Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 203652 razy)

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Phin
« Odpowiedź #645 dnia: 14 Wrzesień 2019, 20:10:25 »
Z puszki.
Daje go trochę, jakieś 1:15 - 1:20 w stosunku do kawy bo jest bardzo słodkie. :sciana:
Też mam tę kawę i jej używam do phina i espresso.

mini-martini

  • Gość
Odp: Phin
« Odpowiedź #646 dnia: 17 Wrzesień 2019, 13:13:29 »
Jesli po wietnamsku to najbardziej zblizone jest wlasnie slodzone mleko z tubki. W Wietnamie sie pije duza ilosc robusty moze to stad ich zamilowanie do tak przesadnego slodzenia kawy.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Phin
« Odpowiedź #647 dnia: 17 Wrzesień 2019, 22:26:57 »
Czy ma ktoś Phin 140 i 200ml??? I porównuje kawe z nich?

ostatnio mam ciekawe spostrzeżenia
robiłem kilka razy kawę w obu naraz

Kawa - tak samo zmielona
preinfuzja i temp wody - porównywalna - ok 90-95C
czas zaparzania - podobny - choć większy Phin min szybciej - myślę, że tak ok 6/8 min
dawka - 10 i 14g

woda - ok 100ml//130ml + mleko ok 20ml

i ciekawe - bo kawa z większego Phina - z większej ilości kawy - wychodzi łagodniejsza, mniej goryczkowata, słabsza - taka jaka ma być - wszystko jest zbalansowane i jest po prostu pysznie

za to kawa z mniejszego Phina - przy zachowaniu podobnych parametrów - wychodzi zdecydowanie mocniejsza, pełna goryczy - i nawet mleko nie przełamuje smaku

czy ktoś z was się spotkał z takimi przypadkami???
co zrobić żeby wyłagodzić smak w tym mniejszym? grubsze mielenie? czy raczej mniejsza dawka?
Never Give UP †

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Phin
« Odpowiedź #648 dnia: 17 Wrzesień 2019, 22:58:01 »
Mam takie phiny. W mniejszym robię niewielkie objętościowo, intensywne napary, a  w większym szybsze, dripowe przelewy. Różnice w smaku, przy podobnym parzeniu, raczej zawsze będą. Są różnice w czasie przepływu, spadku temperatury itd.

Offline mrn

  • Wiadomości: 9
Odp: Phin
« Odpowiedź #649 dnia: 14 Grudzień 2019, 12:32:43 »
Mam pytanko, ile do tego dokręnego phina 200ml z allegro właściwie wchodzi kawy bez ściskania?
Gdzieś w wątku mignęło mi 12-13g. Na filrzankę starczy, ale na kubek mlecznej/przelewu z dolewką trochę mało.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Phin
« Odpowiedź #650 dnia: 14 Grudzień 2019, 13:51:35 »
Do phina możesz dolewać wody w trakcie parzenia, i co za tym idzie, zwiększyć dozę kawy.

Offline mrn

  • Wiadomości: 9
Odp: Phin
« Odpowiedź #651 dnia: 14 Grudzień 2019, 14:01:53 »
Dlatego pisałem o dolewce, może być górą w trakcie parzenia albo na końcu do kubka.
Jednak pojawiła się raz w tym wątku opinia, że w wersji z gwintem to maksymalna doza kawy, przy której da się przykręcić górne sitko.

Offline mrn

  • Wiadomości: 9
Odp: Phin
« Odpowiedź #652 dnia: 05 Styczeń 2020, 22:01:48 »
Przejrzałem wątek od około połowy drugi raz, a szukana wypowiedź była na na przedostatniej stronie :picardpalm:

No więc także jestem już użytkownika phina - zdecydowałem się na dwa - 140/200 - oba z gwintem

Jestem po dwóch zalaniach tego mniejszego - kawa Etiopia Jimma of Keffa  - zmielona jak do espresso

pierwszy phin - ok 10g kawy, filiżanka wygrzana wrzątkiem, 1,5cm mleka zagęszczonego, preinfuzja, zalany do pełna wodą ok 90C - przelew trwał ok 12 min - kawa wyszła bardzo smaczna, lekko kwaśna, lekko słodka (choć mleko było niesłodzone) - byłem bardzo zadowolony

drugi - ok 13g kawy - to chyba max jaki można bez ubijania - gwint ledwie chwycił - zrobiłem 2 obroty i cofnąłem

Okazało się, że drugi phin dotyczył drugiego parzenia z 140ml.
Liczyłem, że ilość kawy będzie proporcjonalna do pojemności i kupiłem 200ml.
Wchodzi do niego, z odpuszczeniem 1.5 obrotu, maksymalnie około 19g średnio palonej kawy.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Phin
« Odpowiedź #653 dnia: 05 Styczeń 2020, 23:07:44 »
Okazało się, że drugi phin dotyczył drugiego parzenia z 140ml.
Przepraszam za nieprecyzyjność ;)

a co do Phina - rób jak chcesz - zawsze smacznie ;)

140 wykorzystuje do "słabego espresso" - czyli małej czarnej - 10g kawy, 80g wody - całkiem przyjemna kawa
200 wykorzystuje do kaw mlecznych - 12-14g kawy - 150g wody - 30g mleka na dnie

mielenie raczej drobne, celuje w czas ok 6-8 min

dripowe przelewy z phina jakoś mi nie podeszły ;)
Never Give UP †

Offline mrn

  • Wiadomości: 9
Odp: Phin
« Odpowiedź #654 dnia: 06 Styczeń 2020, 23:38:08 »
Mi najbardziej podeszły takie większe małe czarne.
14g/170-175ml (po rant), co daje 145-150ml kawy, czas przelewu 7-8min.
Jak czuję że potrzebuję większego kopa to daję 18-19g i dolewam w kubku do 200ml.
Doza trochę większa niż dripowa 7.5-8g/100ml.
Najlepiej mi smakują z phina mało kwaskowe, orzechowo-czekoladowe kawy.
Przy średnio kwaskowych zmiejszam dozę do 7g/100ml.
Kwaska miałem końcówkę, starczyło na 2 zaparzenia i nie do końca mi podeszły.
Do podgrzanego i ewentualnie spienionego mleka 15-18g/80-85ml na 120-150ml mleka, ale to taka bardziej palona, byle nie włoski węgiel.

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Phin
« Odpowiedź #655 dnia: 26 Maj 2020, 00:48:50 »
Do podgrzanego i ewentualnie spienionego mleka 15-18g/80-85ml na 120-150ml mleka, ale to taka bardziej palona, byle nie włoski węgiel.

Te 80-85 ml to ilość wlanej wody czy uzysk?
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Phin
« Odpowiedź #656 dnia: 26 Maj 2020, 01:16:06 »
Jeśli chodzi o proporcje, to albo parzę w większym jak dripa, czyli klasycznie 6/100, albo w najmniejszym jak na espresso 18g/85ml (wyjdzie ~50ml). Te gęste smaczne są i przy długich ekstrakcjach, nawet 15 minut.

Po tak długim czasie kapania i przy tak małej ilości wody napar jest  chyba całkiem zimny?
Pytam, bo rozważam zakup w celu uzyskiwania bardzo intensywnych, espresso-podobnych naparów.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #657 dnia: 26 Maj 2020, 01:42:58 »
Nie całkiem.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Phin
« Odpowiedź #658 dnia: 26 Maj 2020, 15:36:09 »
ano daleko od całkiem :) chodź faktycznie się wystudza, co akurat jest na plus. No ale jak chcesz język przyparzyć, to uratuje cię zagrzanie kubka wrzątkiem. Nie jest to nawet trudne, bo z phina kapie dopiero po chwili i dobrze zrobić mu solidną preinfuzję, więc zdążysz tą samą wodą oblecieć ;)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Phin
« Odpowiedź #659 dnia: 27 Maj 2020, 07:12:39 »
Szklanki termiczne dobrze izolują i widać jak kapie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi