Forum > Palenie kawy - przepisy

Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen

(1/2) > >>

jzagaja:
Paliłem kawę w maszynce do popcornu z regulatorem, Gene Cafe, a teraz w Smartrotisserie czyli małym rożnie ale bęben od Behmora. Brak regulacji temperatury po prostu dwie grzałki rurkowe pod bebnem grzeja cala swoja moca. FC jest bardzo wyrazny po okolo 10min. Gwatemale przeciagnalem do 15min. Robilem krocej ale kwasek jest zawsze wyczuwalny. Poszedlem do Qualia Caffe w Szczecinie po probke gdzie maja nowy piec 5kg polskiego producenta - na zdjeciu po prawej, po lewej moja.

Pytanie:

co sprawia ze w profesjonalnym piecu kolor jest tak jednolity?

roznica w smaku (cupping) - moja ma kwasek jest ciekawsza w smaku, profi jest idealnie zbalansowana

Antonio:
Ale to przecież zupełnie różne ziarna. Twoje z obróbki mokrej, te drugie z suchej.

jzagaja:
jak rozpoznać po zielonym ziarnie która obróbka?

Antonio:
Metoda porównawcza :).

jzagaja:
Ok zapytam palarnie co to za ziarno. Kwasek zanika przy drobniejszym zmieleniu (Hario Skerton ze stabilizacja wałka), wtedy fajnie wywazona. Czy masz atlas kawy Jamesa Hoffmanna? Warto?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej