Autor Wątek: Ascaso Steel Uno PID  (Przeczytany 204724 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Maj 2014, 12:28:19 »
Może spróbuj drobniej mielić i lżej ubijać.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Maj 2014, 12:36:31 »
ja do sitka chyba 16g a może i 14g  sypie obecnie coś koło 19g :P

LMWDP #469

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #92 dnia: 28 Maj 2014, 12:59:40 »
Gdzieś była dyskusja, z której wynikało, że 7 i 14g dotyczy "włoskiej spalenizny", która to ma mniejsza gęstość, niż kawy jaśniej palone.
Nie wiem ile w tym prawdy ale tak mi w głowie zostało...

Microkosmos

  • Gość
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Maj 2014, 18:30:28 »
ja do sitka chyba 16g a może i 14g  sypie obecnie coś koło 19g :P
A jak to wygląda z sitkami o których pisałeś na początku całego wątku?
Chodzi mi o te podwójne niskie itd...
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2014, 18:32:35 wysłana przez Microkosmos »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Maj 2014, 18:59:12 »
 :-\ to bym musiał sitka wyciągnąć wszystkie i zobaczyć co ja używam teraz, tak żeby głupot nie pisać - bo jedyne co mogę na 100% stwierdzić to ze ~19g mam w sitku podwójnym, i nie jest to oryginalne sitko.

[.... trwa wyciąganie]

Wychodzi na to, że jest to "Faema niskie" określane jako 12g.

To chyba Roger pisał kiedyś że te gramy przy sitkach to bardziej konstrukcja danej grupy. Może Faema bardziej w sitko wchodzi? W Steelu, pomiar od uszczelki do krawędzi prysznica daje jakieś 5.5mm

Ja bym postawił pytanie - a po co chcesz te dokładnie 7g czy 14g kawy użyć - przecież to tobie ma smakować. Jak przy 14g nie wychodzi to trzeba dać więcej. Dobierasz pod swój indywidualny smak. Jak chcemy standardu INEI się trzymać to trzeba by mieć maszynę przez nich certyfikowaną :) Sitka o różnych pojemnościach dadzą ci tylko możliwość płynnego operowania ilością kawy.

W moim przypadku pewnie te 19g w sitku 14g nie dało by takiego samego rezultatu w filiżance jak 19g w 12g.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2014, 19:10:38 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Maj 2014, 19:50:38 »
A są sitka do steela, na pojedyncze espresso, które przyjmują te 7-8g i faktycznie wszystko wychodzi dobrze? Czy zawsze jest tak, że 6gr sitko to w praktyce 10g kawy?
If only closed minds came with closed mouths

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Maj 2014, 19:56:59 »
 :diabelek: nie mam pojęcia, patrzę na te sitka i widzę że Faema 14g jest wyższa niż Rancilio 14g

Można by tak szukać gdyby ktoś podawał wymiary - select * from sitka where waga=14 order by wysokość
I wtedy to może by się udało coś dobrać ;) i wpisac ile takie sitko a Stellu i innych maszynach przyjmuje.

Jak pisałem - dla mnie nie gramy a smak się liczy. Nie przejmuję się już ile gram mam sypać :D
LMWDP #469

Online Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Maj 2014, 20:09:06 »
To jest zmowa producentów i należy robic tylko doppio.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #98 dnia: 28 Maj 2014, 20:34:21 »
 :smiech:

serio - 14g espressso - nie doppio, robiłęm na Samie Export - ale tam jest sitko średnicy 43mm
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #99 dnia: 28 Maj 2014, 20:38:27 »
Nester, oczywiście że do sitka "7g" możesz sypać 7 gram i będzie bardzo dobrze. Wielkość wypełnienia sitka daną ilością (wagowo) kawy zależy od rodzaju ziaren i stopnia wypalenia. Ja do mojego sitka LaMa sypię zawsze 18g (stąd potrzebna mi waga) i nie zawsze sitko jest jednakowo wypełnione. Sterując stopniem przemiału i siłą ubicia bez problemu osiągam 50/25 i zadowalające efekty smakowe.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Maj 2014, 20:49:56 »
I nie miewasz błota w ciastku?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Maj 2014, 20:53:31 »
Ja do mojego sitka LaMa sypię zawsze 18g
Spinka - a to sitko ma firmowo tabliczkę na ile gram?
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Maj 2014, 20:56:08 »
Nie ma tabliczki, błoto występuje sporadycznie ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #103 dnia: 28 Maj 2014, 21:34:20 »
A może nowy wątek pomiarowy - Wymiary sitek

Każdy kto może mierzy średnicę sitka wewnątrz u góry, na zewnątrz na dole i wysokość? - i podaje czy to pojedyncze czy podwójne, do jakiej maszyny i jak wiadomo to na ile gram w oryginale
LMWDP #469

Online Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ascaso Steel Uno PID
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Maj 2014, 21:42:48 »
Bez fot i precyzyjnego mierzenia się nie obędzie, a miarą krawiecka nie ogarniesz; wskazana suwmiarka, a nie każdy ma...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi