Myślę, że używając kawiarki popełniasz błędy. Pierwszy to źle zmielona kawa, drugi to pewnie przeciągnięta ekstrakcja, w efekcie jest gorycz.
Dziękuję za odpowiedź. Sugerujesz zmniejszyć ilość wody w kawiarce? Od razu, gdy tylko widzę jaśniejsza pianę ściągam.
1. To co uważasz za ekspres to niestety raczej tylko z nazwy. Zapewne masz tak podwójne sitko z jedną dziurką na dole. Raczej nie uzyskasz tam dobrych efektów.
2. Młynek ostrzowi niestety, ale do kawy się nie nadaje - chyba, że lubisz parzyć kawę w tygielku. Tu musisz mieć młynek żarnowy i tu poczujesz dużą różnice w smaku.
3. Kawa mielona też jest złym pomysłem - po zmieleniu kawa zaczyna tracić bardzo szybko swoje walory / aromaty więc powinno się ja mielić przed samym parzeniem.
Dziękuję za odpowiedź.
Ad. 1. Dokładnie takie jest.
Ad. 2. Tego się spodziewałem, dlatego zapytałem - czy te tanie, które wymieniłem żarnowe, czy by przeszły. Wychodzi na to, że za słabe znalazłem.
A3. 3. Mieloną kupiłem tylko, by sprawdzić ekspres, czy ta sama kawa w kawiarce a ekspresie będzie mniej intensywna (w przypadku zmielenia marketowego). Kawiarka i tak bardziej intensywną zrobiła.
Dziękuję za film, dokładnie tak robię od początku kawę w kawiarce - jedynym słabym ogniwem sądzę, że będzie młynek (przemiał).
W takim ekspresie przy założeniu, że będę mógł mielić odpowiednio kawę żarnowym młynkiem i tak będzie słabsza od naparu z kawiarki?
Kawy, które pijam/robię każda średnio/mocno palona:
- Blue Orca (Kolumbia, Brazylia Santos, la storia Sellezione Speciale, la storia Crema e Gusto, la storia gusto delicato, la storia Sapore D'Oro) - smakowały tylko: Brazylia i Kolumbia.
- White Bear (Brazylia Cerrado)
- Etno Cafe (Italian Roast) - nie zamierzam kupować (dostałem ją)
- Cafe Tommy (Brazylia Santos)
Na filmie jedno zauważyłem, z młynka mam za grubo i to mocno za grubo i pył.
A może taniej bym wyszedł przechodząc na ręczne? Taki Hario slim/Hario skerton dałby radę? Albo inny w niskiej cenie?Brazylia Santos wychodzi z kawiarki bez goryczy o zapachu rodzynek. Kolumbia jest jedynie gorzkawa pod kakao/czekoladę.
Zdjęcie: 14g kawy, 110 ml wody w kawiarce, uzysk 60ml + 10g cukru, dlatego 70g + spienione mleko 116g.