Autor Wątek: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.  (Przeczytany 12708 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Marzec 2021, 16:10:12 »
Nie tylko w tym temacie te kciuki przez ostatnią dobę wrzucałeś.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Marzec 2021, 16:30:04 »
Kto bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem, chociażby inni dzisiaj. Wątpię, żeby ktoś to robił wyrachowanie, z tak infantylnych powodów, żeby zwiększyć sobie licznik. Czasami banalnie nie ma czasu na pisanie elaboratów. Czytasz komentarz i sygnujesz go na krótko.

Idę w końcu zrobić sobie popołudniową kawkę
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Marzec 2021, 16:32:17 »
GostRado, wiemy że Ty jesteś zupełnie wyjątkowy, więc Twoich motywacji nie sposób przewidzieć.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Marzec 2021, 18:14:52 »
wiemy że Ty jesteś zupełnie wyjątkowy, więc Twoich motywacji nie sposób przewidzieć.

Świetne zdanie! Od razu pomyślałem o Fichte i jego: teza: "wiemy", antyteza: "jesteś wyjątkowy" ironia i synteza: "więc Twoich motywacji nie sposób przewidzieć".
》tertium non datur《

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Marzec 2021, 18:54:04 »
Odkopię temat bo niedawno miałem podobny problem z ciemniej palonymi ziarnami. Może się komuś przyda.
Też sitko VST 18g.

U mnie pomogło zejście z uzyskiem i dolewanie większej ilości wody.
Dla ciemniej palonych ziaren: 18g -> 18g. Czas ok 30 sek. Potem dolanie wody do 300ml.
Dla średnio palonych ziaren: 18g -> 27g. Czas ok 30 sek. Potem dolanie wody do 300ml.

Ja rozumiem to tak, że sitko VST wymaga drobniejszego mielenia. Ziarna ciemniej palone mają większą rozpuszczalność. Połączenie tych dwóch aspektów powoduje, że ekstrakcja przebiega dosyć szybko i zaczynamy wyciągać to czego nie chcemy.
Zmniejszając uzysk, zmniejsza się ekstrakcja (pomimo tego, że troche drobniej trzeba zmielić żeby czas był odpowiedni).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Marzec 2021, 23:03:45 »
A dlaczego dolanie aż do 300?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Marzec 2021, 23:19:03 »
Przy 18 gramach, masa całego naparu powinna miec około 230 gramów dla tds 1.33 i 20% ekstrakcji. Czyli max dolewka to około 190 gramów
Tutaj ściąga do americano:
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2021, 23:28:36 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marzec 2021, 00:29:10 »
Ale w/g  czyjego smaku ????

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Marzec 2021, 14:31:04 »
Chodzi o to że kawa poniżej TDS 1,25 będzie jużż dość wodnistym roztworem.

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Marzec 2021, 17:56:44 »
Po sprawdzeniu : z 15,5 g kawy  38g uzysku 220 g pysznej kawy. Ktoś TU kiedyś podał zależność, masa kawy w sitku razy 14 i wychodzi pyszne americano .
Mnie takie właśnie smakuje. :ok:

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Marzec 2021, 19:47:59 »
No i w sumie zgadza się z tym co wrzuciłem. Sprawdz czy nie będzie lepsze przy 210 g.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Marzec 2021, 20:38:40 »
Trochę więcej liczb :)

Oczywiście tak tylko poglądowo. TDSy z Brewing Chart dla Espresso.

Ristretto: 18g -> 27g, TDS 15% (drobniejsze mielenie, dłuższy czas niż w normale)
Normale: 18g -> 36g, TDS 9%

27g TDS 15% + 273g wody => stężenie finalne 1,36% ("ideal" americano 300g ;))
36g TDS 9% + 264g wody => 1,08%
36g TDS 9% + 216g wody => 1,29%
36g TDS 9% + 204g wody => 1,35% ("ideal" americano 240g ;))

Strength calculator: https://www.baristahustle.com/blog/strength-calculators/


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Marzec 2021, 23:18:31 »
Zmierzyłeś to TDS 15? Bo wychodzi, że miałbyś wtedy 25% ekstrakcji.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Marzec 2021, 07:13:54 »
Nie mierzyłem TDS, to tylko poglądowe liczby. Oceniłem smakiem, że nie była dla mnie rozwodniona.
A czy dla 18->27g przy TDS 15% ekstrakcja nie wynosi 22,5%?

Zawcze też można zmniejszyć lekko uzysk do 24g (zachowując czas, mieląc jeszcze drobniej). Wtedy przy tym samym TDS możemy mieć 20%.

Oczywiście te liczby to tylko teoretyzowanie, zakładam że w praktyce ciężko jest uzyskiwać takie same TDS'y na domowym sprzęcie dla kolejnych szotów.
Ale jest to jakieś wyjaśnienie dlaczego americano 300g nie musi mieć wodnistego smaku.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Marzec 2021, 09:20:07 »
Ristretto: 18g -> 27g, TDS 15% (drobniejsze mielenie, dłuższy czas niż w normale)
Mało realne na domowym sprzęcie otrzymać tds 15. Tds nie rośnie/maleje wykładniczo. W ristretto 10.5 może 11 się uda i to w ratio bliżej 1:1 niż 1:1.5.No i trzeba brać pod uwagę „mouthfeel”. Wlewajac 18 gramów ristretto do 282 gramów wody będzie to woda o smaku kawy ;) a nie fajne „gęste” americano.
Oczywiście kazdy pije co chce, ale watro mieć otwarty umysł na nowe propozycje
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi