Autor Wątek: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.  (Przeczytany 12720 razy)

Offline LaForge

  • Wiadomości: 8
Cześć wszystkim.

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Posiadam Ekspres kolbowy Rancilio Silvia oraz młynek Eureka Mingon. Zarówno ekspres jak i młynek regularnie czyszczone.
Mam problem ze zrobieniem smacznego americano. Wiem że jestem w stanie uzyskać dobry smak bo kilka razy mi się udało, nie mniej jednak znacznie częściej wychodzi mi ono nieprzyjemnie gorzkie.
Kawy mleczne jak również espresso bardzo mi smakują ale przypuszczam, że w przypadku Flat white problem maskuje mleko, a w espresso kwasowość (ale ta przyjemna).
Mam 18 g sitko VST i z takiej ilości kawy robię shoty. Kawa to - ciemniej palona "Brazylia" z Dobrej Palarni Kawy w Krakowie. Zbieram około 35 g naparu w 24-28 sekund, a ekstrakcja wydaje się być dość jednolita - są ciemniejsze strużki, ale nie dużo. Robię "temperature surfing" tak jak w poradnikach na YT.
Nie mam już pomysłu co może być przyczyną. Próbowałem manipulować grubością mielenia, jak zacząłem mielić grubiej to jest trochę lepiej.
Może to woda? Jest dość miękka w dzielnicy Krakowa w której mieszkam.

Będę wdzięczy za jakiekolwiek porady. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2021, 22:36:44 wysłana przez LaForge »

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2021, 11:56:43 »
A próbowałeś po włosku dolać wodę do espresso, a nie przeciągać?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2021, 12:27:05 »
Przecież tak właśnie robi.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline dembiec Mężczyzna

  • Wiadomości: 239
  • Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Luty 2021, 16:05:48 »
może za wysoka temperatura wody ? zapytam do czego porównujesz smak americano ? że jest gorzkie ? do normalnej dużej kawy z ekspresu automatycznego ?

Offline LaForge

  • Wiadomości: 8
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Luty 2021, 17:15:53 »
próbowałeś po włosku dolać wodę do espresso, a nie przeciągać?
Tak robię. Rozcieńczam espresso do około 150 ml świeżo przegotowaną wodą.


może za wysoka temperatura wody ? zapytam do czego porównujesz smak americano ? że jest gorzkie ? do normalnej dużej kawy z ekspresu automatycznego ?
Porównuję do americano jakie wyszło mi kilkukrotnie, albo do takiego z profesjonalnych kawiarni. Generalnie czuć kiedy się pije, że cały smak przykryty jest nieprzyjemną goryczą.

Mam w planie mielić jeszcze trochę grubiej i dawać 18.5 g, a późnej spróbuję nie dogrzewać ekspresu zrobić po kilku minutach od włączenia.


« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2021, 18:02:51 wysłana przez LaForge »

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Luty 2021, 17:53:16 »
No no no, ja nic nie pisałem o przeciąganiu espresso.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Eustachiusz

  • Wiadomości: 40
  • Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Luty 2021, 17:56:51 »
No no no, ja nic nie pisałem o przeciąganiu espresso.

Cytując kogoś, musisz pilnować, żeby naciskać przycisk cytuj przy poście, który cytujesz. Inaczej wkładasz komuś w usta nie jego słowa.

Offline LaForge

  • Wiadomości: 8
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Luty 2021, 18:03:50 »
Wybacz Kekacz, nie zauważyłem, że z jakiegoś powodu Ciebie tam wstawiło. Już poprawione.

Offline dembiec Mężczyzna

  • Wiadomości: 239
  • Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Luty 2021, 18:19:12 »
Dopytuje bo rodzice mają jure automat i gdzie kolwiek byli z kolby im kawa nie podchodzila określili dokładnie jak Ty że jest z gorzka

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 666
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Luty 2021, 19:06:09 »
Myślę, że problemem może być sama kawa, z innych też jest gorzka?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Luty 2021, 19:07:45 »
Na gorycz w espresso najlepsze jest zmniejszenie temperatury zaparzania. Americano to zdaje się espresso plus woda. Jeśli americano jest gorzkie, to espresso musi być "siekierą".

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Luty 2021, 19:23:16 »
Ważna jest też temperatura wody, dolewanej do americano.

Offline LaForge

  • Wiadomości: 8
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Luty 2021, 19:47:24 »
Dopytuje bo rodzice mają jure automat i gdzie kolwiek byli z kolby im kawa nie podchodzila określili dokładnie jak Ty że jest z gorzka
Jasne, rozumiem. Ja już na tym etapie, że z automatu mi w ogóle nie smakuje.

Myślę, że problemem może być sama kawa, z innych też jest gorzka?
Miałem też inne. Np. La Brasiliana Marfisa też była gorzka. Miałem też mieszanki z arabicami kwaśnymi to w ogóle było nie smaczne.


Na gorycz w espresso najlepsze jest zmniejszenie temperatury zaparzania. Americano to zdaje się espresso plus woda. Jeśli americano jest gorzkie, to espresso musi być "siekierą".
Takie mam też odczucia czasem, że jak robię kawę 5 min po odpaleniu ekspresu (gdy się leje wodę z prysznica to prawie nie do się dostrzec pary) to mi kawa bardziej podchodzi. No ale piszą wszędzie żeby czekać z 30 min po włączeniu ekspresu to myślałem, że nie tędy droga. Mam termoparę, ale temperaturę lejącej się wody ciężko zmierzyć.


Ważna jest też temperatura wody, dolewanej do americano.
Czyli również nie za wysoka rozumiem? Kiedyś chłodziłem trochę wodę w kubku zanim rozcieńczyłem espresso i miałem wrażenie, że to wpływało korzystnie, ale też nie potrafiłem tego racjonalnie wytłumaczyć, więc przestałem się w to bawić. Dobrze, że mówisz - to cenna informacja.


Przeczyściłem jeszcze dziś wylewkę Cafizą i zrobiłem shota z 18.7 g >> 36 g w 25 sekund, trochę delikatniej też ubiłem. Jest poprawa. Powiedzmy 6.5/10 :) Mam ustawienie śruby na Mingonie 1.5 wiem, że to zależy od ziaren kawy, ale może ktoś kto ma Mingona mógłby się podzielić czy ma podobną grubość?
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2021, 19:57:17 wysłana przez LaForge »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Luty 2021, 21:44:20 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 19:23:16
Ważna jest też temperatura wody, dolewanej do americano.
Czyli również nie za wysoka rozumiem? Kiedyś chłodziłem trochę wodę w kubku zanim rozcieńczyłem espresso i miałem wrażenie, że to wpływało korzystnie, ale też nie potrafiłem tego racjonalnie wytłumaczyć, więc przestałem się w to bawić. Dobrze, że mówisz - to cenna informacja.

Żona lubi americano, więc i ja czasem próbuję z jej filiżanki. Spróbuj dolewać wody o konkretnej temperaturze, np. 90°C.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Luty 2021, 22:36:10 »
Ja bym jeszcze polecił dolewać po kawałku, bo w różnych rozcieńczeniach różne substancje wyczuwa się wyraźniej. Zawsze jest proporcja dające najsłodszy efekt, możesz dolewać np. po 20 g wody i próbować, albo zrobić kilka espresso i dolać do nich różne ilości wody i próbować jakie rozcieńczenie daje najsmaczniejszy dla Ciebie efekt.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi