Generalnie - niezłe wyniki, choć na HX-ie jest stabilniej. Pytanie tylko, czy ma to jakikolwiek zauważalny wpływ na smak kawy.
Krakus myślałem, że Ty wychwycisz od razu pewną bardzo ważną zależność wynikającą z nastawy temperatury. W 1 tabeli jest 100 stopni w drugiej 95 jako zadana wartość.
Przy 100 stopniach pierwsze odczyty wyglądają dobrze. Jak wyglądają pierwsze odczyty z drugiej tabelki z nastawą 95 stopni.
Wychodzi z tego, że termoblok ma samoczynny ciąg na wyższą temperaturę wraz z upływem czasu która wynosi aż 98,9 stopnia. Jest ona stanowczo za wysoka. Jest to bardzo poważny błąd konstrukcyjny.
Wystarczy pozostawić ekspres włączony na dłuższy czas a on zrobi 98,9 stopnia przy nastawie 95.
HX, technicznie i fizycznie Bezzera z leżącym wymiennikiem i elektrycznie ogrzewaną grupą może być ciekawą propozycją.
Co do smaku kawy przy stabilnej temperaturze, stabilność ma bardzo duży wpływ na smak. Lecz nigdy nie będzie dobrze dla smaku kawy przy 98 stopniach podczas ekstrakcji. Mówimy wtedy o przepalaniu wody.