Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1532627 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4245 dnia: 24 Listopad 2017, 17:18:57 »
A trzeba tu przyznać, że zaskakująco wysoki ppm ma ta woda w proszku ~180, jeśli dobrze pamiętam. To tylko podkreśla fakt, że ważniejsze co się na te ppm składa niż ile go jest.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4246 dnia: 24 Listopad 2017, 17:24:29 »
Trzeba tylko pamiętać, że ppm do ppm nie muszą być równe. Mówi to tylko tyle, że worek waży 7 kg, ale nie wiemy czy w tym worku pszenica czy gruby kot .

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4247 dnia: 24 Listopad 2017, 17:30:01 »
O to to właśnie. :szampan:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4248 dnia: 24 Listopad 2017, 17:50:59 »
W każdym razie dziękuję, @donkiszocie  :kwiat: Jutro zrobię większy cupping: już sobie wyobrażam na tej wodzie moją najnowszą Kenię Muthinginii AA, która jest "bombą aromatów" czy też przedwczoraj paloną Pacamarę Pena Redonda. Tym razem paliłam ją tak, żeby wydobyć cytrusy i kwiatki.  Poprzednia była palona ciemniej i chciałam nad profilem "popracować". Na tej wodzie bardzo dobra powinna być myta Etiopia: Gelena Abaya.
@Donkiszocie, parzyłeś na podobnej wodzie espresso?

 U nas w "Mastro Antonio" dzisiaj odbywało się szkolenie. Nieoceniony Szymon szkolił Monikę: naszą nową pracownicę. Spróbowali paru kaw i najbardziej smakowała im..Pena Redonda..
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2017, 18:37:04 wysłana przez Elka »

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4249 dnia: 24 Listopad 2017, 18:51:57 »
=..Pena Redonda..

Bo to bardzo dobra kawa jest, to "ciemniejsze" palenie daje naprawdę fajne, soczyste kawy, ostatni faworyt parzony na zmianę z Jesiennymi Przelewkami :pycha:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4250 dnia: 24 Listopad 2017, 19:16:13 »
Mrożenie-rozmrażanie zwiększa kruchość ziarna..
To chyba dobrze, nie? ;) Nie da się ukryć, że Las Margaritas jest kawą wybitną.

Dobranoc  :kwiat: znad pustej już filiżanki dzisiejszego Buongiorno ;).
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2017, 19:19:28 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4251 dnia: 24 Listopad 2017, 19:52:12 »
parzyłeś na podobnej wodzie espresso?
Jest wersja do espresso, ale niestety nie miałem okazji.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4252 dnia: 24 Listopad 2017, 20:26:33 »
=..Pena Redonda..

Bo to bardzo dobra kawa jest, to "ciemniejsze" palenie daje naprawdę fajne, soczyste kawy, ostatni faworyt parzony na zmianę z Jesiennymi Przelewkami :pycha:


Ja powiem tak: próbka tej kawy z roku 2016 zafascynowała mnie obietnicą słodyczy oraz kwiatowo-cytrusowymi aromatami. Palenia kaw z tego zbioru oddały charakter tej próbki. W tym roku kupiliśmy więcej tej Pacamary, ale w moim odczuciu pierwsze palenie Pena kawy było troszkę za ciemne w stosunku do tego, co ja chciałam z tej kawy wydobyć. Dzisiaj Szymon i Monika próbowali trzech różnych kaw w dripie (zaparzonych ręką Antonia: metoda Scotta Rao). Tak konkretnie próbowali Las Lajas z 22.11j, Maurizio Secret Blend z 20.10 oraz Pena Redonda z wczoraj. Szymon zaczekał z głośnym wyrażeniem zdania na opinię Moniki: okazało się, że oboje wytypowali tę kawę jako "subiektywnie najlepszą" ze swojej porannej uczty.

Ja ją widzę Pena Redonda w kolorze złocisto-miodowym a pierwsze jej palenie ma inną chromatykę. Ten rok jest u nas "rokiem Salvadoru". Wkrótce pojawi się w naszej ofercie jeszcze jeden mikrolot z tego kraju: Pacas z Finca Hondurita   :pycha: . Jak na razie wypaliłam tylko próbki na samplerze.

Ogłaszam kolejny konkurs: na "portet subiektywny kawy". Można przysyłać wszystkie określenia, jakie Państwu przychodzą na myśl. Wszelkie wolne skojarzenia słowne a także "obrazkowe" będą wręcz "oczekiwane". Jeśli ktoś ma skojarzenia kolorystyczne, to także bardzo o nie proszę  :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2017, 20:30:46 wysłana przez Elka »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4253 dnia: 24 Listopad 2017, 20:34:10 »
dzisiejszego Buongiorno
Pozdrawiam TopRedem, Buongiorno już wyszło.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4254 dnia: 24 Listopad 2017, 21:48:47 »
To jeszcze ja przed postami odnośnie konkursu :).


Wasz Nefas z lutego mnie kiedyś rozwalił. Tak samo było teraz z Las Lajas Black Honey. Jest pyszna... bardzo bardzo polecam! Dziękuję również za gratisy :).

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4255 dnia: 24 Listopad 2017, 21:55:00 »
Dziękujemy   :poklon: :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2017, 21:58:37 wysłana przez Elka »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4256 dnia: 25 Listopad 2017, 15:31:23 »
Las Lajas Black Honey. Jest pyszna...
Tak potwierdzam, sama słodycz:)
I banalna do zaparzania, ja robię w AP. 16g, 21 klik AP. Metoda normalna. Woda około 1-2 po zagotowaniu zalewam do 4, mieszamy, zatykamy tłok. Po minucie mieszamy raz jeszcze i delikatnie przeciskamy. Pycha.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4257 dnia: 26 Listopad 2017, 13:54:53 »
Jeden z przemiłych Przyjaciół przysłał mi dziś rano "baletowy" portret Alicji, symbolizującej idee mojej autorskiej linii: "Synestezja".
Zaczęłam się zastanawiać, jak bym ją przedstawiła za pomocą języka tańca i muzyki. Po przejrzeniu "archiwum pamięci" znalazłam takie filmy:



« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2017, 13:59:12 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4258 dnia: 26 Listopad 2017, 14:25:02 »
Skoro jesteśmy przy balecie, muzyce i kwiatach, to pozwolę sobie jeszcze jeden linki przesłać:



Tu ten sam duet na tle "kolorów Synestezji":


« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2017, 14:35:45 wysłana przez Elka »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4259 dnia: 26 Listopad 2017, 14:40:05 »
na "portet subiektywny kawy".
Honduras Miriam Elisabeth Peres Natural
Honduras Miriam Elisabeth Peres Natural.jpg

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi