forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: GostRado w 15 Kwiecień 2021, 15:51:27

Tytuł: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Kwiecień 2021, 15:51:27
Po przeczytaniu artykułu postanowiłem założyć dedykowany wątek odnośnie tej nader interesującej dźwigni.

OE-1 jest pierwszym modelem, który zostanie przedstawiony przez firmę z Kolorado Odyssey Espresso. Projekt ten rozpoczął się w 2019 roku, kiedy Ross Ainsworth, zszokowany cenami dzisiejszych ekspresów, postanowił stworzyć taki, który zaspokoiłaby potrzeby miłośników kawy, ale żeby był również w przystępnej cenie.

Ten projekt czyni go unikalnym z grupową 58 mm, która może być używana albo jako system dźwigni sprężynowej o ciśnieniu szczytowym 9 barów, które następnie spada do 4,5 barów, albo jako dźwignia bezpośrednia pozwalająca nam wybrać profil ciśnienia. Konwersja maszyny z jednego trybu na drugi jest możliwa dzięki zastrzeżonemu systemowi i wystarczy odkręcić górną część głowicy grupowej, która daje dostęp do sprężyny, usunąć tę ostatnią i ponownie wkręcić "pokrywę", ale tym razem obróconą o 180°. 

Podgrzewanie maszyny trwa relatywnie któtko utrzymując idealną i precyzyjną temperaturę naszych espresso. Dzięki dwóm sondom, jednej w kotle, a drugą w głowicy grupy, OE-1 będzie w stanie skompensować wahania termiczne obudowy i pozostać stabilne w ustawionej temperaturze. Użytkownik Odysei będzie musiał tylko ustawić pożądaną temperaturę ekstrakcji, a układ elektroniczy zrobi resztę, zarządzając kotłem w celu zapewnienia właściwej temperatury kawy podczas nagrzania grupy, niezależnie od tego, czy jest to jedna czy kilka kaw. A tu jeszcze ze strony OE: "Regulacja PID zapewnia precyzyjną stabilność termiczną w naszej jednokotłowej maszynie. OE-1 ma małe pokrętło, które daje użytkownikowi możliwość ustawienia dokładnej temperatury parzenia, podczas gdy naciśnięcie przełącznika szybko podnosi temperaturę do spieniania mleka po przygotowaniu idealnej filiżanki espresso."

OE-1 będzie wykonany prawie całkowicie ze stali nierdzewnej i ważyć około 6,8 kg. Wyposażony został w kocioł o pojemności 0,6 litra z różdżką parową i fabryczny precyzyjny ekran prysznicowy IMS. Sprzedaż spodziewana jest w maju 2021 r. a szacunkowa cena wyniesie 800 USD z opcją dodatkowego profilowania ciśnieniowego.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 15 Kwiecień 2021, 16:00:37
Wygląda ciekawie chociaż brzydko, zabrakło jak dla mnie czegoś równoważącego wygląd w podstawie. W cenie niewiele wyższej od LA PAVONI EUROPICCOLA może mieć to sens.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Kwiecień 2021, 16:13:48
Wygląda ciekawie chociaż brzydko, zabrakło jak dla mnie czegoś równoważącego wygląd w podstawie.

Może chodziło o wdrożenie maksymalnych oszczędności?  Percepcja jakiejś rzeczy jest subiektywna. Mnie się akurat OE podoba.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 15 Kwiecień 2021, 18:16:55
Cała para w różdżkę parową!

Ale poważnie - fajny rok dla dźwigni, z kilkoma obiecującymi konstrukcjami. I oby się okazało, że pandemia napędzi im sprzedaż.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: kulka w 15 Kwiecień 2021, 18:27:18
fajny rok dla dźwigni, z kilkoma obiecującymi konstrukcjami.
Co jeszcze jest na horyzoncie?
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Kwiecień 2021, 18:31:51
Co jeszcze jest na horyzoncie?

Np:
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 15 Kwiecień 2021, 19:08:42
Co jeszcze jest na horyzoncie?

Oprócz vaporware Reissa m.in. Lapera (już w sprzedaży), Flair 58 (już w przedsprzedaży), Odyssey i hi-endowy Manument. W zasadzie pełne spektrum cen. A i jeszcze Strietman wspominał, że wyjdzie wersja z wagą w podstawie, ale jednak raczej nie w tym roku.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Jacek. w 15 Kwiecień 2021, 19:22:17
Ta OE-1 mi się bardzo podoba z wyglądu.
W USA taka cena to jest niższa od europiccoli, także wróżę im sukces, przynajmniej na tamtejszym rynku.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Henry w 15 Kwiecień 2021, 19:42:23
Z założenia OE-1 fajne. Niby klasyk ale z elektronicznym sterowaniem i jeszcze druga grzałka w grupie. Podoba mi się ten kierunek.

Manument też ma super design. Ale jakbym tyle miał wolnej gotówki, to wolałbym samochód kupić ;-)
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Kwiecień 2021, 20:52:46
założenia OE-1 fajne. Niby klasyk ale z elektronicznym sterowaniem i jeszcze druga grzałka w grupie.

Jeśli recenzje będą pozytywne, eletronika nie zawiedzie, krótki czas nagrzewania, handlowa grupa 58, shoty ze sprężyną i bez, to - abstrahując od wyglądu - OE może być strzałem w dziesiątkę wśród mniejszych dźwigni dla domowej kawowej uciechy.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Kwiecień 2021, 11:39:27
Działać może i będzie, choć to wyjdzie w praniu, ale wygląda paskudnie :D
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 18 Kwiecień 2021, 13:28:17
https://www.instagram.com/p/CJeQD0phCnn/?igshid=42llakxyiioj
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 24 Kwiecień 2021, 08:21:25
Jakby ktoś był zainteresowany kupnem (proszę na priv, to będziemy go dusić o rabat🤨), napisałem maila do Rossa z Odyssey Espresso:

Hi  Grzegorz,

Thank you for reaching out. Price has not been finalized yet but it is on track for $800 USD (same unit can be reversed for spring vs direct), ~$30 for piston pressure gauge, ~$250-$300 for bluetooth pressure transducer for piston to track on our Odyssey Espresso App. I will look into a discount for the forum but cannot guarantee anything. Reach out again during pre-orders at the end of May and I'll see what we can do.

Hope this helps,
Ross Ainsworth

https://www.instagram.com/p/CNn-YAfhb0A/?igshid=y4dm87qql8l3


https://www.instagram.com/p/CNvNeZYBumE/?igshid=1x3tfro7oy2cr


Udanego dnia, Kawosze :kawa: kawka
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 24 Kwiecień 2021, 11:01:45
Jasne, wyciśnij go jak cytrynę ;). Chętnie się przyłączę do ew. zakupu.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w 24 Kwiecień 2021, 13:10:01
Rowniez bylbym zainteresowany jakby sie udalo utargowac fajna cene
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: kulka w 24 Kwiecień 2021, 13:23:17
Ja na razie jestem zainteresowany finalną ceną dla forumowiczów.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 24 Kwiecień 2021, 15:53:48
I ja!
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Anzelm w 24 Kwiecień 2021, 16:47:26
Dopiszcie i mnie.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 24 Kwiecień 2021, 23:19:27
Spokojnie Panowie, to dopiero początek. Zdajecie sobie sprawę, że kupujemy kota w worku?! Na początku jego drogi bez pozytywnych opinii, recenzji użytkowników. A serwis gwarancyjny i po?! Raczej w związku z reklamacją nie będzie wysyłki do Stanów. Rabat też dla WoKowiczów jeszcze na wodzie pisany. @Antonio wie o moich dużych rabatach z targowania z firmami, ale teraz, na odległość będzie znacznie trudniej. Gratka dla Rossa z Odyssey Espresso, to efekt skali naszego forum i zareklamowania produktu w grupie docelowej tj.kawoszy w Polsce, więc powinien poważnie pomyśleć o zniżce dla nas. Z drugiej strony, jeśli popyt znacznie przewyższy podaż, jak w przypadku np Niche, to nici z rabatu. Może później, jak rynek się nasyci.

Jedynie, co korzystne w tej chwili to relatywnie tani dolar amerykański w tendencji spadkowej, ale czy się utrzyma? Nie wiadomo. Jaki będzie koszt wysyłki z USA? Ile dowalą nam nasze służby cła?
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 25 Kwiecień 2021, 12:47:51
Ja też jestem zainteresowany :)
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 26 Kwiecień 2021, 20:21:19
Człowiek ciekawe kontrukcje potrafi wymyślić a potem je zrealizować. Wydaje się takie nieskomplikowane.

https://www.instagram.com/p/CMnDjqkjemY/?igshid=gw7jt61dcj2q
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 27 Kwiecień 2021, 13:07:44
Taki zagraniczny Valerii :)
Dopiero zobaczyłem opcję z pomiarem temperatury WOW :)
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Kwiecień 2021, 07:55:03
Mnie najbardziej podoba się możliwość wyboru podczas ekstrakcji z i bez sprężyny oraz uniwersalna grupa 58.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: pietro w 28 Kwiecień 2021, 10:43:39
Faktycznie jest druga grzałka w grupie? Jakoś w opisie na stronie nie widzę, chyba że coś przeoczyłem.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: red w 28 Kwiecień 2021, 10:55:08
@GostRado dopisz mnie na listę chętnych
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Miro Miro w 28 Kwiecień 2021, 11:21:53
Wszystko ładnie, pięknie, robi wrażenie, ale nie ma manometru? To szkoda, bo nawet pomyślałem, czy się na listę nie zapisać...
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: kulka w 28 Kwiecień 2021, 11:30:04
Wszystko ładnie, pięknie, robi wrażenie, ale nie ma manometru? To szkoda, bo nawet pomyślałem, czy się na listę nie zapisać...
Na zdjęciach nie ma, będzie w opcji do kupienia: ~$30 for piston pressure gauge
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Miro Miro w 28 Kwiecień 2021, 11:41:21
To niedobrze, ze będzie manometr - bo mi się włączy w głowie program pod tytułem Gollum: "Mój Ssskarbie, muszę to mieć..."  :pycha: :picardpalm:
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Henry w 28 Kwiecień 2021, 11:41:29
Faktycznie jest druga grzałka w grupie? Jakoś w opisie na stronie nie widzę, chyba że coś przeoczyłem.

Wygląda na to że nie ma - tylko czujnik temperatury. Szkoda.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: kulka w 28 Kwiecień 2021, 11:51:29
To niedobrze, ze będzie manometr - bo mi się włączy w głowie program pod tytułem Gollum: "Mój Ssskarbie, muszę to mieć..."  :pycha: :picardpalm:
Dla mnie największą zagwostką będzie cło przy takim zamówieniu...
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Anzelm w 28 Kwiecień 2021, 11:59:42
Ewentualny serwis też będzie duzym wyzwaniem  :(
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Kwiecień 2021, 15:51:40
Wygląda na to że nie ma - tylko czujnik temperatury. Szkoda.

@Henry
Nie wiem, jak to jest rozwiązane, i czy wogóle, jak się grzeje samoczynnie grupa, znaczy jest za gorąca. Czy jak u mnie w Elektrze, pierwszy strzał jest najlepszy przy ciemniej palonym ziarnie? A jak jest w przypadku, gdy robimy shota za shotem? Czy grupa 58 coś tu zmienia?  Wysłałem maila do Rossa.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Kwiecień 2021, 17:37:27
Na taką informację się natknąłem, jakby ktoś przeoczył:

HOW MANY SHOTS CAN BE PULLED?

The OE-1 is designed to pull six 2oz shots with steaming before refilling the boiler.
  

Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 28 Kwiecień 2021, 19:40:33
Studzi to nieco mój zapał.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 28 Kwiecień 2021, 20:07:57
Studzi to nieco mój zapał.

Andy, percepcja OE-1 nie może być tożsama z Twoim gastropotworem widniejącym w stopce. Ja postrzegam taką małą dźwignię, jak i tę moją Elektrę, jako coś w rodzaju wymiennika. Z rana włączam ECM-a i po kilkudziesięciu minutach dobrego wygrzania robię sobie espresso na sicie 20 - 22g, a dźwignią bawię się popołudniu, doza max. 14g lub w weekend przed i popołudniu albo jak jest większa ilość chętnych na kawę, to używam naraz dwóch i jeszcze niekiedy AP. Wiem, że takim miłośników np La Pavoni wystarczy jedna maszyna i są w pełni usatysfakcjonowani. Mnie się podoba i to bardzo, mój układ. To tak jak ktoś "siedzi" w alternatywach, a dla innych doznań kawkowych kupi sobie chociażby Odyssey Espresso.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Miro Miro w 28 Kwiecień 2021, 20:46:12
GostRado - bliskie mi jest, co napisałeś: Ja w sumie częściej - i bardziej dla złożoności smaku - piję kawę z alternatyw, a dla odmiany - i bardziej dla zabawy - mam ekspres Rotę :taktak:
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 30 Czerwiec 2021, 17:51:42
Studzi to nieco mój zapał.
Mnie zupełnie, gość nie odpowiada na maile, a z tego co wyczytałem, ma problemy z produkcją, więc odpuszczam. Jak ktoś ma ochotę, niech ciągnie dalej.

https://www.instagram.com/p/CQtlwIihfYS/?utm_medium=copy_link
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: sew83 w 17 Lipiec 2021, 22:25:26
Zapowiada sie niezla maszyna, chyba trzeba zacząć zbierać kasę .  Design niestety za bardzo przypomina mi mojego starego lapavoni…ale poza tym petarda.
Jak wyglada kwestia preorderow? Przez Kickstarter lub indigogo lub inne cudo?
Ciekawe czy apka bedzie wspierała tez acaie lunar czy jakaś swoją wagę zrobią ? Za bardzo swoją droga wygodnego miejsca na wagę nie widzę na zdjęciach…

Poczekamy zobaczymy
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: sew83 w 18 Lipiec 2021, 21:13:48
Na fb napisali ze bedzie wersja biała i czarna oprócz srebrnej, może to trochę poprawi wizualnie wygląd…
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Sierpień 2021, 08:25:39
Jakby ktoś był zainteresowany, mail od Rossa:


Odyssey Espresso Argos Lever Pre-Orders

Thank you everyone for your interest in the new Argos Lever espresso machine. Unfortunately pre-orders are delayed due to necessary software integration on the website.

The last items to sort out before launch are the VAT tax calculator and final updates for product configuration. The calculator should be up and running by next week but no confirmed date at this time.

Timeline:

Once we receive ~200 pre-orders, we will have enough funds to officially place the manufacturing order and begin business. The speed at which we receive pre-orders will determine how soon manufacturing begins. It may be 1 day, 1 week, or 1 month.

Once manufacturing begins, we’re looking at a 2 month lead time to receive parts. During that time, the assembly workshop will be set up, part time assembly techs will be hired and trained, and we will work towards CE cert.

Assembly will take 1 to 2 months and expect to begin shipping units in November of this year.

Weekly Updates will be sent out via the list-serve and on social media to keep everyone up to date on milestones and relay any issues.

Product:

The base machine will start at $850, part of which is one time software cost and non taxed. At this time, configurations will include 120V vs 240V, Walnut vs Oak, and LHS vs RHS steam wand. Additional add-ons will include Black or White color options, Analog Pressure Gauge, Wireless Bluetooth Pressure Sensor, 6 Bar Spring, and additional Piston Assembly.

Direct plumb (auto refill) will be tested over the next month and can be added at a later date if desired. Other items will be available for sale including a milk steaming pitcher, espresso glasses, and Odyssey Espresso t-shirts.

Quality Assurance:

While we understand it is a huge ask to accept crowd-funding before we have product in hand, 5 pre-production machines have been manufactured, built, and tested to confirm all suppliers, work out final design changes, and display expected product quality. We hope that this instills confidence in all buyers while you wait for units to be built.

Since we are still several months out from shipping, refunds will be accepted to keep risk as low as possible for backers. Please note that we will only ship a product that meets all of our claims for quality and performance.

I really appreciate everyone’s patience as I navigate the setup of this business. I will do my best to keep everyone updated along the way while providing the best possible product and support that I can.

As finances increase I will leverage what resources I have to expedite the process. Look out for another update this weekend regarding a confirmed date and time for Pre-Orders next week.

Thanks, Ross Ainsworth

www.odysseyespresso.com

 
1942 Broadway St. STE 314C, Boulder, CO, 80302, United States

 


https://www.instagram.com/tv/CR9bC6pAvEu/?utm_medium=copy_link
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: kawanas w 19 Styczeń 2022, 15:50:41
Sklep udostępnił możliwość składania zamówień w trybie przedsprzedaży:

www. odysseyespresso.com/shop/argos-lever-espresso-machine

Wersja podstawowa jest aktualnie wyceniona na $850. Wysyłka szacowana jest na kwiecień 2022.

Ross postawił sobie cel, aby co tydzień opisywać aktualny stan prac. Wczoraj wyszłedł drugi wpis w styczniu.

www. odysseyespresso.com/blog

Ciekawi mnie czy temat na WOK umarł, czy są użytkownicy forum którzy planują zamówić ten sprzęt?
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Styczeń 2022, 16:26:38
Dobrze by było wydać jeszcze 250 zielonych na:

Argos Digital Bluetooth Pressure Transducer
$250.00
Seamless integration with the Odyssey Espresso companion app. You can record the pressure profile of a brew and take notes about the beans, dosage size, tasting, etc. You can set the pressure profile of a previous brew as a reference. There will be an overlay on the chart allowing you to recreate the same pressure profile.
This product can be used in conjunction with the Analog Gauge. Product may also be added in at any later time.

Jest czarna i biała wersja, która lepiej się prezentuje?


Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: pietro w 19 Styczeń 2022, 17:04:08
Stalowa  :)
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Styczeń 2022, 17:18:06
Stalowa  :)
Jak żona z pietyzmem urządziła kuchnię, gdzie zlew i bateria są czarne lub białe, to taki dodatek (Argos) pod kolor nie zaburzy jej koncepcji i zezwoli na postawienie dźwigni na blacie😄

Ktoś się pytał:

The Acaia Lunar has been tested with the app in actual use and works beautifully. Very smooth plotting and the ability to change units, tare, ect are all in the app.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: pietro w 19 Styczeń 2022, 17:26:01
No tak, żona zmienia postać rzeczy  :-D Choć można też próbować zaszczepić idee kontrastów  :)
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Styczeń 2022, 17:31:16
zaszczepić idee kontrastów 
Kapitalnie powiedziane 👌
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 30 Styczeń 2022, 19:29:14
CoffeeGeek o Argosie:

"Modern Lever Espresso That Won’t Break the Bank: The Argos

It’s no secret that lever espresso machines are a particular passion at CoffeeGeek. We write about them all the time (check out our look at the Flair Espresso machine, the Cafelat Robot, and going way back, our look at the Elektra Micro Casa a Leva in 2002!). We also follow the lever market closely and know the ins and outs of it, and to be honest, it’s not been great for home lever enthusiasts, at least in the powered machine market. It seems we’ve been stuck with design and technology designed in the 1950s and 1960s for most machines available today (like the Elektras and Pavonis),

There is innovative and “pretty” stuff out there. If you have 8,000 Euros ($9,000USD!), you can pre-order a Manument Lever machine which was introduced last year, and still hasn’t seen production. If you have 2,500 Euros laying around, you can buy the very low-technology Streitman CT2 espresso machine which definitely looks super cool but I’m not sure if paying well over $3,000USD (once shipping and such is factored in) for some nice industrial design with a basic 350ml boiler is a sound investment. There’s also the Profitec 800, which is a very modernized take on a lever machine, if you have $4,300 to spend.

The problem with all the above is it’s either a) too expensive, b) not enough modern features, or c) both. You could go the manual lever espresso route (we like the Flair lineup, but especially love the Cafelat Robot), but they are unpowered manual machines, and there’s no option to steam milk with either of them.

Now something new has come along: the Argos Lever Espresso machine from Odyssey Espresso. Not only is it pretty to look at (especially if you like a steampunk kind of look to your tools and equipment), but it is thoroughly modern with a PID controlled boiler and bluetooth connectivity with an app. And it doesn’t stop there: the machine is also highly customizable, even to the point where it can be super customized depending on if you’re right or left handed. Let’s talk a bit more about this new machine.

The Argos

Ross Answorth with the Argos

Ross Ainsworth is the person behind Odyssey Espresso and the Argos. Fascinating guy with a real love for lever espresso. We did a feature interview with him on this product and his plans as a companion piece to the blog post, please go give it a read.

Ainsworth designed the Argos from the ground up to be modular and even expandable (to the point where a plumbed in option might be viable down the road). It’s also designed to be economical to produce and sell: the goal is to keep the machine’s retail price below $1,000, which for a boutique, handbuilt (in the USA) machine with PID controls and lots of customizations, seems like a huge bargain.

Modular

Two piston examples, one with a spring, one without.

What makes this a modular lever espresso machine? It’s the first consumer machine I’m aware of that can be easily switched between a spring loaded lever system using either an 8BAR or 6BAR spring, to a direct lever, you are the pump kind of machine. There’s often arguments back and forth in the lever espresso community about which is better – spring pistons or direct levers. With this machine, not only can you switch back and forth between the two modes, but you can even swap out the 8BAR spring for a 6BAR spring. This gives some real options in hand crafting espresso.

“The 8BAR spring provides a traditional strong espresso taste and mouthfeel allowing for a finer grind but can be more difficult to get right.” Ainsworth says. “The 6BAR spring is great for low pressure “turbo” shots which have been reported to have higher extraction yield. One can expect a sweeter and more balanced shot with the lower pressure spring while also requiring less force to pull the lever handle down and being less prone to channeling.”

On the direct lever mode, Ainsworth says: “Pulling a direct lever definitely has a learning curve at first; it can be difficult to get a nice and consistent extraction. For those that like to experiment, it’s nice to customize your pressure profile based on the type of bean or roast that you’re using. It’s a fun process of varying pressure in order to create that perfect shot.”

Here’s a look at how the machine can be changed from direct lever to spring piston lever modes.

The modularity doesn’t end there. Ainsworth designed the Argos so that the steam wand assembly and controls can be custom installed at the factory for left or right handed operation. I’m a leftie, and I can’t tell you enough how much I appreciate something like that.

The wood accent side panels are held in place via magnets, and can be easily swapped out with another wood type, giving the machine a fresh look. You should also be able to order different wood handles and knobs from Odyssey Espresso to further change the look of your Argos should you want to, down the road.

Technology

The brains of the Argos machine.

Ainsworth designed in a lot of technology for this machine, including a datalogging system, PID controls for the boiler, and even bluetooth technology and a companion app.

The PID system is fairly standard, but the Argos goes with an analogue dial for setting the temperature, in keeping with the steampunk look for the machine. It might be possible to also set the temperature via bluetooth and the companion app down the road, but that is just in the planning stage. The boiler is relatively small (about 6 shots worth) so the transition time between brew temperatures (PID controlled by the user) and steam temperatures (preset) are not long.

The logic board inside is complex, has Bluetooth connectivity and can communicate a lot of information with a companion app that Odyssey Espresso is developing. And it’s not just information like operation time, water temperatures and fluid levels. There’s even more planned.

Pressure Tranducer and Custom App

“All units have Bluetooth capability so we decided to develop an app to display general machine data like temperature and fluid levels and more.” Ainsworth says. “We’ll also be offering an additional wireless pressure transducer as an option, that will plot real time pressure as users are pulling down on the lever in the direct configuration. This is a great fit for people that may want to save a pressure profile from a pull that they really enjoyed and use that as an overlay to recreate the shot in the future. This also allows users to takes notes as they try out different roast styles, temperatures, bean origins, et cetera, to keep track of what they like and don’t like.”

The Argos in Use

The Argos while pulling a shot of espresso.

Not many people outside of Odyssey Espresso have used the Argos yet, so we’re relying on what the company says about the machine and its capabilities.

That said, they are looking into all aspects of the machine and even doing some last minute fine tuning to improve it before the first units ship.

One example: the springs used are being fine tuned. The company has tested how the springs react and what their decline in pressure is over the shot pull, with the current units going from 8BAR to 3.5BAR by the end of the shot (this is a good thing in lever espresso and it’s why people think spring lever espresso shots are the best the world – that declining pressure and temperature of water).

Speaking of declining temperatures, Odyssey Espresso has also studied the thermal loss in the grouphead during shot pulls; they saw declines from 93C to 86C through the shot process, which again is very much in line with some of the most desirable ranges on other lever grouphead designs. It also remains consistent over shot pull after repeated shot pull.

That back to back shot ability is another benefit of the Argos’ design. Traditional lever machines like the La Pavoni or Elektra keep water in the boiler at steam-producing levels, and have designed their groupheads to leech off that extra hot water temperatures (usually up to 125C in the boiler under pressure). The problem is, that only works for the first shot pull. If you try pulling a second shot right away, the grouphead is now super-heated too, and your espresso pull will be absolutely burnt.

With the Argos and its two stage boiler, you can confidently pull repeated shots of espresso, one after the other, and the grouphead will not overheat. When you want to steam milk, flip a switch on the back, wait one minute, and the machine is ready to steam milk.

The side dial on the Argos Lever Espresso machineBuilding and testing the Argos Espresso MachineThe lever arm detail on the Argos Espresso machinePiston Assembly detail on the ArgosGrouphead plumbing for the Argos Lever Espresso MachineDual Switches for brew boiler and steam levels on the ArgosAssembly of the ArgosThe pressure gage on the machine boiler cap.Argos on the test benchConclusion

In this era of the $2,000, $4,000, and even $9,000 powered lever espresso machine, seeing the Argos going for under $1K is refreshing.

Even more refreshing is how cutting edge it is in many ways, and how unique the machine is. Left or right handed operation? Check. Spring lever or Straight Piston? Your choice. 8BAR spring, or 6BAR? Again, your choice. PID controlled? Taken care of. Dual mode boiler for brewing and steaming? Yup. Beautiful minimalist design? They got you covered on that.

All this said, at this point the Argos is still essentially vaporware. Odyssey Espresso and Ainsworth plan on shipping the first pre-orders in April of this year (2022), and possibly getting test units out to a few reviewers, our website hopefully included, and that’s when the real talk about this machine and what it offers will start to be heard. If you’d like to be an early adopter, the machine starts at $850USD on the company’s pre-order page.

For us at CoffeeGeek, we absolutely love and adore levers. To see this new product coming to market, it bodes well for thousands of people to discover the joys of and rewards of lever espresso brewing. We really hope it’s a major success.



Mark has certified as a Canadian, USA, and World Barista Championship Judge in both sensory and technical fields, as well as working as an instructor in coffee and espresso training. He started CoffeeGeek in 2001."




Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: pietro w 30 Styczeń 2022, 21:15:33
Mocno mnie kusiła ta dźwignia, gdyby rozmiar grupy był mniejszy to prawdopodobnie bym się nią pobawił :)
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 31 Styczeń 2022, 20:55:38
gdyby rozmiar grupy był mniejszy to prawdopodobnie bym się nią pobawił
Fakt, uniwersalność grupy 58 jest fajna, ale shoty z mniejszą dozą lepsze wychodzą z mniejszej średnicy sitek.


Wywiad Marka z CoffeeGeek z Rossem:

"He’s got a love of espresso — especially lever espresso, and with his engineering background, is developing a state of the art, steampunk styled espresso lever system for the masses. Meet Ross Ainsworth of Odyssey

Let’s meet with a very interesting person: Ross Ainsworth. A mechanical engineer with a background in the aviation industry, Ainsworth is also someone who loves coffee and espresso, and has a special love for lever espresso machines.

That passion engineering and for espresso and lever machines is behind the foundation of Ainsworth’s company: Odyssey Espresso. The company’s first product, designed by him, is the Argos Lever Espresso Machine.

We’ve detailed the Argos in a blog post, also published the same day as this interview; please take a moment to go read that if you want the full details on this new brewer.

Suffice to say though, the Argos has the potential to be a game changer; with its choice of 6 or 8 BAR springs, or the ability to reverse the piston mount and use it as a direct lever espresso machine. The addition of the control app and bluetooth connectivity really affords the ability to fine tune your espresso making using an almost scientific method approach to pulling shots. And, the fact that it can be set up for left or right handed use is not lost on this left-hander conducting this interview.

We recently had a long chat with Ainsworth about the Argos, what drives him to produce these products, and what the future holds for the Argos and other products Odyssey Espresso has in the planning stages.

Interview with Ross Ainsworth

CG: Your background is in mechanical engineering and the aviation industry; what made you jump into the world of espresso technology?

Ainsworth: My passion for coffee and espresso has grown significantly over the past 10 years. When it came time to step up my home espresso setup from the moka pot and handheld espresso makers, I was shocked at the prices.

From there, I thought I could use my skills to try and create my own. I ran some numbers and decided I could design a simple yet modern machine for an appealing price. Everything developed and progressed from there.

CG: What made you gravitate towards a lever espresso machine design as your first foray into the world of espresso technology?

Ainsworth: My goal was always to produce a simple yet affordable machine.

With that said, the dipper style lever machine had a lot of advantages. For one, there is no other modern looking PID controlled lever machine on the market for under $1000 in US dollars.

The dipper style also meant that no pumps are required since it relies on boiler pressure and the lever to produce necessary pressures. This was appealing because pumps are expensive, loud, and potentially unreliable. Also, as a mechanical engineer, I just love the simple beauty behind pistons, linkages, and springs to utilize mechanical advantage.

CG: Dipper Style… I don’t think I ever heard that term before for a lever machine! Where did you pick that up?

Ainsworth: I learned this term on the forums. Unlike a dual boiler or heat exchanger style espresso machine that uses a pump to drive the brew water into the grouphead, a “dipper” style machine uses boiler steam pressure to drive the brew water up to the group.

This is the traditional method for lever machines where the piston nominally sits in front of the water feed inlet. Once raised, the inlet is no longer blocked, and the boiler pressure which is usually at 1.5 to 2.5 BAR, forces hot water into the brew chamber and can act as a sort of ‘pre-infusion’ stage.

An issue with the classic dipper design is that the high boiler temperatures required to create the necessary steam pressure causes the group to overheat quickly and cause higher than desired shot temperatures. I’m able to combat this issue with a long external fill tube to the group, a relatively isolated group from the boiler, and PID control that references an additional group thermocouple to tell the boiler to adjust water temperature according to the grouphead temperature allowing each shot to extract at the desired set temperature.

Specialty Coffee Businesses supporting CoffeeGeek

CG: The Argos is unique in that it can be converted rather easily from a direct lever system to a spring lever system; was that the design goal from the start?

Ainsworth: No. Somewhere throughout the initial concept sketches and ideation I recognized that this could be possible. While it took some design iteration to get it right, I was excited when it worked out as I think it’ll be a really unique option to make the machine more versatile for both beginners and experts alike.

CG: What are the benefits in your mind to a spring lever espresso delivery system?

Ainsworth: A spring lever is simple. You pull the lever to compress a spring, release, and you’re done. The extractions are very consistent and always produce a smooth declining pressure profile.

CG: Same question about the other delivery technology: what are the benefits to a direct lever system, where your hand is the “pump” as it were?

Ainsworth: Pulling a direct lever definitely has a learning curve at first – it can be difficult to get a nice and consistent extraction. For those that like to experiment, it’s nice to customize your pressure profile based on the type of bean or roast that you’re using. It’s a fun process of varying pressure in order to create that perfect shot.

CG: For you, working with this machine for a while now, what’s your preference? Spring or Direct Lever?

Ainsworth: I personally enjoy the direct lever experience. While noticeably more difficult to get right, I enjoy perfecting my technique and feeling the actual pull as the shot extracts.

We’ve also got an Argos companion app for both iOS and Android which pairs with our wireless bluetooth pressure transducer, which is an add-on item, to plot extraction pressure in real time. As an engineer I have to appreciate the hard work that both my UX Designer and Developer put into this app which really adds to the whole experience.

CG: Who is the ideal customer for the Argos espresso machine?

Ainsworth: It’s meant for the novice and expert alike! The ideal customer could be anyone just getting into espresso or specialty coffee or the advanced home barista that wants to add a fun modern looking machine to their collection.

CG: You opted to go with a 58mm filter basket design which historically hasn’t been used much in home lever espresso machines; any challenges in that regard vs the usual 49mm or 51mm piston and portafilter designs we see on Elektras and Pavonis?

Ainsworth: I liked the idea of having a broad range of off the shelf 58mm products. While the machine ships with a high quality shower screen, basket, and all stainless steel portafilter, many users may already own nice competition baskets of different sizes, precision tampers, levelers, funnel, et cetera, which I wanted to be compatible with the Argos.

CG: Any challenges in incorporating a PID temperature control to the boiler?

Ainsworth: No significant challenges other than not being a controls expert. The circuit board was designed with the intent of running PID controls so the integration was simple. Once I got the help of some professionals, it’s become a fun task of tuning and optimizing the control logic and watching the progression of the machine’s response and stability to each change.

CG: The Argos is designed to have key elements, like the steam wand, installed on the left or right handed side. As a left hander, I appreciate that. What challenges did this present, if any?

Ainsworth: It really didn’t present any challenges which is exactly why I wanted to offer this option. I’ll have steam lines pre-bent and sent to me so I just spec them to be bent one way or the other and swap sides between the steam wand and temperature knob (located in the same spot on either side).

Specialty Coffee Businesses supporting CoffeeGeek

CG: The Argos has wood elements; any concern about the longevity of those wood parts on a hot espresso machine, steam and water over the years?

Ainsworth: I’ve always loved the aesthetic of wood accents on stainless steel so I definitely wanted to include the wood. As long as people clean and take good care of their machines, I’m not too worried about the longevity given that wood is already a common material on espresso machines.

CG: That’s true especially for commercial machines! But I’ve experienced some wood-incorporations in coffee brewers, including pour overs that have degraded or warped in just a few short years. While I’m not concerned about the handles at all, it’s the side panels that could be pose a problem long term. Are they easy to replace if there is an issue?

Ainsworth: I definitely recognize the concern and personally have not noticed any issues in the past 2 years of prototype testing. The most mess I see is in the drip tray (which is removable for washing and held in place by a magnet) as well as some occasional splatter on the front cover. In the unlikely event that side panels degrade, they’re magnetically held in place and easily replaceable.

CG: Odyssey Espresso says the transition times between steaming and brewing is about a minute either way; What temperature is set for steaming (or pressure), and how do you get such a fast transition back down to brewing temperatures?

Ainsworth: On the prototype, the steam setting is set to 130C which typically ranges from 2-3 bar pressure. It works out well that dippers require the boiler to be hotter than brew temperatures to have the required pressure for getting water into the grouphead. This machine pulls the first shot at around 128C to get an output of 92C. As the group heats from each shot the set temperature declines slightly but always remains relatively close to that steam temperature. The small boiler provides quick thermal response in both directions.

CG: This machine has a lot of options, including the choice of either an 8BAR spring or a 6BAR spring. What are the benefits and detriments of both?

Ainsworth: The 8BAR spring provides a traditional strong espresso taste and mouthfeel allowing for a finer grind but can be more difficult to get right with a higher sensitivity to puck prep. The 6BAR spring is great for low pressure turbo, as I like to call it, shots which have been reported to have higher extraction yield. One can expect a sweeter and more balanced shot with the lower pressure spring while also requiring less force to pull the lever handle down and being less prone to channeling.

CG: Speaking of options, I read that this machine will be optionally bluetooth enabled? Walk us through the reasons and benefits from that?

Ainsworth: All units have Bluetooth capability so we decided to develop an app to display general machine data like temperature and fluid level as well as offer an additional wireless pressure transducer that will plot real time pressure as users are pulling down on the lever in the direct configuration. This is a great fit for people that may want to save a pressure profile from a pull that they really enjoyed and use that as an overlay to recreate the shot in the future. This also allows users to takes notes as they try out different roast styles, temperatures, bean origins, et cetera, to keep track of what they like and don’t like.

CG: What other options do you plan with the machine?

Ainsworth: Other options include a piston pressure gauge, custom angular double spouted portafilter, walnut vs ash wood options, left-hand vs right hand steam wand position, and potentially a plumb in direct fill option we’re currently testing.

CG: Wow, plumbed in. I don’t think I’ve ever seen a home lever espresso machine with that option. The downside is it would have to stay completely stationary, but the upside is never having to worry about filling or emptying the machine. Do you think there’s a market or demand for that?

Ainsworth: I actually wanted to incorporate this aspect very early on when playing around with boiler generated vacuum which occurs as the machine cools and steam condenses. I figured it would be fun to take advantage of the thermodynamics at play and use that vacuum to suck in water and refill itself. This simplistic approach came with several challenged and eventually evolved into a plumbed in version.

There is a surprising number of people that have plumbed in setups at home which has led to a significant number of inquiries about the option and overall positive response.

Mark Prince is the Founder and Senior Editor of CoffeeGeek. He’s a former USBC and WBC Certified Judge and teaches classes in coffee and espresso."

Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: MSL w 10 Kwiecień 2022, 18:16:11
Odświeżę nieco temat w związku z faktem, że.... zupełnie spontanicznie zamówiłem zestaw Argos + bluetooth. :ogien:

Pierwsza dźwignia w życiu, będzie wesoło. ;)

Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 10 Kwiecień 2022, 18:23:49
Gratuluję  :ok: Będziesz miał nielada frajdę. Czekamy na recenzje, jak już ją oswoisz.
Jak przyleci, to napisz, ile Cię całkowicie kosztowała.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Grudzień 2023, 18:07:41
Dostają:

https://www.youtube.com/watch?v=vG51ACEQyAg&t=235s
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 20 Grudzień 2023, 18:20:17
Motyla noga! Aż się oblizałem. O co chodzi z tymi dźwigniami, że takie emocje wywołują.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 20 Grudzień 2023, 18:21:57
Chyba powrót do korzeni espresso a przy tym akurat -- niewielkie rozmiary.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Grudzień 2023, 18:31:14
Gość zamówił full wypas.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 20 Grudzień 2023, 18:38:36
Ciekaw jestem jakie tam ratio wychodzi bo to jest zmora dźwigni. Niby są filmy gdzie im ratio 1:2 wychodzi z 18g, ale puszczają dużo kawy na preinfuzji więc nie do końca miarodajne.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 20 Grudzień 2023, 18:50:08
Raczej przy pojawieniu się kropelek na prysznicu i puszczeniu dźwigni, nie da rady zrobić 1:2.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 20 Grudzień 2023, 19:02:11
https://www.youtube.com/watch?v=dneRrrZLY0U
https://www.youtube.com/watch?v=GX4b2q7FR4s


Ja zacząłem na Elektra stosować fellini, nawet mi zaczynają takie shoty smakować. Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: MSL w 20 Grudzień 2023, 19:23:30
Ja cały czas czekam na swojego, podobno moja seria w okolicach marca.
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 20 Grudzień 2023, 19:32:30
Po cłach i VAT wyjdzie ze 6 tyś, chyba bym dołożył do Strietmana, którego i tak za taką kasę bym nie kupił  :lol2:
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 21 Grudzień 2023, 09:24:59
Ten moduł bluetooth przekazuje temperaturę, czy tylko ciśnienie ?
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: MSL w 21 Grudzień 2023, 09:31:35
Pokazuje zarówno temperaturę jak i ciśnienie. Masz tez na żywo pokazany cały przebieg ekstrakcji, zapisywanie/pobieranie profili i kilka innych "bajerów".
Tytuł: Odp: OE-1 Odyssey Espresso
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 21 Grudzień 2023, 09:33:35
Hm.. Taki moduł wrzucić do Europiccoli i byłoby podobnie :)