W wątku o nowych funkcjach w domowych ekspresach La Marzocco pojawiła się dyskusja na temat możliwości połączenia wagi z odcinaniem ekstrakcji kawy. Jak pewnie większość z Was wie Fiorenzato rozpoczęło produkcję młynka działającego na podobnej zasadzie. Młynek F64 EVO XGi pojawił się już w polskich sklepach w cenie 4860,00 zł. Ja tymczasem otrzymałem ofertę od dużego chińskiego producenta na młynek "grind-by-weight" (nie tylko ja - wysłali ja do wielu firm w Polsce). Może on być ciekawą i tańszą alternatywą do młynków Fiorenzato XGi. Młynek w podstawie ma elektroniczną wagę połączoną kablem z oprogramowaniem młynka. Wagę kalibruje się odważnikiem 500 g. Jest ona połączona z uchwytem portafiltra - stanowi w całości odłączany element. Na panelu programowania młynka programuje się żądaną wagę namielonej do sitka porcji kawy z dokładnością do +/- 0,2 g. Start mielenia uruchamia się na wadze. Wyświetlacz na wadze odmierza namielaną porcję i po osiągnięciu wartości zaprogramowanej wyłącza mielenie. Młynek ma czujnik temperatury mielonej kawy oraz czujnik wilgotności. Wyposażony jest także w wentylator DC do wewnętrznego rozpraszania ciepła młynka. Gdy monitorowana temperatura zmielonej kawy osiągnie 38 st. C włącza się wentylator i zatrzymuje się gdy temperatura opadnie do 35 st. C. Wyświetlacz na głównym panelu młynka pokazuje zaprogramowaną dozę, temperaturę, wilgotność, ilość pojedynczych porcji, ilość podwójnych porcji, sumaryczną ilość porcji, czas pracy silnika. Po osiągnięciu 200 h pracy żarna powinny być wymienione. Młynek może być wyposażony w tradycyjne, włoskiej produkcji żarna stalowe lub za niewielką dopłatą w żarna tytanowe. Żarna są identyczne z żarnami młynków Mazzer. Średnica żaren 64 mm. Młynek może być wyposażony w hopper o pojemności 1 kg lub w mini hopper pod SD.
Podstawowe dane techniczne młynka:
- zasilanie: 220 - 230V / 50 - 60 Hz
- moc: 350 W
- żarna: 64 mm, płaskie
- dokładność wagi zmielonej porcji kawy: +/- 0,2 g
- odważnik do kalibracji: 500 g
- zakres wagi elektronicznej: 2 kg
- wymiary z hopperem 1 kg: L26xW16xH54
- waga: 13,5 kg
- wydajność mielenia: 7 - 12 kg/h
Poniżej kilka zdjęć młynka:
Młynek "grind-by-weight"
Młynek "grind-by-weight"
Młynek "grind-by-weight"
Młynek "grind-by-weight"
Młynek "grind-by-weight"
Młynek "grind-by-weight"
I dwa filmy obrazujące jego pracę:
Dlaczego tak szeroko przedstawiam ten młynek ? Skoro przyjęły się na naszym rynku młynki Baratza, ekspresy Sage to może warto wprowadzić także sprzęt bardziej profesjonalny z chińskiego rynku ? Zastosowanie może być bardzo szerokie: restauracje, kawiarnie, bary którym zależy z jednej strony na jakości kawy a z drugiej na dokładnym rozliczaniu porcji kaw. Kawiarnie speciality oraz Wy - klienci indywidualni chcący panować nad całym procesem przygotowywania kawy espresso. Mógłbym oczywiście sprowadzić najpierw jeden czy dwa młynki i je sobie przetestować. Biorąc jednak pod uwagę koszt przesyłki kurierskiej Fedex z Chin to wyszłyby te pojedyncze sztuki dość drogo. Nawet jak na produkt chińskiej produkcji. Znacznie tańszy jest transport morski ale w tym przypadku należałoby zamówić min. 10 sztuk. Reasumując ciekaw jestem jaki będzie odzew z Waszej strony. Czy znajdzie się kilku chętnych na złożenie zamówienia i sprowadzenie do własnego użytku tego młynka w najniższej możliwej cenie ? Mogę podjąć się organizacji takiego zbiorczego zamówienia, korespondencji z chińskim partnerem, załatwienia transportu, cła i opłacenia VAT. Pewnie pytanie będzie o cenę. Póki nie wiem ilu będzie chętnych i jaki na moment zamówienia będzie kurs dolara to mogę jedynie podać pewien przedział - będzie to między 2200 a 2500 zł. Zainteresowani ?