forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Serwis, konserwacja sprzętu i tuning => Wątek zaczęty przez: JD78 w 19 Listopad 2016, 11:55:18

Tytuł: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 19 Listopad 2016, 11:55:18
Witam,

Jestem nowicjuszem i marzy mi się dobre espresso. Kupiłem używany młynek Graef CM 702 i mam problem z kalibracją. Standardowo pod dolnym żarnem były 2 podkładki - wtedy nawet na najdrobniejszym ustawieniu wychodzi dość szorstki piasek. Udało mi się skombinować takie podkładki, ale nawet po dołożeniu 3 (żarno podniesione o ok 1 mm), przemiał chyba nie jest wystarczająco drobny (cały czas najdrobniejsze ustawienie). Na oko wygląda w miarę dobrze, ale espresso parzy się ok 14s, więc zdaje się za krótko. I tu moje pytanie - czy ten typ tak ma i mielenie do espresso na 5/6 podkładkach jest na porządku dziennym, czy też mój egzemplarz jest felerny/zużyty? Pytam póki mogę go zwrócić i ewentualnie kupić nowy.

Będę wdzięczny za pomoc!
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: WS w 19 Listopad 2016, 12:00:05
Jaką masz kawę, kiedy palona?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 19 Listopad 2016, 12:23:35
Kawa "sklepowa" Dallmayr prodomo, na opakowaniu nie widzę daty palenia. Czy to ma znaczenie dla grubości przemiału?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 19 Listopad 2016, 12:25:31
Ma, kolosalne. Ta kawa pewnie jest w stanie suchy wiór.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 19 Listopad 2016, 12:34:23
Czy mam rozumieć, że jeśli kupiłbym kawę w palarni, to na tym samym ustawieniu młynka zmieliłaby się drobniej i w związku z tym młynek jest w porządku? Czyli że co najwyżej do "gorszego sortu" ze sklepu będę musiał dokładać podkładki? :)
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 19 Listopad 2016, 12:53:51
Wielkość drobin będzie taka sama/podobna, ale ich wilgotność będzie miała większą moc oporu ;)

Tak, jesz szansa, że młynek da radę. A do gorszego sortu nie będziesz chciał wrócić, więc się podkładkami nie martw ;)
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 19 Listopad 2016, 13:06:15
Dziękuję za pomoc. Ostatnie pytanie - czy kawa "sklepowa" nie jest pakowana próżniowo po paleniu? Czy to nie powinno zabezpieczać jej przed utratą świeżości? Jeśli nie - to jak długo po paleniu taka kawa "się nadaje"?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: WS w 19 Listopad 2016, 13:16:33
Kawa "sklepowa" Dallmayr prodomo, na opakowaniu nie widzę daty palenia.

Do takiej kawy, żeby mieć odpowiednie parametry parzenia, trzeba mieć dobry młynek. Kawy na espresso najlepiej zużyć do trzech miesięcy po paleniu, jaśniej palone do dwóch miesięcy. Postaraj się kupić kawę paloną średnio-ciemno, bo ma mniejsze wymagania co do jakości przemiału, niż kawy jaśniejsze.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: Michał w 19 Listopad 2016, 15:29:15
Oprócz samego wyboru ziaren zwróć uwagę na to ile kawy trafia do kolby? Może tu jest problem?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 22 Listopad 2016, 16:47:06
Wlaśnie robiłem testy kawie Coffeelab-Brazylia-Fazenda-Rainha-Espresso kupionej w coffedesk.pl. Data palenia to 04.10.2016. Do kolby pakuję dokładnie tyle ile zaznaczone jest na sitku (należy pakować do zgięcia) i mocno ubijam. Nie widzę dużej różnicy między tą kawą, a tamtą ze sklepu. Co prawda nie wiem czy czas parzenia espresso powinienem liczyć od momentu naciśnięcia przycisku na ekspresie, czy od momentu kiedy kawa zaczyna lecieć, ale nawet w tym pierwszym przypadku, po dołożeniu kolejnej (jest w sumie pięć) podkładki pod dolne żarno, na ustawieniu młynka FINE, mam czas poniżej 20s.
Czy jest możliwe że z tym młynkiem jest coś nie tak, pomimo tego że nie widzę gołym okiem żadnych uszkodzeń/śladów zużycia?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Listopad 2016, 18:37:15
Napisz jaki masz ekspres i podaj ile gramów kawy pakujesz do sitka, najlepiej podwójnego.

Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 22 Listopad 2016, 19:17:14
Ekspres to Delonghi EC680. Używam pojedynczego sitka do którego daję 7-8g.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: grex w 22 Listopad 2016, 19:45:44
Ekspres to Delonghi EC680. Używam pojedynczego sitka do którego daję 7-8g.
delonghi stosuje sitka z podwójnym dnem w które wbudowany jest zaworek, bez przeróbki sit nie ma mowy o espresso. https://youtu.be/i83W7LY9z1I?t=1m10s
Dopiero po tej operacji będziesz zaczniesz wpływać grubością przemiału na szybkość ekstrakcji, przy okazji jakość naparu znacznie się poprawi. Sita droższych ekspresów nie posiadają tego drugiego dna ani żadnych zaworków ograniczających przepływ wody.

Jeśli  chcesz używać głównie pojedynczego sita duże znaczenie będzie miał dobry młynek, z 7g kawy trudno jest uzyskać wystarczający opór względem wody.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 22 Listopad 2016, 20:06:59
To smutne - wychodzi na to że Delonghi nie zna się na parzeniu kawy?? Da się kupić takie zmodyfikowane sitka, czy pozostaje tylko "droga zniszczenia"?
Z drugiej strony - przetestowałem ten przemiał na moim starym ekspresie Krupsa (którego zdarzyło mi się kiedyś przytkać mieloną kawą Illy kupioną w Almie) i woda przelatuje przez kawę jeszcze szybciej. Więc może jednak jest za gruby.
Pisząc "dobry młynek" masz na myśli że ten Graef nie będzie wystarczająco dobry?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: Shaggy_Paw w 22 Listopad 2016, 20:11:26
To smutne - wychodzi na to że Delonghi nie zna się na parzeniu kawy??
Chodzi o to, że tanie ekspresy mają inny target w postaci ludzi wrzucających do nich marketowe mielonki, które są zmielone tak grubo, że trzeba zastosować takie pół środki by woda nie przeleciała w 3 sekundy
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Listopad 2016, 20:15:45
Moim skromnym zdaniem,  jeśli teraz przy zablokowanym  sitku leci za szybko to przemiał jest za gruby.  Po odblokowaniu gdy zamiast jednego otworzą pojawi się ich sto przemiał będzie musiał być jeszcze drobniejszy.

Czy obecnie na młynku jesteś w stanie podczas pracy na sucho, bez kawy, złapać punkt zero? Zetknąć żarna? Ja bym tak kombinował żeby punkt zero podkładkami ustawić na minimum skali.  Wtedy w 1/4-1/3 skali od zero powinieneś mieć przemiał do espresso. A mieląc tuż za zero powinieneś zatkać ekspres.
Spróbuj też użyć podwójnego sitka.  Więcej kawy,  większy opór. W 25sek. powinieneś uzyskać 40-50ml w filiżance.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Listopad 2016, 20:16:51
Moim skromnym zdaniem,  jeśli teraz przy zablokowanym  sitku leci za szybko to przemiał jest za gruby.  Po odblokowaniu gdy zamiast jednego otworzą pojawi się ich sto przemiał będzie musiał być jeszcze drobniejszy.

Czy obecnie na młynku jesteś w stanie podczas pracy na sucho, bez kawy, złapać punkt zero? Zetknąć żarna? Ja bym tak kombinował żeby punkt zero podkładkami ustawić na minimum skali.  Wtedy w 1/4-1/3 skali od zero powinieneś mieć przemiał do espresso. A mieląc tuż za zero powinieneś zatkać ekspres.
Spróbuj też użyć podwójnego sitka.  Więcej kawy,  większy opór. W 25sek. powinieneś uzyskać 40-50ml w filiżance.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 22 Listopad 2016, 20:21:00
Nie jestem w stanie takiego punktu uzyskać, nawet na 7 podkładkach.
Czy jeśli uzyskam już odpowiedni przemiał (inny młynek), to nawet na zablokowanym sitku poczuję różnicę, czy też to podwójne dno będzie skutecznie psuło efekt?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: Piskoor w 22 Listopad 2016, 20:38:47
Delonghi zna się na parzeniu kawy  z tą drobną różnicą że dla ludzi którzy się na kawie mniej znają...  Skoro synonimem dobrej kawy jest crema to robią ekspres który da cremę nawet z Inki.   A że nieco naciaganą wersję....  Trudno...   

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 22 Listopad 2016, 22:26:00
Mam pytanie apropos w/w zaworu w sitku z podwójnym dnem - rozumiem że spowalnia on przepływ wody w przypadku zbyt grubego przemiału, ale w sytuacji gdy dobrze zmielona kawa daje odpowiedni (większy) opór, to w jaki sposób ten zawór przyczynia się do pogorszenia jakości espresso?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Listopad 2016, 23:17:34
Chodzi o to że jak na normalnym sitku przy odpowiednim przemiale trafisz w punkt i kawa będzie po prostu pyszna,  słodka,  to jak założysz sitko zablokowane to ten przemiał je zatka,  więc mielisz grubiej,  czyli zmieniasz smak.  I już słodycz diabli biorą.

Myślę że każdy może sobie eksperyment zrobić wkładając do normalnego sitka krążek z foli aluminiowej z jedną dziurką.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Listopad 2016, 23:21:41
Do kolby pakuję dokładnie tyle ile zaznaczone jest na sitku (należy pakować do zgięcia) i mocno ubijam.

Nieprawidłowo, bo na zgięciu tamper się zatrzyma i z ubijania nici. Sitko trzeba pakować do pełna, mniej więcej.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 23 Listopad 2016, 01:09:22
Też obstawiam za mało kawy.

Nie jestem w stanie takiego punktu uzyskać, nawet na 7 podkładkach.
Coś jest nie halo. Możesz pokazać zdjęcia przemiału? najlepiej na kartce w kratkę i z odciśniętym palcem na kawie? Te podkładki to gdzie podkładasz? 7 to już sporo mm do góry, coś tu nie gra.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: piomic w 23 Listopad 2016, 08:10:44
w sytuacji gdy dobrze zmielona kawa daje odpowiedni (większy) opór, to w jaki sposób ten zawór przyczynia się do pogorszenia jakości espresso?
A po czym poznasz, że to kawa wymusiła wolny przepływ jeśli zaworek spowalnia?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 08:12:37
Do kolby pakuję dokładnie tyle ile zaznaczone jest na sitku (należy pakować do zgięcia) i mocno ubijam.

Nieprawidłowo, bo na zgięciu tamper się zatrzyma i z ubijania nici. Sitko trzeba pakować do pełna, mniej więcej.

W starym ekspresie tak zawsze pakowałem, ale ten Delonghi ma taką konstrukcję, że dysza (czy jak to się nazywa) wchodzi do sitka na te kilka mm i jeśli napcham sitko do pełna to nie założę kolby (próbowałem). Poza tym 7-8g kawy  to akurat wchodzi tak do 1 mm powyżej zgięcia. Tamper natomiast ma średnicę odrobinę mniejszą niż góra sitka, więc z ubijaniem nie ma problemu.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 08:17:55
w sytuacji gdy dobrze zmielona kawa daje odpowiedni (większy) opór, to w jaki sposób ten zawór przyczynia się do pogorszenia jakości espresso?
A po czym poznasz, że to kawa wymusiła wolny przepływ jeśli zaworek spowalnia?

Mierząc czas przepływu przez zaworek, wydaje mi się że odpowiednio zmielona kawa powinna wymusić jeszcze wolniejszy przepływ. Jeśli uzyskam odpowiednią prędkość (czas 20 - 30 s) to będzie chyba świadczyło że to kwestia przemiału? W tym momencie parzenie trwa do 15 s.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: piomic w 23 Listopad 2016, 08:25:21
Masz rację, wydaje Ci się.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 08:39:57
Masz rację, wydaje Ci się.

Czy jest opcja uzyskania nieco bardziej obszernej i konstruktywnej odpowiedzi, czy też traktujemy z góry ludzi którzy zadają pytania? W którym miejscu tkwi błąd w moim rozumowaniu?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 23 Listopad 2016, 08:47:54
Tak teoretycznie, jeśli to jest zaworek, który przepuści napar pod pewnym ciśnieniem i jest tak obliczony, że pierwsze sitko nie stawia oporu, tylko zatrzymuje kawę, to w momencie kiedy zablokujemy pierwsze sitko drobno zmieloną kawą napar będzie potrzebował ciśnienia, żeby przejść przez nie, wtedy możemy nie uzyskać odpowiedniego ciśnienia na zaworku, albo naparu będzie musiało się tam zebrać na tyle, że będzie już bardziej rzadki, nie mam pojęcia jakie jeszcze procesy mogą się pojawić w takim podwójnym układzie.

Pozdrawiam, Marek.

Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 09:00:34
Rozumiem. Będę eksperymentował jak już będę miał nowy młynek, bo ten zdecydowałem się zwrócić. Jeśli chciałbym dokonać takiej modyfikacji sitka, mógłby ktoś podpowiedzieć kto (jaki fachowiec) mógłby się tego podjąć i nie niszcząc go? Nie posiadam takiego narzędzia jakim robiono to na filmiku z Youtube.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 23 Listopad 2016, 09:39:36
Poszukaj w okolicy tokarza/ślusarza. Wycinanie dna ja na filmie, z ręki wymaga trochę szczęścia. To samo tokarką będzie dokładnie i szybko a co ważne nie uszkodzi głównego sitka. No i więcej niż 10 PLN za to nie zapłacisz.

Taki efekt masz uzyskać:

(https://lh4.googleusercontent.com/-ut0b64BCoIg/UGR9JuwJdwI/AAAAAAAACBc/svR8s44jjDY/s576/DSC_6961.JPG)

Pamiętaj o zostawieniu rantu bo inaczej prawdziwe sitko może wylecieć dołem :hihihi:
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 10:17:08
Dziękuję za pomoc. Mamy co prawda w firmie tokarzy, ale boją się tego podjąć - twierdzą że zdeformują. Poszukam w takim razie po okolicy.
A ewentualnie próbował ktoś delikatnie nawiercić ten zawór wiertłem (np Ø4)? Czy to nie zneutralizuje odpowiednio jego działania?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: grex w 23 Listopad 2016, 10:29:54
rozwiercenie pomoże, ale lepiej pozbyć się dna całkowicie, choćby ze względu na higienę i możliwość umycia sita (czym wyczyścisz przestrzeń między jednym a drugim dnem? wszelkie pozostawione tam brudy będziesz potem pić w kolejnej kawie). Miałem wcześniej podobny ekspres i robiłem te przeróbki, zaprzyjaźniony mechanik wykonał to tak fachowo, że wyglądały jak fabryczne. A jakbyś coś popsuł to takie sito do tego modelu można dokupić w serwisie za 25zł/szt.
Jak już będziesz u ślusarza to zastanów się przy okazji nad obcięciem dolnej części kolby żeby uzyskać naked portafiltr. Nie jest to niezbędna operacja ale bardzo pomaga nauczyć się prawidłowej dystrybucji przemiału w sitku, bo od spodu możesz obserwować ekstrakcję i widać ewentualne kanałowanie czy inne błędy. O tu inny właściciel tego samego ekspresu zrobił obie te przeróbki i efekt sam możesz zobaczyć https://www.youtube.com/watch?v=e6oLXe82lU4 (https://www.youtube.com/watch?v=e6oLXe82lU4) Do lepszych ekspresów takie kolby można dokupić, producenci sprzętu marketowego nie oferują takich luksusów.

Jaki inny młynek wybrałeś?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 10:49:35
Jaki inny młynek wybrałeś?

Planowałem kupić po prostu nowego Graefa CM 702 (tamten był używany - podejrzewam że być może za bardzo). Masz ewentualnie lepszą propozycję w podobnym budżecie z uwzględnieniem aspiracji do espresso :o?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: grex w 23 Listopad 2016, 11:00:58
graef702 to młynek z kategorii "najtańszy z możliwych", niestety espresso wymaga bardzo dobrego przemiału, nie tylko drobnego ale i zmielone mikro-ziarenka powinny być zbliżonej wielkości a młynek powinien mieć bardzo precyzyjną regulację grubości, najlepiej bezstopniową. Im tańszy młyn tym mniej precyzyjnie mieli, produkuje mikro-ziarenka różnej wielkości i dodatkowo dużo pyłu. W konsekwencji trudniej będzie ci uzyskać prawidłową ekstrakcję, będziesz się denerwował nie raz że coś nie wychodzi, że występuje kanałowanie i inne problemy. Im lepszy młyn kupisz tym łatwiej ci będzie, i to nie tylko w ekspresie ale w innych metodach parzenie również.

Pod espresso sugerowałbym co najmniej młynek ascaso i-2 (jeśli nowy za drogo to używany w dobrym stanie), za dobry domowy młynek pod espresso uznaje się raczej sprzęt z płaskimi żarnami typu ascaso i-1/macap m2m/eureka mignon/baratza vario itp. Generalnie jeśli chcesz mieć espresso to ten ekspres nawet po przeróbkach nie bardzo się nadaje, najtańszy nowy ekspres pod espresso to ascaso basic/gaggia classic.
Ale.... jeśli nie starcza kasy to przerobienie tego co się już ma i tak bardzo poprawi jakość kawy, także warto się pobawić.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 23 Listopad 2016, 11:05:35
@JD78- zmierz średnicę i wysokość sitka oraz średnicę wewnętrzną i głębokość kolby. Mam jakieś sitko po delonghi to może by pasowało.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: grex w 23 Listopad 2016, 11:09:24
Mam jakieś sitko po delonghi to może by pasowało.
teoretycznie pasują sita od najtańszych modeli delonghi, ale mają one niższy rant i powodują nieszczelność na styku z uszczelką. Fabryczne od tego modelu mają szerszy i wyższy rant, lepiej przylegają do uszczelki i są szczelne, dlatego polecam jednak przeróbkę. W tym modelu kolby nie można dokręcić mocniej żeby to zniwelować bo ma ogranicznik.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 23 Listopad 2016, 11:22:44
Ono ma tylko takie przetłoczenie po wewnętrznej (https://north.pl/karta/filtr-kawy-podwojny-do-ekspresu-do-kawy-delonghi-ec680bk,5EZ-7W-CMMF-UVJ.html#zamiennik). Jeżeli uszczelka jest dociskana zewnętrzną częścią tego rantu to takie może będzie pasować (https://north.pl/karta/filtr-kawy-podwojny-do-ekspresu-do-kawy-delonghi-bar14f,ZM1-Q9-CMM7-NZ2.html) ?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 11:27:49
@JD78- zmierz średnicę i wysokość sitka oraz średnicę wewnętrzną i głębokość kolby. Mam jakieś sitko po delonghi to może by pasowało.

Zmierzę i dam znać. Z góry dziękuję za dobre chęci ;)
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: grex w 23 Listopad 2016, 11:31:46
właśnie o tym przetłoczeniu piszę, sita bez tego przetłoczenia będą łapać nieszczelności. Lepiej przerobić fabryczne od tego modelu (np. dokupić 2-gi komplet sit i na nich eksperymentować), ono jest idealnie dopasowane. Ja już to wszystko przerabiałem na sobie...także wiem co i jak  :kwiat:
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 11:36:47
 :P
graef702 to młynek z kategorii "najtańszy z możliwych", niestety espresso wymaga bardzo dobrego przemiału, nie tylko drobnego ale i zmielone mikro-ziarenka powinny być zbliżonej wielkości a młynek powinien mieć bardzo precyzyjną regulację grubości, najlepiej bezstopniową. Im tańszy młyn tym mniej precyzyjnie mieli, produkuje mikro-ziarenka różnej wielkości i dodatkowo dużo pyłu. W konsekwencji trudniej będzie ci uzyskać prawidłową ekstrakcję, będziesz się denerwował nie raz że coś nie wychodzi, że występuje kanałowanie i inne problemy. Im lepszy młyn kupisz tym łatwiej ci będzie, i to nie tylko w ekspresie ale w innych metodach parzenie również.

Pod espresso sugerowałbym co najmniej młynek ascaso i-2 (jeśli nowy za drogo to używany w dobrym stanie), za dobry domowy młynek pod espresso uznaje się raczej sprzęt z płaskimi żarnami typu ascaso i-1/macap m2m/eureka mignon/baratza vario itp. Generalnie jeśli chcesz mieć espresso to ten ekspres nawet po przeróbkach nie bardzo się nadaje, najtańszy nowy ekspres pod espresso to ascaso basic/gaggia classic.
Ale.... jeśli nie starcza kasy to przerobienie tego co się już ma i tak bardzo poprawi jakość kawy, także warto się pobawić.

Przeróbki są jak najbardziej do zrobienia, aczkolwiek wymiana (upgrade) ekspresu to raczej w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości. Na chwilę obecną budżet nie pozwala, poza tym jako absolutny amator uważam, że nie ma sensu od razu startować z wyższej półki (subiektywnie wyższej).
Co do młynka to muszę pomyśleć - zakładam że ascaso i-2, nawet używany, będzie kosztował od 500 zł wzwyż. Po prostu nie wiem czy moje plebejskie podniebienie odnotuje współmierny do kosztów wzrost doznań smakowych. :P
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: grex w 23 Listopad 2016, 11:45:27
poczujesz różnicę jak każdy z tu piszących. Nie od razu, smak wyrabia się z czasem. Jak przez dłuższy czas będziesz pić dobrą kawę poprawnie przyrządzoną i potem spróbujesz tego co pijałeś wcześniej to zobaczysz jak duża jest różnica.

Espresso to są koszty, nie ma się co czarować. To najdroższa z metod parzenia.
Taniej możesz mieć świetną kawę z kawiarki, która umiejętnie obsługiwana umie zrobić intensywny smakowo napar zbliżony do espresso. Phin też robi coś podobnego. Przy tych metodach nie trzeba mieć tak dobrego młynka jak do espresso.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 23 Listopad 2016, 13:15:16
jako absolutny amator uważam, że nie ma sensu od razu startować z wyższej półki
Paradoks początkującego polega na tym, że potrzebuje sprzętu który ułatwia sprawę. Doświadczony zawodnik poradzi sobie (na ile się da) z różnymi przeciwnościami. ;)

Niemniej popieram powyższe słowa grexa, zarówno te o dostrzeganiu różnic jak i te o innych metodach.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 16:47:08
@JD78- zmierz średnicę i wysokość sitka oraz średnicę wewnętrzną i głębokość kolby. Mam jakieś sitko po delonghi to może by pasowało.

Na wszelki wypadek podaję wymiary. Średnica zewn. sitka (pojedynczego) 61 mm, średnica wewn. 51 mm, głębokość 20 mm. Średnica wewn. kolby 55 mm, głębokość 25 mm.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: JD78 w 23 Listopad 2016, 16:56:53
jako absolutny amator uważam, że nie ma sensu od razu startować z wyższej półki
Paradoks początkującego polega na tym, że potrzebuje sprzętu który ułatwia sprawę. Doświadczony zawodnik poradzi sobie (na ile się da) z różnymi przeciwnościami. ;)

Niemniej popieram powyższe słowa grexa, zarówno te o dostrzeganiu różnic jak i te o innych metodach.

Ciężko się z tym nie zgodzić. Mam teraz dylemat w związku z tym że nie planuję w najbliższej przyszłości zmieniać ekspresu, a mniej więcej 40% kawy parzę w kawiarce. Czy w takiej sytuacji wciąż byłby sens kupować droższy młynek (np Ascaso i2 mini - nowy model za ok 750 zł), czy też na moje potrzeby w zupełności wystarczy w/w Graef?
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 23 Listopad 2016, 17:22:26
Średnica zewn. sitka (pojedynczego) 61 mm, średnica wewn. 51 mm
Moje jest 2 mm węższe, więc chyba nie będzie pasowało.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: zielek w 05 Lipiec 2019, 17:27:00
Pomyślałem, że nie ma większego sensu rozpoczynać nowego wątku, dlatego piszę tutaj :) Przede wszystkim witam wszystkich - jest to mój pierwszy post (nie licząc miejsca, gdzie się witamy) :)

Mam mały problem z młynkiem Graef CM 702, którego kupiłem trzy dni temu: gdy ustawiam najdrobniejszy stopień mielenia, młynek zupełnie nie chce mielić. W zasadzie to dopiero od 15 stopnia (na 25-stopniowej skali) ziarna przechodzą przez żarna.

Przy pierwszym użyciu, zaraz jak dojechałem z nim do domu, bez problemu zmielił kawę na najdrobniejszym stopniu - otrzymałem wręcz pył. Później używałem już grubszego stopnia zmielenia, bo kawę robię w kawiarce, i teraz jak zmniejszam stopień, z młynka nic nie wylatuje.

Pomyślałem że może problemem jest sama kawa, bo na początku używałem Lavazzy kupionej w markecie (nigdy więcej już jej nie kupię), palonej pewnie rok temu, ale dzisiaj dotarła do mnie świeżo palona kawa z coffeedesk i młynek zachowuje się identycznie.

Macie jakiś pomysł co może być przyczyną? Nie mam założonych żadnych podkładek a dzisiaj wszystko dokładnie wyczyściłem.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Lipiec 2019, 19:15:44
Jak zmniejszasz grubość mielenia to w młynku nie powinno być kawy, albo musi być włączony silnik. Jak regulowałeś tą grubość mielenia ?  Szczególnie przy jaśniej palonych ziarnach możesz mieć problem z zablokowaniem żaren przy skręceniu grubości na wyłączonym młynku.
Tytuł: Odp: Kalibracja Graefa CM 702 - pomocy!
Wiadomość wysłana przez: zielek w 05 Lipiec 2019, 19:45:14
Teraz sobie uświadomiłem, że chyba trochę mało precyzyjnie opisałem problem :) To nie tak że młynek się zacina i w ogóle nie chce pracować - silnik pracuje normalnie, tylko kawa nie zostaje zmielona.
Grubość zawsze zmieniam podczas pracy młynka. Chyba że żarna są czyste. Dzisiaj też bardzo dokładnie wyczyściłem żarna używając pędzelka i odkurzacza - ustawiłem grubość na najmniejszą i dopiero potem wsypałem kawę. Silnik pracował tak jak zawsze, niestety nic się nie zadziało, więc zacząłem skręcać w stronę coarse (przy włączonym silniku) i dopiero gdzieś między 10 a 15 przemielił. Kawę kupiłem ciemno paloną "HAYB - Black Republic".

A czy ilość wsypanej kawy też ma tu jakieś znaczenie? Bo ja zawsze sypię tylko tyle ziarenek, ile potrzebuję.