Szanowni Koledzy,
ja mam pytanie o inną kwestię, używam Uno Prof bez Pida od ponad miesiąca, BTW jest super
Ale... mam wątpliwość czy czas wypływu jest w porządku: wygląda to tak, że na 25sekund na podwójnym sitku faema mam tak na prawdę 2x ristretto, ale z piękną cremą, smak bardzo mi odpowiada, ale jednak za mało kawy.
Sam wypływ zaczyna się po ok 8-10(czasami 11) sekundach. I to mnie martwi, zawsze robie flush przed puszczeniem ekstrakcji. Z tego co nauczyłem się z forum
to nie robienie flusha mogłoby właśnie to powodować.
I jeszcze wypływ, na początku super kolor, gęsty, al później juz w okolicy 20-22 sekundy szybko blednie.
Czy to kwestia ubicia i przemiału? bo gdy te parametry to robi się kiepska kawa, albo inne badziewia niepożądane.
Czy tak zostawić? Jakieś inne uwagi co do parametrów mielenia, dozy i ubicia? nie chce się poruszać po omacku.
Polecam się waszym doświadczeniom, pozdrawiam