Autor Wątek: Quickmill QM67  (Przeczytany 8006 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Wrzesień 2017, 17:55:25 »
Też jestem ciekawy czym się różnią?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:07:58 »
Też jestem ciekawy czym się różnią?

Oddziaływaniem cieplnym. :)  HX pionowy a poziomy, ta są dwa różne światy jeśli chodzi o przewodnictwo cieplne. :taktak:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:13:50 »
Też jestem ciekawy czym się różnią?

Oddziaływaniem cieplnym. :)  HX pionowy a poziomy, ta są dwa różne światy jeśli chodzi o przewodnictwo cieplne. :taktak:


Tedi chodzi Ci o ułożenie/ położenie bojlera pary?
Bojler pary w zależności od ekspresu umieszczony pionowo lub poziomo czy o co innego?
Bo sam wymiennik ciepła to "zestaw rurek " umieszczonych wewnątrz lub na zewnątrz bojlera pary przez który przepływa woda i się nagrzewa.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:23:36 »
Czy to jest taka znacząca różnica, żeby podawać w wątpliwość stwierdzenie:

wszystkie ekspresy z HX i grupą E61 są podobnie, jeśli nie identycznie zbudowane. Mało tego - bazują często na identycznych częściach. Zwykle różnice tkwią tylko w pojemności bojlerów i w obudowie.

HX umieszczony pionowo czy poziomo? Myślałem, że coś więcej. :-/


Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:27:12 »
Czy bojler czy jest stojący czy leżący, praktycznie nie robi wielkiej różnicy. Ważne jest umieszczenie w nim wymiennika(pionowo, leżąco) Czyli oddziaływanie cieplne pary w bojlerze na wodę w wymienniku.
Przewodnikiem ciepła z wymiennika do grupy jest rurka. Bardzo ważna jest jej dł. i średnica. Im grubsza, tym grupa szybciej nagrzewa się, lub nawet przegrzewa. Za cienka grupa niedogrzana, lub dogrzana stosownie ale po stosunkowo długim czasie. To tak w wielkim skrócie.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:32:22 »
HX umieszczony pionowo czy poziomo? Myślałem, że coś więcej.

Marku, uwierz mi jest to i tak bardzo dużo.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:35:04 »
Nie ma powodu dla którego miałbym wierzyć akurat Tobie, bez urazy, ale tego co Ty pijesz nie dotknął bym, nie mówiąc o wypiciu. Jak mogę w związku z tum uwierzyć Tobie we wpływ jakichś niuansów na smak kawy skoro pijesz taką kawę jak pijesz?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:45:53 »
 
Nie ma powodu dla którego miałbym wierzyć akurat Tobie, bez urazy, ale tego co Ty pijesz nie dotknął bym, nie mówiąc o wypiciu. Jak mogę w związku z tum uwierzyć Tobie we wpływ jakichś niuansów na smak kawy skoro pijesz taką kawę jak pijesz?


O czym Ty mówisz? :wow2:
Ja mówię o budowie ekspresu. Co do smaku to byś się zdziwił gdybyś zapragnął kwasu w niej szukać.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:50:42 »
"Czy bojler czy jest stojący czy leżący, praktycznie nie robi wielkiej różnicy."

W  La Marzocco   twierdzą co innego. :)
Odkąd  przeszli na  " leżące " bojlery pary (dawno temu)  nie pojawił sie ani jeden ekspres z pionowo umieszczonym bojlerem.
Twierdzą , ze tak jest lepiej.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2017, 19:00:54 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:57:13 »
W  La Marzocco ( i nie tylko)  twierdzą co innego.

To niech zrobią coś na wzór Faemy E61 Legend.

Odkąd  przeszli na  " leżące " bojlery pary (dawno temu)  nie pojawił sie ani jeden ekspres z pionowo umieszczonym bojlerem.
Twierdzą , ze tak jest lepiej.

Bo nie przegrzewa się wody w wymienniku tak szybko. :taktak:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Wrzesień 2017, 19:05:05 »
Ciekawa sprawa. Wytłumacz łopatologicznie jaka jest różnica w wymienniku ciepła między bojlerem pionowym a poziomym, jeśli jego pojemność jest identyczna, a długość, przekrój i grubość ścianki rurek wymiennika takie same. No i zanurzone na identycznej długości.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2017, 19:07:48 wysłana przez siewcu »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Wrzesień 2017, 19:06:34 »



O czym Ty mówisz? :wow2:
Ja mówię o budowie ekspresu. Co do smaku to byś się zdziwił gdybyś zapragnął kwasu w niej szukać.
Mówię o tym, że nie możesz mnie  zapewniać o czymś o czym nie masz pojęcia. Nie możesz mówić, że taka czy owa konstrukcja ma znaczny wpływ, no właśnie na co? Chyba o smak kawy się tu rozchodzi, a Ty nie możesz go oceniać bo Tobie espresso jako takie nie smakuje. Ty pijesz przeciągniętą lurę i ewentualnie możesz mnie zapewnić, że ta konstrukcja ma znaczny wpływ na smak tej lury.



Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Wrzesień 2017, 19:28:21 »
Mówię o tym, że nie możesz mnie  zapewniać o czymś o czym nie masz pojęcia. Nie możesz mówić, że taka czy owa konstrukcja ma znaczny wpływ, no właśnie na co?
Bez urazy. W tematach budowy ekspresu, lepiej się nie poruszaj. Tłumaczyć Ci nie będę ani udowadniał, że 2+2=4.
Mówię o budowie, a Ty ze smakiem kawy wylatujesz.


Ciekawa sprawa. Wytłumacz łopatologicznie jaka jest różnica w wymienniku ciepła między bojlerem pionowym a poziomym, jeśli jego pojemność jest identyczna, a długość, przekrój i grubość ścianki rurek wymiennika takie same. No i zanurzone na identycznej długości.

Zapomniałeś o najważniejszym. Jaka jest wartość, czy tam długość wymiennika w parze. Jak ten parametr uwzględnisz będziesz wiedział o co w tym biega.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Wrzesień 2017, 19:37:51 »


Mówię o budowie, a Ty ze smakiem kawy wylatujesz.

No patrz, jak Filip z konopii :-), na forum kawowym, ale gafa.

Zapomniałeś o najważniejszym. 

O smaku kawy?


Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Quickmill QM67
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Wrzesień 2017, 22:07:41 »
Cytat: Tedi w Dzisiaj o 19:28:21
Zapomniałeś o najważniejszym. 

O smaku kawy?

Tolerancji w tej materii nie mam. Jak doppio jest kwaśne to wylewam.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi