Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 162028 razy)

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #450 dnia: 21 Kwiecień 2021, 16:19:47 »
 
Usytuowanie zbiornika w Biance ("plecak" na zewnątrz), La Marzocco LM/GS3 (zbiornik na dole ekspresu) i każde inne które powoduje, że woda się nie nagrzewa jest korzystne z punktu widzenia psucia się wody.

Jeśli nagrzeje się  choćby do temp. 70 st., (to  chyba pasteryzacja?)  :taktak: jest wszystko w porządku. A przecież robimy ekstrakcję w temp. ok. 90 st. C.

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #451 dnia: 21 Kwiecień 2021, 21:16:47 »
Pisaliśmy o zbiorniku wody a nie o bojlerze... Raczej w żadnym zbiorniku woda nie nagrzewa się do 70 stopni...
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2021, 21:42:26 wysłana przez skansen »

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #452 dnia: 25 Kwiecień 2021, 13:24:41 »
Pisaliśmy o zbiorniku wody a nie o bojlerze...

To sorry, widocznie nie doczytałem do końca.  Ale z drugiej strony woda ze zbiornika wędruje do bojlera i tam bywa przerabiana na parę o ciśnieni 1,2 atm. (lub większym), więc aż takiego dramatu nie ma. 

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 204
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #453 dnia: 05 Lipiec 2021, 20:11:10 »
Czy mógłbym prosić szanownych użytkowników Bianki o szybkie sprawdzenie o ile zwiększa się u was masa mleka przy spienianiu do latte art? U mnie na Bezzera Magica PID waga mleka wzrosła z 250g do 280g, a para z dyszy jest ewidentnie "mokra" (jak podstawię rękę pod dyszę, to robi się morka niemal od razu - 2-3 sek).
Pisałem o tym tutaj
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11045.0
ale bardzo mnie interesuje, czy Bianka jest w spienianiu lepsza i czy warto rozważać przesiadkę ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #454 dnia: 05 Lipiec 2021, 21:31:40 »
Im większe ciśnienie w kotle, tym mniej wody przedostaje się do mleka. Ale i proces spieniania jest szybszy.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 204
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #455 dnia: 05 Lipiec 2021, 23:46:11 »
Im większe ciśnienie w kotle, tym mniej wody przedostaje się do mleka. Ale i proces spieniania jest szybszy.
Tak - wiem o tym. Ale u mnie nawet jak ustawię PID na max, to para nadal jest "mokra". Dlatego zastanawiam się jak jest w innych maszynach "domowych".

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #456 dnia: 06 Lipiec 2021, 07:00:17 »
Może to być też wina samej końcówki, otworków itp.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 204
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #457 dnia: 06 Lipiec 2021, 10:55:15 »
W jaki sposób może to zależeć od końcówki / otworków?
@Antonio - czy możemy kontynuować w moim wątku, żeby nie zaśmiecać wątku o Biance?
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11045.0
Tutaj chciałem uzyskać konkretną informację od właścicieli Bianki

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #458 dnia: 07 Lipiec 2021, 10:04:47 »
Czy mógłbym prosić szanownych użytkowników Bianki o szybkie sprawdzenie o ile zwiększa się u was masa mleka przy spienianiu do latte art?

Dzisiaj rano: 160g zimnego mleka, po spienieniu waga 175g (oczywiście z wcześniejszym opróżnieniem dyszy z kondensatu).

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 204
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #459 dnia: 09 Lipiec 2021, 18:07:58 »
Dzisiaj rano: 160g zimnego mleka, po spienieniu waga 175g (oczywiście z wcześniejszym opróżnieniem dyszy z kondensatu).
Czyli poniżej 10%, zatem całkiem dobrze. Dzięki za test.

Offline arizonaoov Mężczyzna

  • Wiadomości: 179
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #460 dnia: 26 Lipiec 2021, 09:08:29 »
Zmiany w Biance 07.2021:

Bardzo kosmetyczne:
- zbiornik wody lekko przeprojektowany
- Wylewka wody i dysza pary z lekko dłuższym zaworkiem

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #461 dnia: 25 Sierpień 2021, 16:23:00 »
Hej, pewnie pytanie się powtarza, ale liczę na wyrozumiałość. Czy w Biance też można robić takie łyżeczkowanie i wyjąć grupę tak jak pan tutaj robi Marze w 3:30?
https://youtu.be/d4OUqsg4GKw?t=211

Dzięki Tobie (prawie po roku posiadania ekspresu) dowiedziałem się że ten element można zdjąć i umyć. Możecie tylko sobie wyobrazić co się ukazało moim oczom po zdemontowaniu prysznica ;D

Offline origanum_vulgare

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Niche Zero
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #462 dnia: 24 Październik 2021, 09:48:09 »
Drodzy użytkownicy Bianci - jak już jesteśmy przy prysznicu to ja zastanawiam się nad wymianą mojego - ktoś zmieniał prysznic na inne rozwiązania niż fabryczne i dostrzegł zalety? Przy okazji Jak często uszczelka prysznica powinna być wymieniana?

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #463 dnia: 25 Październik 2021, 01:10:34 »
Drodzy użytkownicy Bianci  Jak często uszczelka prysznica powinna być wymieniana?

Proponowałbym pisać nie "Bianci" (to brzmi lepiej po czesku niż po polsku)  ;) tylko Bianki. Litera "c" oznacza głoskę "c", a nie "k".  Jeśli używamy polskiej fleksji, a ten  przypadek jest  dopełniaczem,  to koniecznie także polskich liter.

Jeśli chodzi o uszczelkę prysznica to starczy  ci ona na długo (ja zmieniłem po 10 latach, bardziej z kaprysu niż potrzeby). Te uszczelki  są tanie i łatwo dostępne, ale trzeba pamiętać jaka jest  jej grubość,  8 mm, czy 8,5 mm, bo możliwe są obie wersje.   Teraz modne są uszczelki silikonowe w różnych kolorach, więc niektórzy z tego powodu zmieniają. Masz bardzo dobry ekspres  porządnej firmy i jakość uszczelki z pewnością jest na właściwym poziomie, ale przy czyszczeniu  prysznica (trzeba to robić) zawsze możesz ocenić.

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #464 dnia: 25 Październik 2021, 01:13:24 »
 
Możecie tylko sobie wyobrazić co się ukazało moim oczom po zdemontowaniu prysznica


Możemy! :lol2:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi