Boże, ileż niedowiarków na tym świecie...
Valerii jest mega fachowcem, bardzo dobrze swoje poczynania i pomysły udokumentował, pokazał na filmach. Mnie to wystarczyło, by przy pierwszej okazji się do niego zgłosić. Jego maszynka jeszcze bardziej mnie ujęła, gdy ją wziąłem w ręce i zacząłem używać. Potem ktoś mnie skusił i kupiłem dźwigienkę Ponte Vecchio, a po paru próbach mój zachwyt nad maszynką Valerija tylko wzrósł. Jak to porównać ze sobą? Różnica jest zasadnicza. Kończy się ekstrakcja w dźwigni -- musisz czekać aż ciśnienie w kolbie spadnie do bezpiecznego poziomu czyli jakieś pół minuty-minutę. W Rota od razu po ekstrakcji możesz odkręcić korbkę do góry i po chwili można odkręcać sitko by załadować doń świeżą kawę. To mi się podoba najbardziej
. Druga rzecz jaka jest niebywała (np. w moim PV): ciastka są suche i wypadają elegancko w całości bez użycia większej siły.
Tutaj ciastka:
Tutaj różnica koloru między kawą Antonia i Eli:
Sitko w młynku E37S:
Sitko na wadze:
Pytacie o jasne kawy. Naprawdę jest tak samo jak w przypadku dużego ekspresu z pompą i grupą E61, poważnie.
Jest równie trudno. Ela dała mi dziś paczkę swojego Salwadoru Santa Rita z obróbki Honey. Jest to bardzo jasno palone ziarno. W dodatku Salwadory w młynkach lokują się w zakresie bardzo drobnego mielenia. Trzeba mieć więc naprawdę dobry młynek. Straciłem większość paczki, zanim poprawnie go ustawiłem -- w zakresie znacznie drobniejszego mielenia niż w przypadku pracy z maszyną gastronomiczną i sitkami 58mm. Po takim żmudnym i pełnym niepowodzeń treningu, udało mi się dojść do wprawy i optymalnego efektu: bez kanałów, bez ochlapanej filiżanki, z zarysami cętek, dość słodkie i przyjemne espresso... W każdym razie w Rota mamy dużą swobodę w działaniu korbką czyli profilowaniu ciśnienia. Np. możemy przeprowadzić dość długą preinfuzję, z delikatnym startem, poczekać na pierwsze krople z sitka, zatrzymać korbkę by po paru-kilku sekundach ruszyć na 9bar.
Moim zdaniem urządzenie Valerija ma ogromny potencjał i może z powodzeniem podbić cały świat miłośników espresso
.
Ekstrakcji końcówka:
Espresso: