Od kilku dni jestem szczęśliwym i zadowolonym właścicielem tego sprzętu
Mam kilka pytań:
1. Zauważyłem, że czasami coś mu się nie podoba po włączeniu opcji steam i nie nagrzewa się. Czasem muszę go wyłączyć i włączyć - wtedy przestaje się gniewać i temperatura zaczyna rosnąć. Ten zabieg jest zawsze skuteczny. Czy to możliwe, że złości się dla tego, że ktoś próbuje zabić smak kawy mlekiem
, po czym zapomina o sprawie po ogłuszeniu brakiem zasilania?
2. Zarówno przed robieniem espresso i przed spienianiem dopełniam bojler przyciskiem 'water', żeby nagrzać jak największą ilość wody i uzyskać stabilniejszą ekstrakcję/spienianie. Czy słusznie? Wydaje mi się, że w przypadku espresso zostawia to mniej miejsca potencjalnej parze która nawet w temperaturze 90 stopni gdzieś tam się lubi wytworzyć i zajrzeć do kolby, a podczas spieniania po prostu mogę dłużej 'parować' w wyższej temperaturze.
3. Nie kupiłem jeszcze chemii do backflusha i na razie robię go codziennie bez dodatków. Czy rzeczywiście warto codziennie i czy zawsze z chemią?
4. Poza tym z tego co wyczytałem i wypytałem - fabryczne ciśnienie ustawione jest na 11 bar. Dla czego akurat tyle a nie klasycznie na 9?
5. Czy bezpiecznie jest włączać ekspres rano a wyłączać wieczorem, albo nawet wcale go nie wyłączać? Zastanawiam się czy woda z bojlera gdzieś nie wyparuje, nie wyleje się, albo coś nie nie poprzepala?
6. Czy to normalne, że czasami na dnie filiżanki mam małe drobinki kawy? Mogą przechodzić przez sitko czy raczej dostają się na jakieś niższe piętra podczas mielenia kawy?