Przypomnę Ci tytuł tego wątku - ASCASO termoblok stabilność temperatury, jest ona, czy jej kompletnie nie ma.
I ta tabelka była i miała być odpowiedzią. Niezależnie od temperatury ekstrakcji kawy. Chodziło o stabilność.
Jestem w posiadaniu jeszcze jednej tabelki - z zadaną temperaturą 95 st. C. Dziś nie dam rady jej pokazać. Jutro z biura tak. Ale w ten sposób to możemy to ciągnąć w nieskończoność. Po tej tabelce będziesz chciał tabelkę z temperaturą 92 st. C, następnie 90 st. C, 88 st. C ... Z ciśnienieniem 8,5, 9,0, 9,5 ,11,0 lub 12,0 bar. Itd. Nie mam zamiaru poświęcać swój czas na taką zabawę. To będzie ostatnia tabelka.
PS. Niezależnie od zaleceń INEI temperaturę zaparzania dobiera się do kawy nie trzymając się magicznych 88+/-2. Od tego są elektroniczne termostaty i PID aby wydobyć z danej mieszanki to co nam najbardziej odpowiada. A ogólne zalecenia palarni kawy są takie że im wyższa zawartość odmiany Arabica w kawie tym wyższa winna być temperatura ekstrakcji. Przykładowo dla naszej kawy Caffe Royal oraz Premium zalecana temperatura jest 96 st. C. I jeszcze jedno - przepalić to możesz kawę puszczając na nią wodę z HXa (bez spustu) o temperaturze 117 - 120 st. C a nie 96 - 98 st. C.