forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Alternatywne urządzenia do parzenia kawy => Wątek zaczęty przez: kabzior w 21 Styczeń 2024, 18:07:31
-
Nie wiem czy tu, czy to jakiegoś forum o ekspresach (tylko jakich? ani kolbowy ani automatyczny).
W każdym razie - to jest świeże, to jest ciekawe, to jest interesujące :)
https://www.youtube.com/watch?v=0kFmothRiEE
-
W każdym razie - to jest świeże, to jest ciekawe, to jest interesujące
I codziennie mnie atakuje na maila - a ja już nie mam miejsca na blacie :lol2:
Ktoś odważny?
Jka
-
Ciekawe urządzenie, choć jestem sceptyczny co do tego czy wprowadzi to coś nowego. Tą kręmową konstystencję o której wspominają w 5:35 minucie otrzymuję się dzięki tym wysokim obrotom. Jeśli zamerda się kawę jakimś blenderem, to też się uzyska taki efekt.
Ciekawe jak wysoką można wyciągnąć z tego smaczną ekstrakcję. To co dla mnie jest najbardziej interesujące, ze dwie zmienne odpadają czyli ułożenie ciastka i wymieszanie przemiału. Co może być ciekawe w kwestii powtarzalności ekstrakcji.
-
Coś tam twierdzą że 6tys. obrotów daje efekt, czy jest równoważne 9 barom, trzeba przyznać ciekawe i nowatorskie urzadzenie.
Jednak gwarancja na to 1 rok trochę mało, na kicku niby 2 lata...
-
Taki trochę chyba centrofugowy perkolator, jeśli rzeczywiście można bez układania i ubijania przemiału zrobić powtarzalne smaczne kawy, od espresso, przez przelew po cold brew to dla mnie do domu idealne urządzenie.
-
Taki trochę chyba centrofugowy perkolator
Co mi przypomina że miałem wzorem Hoffmana znowu się pobawić w kawę z wirówki :D
-
Śledzę to od jakiegoś czasu, dziwiłem się że tutaj jeszcze nikt tego nie wychwycił. Generalnie ekspresy z takim systemem już są, tyle że są one automatyczne:
https://www.spinn.com/
co samo w sobie jest dla mnie lampką ostrzegawczą. Raz, że nikt poważny się tym nie zainteresował, a dwa, że ciekawe jak wygląda kwestia patentów. Chińczyk pewnie ma to w dupie :)
Mnie w tym projekcie najbardziej odrzuca to, że nie pokazują jak robią espresso. Robią jakieś cold brew espresso, jakieś śmieszne zimne late na kokosowym mleku, a dopiero po moim pytaniu o podgrzewanie wody wrzucili filmik ze zwykłym shotem na FB, który wyglądał tak sobie. Teraz widzę w promocyjnym filmiku robią espresso, ale też dopiero później.
Otoczkę mają pro, młynki i sprzęt do około robi niezłe wrażenie, wszystko sprawdzają refraktometrem, a jednak coś mi tu nie pasuje, bo IMO gubią sens ekspresu do kawy. On ma w pierwszej kolejności robić dobre espresso, a bajery to ma być dodatek.
-
dziwiłem się że tutaj jeszcze nikt tego nie wychwycił
Wspominałem 🙂
-
widziałem, ale bez większej dyskusji, a sam sprzęt zasługuje imo na osobny wątek, bo to albo scam, albo gamechanger.
-
albo scam, albo gamechanger.
Tertium non datur :taktak:
-
I jak tam? Odważył się ktoś i wsparł projekt?
Trochę z innej beczki, ale szybkoobrotowe i automatyczne są znane od lat maszyny marki Scanomat. Dawno temu, gdy nie znaliśmy espresso, mieliśmy jakiś tam Scanomat w kawiarni -- do imitacji espresso. Idea polegała na szybkoobrotowym blendowaniu proszku z wodą. Teraz widzę, że firma robi coś również z prawdziwą kawą: https://www.scanomat.com/pl/przeglad-produktow/komercyjne-ekspresy-do-kawy-topbrewer-firmy-scanomat/
-
Bałem się że zrobi mi kuku :D