aeopress może by się sprawdził pod warunkiem, żeby położyć coś cięższego i przepuszczalnego na miał kawowy - tak jak w Phinie. Inaczej w zasadzie nie da się wlać wody bez poważnego wyżłobienia ciastka kawowego. No i aeropress ma tak z 2-3x szerszą powierzchnię, ciastko byłoby cieniusieńkie więc prawdopodobieństwo kanałów jest spore, trudniej też ułożyć równą warstwę. Trzecia różnica to temperatury - przy 7-10 minutowej ekstrakcji plastik nie izoluje tak samo jak rozgrzana przed użyciem ceramika, w SP woda dłuuugo jest gorąca, więć ekstrakcja też przebiega w wyższej temperaturze.
Ale.. jakby komuś bardzo chciało się kombinować to w AP jakoś się da, nie mówię że nie. Sam robiłem w AP "espresso", choć było z tym trochę zabawy.
Co do kanałowania w wyniku wlewania wody po ściankach - ja nie mam żadnego specjalnego dzbanka i leję prosto z czajnika, jak się delikatnie leje to woda lekko podmyje miał przy samej ściance ale delikatnie, chyba nie wpływa to specjalnie na ekstrakcję bo tutaj: ciastko kawowe jest wysokie, ciśnienie podczas ekstrakcji jest minimalne a po wlaniu wody można łyżeczkę przesunąć wierzch ciastka tak żeby zakrył ewentualne zagłębienie.
Innym rozwiązaniem tego byłoby dodatkowe sitko takie jak ma phin, wtedy nie trzeba na nic uważać, ale z kolei takie sitko zawsze trochę ogranicza nasiąkanie.
Być może dodatkowe sito pojawi się kiedyś, autorka pisała się się zastanawia czy mimo wszystko czegoś takiego nie wprowadzić "dla leniwych". Ja od siebie dodam, że jakby takie sito się pojawiało (np. metalowa płytka z otworkami) to od razu za jednym zamachem można by wykonać w tej samej technologii metalowy filtr wielokrotnego użytku zamiast papieru.
Wiem, że ta pani czyta ten wątek to napiszcie czy byście takie coś chcieli.