forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Marcin_D w 17 Maj 2019, 12:21:04
-
Dzień dobry wszystkim,
szanowni Państwo bardzo proszę o pomoc jak ustalić, albo czym się kierować przy mieleniu kawy jak odpowiednio dobrać stopień mielenia kawy, oczywiście do sposobu parzenia ?? Jak ocenić czy kawa jest prawidłowo zmielona ?? Jestem w tym temacie totalnie zielony także bardzo proszę o pomoc albo jakąś prostą instrukcję.
Pozdrawiam. :poklon:
-
Wbudowany młynek skręcić na najdrobniejsze mielenie, czyli chyba 1 . :lol2:
-
do espresso może i tak ale nie do dripa
-
Jak kwaśna to miel drobniej, jak gorzka to grubiej.
-
A przesiewać kawę ??
-
Tylko jeśli masz zepsuty młynek ;-)
-
Jak mielić kawę w młynku elektrycznym? Jak być pewnym że mielę optymalnie?
Nie rozwiązałem jeszcze tego problemu.
Jak to robię
- wrzucam do młynka zawsze tę samą ilość kawy 125ml
- czas 12 sekund
Zaczynałem testy od 22 sekund i kawa leciała raz dobrze raz źle ale częściej zapychała wylot
i kawa leciała kropelkami. Czyli zmielona za mocno.
Jak to robić dobrze. Nasze wnioski są takie, że ta sama marka kawy może smakować inaczej z innego ekspresu o tym samym ciśnieniu 15 barów.
Jeśli tak jest w rzeczywistości to wychodzi mi że każdy szczegół jest ważny. Ja to ugryźć?
W ilu procentach odpowiednie mielenie decyduje o najlepiej zrobionej kawie?
Jaki sprzęt automat do mielenia kawy polecacie?
Czy automaty są najlepsze?