forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Titton w 07 Wrzesień 2017, 18:47:43
-
Zastanawiam się nad kupnem ekspresu quickmill Qm67. Na internecie nie ma wiele informacji testów itp na jego temat dlatego postanowiłem zapytać was. Miał ktoś możliwość testowania, używania tego ekspresu i mógłby się podzielić spostrzeżeniami, uwagami, plusami, minusami itp.
-
ROCKET Giotto V3 PID, ROCKET Cellini V3 PID dwa dobre HX'y. Chyba że potrzebujesz koniecznie 2 bojlery. Uważam że do domu nie są konieczne. Lepiej dołożyć do dobrego młyna :)
-
Młyn już mam pewnie będzie trzeba go w przyszłości zmienić ale myślę za na początek wystarczy. Oczywiście że brałem te modele pod uwagę generalnie HX to było to czego szukałem bo nie chciałem 8tys I wiecej wydawać na DB. No ale znalazłem tego QM67 quickmilla za nieco powyżej 6tys który jest niewiele drozszy i chyba jeden z tańszych DB pewnie ze względu na pojemności bojlerow. Które w moim odczuciu powinny dać mi komfort w przygotowywaniu 1x ekspresso + 1 x latte rano I to samo popołudniu. Rocket to naprawdę dobry towar pytanie co uważasz o qickmillu ?
-
Dobra marka, kupować :ok: tylko koniecznie z dobrym serwisem.
-
tzn. awaryjny może być jak dobry serwis potrzebny? ;-)
-
kup u przedstawiciela lub firmie która zapewnia serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, np. coffeesite
-
dziękuję za radę, pewnie tak zrobię ale widzę że ten ekspres nie jest tak popularny jak ekspresy Rocket czy Bezzera.
-
Jeśli piszesz o mało popularnym ekspresie to powiem tak - wszystkie ekspresy z HX i grupą E61 są podobnie, jeśli nie identycznie zbudowane. Mało tego - bazują często na identycznych częściach. Zwykle różnice tkwią tylko w pojemności bojlerów i w obudowie. W tej sytuacji nie ma sensu upieranie się przy markach popularnych tylko z tego powodu że wiele osób z Forum je posiada. Możesz równie dobrze wziąć Quickmill jak i inne marki. Z serwisem kłopotu mieć nie będziesz. Praktycznie każdy sprzedawca powinien zapewnić serwis. A są też tacy co serwisują różne marki.
-
ważniejsze jest czy mas serwis w swoim mieście lub pobliżu, który jest w stanie taką maszynę ogarnąć. Fakt czy kupujesz z serwisem i pełnym wsparciem gwarancyjnym od krajowego dystrybutora, czy też kupujesz za inną kwotę bez takie wsparcia i w jakimś sensie bierzesz to na własne barki jest matematycznym ćwiczeniem o sumie kosztów i ryzyku i nic ponadto...
-
KiT ma rację z tym serwisem w pobliżu - jak się okaże, że trzeba ekspres słać na drugi koniec kraju to będzie mało ciekawie...
-
Nie przesadzajcie z tym serwisem. Przesyłka kurierska UPS do 30 kg przy podpisanej umowie to koszt max 25 zł. Do tego w okresie gwarancyjnym często kurier jest po stronie sprzedawcy sprzętu. Jedyne co należy pamiętać to że należy zachować oryginalne opakowanie.
-
tu się zgodzę chyba że jest door-to-door wtedy bez znaczenia gdzie jest ten serwis.. ale to sie tyczy tylko pierwszych 24mc i nowego sprzętu. A jak wiadomo nowy sprzęt lubi się psuć po okresie gwarancji jak to jest najczęściej z elektroniką nie wiem jak to się ma do ekspresów gdzie elektroniki jest raczej malo.
A miał ktoś z Was możliwość smakowania tego co ten sprzęt z siebie "wypuszcza"?
-
No to po gwarancji zapłacisz tylko 25 zł za przesyłkę w jedną stronę. Przy tej wartości sprzętu nie jest to wielkie zmartwienie a większość firm działa na zasadzie "door to door" i zlecasz usługę przez internet. Elektronika steruje uzupełnianiem wody w bojlerze i temperaturą. Ekstrakcja jest uruchamiana ręcznie - dźwigienką otwierającą zawór. W modelach z PID oraz z panelem programowalnych przycisków elektroniki jest więcej.
Większość "starych" Forumowiczów nie tylko miała możliwość smakowania ale także ma tego typu sprzęty u siebie w domu...
-
Jeśli piszesz o mało popularnym ekspresie to powiem tak - wszystkie ekspresy z HX i grupą E61 są podobnie, jeśli nie identycznie zbudowane.
Prawie prawda. Ale podobno Bezzery jednak się różnią od pozostałych.
-
Jeśli piszesz o mało popularnym ekspresie to powiem tak - wszystkie ekspresy z HX i grupą E61 są podobnie, jeśli nie identycznie zbudowane.
Prawie prawda. Ale podobno Bezzery jednak się różnią od pozostałych.
czym, masz wiedzę? przyda się na przyszłość.
-
Też jestem ciekawy czym się różnią?
Marek.
-
Też jestem ciekawy czym się różnią?
Oddziaływaniem cieplnym. :) HX pionowy a poziomy, ta są dwa różne światy jeśli chodzi o przewodnictwo cieplne. :taktak:
-
Też jestem ciekawy czym się różnią?
Oddziaływaniem cieplnym. :) HX pionowy a poziomy, ta są dwa różne światy jeśli chodzi o przewodnictwo cieplne. :taktak:
Tedi chodzi Ci o ułożenie/ położenie bojlera pary?
Bojler pary w zależności od ekspresu umieszczony pionowo lub poziomo czy o co innego?
Bo sam wymiennik ciepła to "zestaw rurek " umieszczonych wewnątrz lub na zewnątrz bojlera pary przez który przepływa woda i się nagrzewa.
-
Czy to jest taka znacząca różnica, żeby podawać w wątpliwość stwierdzenie:
wszystkie ekspresy z HX i grupą E61 są podobnie, jeśli nie identycznie zbudowane. Mało tego - bazują często na identycznych częściach. Zwykle różnice tkwią tylko w pojemności bojlerów i w obudowie.
HX umieszczony pionowo czy poziomo? Myślałem, że coś więcej. :-/
Marek.
-
Czy bojler czy jest stojący czy leżący, praktycznie nie robi wielkiej różnicy. Ważne jest umieszczenie w nim wymiennika(pionowo, leżąco) Czyli oddziaływanie cieplne pary w bojlerze na wodę w wymienniku.
Przewodnikiem ciepła z wymiennika do grupy jest rurka. Bardzo ważna jest jej dł. i średnica. Im grubsza, tym grupa szybciej nagrzewa się, lub nawet przegrzewa. Za cienka grupa niedogrzana, lub dogrzana stosownie ale po stosunkowo długim czasie. To tak w wielkim skrócie. :)
-
HX umieszczony pionowo czy poziomo? Myślałem, że coś więcej.
Marku, uwierz mi jest to i tak bardzo dużo.
-
Nie ma powodu dla którego miałbym wierzyć akurat Tobie, bez urazy, ale tego co Ty pijesz nie dotknął bym, nie mówiąc o wypiciu. Jak mogę w związku z tum uwierzyć Tobie we wpływ jakichś niuansów na smak kawy skoro pijesz taką kawę jak pijesz?
Marek.
-
Nie ma powodu dla którego miałbym wierzyć akurat Tobie, bez urazy, ale tego co Ty pijesz nie dotknął bym, nie mówiąc o wypiciu. Jak mogę w związku z tum uwierzyć Tobie we wpływ jakichś niuansów na smak kawy skoro pijesz taką kawę jak pijesz?
O czym Ty mówisz? :wow2:
Ja mówię o budowie ekspresu. Co do smaku to byś się zdziwił gdybyś zapragnął kwasu w niej szukać.
-
"Czy bojler czy jest stojący czy leżący, praktycznie nie robi wielkiej różnicy."
W La Marzocco twierdzą co innego. :)
Odkąd przeszli na " leżące " bojlery pary (dawno temu) nie pojawił sie ani jeden ekspres z pionowo umieszczonym bojlerem.
Twierdzą , ze tak jest lepiej.
-
W La Marzocco ( i nie tylko) twierdzą co innego.
To niech zrobią coś na wzór Faemy E61 Legend.
Odkąd przeszli na " leżące " bojlery pary (dawno temu) nie pojawił sie ani jeden ekspres z pionowo umieszczonym bojlerem.
Twierdzą , ze tak jest lepiej.
Bo nie przegrzewa się wody w wymienniku tak szybko. :taktak:
-
Ciekawa sprawa. Wytłumacz łopatologicznie jaka jest różnica w wymienniku ciepła między bojlerem pionowym a poziomym, jeśli jego pojemność jest identyczna, a długość, przekrój i grubość ścianki rurek wymiennika takie same. No i zanurzone na identycznej długości.
-
O czym Ty mówisz? :wow2:
Ja mówię o budowie ekspresu. Co do smaku to byś się zdziwił gdybyś zapragnął kwasu w niej szukać.
Mówię o tym, że nie możesz mnie zapewniać o czymś o czym nie masz pojęcia. Nie możesz mówić, że taka czy owa konstrukcja ma znaczny wpływ, no właśnie na co? Chyba o smak kawy się tu rozchodzi, a Ty nie możesz go oceniać bo Tobie espresso jako takie nie smakuje. Ty pijesz przeciągniętą lurę i ewentualnie możesz mnie zapewnić, że ta konstrukcja ma znaczny wpływ na smak tej lury.
Marek.
-
Mówię o tym, że nie możesz mnie zapewniać o czymś o czym nie masz pojęcia. Nie możesz mówić, że taka czy owa konstrukcja ma znaczny wpływ, no właśnie na co?
Bez urazy. W tematach budowy ekspresu, lepiej się nie poruszaj. Tłumaczyć Ci nie będę ani udowadniał, że 2+2=4.
Mówię o budowie, a Ty ze smakiem kawy wylatujesz.
Ciekawa sprawa. Wytłumacz łopatologicznie jaka jest różnica w wymienniku ciepła między bojlerem pionowym a poziomym, jeśli jego pojemność jest identyczna, a długość, przekrój i grubość ścianki rurek wymiennika takie same. No i zanurzone na identycznej długości.
Zapomniałeś o najważniejszym. Jaka jest wartość, czy tam długość wymiennika w parze. Jak ten parametr uwzględnisz będziesz wiedział o co w tym biega.
-
Mówię o budowie, a Ty ze smakiem kawy wylatujesz.
No patrz, jak Filip z konopii :-), na forum kawowym, ale gafa.
Zapomniałeś o najważniejszym.
O smaku kawy?
Marek.
-
Cytat: Tedi w Dzisiaj o 19:28:21
Zapomniałeś o najważniejszym.
O smaku kawy?
Tolerancji w tej materii nie mam. Jak doppio jest kwaśne to wylewam.
-
Zapytaj w Coffeesite :)
-
Kolejny temat schodzi na psy
-
Ciekawa sprawa. Wytłumacz łopatologicznie jaka jest różnica w wymienniku ciepła między bojlerem pionowym a poziomym, jeśli jego pojemność jest identyczna, a długość, przekrój i grubość ścianki rurek wymiennika takie same. No i zanurzone na identycznej długości.
Zapomniałeś o najważniejszym. Jaka jest wartość, czy tam długość wymiennika w parze. Jak ten parametr uwzględnisz będziesz wiedział o co w tym biega.
Nie zapomniałem. Bierzesz idealnie te same pojemności, objętości, wymiary wymienników etc, a zmieniasz jedynie ułożenie bojlera z poziomego na pionowe.
-
Możesz zmienić ułożenie bojlera z np. poziomego na pionowy, choć w praktyce pod bojler czyli jego kształt, pojemność i lokalizacje względem obudowy dobiera się wymiar, kształt wymiennika.
Mając na uwadze typ grupy. Można przyjąć im wymiennik jest większy tym jest lepszy. Pod warunkiem, że energia z grzałki względem ilości powierzchni wody jest w stanie wymiennik ogrzać do stosownej temperatury w odpowiednim czasie. Dlatego też, wymiennik usadowiony w pionie ma środowisko pracy na wyższej temperaturze( tem. pary) niż wymiennik poziomy.
-
Proponuję przenieść treść do innego wątku, np. bojlery w ekspresach kolbowych.
-
Proponuję przenieść treść do innego wątku, np. bojlery w ekspresach kolbowych.
I dodać - domowego użytku.
-
I dodać - domowego użytku.
Nie ma to znaczenia czy to będzie domowy czy gastro HX.
-
Koledzy, rozmawiacie o ułożeniu wymiennika ciepła (HX) a dużo większy wpływ na temperaturę wody wydostającej się z HX'a ma długość i średnica wtryskiwacza.
A wracając do tematu. Jeżeli ekspres ma "standardową" budowę, czyli HX, E61 itd. To dużych różnić raczej nie będzie.
W przypadku HX'ów pojemność bojlera ma spory wpływ na moc pary więc radzę wybrać ekspres który ma przynajmniej 1,7 litra.
-
Koledzy, rozmawiacie o ułożeniu wymiennika ciepła (HX) a dużo większy wpływ na temperaturę wody wydostającej się z HX'a ma długość i średnica wtryskiwacza.
Źle interpretujesz oddziaływanie cieplne. Wtryskiwacz, co masz na myśli?
A wracając do tematu. Jeżeli ekspres ma "standardową" budowę, czyli HX, E61 itd. To dużych różnić raczej nie będzie.
Standard, to 2 typy. Poziomy i pionowy. Różnice miedzy jednym a drugim w oddziaływaniu cieplnym są bardzo duże.
-
Mylisz się kolego. Podobnie jak w tym Twoim zdaniu - "Nie ma to znaczenia czy to będzie domowy czy gastro HX."
Otóż ma znaczenie. Zdecydowana większość ekspresów gastro HX ma poziomy bojler a w nim wymienniki ciepła umieszczone skośnie. Ani poziomo ani pionowo. Znam jednego producenta stosującego w poziomo położonym bojlerze poziomy wymiennik. To RENEKA. Może są też inni ale na pewno jest ich niewielu.
A jeśli mówimy o domowych to występują bojlery położone poziomo jak i pionowo. Podobnie jak i wymienniki ciepła w nich umieszczone.
-
Wtryskiwacz, co masz na myśli
Jest to rurka która podaj wodę do HX.
-
Ok. Ja już zacząłem szukać znaczenia słowa wtryskiwacz, i przyszło mi do głowy, że pasuje to też dławikowi w grupie. A krążek mosiężny plus prysznic jako rozpylacz. :lol2:
-
Mylisz się kolego. Podobnie jak w tym Twoim zdaniu - "Nie ma to znaczenia czy to będzie domowy czy gastro HX."
Ja myślami jestem znacznie dalej. Wchodzimy w fizykę. Jak to uwzględnisz to będzie miało znaczenie.
Otóż ma znaczenie. Zdecydowana większość ekspresów gastro HX ma poziomy bojler a w nim wymienniki ciepła umieszczone skośnie.
Sam mam skośny w swoim ekspresie, lecz o tym nie wspomniałem celowo, żeby temat był bardziej zrozumiały.
Znam jednego producenta stosującego w poziomo położonym bojlerze poziomy wymiennik. To RENEKA. Może są też inni ale na pewno jest ich niewielu.
Bezzera na forum jest sporo. Gaggia gastro mam w domu.
-
Panowie a wracając tematu z wątka to czy ktoś z was używał quickmilla 2B i może podzielić się swoją opinią i spostrzeżeniami?
-
No i jest zdecydowałem się jednak na tego QM67 pomimo wielu ciekawych opcji i propozycji.
Obawiałem się że młyn nie da rady ale tak na początek starczy espresso jestem w stanie zrobić bardzo poprawne oraz bardzo smaczne oczywiście z zachowanie parametrów. Ale jak tylko odbuduje budżet to zainwestuje w młyn. Mysle że to będzie osobny wątek bo chciałbym poznać wasze opinie.
mam tylko pytanie jak sie odkamienia, czyści ekspresy z boilerami. w instrukcji napisali żeby raz w tygodniu założyć ślepe sito i przepuścić wodę 10 raz po 5 sekund.
Jakie są wasze doświadczenia sugestie? czy trzeba używać chemia?
wodę biorę z rurociągu jest miękka więc dla ekspresu to raczej dobrze.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171013/11d3c9223ec8a925c32c4f654268ce5c.jpg)
-
wodę biorę z rurociągu jest miękka więc dla ekspresu to raczej dobrze.
Ja bym się bał. Co pewien czas rury są odkamieniane i wtedy z kranów leci żółta woda. Pomyśl, że ta woda wpadnie do twojego ekspresu. Nieraz awaria w rurach powoduje, że z wodą lecą różne "farfocle". Ja bym jednak załączył jakiś filter.
-
Co pewien czas rury są odkamieniane i wtedy z kranów leci żółta woda. Pomyśl, że ta woda wpadnie do twojego ekspresu.
Pewnie nie wpadnie. Jak będzie żółta to jej nie wleje :). Chociaż wkład usuwający zanieczyszczenia mechaniczne i wkład węglowy zawsze spoko.
-
Ja bym się bał. Co pewien czas rury są odkamieniane i wtedy z kranów leci żółta woda. Pomyśl, że ta woda wpadnie do twojego ekspresu. Nieraz awaria w rurach powoduje, że z wodą lecą różne "farfocle". Ja bym jednak załączył jakiś filter.
Może faktycznie Brita lub inny tego typu filtr sobie zakupie co by być pewny że w wodzie nic nie ma. dzięki za sugestie. ale fakt jest oczywisty że nic żółtego do ekspresu nie wlewam
a ma ktoś doświadczenie z czyszczenie ekspresów 2B?