forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Imacman66 w 13 Listopad 2019, 22:01:44

Tytuł: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Imacman66 w 13 Listopad 2019, 22:01:44
Witam, pytanie lajkonika, czy termometr w grupie kawowej E61 może być w pewnym sensie zastępstwem PIDa? Chodzi o to, że jest trochę fajnych ekspresów z grupą E61 ale bez PID.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: WS w 13 Listopad 2019, 22:04:27
Termometr pokazuje realną temperaturę parzenia, a PID, najczęściej, temperaturę prognozowaną, na podstawie temperatury wody w bojlerze.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Imacman66 w 14 Listopad 2019, 00:20:15
Termometr pokazuje realną temperaturę parzenia, a PID, najczęściej, temperaturę prognozowaną, na podstawie temperatury wody w bojlerze

Czyli moja teza jest trafna, że dodając do grupy dedykowany termometr mogę nie mieć PIDa w maszynie. Dobrze zrozumiałem?
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: M w 14 Listopad 2019, 00:23:15
Wydaje mi się, że trochę mieszasz pojęcia...
Termometr pokazuje temperaturę, a PID to (w skrócie) sterownik wyłączający i włączający grzałkę na bazie wskazania termometru.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: hlary w 14 Listopad 2019, 01:00:48
Termometr w grupie będzie Ci pokazywał temperaturę po fakcie, przy robieniu kawy. PID temperaturę "ustawia" i ja utrzymuje. Możesz to robić ręczenie prz pewnym żonglowaniu flushem.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: piomic w 14 Listopad 2019, 07:27:04


Czyli moja teza jest trafna, że dodając do grupy dedykowany termometr mogę nie mieć PIDa w maszynie. Dobrze zrozumiałem?

Jeśli prędkościomierz w samochodzie jest dla Ciebie tym samym, co tempomat - to tak, masz rację.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Jellyeater w 14 Listopad 2019, 08:21:36
proportional–integral–derivative - rodzaj regulatora mający zapewnić stabilne i szybkie dochodzenie do danej temperatury wody. Ustawia się temperaturę, a regulator tak ma sterować mocą grzałki by tę temperaturę osiągnąć w jak najkrótszym czasie z jak najlepszą stabilnością.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: WS w 14 Listopad 2019, 08:29:20
Czyli moja teza jest trafna, że dodając do grupy dedykowany termometr mogę nie mieć PIDa w maszynie. Dobrze zrozumiałem?

W ekspresie do sterowania temperatrurą w bojlerze musisz mieć Pid/presostat/termostat, termometr to fajny dodatek do E61. Pid lepiej sprawdza się w jedno- lub dwubojlerpowcach niż w Hx-ach. W pierwszych pokazuje temperaturę w bojlerze, a w Hx-ach przewidywaną temperaturę w grupie.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 14 Listopad 2019, 08:56:34
Pid lepiej sprawdza się w jedno- lub dwubojlerpowcach niż w Hx-ach.
Podobno w nowszych konstrukcjach HX z restryktorem na obiegu termosyfonowym, PID sprawdza się całkiem dobrze. Np. Profitec Pro 500 PID, czy najnowsze Rockety HX PID.
Test WLL: https://www.youtube.com/watch?v=9Ps4JfqRPuI
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: skansen w 14 Listopad 2019, 09:20:48
Był już podobny wątek pt. PID do HX
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6912.0

W pierwszych pokazuje temperaturę w bojlerze, a w Hx-ach przewidywaną temperaturę w grupie.

Nie jest to regułą .Wyświetlacz PID może pokazywać różne wartości. W niektórych konstrukcjach na PID ustawiamy i widzimy temperaturę bojlera serwisowego (parowego) a nie grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta temperatura była przeliczana na szacowaną temperaturę grupy.

Wskazywanie temperatury bojlera serwisowego a nie parowego jest o tyle uzasadnione, że zwykle PID mierzy jedynie temperaturę bojlera serwisowego (parowego). Są oczywiście konstrukcje w których PID mierzy również temperaturę na wymienniku.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: WS w 14 Listopad 2019, 09:37:55
widzimy temperaturę bojlera serwisowego (parowego) a nie grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta temperatura była przeliczana na szacowaną temperaturę grupy.
Może to być obarczone sporym błędem. W pomieszczeniu, w którym jest ekspres może być 10°C, może też być 30°C. A to istotnie wpływa na temperaturę grupy, chociaż w bojlerze będzie ona taka sama. Firmowe przeliczanie temperatury może być nieprecyzyjne. Kiedy Bezzera wypuściła Unicę, to mi się naprawdę spodobała. Czar prysł, kiedy zobaczyłem jak przy teoretycznych 92°C, z grupy bucha para. Pewnie można było to jakoś poprzestawiać, ale czy jest to rola użytkownika?
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Henry w 14 Listopad 2019, 09:40:47
Nie ważne co pokazuje wyświetlacz, ważne żeby robił to powtarzalnie.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: skansen w 14 Listopad 2019, 09:44:30
widzimy temperaturę bojlera serwisowego (parowego) a nie grupy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta temperatura była przeliczana na szacowaną temperaturę grupy.
Może to być obarczone sporym błędem. W pomieszczeniu, w którym jest ekspres może być 10°C, może też być 30°C. A to istotnie wpływa na temperaturę grupy, chociaż w bojlerze będzie ona taka sama.

Dokładnie. Jest jeszcze jeden paradoks z tym związany - w niektórych maszynach algorytm zaczyna przeliczanie temperatury od startu ekspresu. Efekt jest taki, że rano, przy starcie zimnego ekspresu wyświetlacz pokazuje znacznie zaniżoną temperaturę, w skrajnym wypadku, ujemną. Twórcy sterownika nie pomyśleli o dodaniu prostego warunku, który by ten problem wyeliminował...
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: WS w 14 Listopad 2019, 09:59:17
Rozwiązaniem jest umieszczenie dodatkowego czujnika w grupie, żeby pokazywał to, co rzeczywiste. A taką rolę w E61, może pełnić termometr. W sumie, przy dobrych kawach i odpowiednio ustawionym dobrym sprzęcie, temperatura parzenia nie ma pierwszorzędnego znaczenia. Regulacja Pid-em przydawała mi się tylko przy nietrafionych zakupach. Dobre kawy wychodziły ok, niezależnie od trochę wyższej czy niższej temperatury. Wpływ mają też inne czynniki, jak czas ekstrakcji itd.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 14 Listopad 2019, 10:44:14
Z moich doświadczeń z HX'em z termometrem bez PID'a i jednobojlerowcem z PID'em bez termometru oraz czytania w tym temacie wynika co następuje:

- Jeśli HX to tylko z termometrem, PID nie jest tu do końca potrzebny. Nie mając termometru w HX'ie ustalenie prawidłowej długości i schematu flush'a przed ekstrakcją dla oczekiwanej temperatury parzenia jest bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe. PID nie jest potrzebny bo temperaturą możesz łatwo żąglować zmieniając długość flush'a, a w większym zakresie zmienić ustawienie dla presostatu i dalej żąglować długością flush'a. Tym samym HX z PID'em bez termometru nie ma przewagi nad maszyną bez PID'a z termometrem.

- Jeśli dual boiler to koniecznie z PID'em, część maszyn ma ustawiony fabryczny offset dzięki któremu temperatura wyświetlana jest temperaturą ekstrakcji. Termometr potrzebny byłby tutaj tylko do kontroli offsetu lub jego kalibracji. Mając dwa bojlery i sterownik zapominasz o zabawie we flush'e i jednym kliknięciem zmieniasz temperaturę ekstrakcji. To musi być super :).

- Jeśli jednobojlerowiec to albo PID i kontrola offsetu albo termometr.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: WS w 14 Listopad 2019, 11:32:02
Jeśli HX to tylko z termometrem, PID nie jest tu do końca potrzebny. Nie mając termometru w HX'ie ustalenie prawidłowej długości i schematu flush'a przed ekstrakcją dla oczekiwanej temperatury parzenia jest bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe. PID nie jest potrzebny bo temperaturą możesz łatwo żąglować zmieniając długość flush'a, a w większym zakresie zmienić ustawienie dla presostatu i dalej żąglować długością flush'a. Tym samym HX z PID'em bez termometru nie ma przewagi nad maszyną bez PID'a z termometrem.

Jeśli piszesz o Hx-ach, to warto wydzielić modele z zakrytą grupą, które są mniej wrażliwe na wszelkie różnice temperatur.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 14 Listopad 2019, 11:35:38
Pytanie było o grupę E61, moje doświadczenia również dotyczą E61, jedynie na temat tej grupy mogę się wypowiedzieć. Z grupami zamkniętymi nie mam doświadczeń.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Miriz9 w 14 Listopad 2019, 14:07:51
Podepnę się pod temat.

Widzę przeróżne opinię, i po prostu im więcej czytam, tym mniej wiem.  :chory2: czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki dot. Wyboru ekspresu? Do tej pory piłem głównie przelewy, ale zainteresowałem się tematem espresso + kawy mleczne, tak więc postanowiłem kupić coś na początek, coś, co będę mógł mieć dłuższy czas, na czym będę mógł "uczyć się kawy" i miał jak najszersze spojrzenie na temat (dlatego zainteresowałem się PID, żeby w późniejszym czasie móc bawić się temperaturą). Czy jesteście w stanie polecić coś stąd? (prosiłbym o wytłumaczenie, dlaczego X a nie Y. Bardzo mi to pomoże)

-Rocket appartamento
-Lelit mara pl62t
-Bezzera BZ10 S PM
-Bezzera Unica PID
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: piomic w 14 Listopad 2019, 17:08:16


Pytanie było o grupę E61, moje doświadczenia również dotyczą E61

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z temperaturą grupy e61 to najważniejsze brzmi: nigdy nie odwracaj się tyłem do ekspresu!
Dowód poniżej.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191114/be7a6ef188a5d0f854621887a882a726.jpg)
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: Imacman66 w 14 Listopad 2019, 17:18:49
W ekspresie do sterowania temperatrurą w bojlerze musisz mieć Pid/presostat/termostat, termometr to fajny dodatek do E61. Pid lepiej sprawdza się w jedno- lub dwubojlerpowcach niż w Hx-ach. W pierwszych pokazuje temperaturę w bojlerze, a w Hx-ach przewidywaną temperaturę w grupie.

O i o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję też wszystkim zabierającym głos. Może źle wyraziłem swoje pytanie. Zdaję sobie sprawę, że PID to nie tylko ten termometr który wyświetla tem i ewentualnie czas ekstrakcji, ale głównie jest to element który utrzymuje zadaną temperaturę. Chciałem tylko rozwiać swoje wątpliwości.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: rubin w 15 Listopad 2019, 00:18:50


Pytanie było o grupę E61, moje doświadczenia również dotyczą E61

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z temperaturą grupy e61 to najważniejsze brzmi: nigdy nie odwracaj się tyłem do ekspresu!
Dowód poniżej.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191114/be7a6ef188a5d0f854621887a882a726.jpg)

Skąd ja to znam ... Dodałbym jeszcze - nie zabieraj się za czyszczenie ekspresu zanim nie ostygnie.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 16 Listopad 2019, 10:04:00
Dowód poniżej.
Off-Topic:
Jakoś tak nierówno wysmażone, ale skóra wygląda, że już trochę doświadczeń ma. Może należałoby wymyślić jakiś nowy typ skaryfikacji dla miłośników espresso.
Tytuł: Odp: Termometr w grupie kawowej E61 kontra PID.
Wiadomość wysłana przez: uman w 16 Listopad 2019, 10:41:49
Off-Topic:
Jakby tak producent dał w tym miejscu kształt ziarenka, można by od razu poznać takiego baristę po wypalonym ziarenku :)