;

Autor Wątek: Jaka kolba?  (Przeczytany 3015 razy)

Offline Damian

  • Wiadomości: 812
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Luty 2021, 11:49:29 »
Tworzywo, z którego wykonany jest bojler to nie wszystko. Liczy się też jego objętość i sama masa bojlera. Cienki aluminiowy bojler, a gruby mosiężny to całkiem co innego. Ale chodzi też o to, że część ludzi twierdzi, że aluminium jest szkodliwe i że gorzej się je ewentualnie odkamienia.

Offline stefunk

  • Wiadomości: 243
  • Ekspres: Gaggia Classic II + PID, Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer (Astoria), Rancilio MD50
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Luty 2021, 11:52:26 »
Z odkamienianiem to akurat prawda, bo dużo łatwiej narobić szkód w bojlerze aluminiowym niż miedzianym.

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1744
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Luty 2021, 11:53:04 »
Nie ma to większego znaczenia.
Czyli aluminium, miedź i mosiądz mają taką samą akumulację ciepła?
Skąd taki wniosek? Nic takiego przecież nie napisałem.
Wszystkie trzy ekspresy mają niewielkie, lekkie bojlery, rodzaj zastosowanych materiałów nie będzie miał dużego wpływu na ich ogólne właściwości i stabilność temperaturową. Zwłaszcza z termostatem bimetalicznym. Różnice oczywiście będą ale nie zawracałbym sobie tym aspektem głowy.

Natomiast moja pierwotna odpowiedź dotyczyła tego aspektu który poruszył @Damian :
część ludzi twierdzi, że aluminium jest szkodliwe

Dodam jeszcze, że część osób straszy też mosiądzem.

Osobiście nie boje się ani jednego ani drugiego materiału.

Offline Natalia

  • Wiadomości: 14
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Luty 2021, 11:54:16 »
W tym momencie wydaje się że zdecyduje się jednak na Glende. Może po jakimś czasie uzbroję ja w PID. Znając siebie, mogę mieć problem z utrzymaniem jej w szlachetnym połysku 😉, dlatego stal szczotkowana byłaby lepsza, jednak to już RS czyli pare stówek więcej.

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1744
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Luty 2021, 12:04:21 »
W tym momencie wydaje się że zdecyduje się jednak na Glende. Może po jakimś czasie uzbroję ja w PID.
Jeśli w planach masz tego typu tuning, to najlepiej do niego nadaje się RS (dużo materiałów w sieci,  sporo miejsca w środku, pancerna budowa ułatwia "rzeźbienie"). Podobnie GC, z tym, że trochę ciaśniej...
W Glendzie będzie to natomiast przecieranie szlaków - nie ma zbyt wiele opisów modów tej maszynki a dołożenie fabrycznego PID to wersji bez PID nie jest za bardzo możliwe (w miejscu PID jest termometr z innym otworem).

Znając siebie, mogę mieć problem z utrzymaniem jej w szlachetnym połysku 😉,

Dobry środek do stali powinien pomóc zabezpieczyć jej powierzchnię na tyle, że odciski palców nie będą widoczne.

Offline Natalia

  • Wiadomości: 14
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Luty 2021, 23:58:13 »
A czy GC nada się też do mlecznych kaw? Pytam, bo wszyscy wymieniacie dysze na te z RS 😅

Offline Natalia

  • Wiadomości: 14
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Marzec 2021, 08:17:00 »
@Natalia
Na forum i innych źródłach piszą że Encore nie nadaje się do espresso.
Opiszę więc temat z punktu widzenia początkującego domowego amatora... :) Przez 3 miesiące uczyłem się robić kawę na: Lelit Annie TEM + Baratza Encore.
To były ciekawe ale i niełatwe czasy. Encore ma bardzo wąski zakres regulacji przy grubości mielenia nadającej się do espreso, czyli mamy bardzo ograniczone pole do manewru grubością przemiału. Dodatkowo bez zmiany ustawienia młynka z czasem dostawałem inne przemiał. Po wyczyszczeniu młynka kawa mieliła się grubiej, pył wchodządzc  w wolne przestrzenie powodował że przemiał stawał się drobniejszy. Takie rzeczy przy kolbie mają znaczenie, więc raz kawa leciała ok a czasami za szybko (np 60ml w 20sekund).
Ogólnie to w niektóre kawki udało się wstrzelić i były bardzo smaczne, inne zupełnie nie chciały wyjść. Nie było źle, w międzyczasie oszczędzałem na nowy młyn, bo była jeszcze jedna kwestia. Encore ma dużo plastiku i przy drobnym (6-8) mieleniu szedł ciężej i głośniej (niż przy kawiarkowej 10-12), miałem więc obawę że szybko wykończę ten młynek.Szkoda go niszczyć zmuszając do współpracy z kolbą.
Teraz kawkę robię z młynkiem Eureka Mignon Specialita. Przemiał jest bardziej jednolity, młynek pracuje ciszej, szybciej.


Czyli, kierując się doświadczeniem a mając ograniczony budżet, brałbyś GC i młynek ( np Freda), czy któregoś Lelita i na początek ćwiczenia na Encore? Mleczne kawy też czasem pijam...

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 484
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marzec 2021, 09:13:45 »
A czy GC nada się też do mlecznych kaw? Pytam, bo wszyscy wymieniacie dysze na te z RS

Nie wszyscy ;-) Ja miałem tę starą z "capuchinatore" czy jak to się tam nazywało - zdjąłem zewnętrzną część i zostawiłem tylko środkową - spieniałem mleko na jedno latte "z serduszkiem" bez problemu. Jedyny problem to było trafienie z włączeniem pary tuż przed wyłączeniem grzałki żeby nie zabrakło pary.
Ale nie wiem jaką dyszę ma teraz GC. W każdym razie jej zmiana na dyszę RS jest łatwa (miałem przez chwilę).

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Marzec 2021, 10:41:32 »
@stefunk jasne że nie. Miedź i mosiądz są najlepsze, ale reagują z chemią przy odkamienianiu i tu sprawdza się nierdzewka. Druga sprawa, to że nierdzewewek też jest kilka i najlepszs byłaby kwasówka, ale o tym nikt nie wspomima

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Marzec 2021, 10:47:17 »
@Natalia  a może ta oferta na OLX jest dla Ciebie atrakcyjna?
LELIT Victoria PL91 INOX za 3400 pln? 🤔

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1744
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Marzec 2021, 10:50:11 »
Taniej można mieć nową Victorię...

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Marzec 2021, 10:55:00 »
 Wszystkie są z nierdzewnej stali?

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1744
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Marzec 2021, 11:05:05 »
Obudowa jest ze stali szczotkowanej, bojler w Victorii jest z mosiądzu... Stalowe bojlery ma Bianca i nowa Mara-X.

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 3431
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Marzec 2021, 11:11:03 »
Taniej można mieć nową Victorię...
Oraz DREAM ONE lub UNO Black. Wiem, Natalii nie pasuje wygląd ekspresu DREAM. Ale UNO Black ma termoblok z rurkami ze stali nierdzewnej, ma OPV z możliwością regulacji z zewnątrz, ma elektroniczny termostat (będący uproszczoną wersją PID), ma profesjonalny portafilter i profesjonalną dyszę pary. Przy tym pary mu nie zabraknie nawet przy spienianiu kilku dzbanków pod rząd. Moim zdaniem wart jest rozważenia...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.ekspresdokawy.pl/

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Jaka kolba?
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marzec 2021, 11:37:38 »
Dobrze, to jeszcze jedno pytanie które od dawna mnie nurtuje - dlaczego taka Victoria waży jedynie 9kg, a mój BFC Junior Plus Laxvetta 26 kg? To prawie 3 x większy ciężar?
Czy ma to wpływ na stabilność pracy tych ekspresów?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi