Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054920 razy)

Offline Waka

  • Wiadomości: 16
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4425 dnia: 06 Marzec 2021, 16:19:23 »
Mam kilkanaście drobinek fusów w espresso. Czy powodem jest za drobny przemiał? Młynek specialita, sitko do podwójnego Lelit anna

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1015
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4426 dnia: 06 Marzec 2021, 17:12:14 »
Zawsze coś tam się przedostaje do naparu, olać i cieszyć się smakiem kawy ;)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4427 dnia: 21 Marzec 2021, 12:02:42 »
Przypomniałem sobie ostatnio, że w przypadku sitek zawsze jest najlepiej trzymać się maksymalnego wypełnienia sitka, wtedy otrzymamy najlepsze rezultaty.
Z drugiej strony czytałem opinie, że lepiej dawać mniej kawy, żeby nie było widać w ciastu odbitej śrubki w ciastku kawowy, co ma skutkować lepszym przepływem wody.

1. Próba na 16g
Zrobiłem próbę i zastosowałem 16g w moim sitku co było maksem, inaczej był problem z dokręceniem kolby, mielenie wynosiło wtedy na moim młynku około 2.2 Eureka Specialita
Efekt, smak bardzo dobry, ciastko zbite twarde bez problemu można wyczyścić kolbę.

2. Próba na 14g
Żeby dojść do rezultatów (chociaż nie idealnych), żeby zniknęło "znamię śruby", zszedłem do 14g i musiałem zacząć mielić zdecydowanie grubiej drobniej chyba jakieś 1.7 na młynku
Rezultat? Kawa zaczyna się zbrylać z powodu bardzo drobnego mielenia, pojawiają się kanały, (ostatecznie to opanowałem),  zdecydowanie trudniej zapanować nad dystrybucją, smak zaczyna iść w stronę cytrusów.
Ciastko kawowe to błotko i czyszczenie kolby staje się bardzo utrudnione.

Ktoś robił podobne doświadczenia? Z mojej perspektywy max sitka to zdecydowanie lepsze wyjście.
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2021, 13:08:55 wysłana przez pawel890 »

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4428 dnia: 21 Marzec 2021, 12:21:37 »
Ktoś robił podobne doświadczenia? Z mojej perspektywy max sitka to zdecydowanie lepsze wyjście.
Na pewno lepsze to "wyjście" niż zbyt mała doza w sitku.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4429 dnia: 21 Marzec 2021, 12:40:26 »
musiałem zacząć mielić zdecydowanie grubiej chyba jakieś 1.7 na młynku
Rezultat? Kawa zaczyna się zbrylać z powodu bardzo drobnego mielenia,
Nieścisłość, grubiej czy drobniej?
Ktoś robił podobne doświadczenia? Z mojej perspektywy max sitka to zdecydowanie lepsze wyjście.

Przecież to jasne. Po to są produkowane sitka o różnych pojemnościach, żeby uniknąć opisanych przez Ciebie problemów.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4430 dnia: 21 Marzec 2021, 13:08:12 »
Jasne, tylko dlaczego inni zalecają sypać mniej do sitka? Po to, żeby przepływ wody był lepszy

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4431 dnia: 21 Marzec 2021, 13:20:31 »
Ktoś robił podobne doświadczenia? Z mojej perspektywy max sitka to zdecydowanie lepsze wyjście.

Mi wychodzi najlepiej przy ok 14.5g (w sitku rzekomo 18g). Dzisiaj rano skończyła mi się kawa bo zapomniałem dosypać do hoppera i miałem ok 13g - trochę szybsza ekstrakcja ale poza tym ok. Może popracuj nad dystrybucją i ubijaniem?



Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4432 dnia: 21 Marzec 2021, 13:29:01 »
laczego inni zalecają sypać mniej do sitka?

Tu jest nieźle wytłumaczone.
https://www.baristahustle.com/blog/espresso-headspace/

Generalnie, jeżeli masz dobry, młynek i opanowaną dystrybucję, staraj się dojść do najniższej dozy w danym sitku bez kanałowania i z równą ekstrakcją.
Jak masz problemy z przemiałem i lub dystrybucją, zasypywanie pod korek może mieć sens.
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2021, 13:41:11 wysłana przez pj.w »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4433 dnia: 21 Marzec 2021, 14:12:55 »
Generalnie, jeżeli masz dobry, młynek i opanowaną dystrybucję, staraj się dojść do najniższej dozy w danym sitku bez kanałowania i z równą ekstrakcją.

Właśnie. Obecne ziarna MvsM, sitko VST20, doza 18g, młynek ręczny i jest oki.
》tertium non datur《

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4434 dnia: 21 Marzec 2021, 15:57:52 »
Dzięki dzięki panowie, tę wiedzę już posiadam, może za słabo zaznaczyłem na czym głównie polega problem.
Chodzi o problem "śrubki prysznica odciętego" w ciastku, żeby zejść do tego poziomu trzeba znacząco przekroczyć test monety.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4435 dnia: 21 Marzec 2021, 16:07:03 »
Ciastko puchnie od wody, a może i zasysa po zakończeniu ekstrakcji, stąd ta odciśnięta śrubka? Sprawdzę przy okazji, ale jeśli dobrze pamiętam, to u siebie obserwowałem to zjawisko nawet po zmniejszeniu dozy do 14g w sitku 12-18g. Po zamontowaniu cieńszego krążka na grupie, trudno o dobrą ekstrakcję.
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2021, 16:14:25 wysłana przez pietro »

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 857
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4436 dnia: 22 Marzec 2021, 07:47:48 »
W Silvii by nie było odciśniętej śrubki kamazopodobnej trzeba by w sitku 14g zejść do 13g. Nie należy się w żaden sposób kierować tym zjawiskiem przy doborze dozy. Taka już jej uroda. U siebie ją wymieniłem na śrubę stożkową, którą jeszcze dodatkowo obrobiłem pilnikiem by nie odstawała.
W tym przypadku testu monety nie robi się na środku ciastka tylko z boku.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4437 dnia: 22 Marzec 2021, 10:15:30 »
No w moim przypadku na standardowym sitku test monety jest przy 16g, natomiast śrubka dużo głębiej

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4438 dnia: 22 Marzec 2021, 10:28:41 »
W czym polecacie trzymać ziarno? Są jakieś super szczelne puszki? Ja na razie trzymam w oryginalnym opakowaniu. Zużycie 1kg ziana zajmuje mi ok tugodnia. Czy w tym czasie kawa zdąży mocno zwietrzeć?

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4439 dnia: 22 Marzec 2021, 10:30:09 »
coffeevac albo fellow atmos

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi