Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1533916 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #240 dnia: 08 Marzec 2014, 18:11:21 »
Kolejna lektura: Gatunki i odmiany kawy... i dużo dużo pięknych, świeżych kaw. Jeszcze nie wszystkie poukładane na półkach.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Marzec 2014, 14:12:01 »
Nie udało mi się też zgrzać prostownicą
Zapomniałem sprostować. Białe torebki bez problemów zgrzewają się prostownicą. Są w pełni hermetyczne po ponownym zgrzaniu, spokojnie można odessać powietrze.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #242 dnia: 13 Marzec 2014, 19:13:34 »
Będzie trochę prawie prywaty, ale trzeba być uczciwym.
Czas na testy zakupionych kaw, otworzyłem Indonezję Wahana Estate.

Jestem zbyt mało doświadczony, aby opisać taakie kawy, ale podobieństwo (w moim odczuciu dk kawy Square Mile Sweet Shop Espresso).
Słodycz, owocowa słodycz i lekkie kwaski (nasilają się na finiszu).
Kurcze, naprawdę fajne ziarno. Idę po następne.

ps. nie wiem czy Eli czy Tobie, ale gratulacje. Fajnie smakuje.

//edit: w mleku wyborna, traci kwaski, zyskuje fajnie lekki klimat. Delikatna i gładka.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2014, 19:36:12 wysłana przez KrzychK »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #243 dnia: 14 Marzec 2014, 07:05:21 »
Eli za wybór tych ziaren i za pierwsze próby, a mnie za powtarzalne powtórki ;). Teraz palimy te ziarna dość mocno, stosunkowo długo, bo pokłady kwasów mają ogromne. Pierwsze próby jesienią pewnie były jaskrawe i mocno kwaskowate. Teraz espresso jest zrównoważone i gęste. Te ziarna są niesamowite. Nie są wcale najczystsze, bo widać w nich dużo popularnych defektów, ale efekt przechodzi oczekiwania.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #244 dnia: 18 Marzec 2014, 22:39:29 »
To i ja trochę prywaty wtrącę.
Dziękuję za miłą pogawędkę Eli - tak, miałem okazję wreszcie poznać i troszkę pogawędzić  :kwiat:
Tak się skończyła moja wycieczka "za chlebem", a może w poszukiwaniu jodu  ;)
Malutkie zakupy przy okazji, ale Ela dopiero na jutro zapowiadała fajerwerki  :ups:
Daj mi znać Andrzeju, jak pojawi się kolejny raz to, o czym wspominała Ela (może za 2 miesiące).
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #245 dnia: 19 Marzec 2014, 15:30:36 »
Dziękuję za wizytę. Wpadłem tuż po Tobie i usłyszałem, że poprawiłeś nam humor. Podobno przed Tobą była pewna para i chciała koniecznie napić się kawy. Ela poczęstowała ich Hondurasem:
-- Czy ta kawa może być taka kwaśna?
-- Tak, kwaskowatość jest naturalna dla tej kawy...
-- A bo ja myślałam, że taka kwaśna kawa jest zepsuta.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #246 dnia: 19 Marzec 2014, 18:14:59 »
Ległem. Ludziom z drogi lepiej chyba dać ariadny ;)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #247 dnia: 19 Marzec 2014, 19:53:38 »
Tak, tak, Ela mi to opowiadała; też się uśmiałem  :)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #248 dnia: 21 Marzec 2014, 15:19:41 »
Świeżutkie ziarenka zacnych kafek w naszym sklepie ;). Jak nie cierpię takiego języka, ale niestety czasem trzeba go przełknąć...

A zatem, świeżutkie, kolejne wybitne single z naszej palarni pojawiły się dzisiaj: Kostaryka Finca Licho Natural, Etiopia YirgaCheffe Kochere Natural, Salwador Finca San Jose Semi Washed. Będą z tego fajne też mieszanki wg koncepcji Eli. Także dziś pojawiło się kolejne świeżutkie, palone mocno Mefisto (warto porównać z analogicznym świeżutkim produktem od Szwedów i Włochów) :).

Oprócz ziarenek ma się rozumieć świeżutkich, opublikowaliśmy dziś na blogu tekst świeżutki na temat espresso :). Znajdziecie w nim trochę zabawnych treści i znaleziony dziś film na temat perkolacji espresso...
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2014, 15:21:48 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Marzec 2014, 15:27:03 »
Słowem na dziś jest "swieżutki" ;)
Antonio, kochere wypalona "na jagodę" czy inaczej?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #250 dnia: 21 Marzec 2014, 15:30:19 »
Paliła Ela, więc zazwyczaj nieco jaśniej niż ja... ;). Zatem jagody :).

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #251 dnia: 21 Marzec 2014, 19:01:13 »
"Kawy Mastro Antonio znakowane będą w przyszłości kolorami: brązowym dla klasycznych produktów (aromaty wypalonej kawy, pieczywa oraz czekolady), żółtym lub zielonym dla kaw o aromatach cytrusowo-kwiatowo-miodowych, których cechą jest także delikatna kwaskowatość oraz specjalną linię czerwoną, w której znajdą się wyjątkowe kawy owocowe."
bardzo mi się podoba - fajny pomysł  :brawa:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #252 dnia: 21 Marzec 2014, 20:33:31 »
A może przy okazji tych podróży z Antoniem zaproponujesz jakąś prenumeratę na "czerwoną linię"?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #253 dnia: 22 Marzec 2014, 00:26:30 »
Cytuj (zaznaczone)
poszukiwacze przygód sensorycznych
Zgrabne i piękne określenie, jeśli pozwolicie, będę się identyfikował. :))

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #254 dnia: 27 Marzec 2014, 20:53:50 »
Zerknijcie do naszego facebooka. Są tam ślady gorącej dysputy w Italii na temat neapolitańskiej kawy. Atak na Neapol i jego obrona, pasjonujące ;).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi