forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Jataman92 w 22 Luty 2021, 23:46:44
-
Dzień dobry,
Proszę o wyrozumiałość, to co używam odbiega zapewne od jakikolwiek standardów przyjmowanych przez innych ale poszukuję pomocy/porady od bardziej doświadczonych ludzi (Was).
Robię tylko i wyłącznie: cappuccino i galao. Używając kawy w ziarnach: Brazylia Santos/Kolumbia od palarni.
W następujący sposób:
1. Kawiarka 2tz 12/14g kawy, zbiornik zalany wodą ok. 90c 120ml -> 60/75ml naparu + 120/140 ml mleka do 65c i ubijanie w french press -> robię cappuccino/galao.
2. Ekspres kolbowy 14-15g -> 55 ml naparu + 100 ml mleka ubity dyszą do 65c (termometr w pojemniku w którym ubijam) -> Wychodzi cappucino. Przy 140 ml mleka aromat i smak jeszcze słabszy.
Problem: Czy to normalne, że kawiarka robi bardziej intensywne smaki jak czekolada/kakao (gorzkie) ale nie daje możliwości wyczucia kwasowości?
Czy to normalne, ze kawa z ekspresu ma mniej aromatów i smaków (w ekspresie dochodzi jedynie delikatne odczuwanie kwasowości jeśli jest ono zawarte w opisie kawy na poziomie średnim) od tej z kawiarki (mimo większej dawki kawy)?
Chciałem sprawdzić, czy młynek ostrzowy nie jest problemem, więc zakupiłem dziś mieloną kawę na szybko z marketu (lavazza) - drobniej zmielona niż z młynka moja. Dałem do kawiarki 12g i do ekspresu 14g. Każda otrzymała spienione mleko 120g.
Kawa z ekspresu była słaba, mało intensywna/aromatyczna - w kawiarce znacznie bardziej smaczna (gorzkie smaki: czekolady/kakao). Poprosiłem członka rodziny o spróbowanie i potwierdził, to co uważam, że kawa z ekspresu jest słabsza mimo większej ilości kawy. Tak samo jest w przypadku kawy w ziarnach, którą mielę, czy mielonki z marketu.
Rozumiem w pewnym sensie, że poziom zmielenia może być problemem ale w takim razie dlaczego z mielonka (lavazza) wyszła lepsza z kawiarki?
Dziękuję za wszystkie porady i informacje.
Offtopic:
Wymiana młynka pod kawiarkę i kolbę dałaby jakąś sensowną różnicę? Mam na myśli De'Longhi KG 89, Eta Perfetto, Sencor SCG5050BK, Melitta Molino? Coś lepszego znacie może w niskiej cenie pod ekspres/kawiarkę? Oczywiście jeśli mógłbym Was poprosić o sugestię.
Smak Brazyli Santos, czy też Kolumbii odpowiada mi z kawiarki z młynka ostrzowego - w okolicy nie piłem tak dobrej kawy w kawiarniach ani innych miejscach: typu mcd/starbucks itd.
-
Cześć, będę szczery, ale:
1. To co uważasz za ekspres to niestety raczej tylko z nazwy. Zapewne masz tak podwójne sitko z jedną dziurką na dole. Raczej nie uzyskasz tam dobrych efektów.
2. Młynek ostrzowi niestety, ale do kawy się nie nadaje - chyba, że lubisz parzyć kawę w tygielku. Tu musisz mieć młynek żarnowy i tu poczujesz dużą różnice w smaku.
3. Kawa mielona też jest złym pomysłem - po zmieleniu kawa zaczyna tracić bardzo szybko swoje walory / aromaty więc powinno się ja mielić przed samym parzeniem.
Podsumowując - masz podstawę - kawiarkę - polecałbym Ci ten film jako inspirację jak parzyć tam dobrą kawę https://www.youtube.com/watch?v=rpyBYuu-wJI
Ekspres ten co masz to bym odłożył/sprzedał/oddał komuś i zbieram na coś lepszego, jeżeli zależy Ci na ekspresie.
Młynek - jeżeli ręczny to 1zpresso aktualnie jest mocno polecany na forum, z elektrycznych nivona cafegrano, wilfa svart, severin 3873 jako podstawa.
Kawa - Brazylia Santos niewiele mówi sama w sobie - czy możesz powiedzieć jaka palarnia? Czy kawa jest ciemno / średnio / jasno wypalona?
-
Myślę, że używając kawiarki popełniasz błędy. Pierwszy to źle zmielona kawa, drugi to pewnie przeciągnięta ekstrakcja, w efekcie jest gorycz.
-
Myślę, że używając kawiarki popełniasz błędy. Pierwszy to źle zmielona kawa, drugi to pewnie przeciągnięta ekstrakcja, w efekcie jest gorycz.
Dziękuję za odpowiedź. Sugerujesz zmniejszyć ilość wody w kawiarce? Od razu, gdy tylko widzę jaśniejsza pianę ściągam.
1. To co uważasz za ekspres to niestety raczej tylko z nazwy. Zapewne masz tak podwójne sitko z jedną dziurką na dole. Raczej nie uzyskasz tam dobrych efektów.
2. Młynek ostrzowi niestety, ale do kawy się nie nadaje - chyba, że lubisz parzyć kawę w tygielku. Tu musisz mieć młynek żarnowy i tu poczujesz dużą różnice w smaku.
3. Kawa mielona też jest złym pomysłem - po zmieleniu kawa zaczyna tracić bardzo szybko swoje walory / aromaty więc powinno się ja mielić przed samym parzeniem.
Dziękuję za odpowiedź.
Ad. 1. Dokładnie takie jest.
Ad. 2. Tego się spodziewałem, dlatego zapytałem - czy te tanie, które wymieniłem żarnowe, czy by przeszły. Wychodzi na to, że za słabe znalazłem.
A3. 3. Mieloną kupiłem tylko, by sprawdzić ekspres, czy ta sama kawa w kawiarce a ekspresie będzie mniej intensywna (w przypadku zmielenia marketowego). Kawiarka i tak bardziej intensywną zrobiła.
Dziękuję za film, dokładnie tak robię od początku kawę w kawiarce - jedynym słabym ogniwem sądzę, że będzie młynek (przemiał).
W takim ekspresie przy założeniu, że będę mógł mielić odpowiednio kawę żarnowym młynkiem i tak będzie słabsza od naparu z kawiarki?
Kawy, które pijam/robię każda średnio/mocno palona:
- Blue Orca (Kolumbia, Brazylia Santos, la storia Sellezione Speciale, la storia Crema e Gusto, la storia gusto delicato, la storia Sapore D'Oro) - smakowały tylko: Brazylia i Kolumbia.
- White Bear (Brazylia Cerrado)
- Etno Cafe (Italian Roast) - nie zamierzam kupować (dostałem ją)
- Cafe Tommy (Brazylia Santos)
Na filmie jedno zauważyłem, z młynka mam za grubo i to mocno za grubo i pył. A może taniej bym wyszedł przechodząc na ręczne? Taki Hario slim/Hario skerton dałby radę? Albo inny w niskiej cenie?
Brazylia Santos wychodzi z kawiarki bez goryczy o zapachu rodzynek. Kolumbia jest jedynie gorzkawa pod kakao/czekoladę.
Zdjęcie: 14g kawy, 110 ml wody w kawiarce, uzysk 60ml + 10g cukru, dlatego 70g + spienione mleko 116g.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Hario Skereton niestety nie nadaje się zbyt dobrze - szukaj używanej wilfy albo 1zpresso - czasem można dostać za 250-300 złotych podstawowe modele.
-
- Blue Orca (Kolumbia, Brazylia Santos, la storia Sellezione Speciale, la storia Crema e Gusto, la storia gusto delicato, la storia Sapore D'Oro) - smakowały tylko: Brazylia i Kolumbia.
- White Bear (Brazylia Cerrado)
- Etno Cafe (Italian Roast) - nie zamierzam kupować (dostałem ją)
- Cafe Tommy (Brazylia Santos)
Na filmie jedno zauważyłem, z młynka mam za grubo i to mocno za grubo i pył. A może taniej bym wyszedł przechodząc na ręczne? Taki Hario slim/Hario skerton dałby radę? Albo inny w niskiej cenie?
Niestety to są kiepskie kawy do nauki...
Zakup sobie La Vaca i Polish Horse z EuroCafe - i będziesz miał fajny punkt wyjścia
jeśli idzie o młynek - 1Zpresso q2 daje Ci naprawdę fajne możliwości (także w przyszłości do espresso) - kosztuje ok 350-400 nowy - ale tak jak napisano wyżej - czasem trafi sie używka o 1/3 taniej
w podobnej cenie jak Hario kupisz Xeleo albo Timemore c2 - a te młynki (podobnie jak w/w elektryki) zapewnią przemiał odpowiedni do kawiarki i wszelkiej maści alternatyw
https://pl.aliexpress.com/item/32850464714.html - xeleo 160zł (z kuponem dla nowych użytkowników)
https://pl.aliexpress.com/item/1005002059553703.html Timmemore c2 - 200zł (j.w)
-
Hario Skereton niestety nie nadaje się zbyt dobrze - szukaj używanej wilfy albo 1zpresso - czasem można dostać za 250-300 złotych podstawowe modele.
Niestety to są kiepskie kawy do nauki...
Zakup sobie La Vaca i Polish Horse z EuroCafe - i będziesz miał fajny punkt wyjścia
jeśli idzie o młynek - 1Zpresso q2 daje Ci naprawdę fajne możliwości (także w przyszłości do espresso) - kosztuje ok 350-400 nowy - ale tak jak napisano wyżej - czasem trafi sie używka o 1/3 taniej
w podobnej cenie jak Hario kupisz Xeleo albo Timemore c2 - a te młynki (podobnie jak w/w elektryki) zapewnią przemiał odpowiedni do kawiarki i wszelkiej maści alternatyw
Dziękuję za porady. Gdy wrócę wieczorem uzgodnię w domu co wybieramy: wilfa svart / severin KM3873 czy xeleo ręczny.
-
xeleo 160zł
Dziękuję, zamówiony - teraz tylko czekanie. Z racji tego, że dwie osoby piją równocześnie zamówiłem ten z większym żanrem 50mm i pojemnikiem pod dwie kawki.
Dziękuję wszystkim za pomoc i porady.
-
Żarno jest to samo, średnica obudowy inna ;)
-
Dziękuję wszystkim za porady. Młynek dotarł tydzień temu (xeoleo) z Chin. Trochę na niego czekałem.
Widać różnicę mielenia - jakości.
Przyznam się też, że próbowałem zmielić pod espresso do kolby - nie ma problemu z zrobieniem kawy, w końcu leci jak powinna - nie tak jak z ostrzowego, że zapychało albo leciała lura kompletnie.
Jedyny minus, to że ja muszę mielić w domu ale na 3 kawy, to nie problem. Kobieta nie daje rady zmielić na małym kliku, dla mnie problemu nie ma.
Szybkość mielenia jest dość ciekawa, da się nawet spokojnie zmielić 15g kawy w ciągu 15-22 sekund.
Miało być ekonomicznie i jest, dziękuję.
Teraz tylko kawy lepsze spróbować jak polecaliście. Smacznej kawki wszystkim :)