OK, moja winna bo nie lubię pisać długie posty z telefonu. Czas nie jest ograniczony na 5 sec a można go przedłużać. Najlepiej jest robić backflush według zasad producenta proszku który kupujemy. Nawet na stronie home-barista którą podał kmleon, jest napisane - Follow the recommended flush sequence of the detergent you are using.
Znowu, na stronie urnexa jest taki opis :
Back Flush (each group head):
Insert blind filter in porta-filter and add up to 1/2 teaspoon (3 g) of Cafiza® Powder. Insert porta-filter into group head.
Activate brew cycle for 10 seconds. Stop 10 seconds. Repeat 5 times.
Remove porta-filter. Activate brew cycle and rinse porta-filter in stream of water from group head. Stop cycle.
Insert porta-filter into group head. Repeat step (2) without Cafiza® Powder 5 times.
Make and discard a cup of espresso to ensure no residue remains.
Więc mamy 10x10x5 z proszkiem & 10x10x5 bez proszku.
Najważniej by czyszczenie było regularne a ekspres czysty.