Autor Wątek: Ascaso Steel Uno PID  (Przeczytany 196552 razy)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #390 dnia: 14 Maj 2015, 08:55:43 »
Jestem po kontakcie z serwisem. Czekam na informację o kurierze.
W tym czasie bawię się OPV, odkręciłem go bardziej niż poprzednio.
Espresso wychodzi lepsze, da się pić. Przy czym z wylotu OPV leci para ... ?!
Czyli jednak OPV ?!
W porównaniu z tymi z pdfahttp://myweb.tiscali.co.uk/coffeetime/userfiles/OPV_Valve.pdf mój wygląda chudziutko.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2015, 08:57:44 wysłana przez mr_j »

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #391 dnia: 14 Maj 2015, 09:05:58 »
Przy czym z wylotu OPV leci para ... ?!
Jeśli się zebrała w bojlerze to będzie lecieć to normalne i nie świadczy o usterce OPV. Jeśli zamiast wody leci para to znaczy, że woda wyciekła z bojlera a w jej miejsce pozostała para. Jak wycieknie cała woda to spali się grzałka. Trzeba się zastanowić jaka jest przyczyna ubytku wody.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #392 dnia: 14 Maj 2015, 09:46:56 »
Trzeba się zastanowić jaka jest przyczyna ubytku wody.
Stawiam na trójdrożny - jak tam woda w tacce się pojawia gdy ekspres nic nie robi?
LMWDP #469

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #393 dnia: 14 Maj 2015, 09:59:41 »
Skapuje z tylnego zaworu. Podczas, gdy ekspres nic nie robi. Tzn, robi grzeje się ...
Wyczyściłem do sucha tackę i zobaczę ile wody się zbierze.

« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2015, 10:51:33 wysłana przez mr_j »

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #394 dnia: 14 Maj 2015, 10:51:53 »
Sprawdzone 35 ml w 40 minut.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #395 dnia: 14 Maj 2015, 11:03:53 »
No to masz odpowiedź.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #396 dnia: 14 Maj 2015, 11:22:22 »
Czyli jednak opv jak dobrze zrozumiałem poprzednie wypowiedzi ?!

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #397 dnia: 14 Maj 2015, 11:32:07 »
Sprawdzone 35 ml w 40 minut.

A gdzie to skapło - do tacki czy do zbiornika?
LMWDP #469

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #398 dnia: 14 Maj 2015, 11:34:20 »
Do tacki.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #399 dnia: 14 Maj 2015, 11:37:17 »
No to trójdrożny - bo tylko tamtędy w dół do tacki może woda lecieć.

Swoją drogą jak OPV do zbiornika na wodę daje parę - to też jest zepsuty chyba  :wow2:

Zobaczymy co Grzegorz/Janusz napiszą po serwisie  :taktak:

LMWDP #469

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #400 dnia: 14 Maj 2015, 11:42:43 »
W takim opv nie wiem co może się zepsuć, sprężyna, czy plastikowa zatyczka ...
Pamiętam, że taki problem z wyciekiem do tacki, miałem przy pierwszej wizycie ekspresu w serwisie. Niedługo po zakupie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #401 dnia: 14 Maj 2015, 11:46:57 »
OPV może się zakamienić, ale przy problemie z nim wody w tacce byłoby dużo więcej.  Wymieniałem ten zawór w piątym roku użytkowania ekspresu.

Offline donambasadore Mężczyzna

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: I-mini Steel
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #402 dnia: 17 Maj 2015, 11:15:16 »
Szanowni Koledzy,
ja mam pytanie o inną kwestię, używam Uno Prof bez Pida od ponad miesiąca,  BTW jest super  O0
Ale...  mam wątpliwość czy czas wypływu jest w porządku: wygląda to tak, że na 25sekund na podwójnym sitku faema mam tak na prawdę 2x ristretto, ale z piękną cremą, smak bardzo mi odpowiada, ale jednak za mało kawy.
Sam wypływ zaczyna się po ok 8-10(czasami 11) sekundach. I to mnie martwi, zawsze robie flush przed puszczeniem ekstrakcji. Z tego co nauczyłem się z forum :D to nie robienie flusha mogłoby właśnie to powodować.
I jeszcze wypływ, na początku super kolor, gęsty, al później juz w okolicy 20-22 sekundy szybko blednie.
Czy to kwestia ubicia i przemiału? bo gdy te parametry to robi się kiepska kawa, albo inne badziewia niepożądane.
Czy tak zostawić? Jakieś inne uwagi co do parametrów mielenia, dozy i ubicia? nie chce się poruszać po omacku.
Polecam się waszym doświadczeniom, pozdrawiam
tylko kawa

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #403 dnia: 17 Maj 2015, 11:23:54 »
Ja sie na tych ristrettach nie znam. Ja dążę do tego że staram się z 16 g w kolbie otrzymać max 40 g w dwóch filiżankach.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #404 dnia: 17 Maj 2015, 11:24:53 »
Z mojego doświadczenia wynika, że trudno jest połączyć, ristretto z dużą ilością. Może zrób dwa razy i zlej do jednej filiżanki  :pycha:
Jak tak trafiłeś, że Ci smakuje zostaw i ciesz się degustacją. Mi rzadko na steelu udawało się wrócić.
Winię tu raczej siebie, zbyt wiele parametrów zmieniam. Jak eksperymentuję - na całego  kawka
Co do koloru kawy, zawsze blednie w którymś momencie. Sztuką jest przerwać ekstrakcję we właściwym czasie.
Z wypływem po 8-10s u mnie tak było i uzyskiwałem dobre wyniki. Nie przejmuj się tym.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi