, 17:01:00 »
Napisałem, że zachowujesz się jak, a nie jesteś jak ;) to duża różnica. Ale nie ważne.

Przypominam i ciagle polecam przepis 1:1:1 Pani Veroniki, mojego kolejnego kawowego autorytetu :)
Męczyłem się trochę z pacamara z El Salvadoru, a z tym przepisem wyszło mega słodko i owocowo :)
A od kiedy to jest przepis Pani Veroniki? Bo ona pokazała jak tak przelewa? Jak tak robię od pół roku i czekam na info z urzędu patentowego o zastrzeżeniu nowej formuły....
Naprawdę musimy się kłócić i psuć kolejny wątek?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2281 dnia: 14 Grudzień 2019, 18:05:39 »
Ja z tak długą i dużą preinfuzją nigdy się nie spotkałem.
Sam mówisz, żeby się nie kłócić, a wbijasz przysłowiowego gwoździa na koniec :) Kłótnie i przekomarzania są częścią for dyskusyjnych. Gdyby nie one to nikt by tu nie pisal i umarło by ono jak każde inne forum pasjonatów, które kiedyś było w sieci. A to jeszcze o dziwo oddycha.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2282 dnia: 14 Grudzień 2019, 19:08:43 »
Napisałem, że zachowujesz się jak, a nie jesteś jak ;) to duża różnica. Ale nie ważne.

Przypominam i ciagle polecam przepis 1:1:1 Pani Veroniki, mojego kolejnego kawowego autorytetu :)
Męczyłem się trochę z pacamara z El Salvadoru, a z tym przepisem wyszło mega słodko i owocowo :)
A od kiedy to jest przepis Pani Veroniki? Bo ona pokazała jak tak przelewa? Jak tak robię od pół roku i czekam na info z urzędu patentowego o zastrzeżeniu nowej formuły....
Naprawdę musimy się kłócić i psuć kolejny wątek?

Ona użyła  tego przepisu w 2016 roku wiec nawet w byciu ironicznym przegrałeś.

Ja z tak długą i dużą preinfuzją nigdy się nie spotkałem.
Sam mówisz, żeby się nie kłócić, a wbijasz przysłowiowego gwoździa na koniec :) Kłótnie i przekomarzania są częścią for dyskusyjnych. Gdyby nie one to nikt by tu nie pisal i umarło by ono jak każde inne forum pasjonatów, które kiedyś było w sieci. A to jeszcze o dziwo oddycha.

Jonathan testuje.... 6-8 minutowa preinfuzje. Wg wskazań fizyczni-chemicznych taka powinna być najlepsza. Trzeba „tylko” rozwiązać kwestie temperatury kawy po tym czasie i kto wie, może za rok czy dwa pół forum będzie tak robić?

Swoją droga ktoś na tym forum @piomic ? Pisał, ze zrobił bloom i zapomniał o kawie na kilka minut i wyszło super. Sprawdziłem i rzeczywiście nawet 2-3 minutowa preinfuzja daje fajne rezultaty ;)

No i totalna odwrotność to brak preinfuzji, która poplaciła kilka lat temu zwycięzcy Brewers Cup ktory ją pominął w swoim wystąpieniu :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6192
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2283 dnia: 14 Grudzień 2019, 20:23:37 »
W skrócie dobra kawę można zrobić na wiele sposobów:). Trzeba próbować żeby znaleźć swój ulubiony sposób, często tyczyć się to będzie tylko danych ziaren.

Przepis Veroniki próbowałem, jest ok, ale nie robi aż takiego wrażenia, jak jej rok osobisty na prezentacjach :)
Samemu też zdarzyło mi się wydłużać preinfuzję, gdyż w domu jak zaczynam robić kawę, to przeważnie, ktoś coś ode mnie potrzebuje. Rezultaty bywały różne. Tragedii raczej nigdy nie było.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2284 dnia: 14 Grudzień 2019, 20:43:06 »
Przepis Veroniki próbowałem, jest ok, ale nie robi aż takiego wrażenia, jak jej rok osobisty na prezentacjach
Hehe mam tak samo, aczkolwiek pokuszę się o stwierdzenie, że myte Etiopie najbardziej mi smakują z jej przepisu. Wydaje mi się, jak już pisałem wcześniej, że ta metoda podbija słodycz, może się zatem nie do końca sprawdzić w naturalach, bo one są słodkie same z siebie.
Naturala z Chin musiałem parzyć max 1:45, bo później już był zbyt intensywny jak dla mnie, mimo tds 1.1
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2285 dnia: 14 Grudzień 2019, 21:40:46 »
Bardzo podobne jest to do metody Tetsu 4-6: https://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journal/2016-world-brewers-cup-champion-tetsu-kasuya

Robił podobnie, pierwsze dwa zalania to zawsze 40 % wody. Pozostałe 60%, na jedno-kilka zalań w zależności od kawy.

"The 4-6 method begins by dividing the total water into 40% and 60%.

You pour the first 40% in two pours, and then decide how many pours you want to make for the last 60%. The first 2 pours decide the balance of the acidity and sweetness. The remaining number of pours will decide the strength of the coffee.
In this method, I start each pour after all the liquids have dripped down into the decanter.

Why? Because this timing makes the extraction efficiency very high and also increase the brew strength for coarse grind coffee like this.
"

Przykładowy przepis:

20g dry coffee (coarse grind) / 300 gram water
92c water 300ml (0.3ppm, PH 6.6)

45sec blooming (50ml)
0:45 70ml pour
1:30 60ml pour
2:15 60ml pour
3:00 60ml pour
3:30 lift the dripper
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2019, 21:44:33 wysłana przez pj.w »

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2286 dnia: 14 Grudzień 2019, 22:12:04 »
to jakaś nowa moda na odwrócony stożek w centrum ? Toroidalny drip ?

Testowaliśmy toto dzisiaj na gdańskim mini zlocie.
Pierwsze wrażenia na szybko: krótszy czas przelewu, kawa wyszła jednogłośnie (próbowało 5 osób) lepsza - wyraźniejsze nuty owocowe, jakby wyciągnięte więcej pozytywnych smaków.

btw. do kupienia też w polsce: klik

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6192
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2287 dnia: 14 Grudzień 2019, 22:28:24 »
Boję się, jakie mogło być natchnienie dla tego kształtu :D

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2288 dnia: 15 Grudzień 2019, 12:39:48 »
Może nawet celowo przebrandowane zostało na potrzeby miłośników dripa. Bo się pod poprzednią postacią słabo sprzedawało  :mrgreen:

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5084
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2289 dnia: 15 Grudzień 2019, 14:02:18 »
Ma ktoś może wypracowany przepis do na 18g/300ml do któregoś drippera(to w sumie obojętne którego) do Tury? Nie mam pomysłu jak mielić...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2290 dnia: 15 Grudzień 2019, 16:10:36 »
Nie mam pomysłu jak mielić...
Czemu? Jak dla każdego innego młynka trzeba odpowiednio dobrać ustawienie żaren...

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2291 dnia: 05 Styczeń 2020, 23:10:00 »
Jaki dripper polecicie do v60? czy Hario? czy raczej nie ma to znaczenia i skuoić się na estetyce???

niedawno zbiłem przy zmywaniu Brewistę... więc trzeba zaopatrzyć się w coś w zamian...
Never Give UP †

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2292 dnia: 07 Styczeń 2020, 00:19:27 »
Wiem, że gdzieś się przewijał temat dripów DUKA

https://duka.com/pl/zaparzacz-do-kawy-przelewowy-dripper-duka-barista-transparentny-szklo-1217341

czy to sensowna alternatywa dla hario?
Never Give UP †

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2293 dnia: 07 Styczeń 2020, 00:35:19 »
Podróbka Hario, Chemexa i innych. Kupowane z Chin za grosze, naklejane logo i sprzedawane tutaj (potwierdzone od człowieka, który tam pracował :) )
Jakość pewnie tak jak produktów z Aliexpress - raz wytrzyma tydzień, innym razem kilka lat
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2294 dnia: 07 Styczeń 2020, 00:57:51 »
a co polecisz jako alternatywę dla hario??? czy nie ma alternatywy?
Never Give UP †

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi