Termometr pokazuje realną temperaturę parzenia, a PID, najczęściej, temperaturę prognozowaną, na podstawie temperatury wody w bojlerze
Czyli moja teza jest trafna, że dodając do grupy dedykowany termometr mogę nie mieć PIDa w maszynie. Dobrze zrozumiałem?
Czyli moja teza jest trafna, że dodając do grupy dedykowany termometr mogę nie mieć PIDa w maszynie. Dobrze zrozumiałem?
Pid lepiej sprawdza się w jedno- lub dwubojlerpowcach niż w Hx-ach.Podobno w nowszych konstrukcjach HX z restryktorem na obiegu termosyfonowym, PID sprawdza się całkiem dobrze. Np. Profitec Pro 500 PID, czy najnowsze Rockety HX PID.
W pierwszych pokazuje temperaturę w bojlerze, a w Hx-ach przewidywaną temperaturę w grupie.
widzimy temperaturę bojlera serwisowego (parowego) a nie grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta temperatura była przeliczana na szacowaną temperaturę grupy.Może to być obarczone sporym błędem. W pomieszczeniu, w którym jest ekspres może być 10°C, może też być 30°C. A to istotnie wpływa na temperaturę grupy, chociaż w bojlerze będzie ona taka sama. Firmowe przeliczanie temperatury może być nieprecyzyjne. Kiedy Bezzera wypuściła Unicę, to mi się naprawdę spodobała. Czar prysł, kiedy zobaczyłem jak przy teoretycznych 92°C, z grupy bucha para. Pewnie można było to jakoś poprzestawiać, ale czy jest to rola użytkownika?
widzimy temperaturę bojlera serwisowego (parowego) a nie grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta temperatura była przeliczana na szacowaną temperaturę grupy.Może to być obarczone sporym błędem. W pomieszczeniu, w którym jest ekspres może być 10°C, może też być 30°C. A to istotnie wpływa na temperaturę grupy, chociaż w bojlerze będzie ona taka sama.
Jeśli HX to tylko z termometrem, PID nie jest tu do końca potrzebny. Nie mając termometru w HX'ie ustalenie prawidłowej długości i schematu flush'a przed ekstrakcją dla oczekiwanej temperatury parzenia jest bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe. PID nie jest potrzebny bo temperaturą możesz łatwo żąglować zmieniając długość flush'a, a w większym zakresie zmienić ustawienie dla presostatu i dalej żąglować długością flush'a. Tym samym HX z PID'em bez termometru nie ma przewagi nad maszyną bez PID'a z termometrem.
Pytanie było o grupę E61, moje doświadczenia również dotyczą E61
W ekspresie do sterowania temperatrurą w bojlerze musisz mieć Pid/presostat/termostat, termometr to fajny dodatek do E61. Pid lepiej sprawdza się w jedno- lub dwubojlerpowcach niż w Hx-ach. W pierwszych pokazuje temperaturę w bojlerze, a w Hx-ach przewidywaną temperaturę w grupie.
Pytanie było o grupę E61, moje doświadczenia również dotyczą E61
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z temperaturą grupy e61 to najważniejsze brzmi: nigdy nie odwracaj się tyłem do ekspresu!
Dowód poniżej.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191114/be7a6ef188a5d0f854621887a882a726.jpg)
Dowód poniżej.