;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1028786 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7998
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7050 dnia: 10 Kwiecień 2021, 17:11:43 »
Cześć! Dziś u nas samo słońce :). Zimna kąpiel w Bałtyku i słoneczna plaża to jest to! Ale przedtem codziennie rano testuję tuzinami moje kawy. Pojawiła się kolejna, jak zwykle *inna* wersja Transatlantico -- słodkie i raczej niekwaśne espresso. Nieco *inna* jest też kolejna partia Espresso #3 -- teraz ze sprawdzoną już Nikaraguą San Ramon. Bez zmian mamy Espresso #4 -- czyli dwukrotnego zwycięzcę paru małych ale ślepych cuppingów na forum. Jak zwykle fajne acz rożne są: A+ (10% robusty) i Hot Pair (30% robusty). Wkrótce w sklepie, po dłuższej przerwie pojawi się również czysta robusta -- z Gwatemali. Ma ona piękne, równe, zgrabne ziarenka z obróbki mokrej.

Z kaw Synestezji mamy parę fajnych promocji. W dobrej cenie jest dość lekka kawa z małej plantacji Mohammeda Ali:
  -->> M. Ali Natural.

W bardzo dobrej cenie jest pakiecik dwóch pysznych kaw z dwóch metod obróbki:
  --> Guji Hambela: Buku i Bishan

Jest doskonała Kenia: -->>  Nyakabugi AB

oraz parę paczek ostatniej -->> Ecoagricola.

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 112
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7051 dnia: 16 Kwiecień 2021, 10:09:51 »
Witam, wczoraj przyszła do mnie nowa dostawa  od MA , E#1, E# 3 i 4  + chyba nie goszcząca nigdy u mnie Cancion  :) tempo dostawy jak zawsze ekspresowe :) dziękuję za dodatkową małą paczuszkę z napisem, A 1/o4 :)

W przeszłości wszystkie "krzyżykowe" kawy były już  u mnie i zawsze mi smakowały zwłaszcza te z czekoladową goryczką. Myślę ,że i tym razem będę się delektował nie tylko parzeniem,ale przede wszystkim i piciem . :)

Przy okazji chcę zapytać   -  przy podnoszeniu dźwigni zauważyłem piski .wiem, że TU czytałem dokładny opis jak to  rozebrać,nasmarować i skręcić .Gdzie mogę coś o tym przeczytać.?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7998
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7052 dnia: 16 Kwiecień 2021, 14:45:00 »
Cancion i E#4 to takie *outsiderskie* moje kawy -- więcej w nich chyba aromatów owoców i kwiatów niż czekolady, ale "czekolada" też się w nich znajdzie. Ciekaw jestem wrażeń :).

Z dźwigienką co jakiś czas trzeba się "rozprawić". Najprościej chyba będzie, gdy odkręcimy samą dźwigienkę. W częściach grupa E61 wygląda tak:



Trzeba odkręcić korpus dźwigienki czyli element 460078. Prosty klucz nastawny wystarczy. Razem z tym elementem wyciągniemy przedłużenie dźwigienki 460012. Trzeba nasmarować powierzchnie tegoż detalu smarem Molykote 111 (Jakaś oferta z Allegro) lub podobnym smarem (są takowe np. w sklepach Media Expert).

Tutaj kompletny chyba manual: http://coffeetime.wikidot.com/e61-lubrication


Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Isomac Zaffiro, wcześniej Gaggia Classic
  • Młynek: Fiorenzato F5, wcześniej Demoka 205 i Ascaso i2 ; roaster Gene Café
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7053 dnia: 16 Kwiecień 2021, 16:53:52 »
Przy okazji chcę zapytać   -  przy podnoszeniu dźwigni zauważyłem piski .wiem, że TU czytałem dokładny opis jak to  rozebrać,nasmarować i skręcić .Gdzie mogę coś o tym przeczytać.?

Zanim zaczniesz  rozbierać grupę E61 zapatrz się w bezpieczny dla żywności smar silikonowy Molykote111, parę punktów będziesz musiał nasmarować. Jak to praktycznie  się robi? Istnieją  w sieci  filmy instruktażowe  na ten temat,  widziałem także dotyczące konkretnie  Rocket Giotto. Nie używaj kluczy nastawnych tylko precyzyjne i na wymiar, będzie większa szansa, że nie porysujesz  swej pięknej maszyny. A i tak warto używać podkładek gumowych pod klucze.  Jeśli w E61 piszczy to najprawdopodobniej problem jest z tzw. krzywką,  która zamyka dolny lub górny  zawór. Na schemacie, który podał Antonio  trzpień zakończony krzywką to element  4600012 i ― zależnie od położenia dźwigni ― zamyka on  górny zawór (522110)  lub dolny (460004). Właśnie tam występują największe tarcia i to trzeba smarować.  Molykote111 działa długo i jest mało wrażliwy na wilgoć oraz wysokie temperatury, ale jednakowoż detergenty  używane przy beckflashu po jakimś czasie  robią swoje, niestety.


Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 112
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7054 dnia: 16 Kwiecień 2021, 19:29:32 »
 Antonio ,dziękuje za dokładny schemat. :) .Jutro zobaczę w Media Expert  czy maja taki smar.jak nie to  tylko Allegro.

Dziś rozpocząłem parzenie kawy od małej paczuszki (A 1/04) i jestem  miłe zaskoczony.To jest bardzo trafiony,bardzo fajny blend  - bardzo mi odpowiada taki smak  :) te smaki nam się tez chyba zmieniają co jakiś czas. Ustawienia młynka pozostały takie same  jak z poprzedniej  E #4 . Teraz trochę wolniej schodzi u mnie kawa,zona nie zawsze pije,a ja na ogół dwie dziennie. :)


Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 112
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7055 dnia: 17 Kwiecień 2021, 09:33:03 »
Na schemacie, który podał Antonio  trzpień zakończony krzywką to element  4600012 i ― zależnie od położenia dźwigni ― zamyka on  górny zawór (522110)  lub dolny (460004)

ROSS JB Dzięki za sugestie. Te trzy ważne  elementy są zaznaczone na schemacie na zielono.  Dzieki

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi