forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: LaForge w 08 Luty 2021, 21:16:12

Tytuł: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 08 Luty 2021, 21:16:12
Cześć wszystkim.

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Posiadam Ekspres kolbowy Rancilio Silvia oraz młynek Eureka Mingon. Zarówno ekspres jak i młynek regularnie czyszczone.
Mam problem ze zrobieniem smacznego americano. Wiem że jestem w stanie uzyskać dobry smak bo kilka razy mi się udało, nie mniej jednak znacznie częściej wychodzi mi ono nieprzyjemnie gorzkie.
Kawy mleczne jak również espresso bardzo mi smakują ale przypuszczam, że w przypadku Flat white problem maskuje mleko, a w espresso kwasowość (ale ta przyjemna).
Mam 18 g sitko VST i z takiej ilości kawy robię shoty. Kawa to - ciemniej palona "Brazylia" z Dobrej Palarni Kawy w Krakowie. Zbieram około 35 g naparu w 24-28 sekund, a ekstrakcja wydaje się być dość jednolita - są ciemniejsze strużki, ale nie dużo. Robię "temperature surfing" tak jak w poradnikach na YT.
Nie mam już pomysłu co może być przyczyną. Próbowałem manipulować grubością mielenia, jak zacząłem mielić grubiej to jest trochę lepiej.
Może to woda? Jest dość miękka w dzielnicy Krakowa w której mieszkam.

Będę wdzięczy za jakiekolwiek porady. Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: rapoh w 09 Luty 2021, 11:56:43
A próbowałeś po włosku dolać wodę do espresso, a nie przeciągać?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 09 Luty 2021, 12:27:05
Przecież tak właśnie robi.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: dembiec w 09 Luty 2021, 16:05:48
może za wysoka temperatura wody ? zapytam do czego porównujesz smak americano ? że jest gorzkie ? do normalnej dużej kawy z ekspresu automatycznego ?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 09 Luty 2021, 17:15:53
próbowałeś po włosku dolać wodę do espresso, a nie przeciągać?
Tak robię. Rozcieńczam espresso do około 150 ml świeżo przegotowaną wodą.


może za wysoka temperatura wody ? zapytam do czego porównujesz smak americano ? że jest gorzkie ? do normalnej dużej kawy z ekspresu automatycznego ?
Porównuję do americano jakie wyszło mi kilkukrotnie, albo do takiego z profesjonalnych kawiarni. Generalnie czuć kiedy się pije, że cały smak przykryty jest nieprzyjemną goryczą.

Mam w planie mielić jeszcze trochę grubiej i dawać 18.5 g, a późnej spróbuję nie dogrzewać ekspresu zrobić po kilku minutach od włączenia.


Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 09 Luty 2021, 17:53:16
No no no, ja nic nie pisałem o przeciąganiu espresso.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Eustachiusz w 09 Luty 2021, 17:56:51
No no no, ja nic nie pisałem o przeciąganiu espresso.

Cytując kogoś, musisz pilnować, żeby naciskać przycisk cytuj przy poście, który cytujesz. Inaczej wkładasz komuś w usta nie jego słowa.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 09 Luty 2021, 18:03:50
Wybacz Kekacz, nie zauważyłem, że z jakiegoś powodu Ciebie tam wstawiło. Już poprawione.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: dembiec w 09 Luty 2021, 18:19:12
Dopytuje bo rodzice mają jure automat i gdzie kolwiek byli z kolby im kawa nie podchodzila określili dokładnie jak Ty że jest z gorzka
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 09 Luty 2021, 19:06:09
Myślę, że problemem może być sama kawa, z innych też jest gorzka?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 09 Luty 2021, 19:07:45
Na gorycz w espresso najlepsze jest zmniejszenie temperatury zaparzania. Americano to zdaje się espresso plus woda. Jeśli americano jest gorzkie, to espresso musi być "siekierą".
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Luty 2021, 19:23:16
Ważna jest też temperatura wody, dolewanej do americano.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 09 Luty 2021, 19:47:24
Dopytuje bo rodzice mają jure automat i gdzie kolwiek byli z kolby im kawa nie podchodzila określili dokładnie jak Ty że jest z gorzka
Jasne, rozumiem. Ja już na tym etapie, że z automatu mi w ogóle nie smakuje.

Myślę, że problemem może być sama kawa, z innych też jest gorzka?
Miałem też inne. Np. La Brasiliana Marfisa też była gorzka. Miałem też mieszanki z arabicami kwaśnymi to w ogóle było nie smaczne.


Na gorycz w espresso najlepsze jest zmniejszenie temperatury zaparzania. Americano to zdaje się espresso plus woda. Jeśli americano jest gorzkie, to espresso musi być "siekierą".
Takie mam też odczucia czasem, że jak robię kawę 5 min po odpaleniu ekspresu (gdy się leje wodę z prysznica to prawie nie do się dostrzec pary) to mi kawa bardziej podchodzi. No ale piszą wszędzie żeby czekać z 30 min po włączeniu ekspresu to myślałem, że nie tędy droga. Mam termoparę, ale temperaturę lejącej się wody ciężko zmierzyć.


Ważna jest też temperatura wody, dolewanej do americano.
Czyli również nie za wysoka rozumiem? Kiedyś chłodziłem trochę wodę w kubku zanim rozcieńczyłem espresso i miałem wrażenie, że to wpływało korzystnie, ale też nie potrafiłem tego racjonalnie wytłumaczyć, więc przestałem się w to bawić. Dobrze, że mówisz - to cenna informacja.


Przeczyściłem jeszcze dziś wylewkę Cafizą i zrobiłem shota z 18.7 g >> 36 g w 25 sekund, trochę delikatniej też ubiłem. Jest poprawa. Powiedzmy 6.5/10 :) Mam ustawienie śruby na Mingonie 1.5 wiem, że to zależy od ziaren kawy, ale może ktoś kto ma Mingona mógłby się podzielić czy ma podobną grubość?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Luty 2021, 21:44:20
Cytat: WS w Dzisiaj o 19:23:16
Ważna jest też temperatura wody, dolewanej do americano.
Czyli również nie za wysoka rozumiem? Kiedyś chłodziłem trochę wodę w kubku zanim rozcieńczyłem espresso i miałem wrażenie, że to wpływało korzystnie, ale też nie potrafiłem tego racjonalnie wytłumaczyć, więc przestałem się w to bawić. Dobrze, że mówisz - to cenna informacja.

Żona lubi americano, więc i ja czasem próbuję z jej filiżanki. Spróbuj dolewać wody o konkretnej temperaturze, np. 90°C.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 09 Luty 2021, 22:36:10
Ja bym jeszcze polecił dolewać po kawałku, bo w różnych rozcieńczeniach różne substancje wyczuwa się wyraźniej. Zawsze jest proporcja dające najsłodszy efekt, możesz dolewać np. po 20 g wody i próbować, albo zrobić kilka espresso i dolać do nich różne ilości wody i próbować jakie rozcieńczenie daje najsmaczniejszy dla Ciebie efekt.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 10 Luty 2021, 17:31:00
Na razie spróbuję uzyskać najlepszy możliwy i powtarzalny efekt dolewając do pełnej filiżanki, a następnie spróbuję z różnymi objętościami.

Okazuje się też, że woda po zagotowaniu, chwili odczekania i przelaniu do kubka ma 85C (pewnie jest też błąd termopary). Ale taką, na razie przyjmę procedurę.

Generalnie jest poprawa. Dziś było znowu odrobinę lepiej 7/10 bym powiedział. Cały czas minimalnie zwiększam dozę i jednocześnie grubość mielenia tak, żeby zachować około 2:1 ratio i zmieścić się w 30 sekund.
Pomaga mi też zebranie cremy z espresso przed rozcieńczeniem - tzn to akurat robię już od jakiegoś czasu, ale może komuś się przyda ta informacja i też poprawi swoje amermicano w ten sposób. Mówił o tym James Hoffman na swoim blogu YT.

Pozdrawiam!


Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 11 Luty 2021, 19:42:15
Witajcie.
Chyba się udało :) Pomyślałem, że podzielę się więc z wami spostrzeżeniami i może ocenicie czy jest w tym sens.

Wydaje się, że główną przyczyną było to, że mieliłem zdecydowanie zbyt drobno kawę. Tak jak wspomniałem wcześniej od jakiegoś czasu systematycznie zwiększałem grubość mielenia, zwiększając przy tym dozę. Dziś zrobiłem espresso z 19 g kawy otrzymując 37 g naparu w 25 sekund. Zalałem wodą o 85C i wyszło bardzo dobre americano. Gorycz jest już tylko minimalnie wyczuwalna, pojawiły się czekoladowe nuty i piękny aromat.

Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 11 Luty 2021, 20:14:17
Mieląc grubiej zwiększasz szybkość z jaka woda przepływa przez kawę, zwiększając dozę zmniejszasz ten przepływ. Więc mamy tu dwa działania o odwrotnym skutku. Kawa niedoparzona jest kwaśna, kawa zbyt mocno zaparzona jest gorzka, ja bym próbował innych ziaren, nawet jeśli jest poprawa. Możesz też obniżyć temperaturę robiąc flush i nie nagrzewając filiżanki, kolby.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: LaForge w 11 Luty 2021, 20:28:20
Owszem, ja rozumiem tę mechanikę. Być może jednak, ekstrakcja przebiega trochę inaczej dla różnych stopni zmielenia pomimo, że jest takie samo ciśnienie.
Spróbuję w przyszłości innej kawy, na pewno. Gdy będę mieć inną polecasz wrócić do 18 g?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 11 Luty 2021, 20:34:42
Ja trzymam się ratio ok 1:2 i czasu ok 25-32s. Zależnie od rodzaju ziarna, sposobu palenia zmienia się wagowo doza kawy :-)
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: pablockpl w 11 Luty 2021, 20:52:03
Sprawdź przed zapięciem kolby robiąc flush czy para nie zieje, to może być zbyt wysoka temperatura zaparzania, kawa czym drobniej zmielona tym łatwiej ją przeparzyć.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 01 Marzec 2021, 19:02:54
Jest dość miękka w dzielnicy Krakowa w której mieszkam.
Nie ma wody miękkiej w Krakowie. Jest twarda i bardzo twarda ;)

Jeśli espresso jest powtarzalne i smaczne, to problem w americano nie może być w parzeniu. Może być natomiast tak, że rozcieńczenie uwydatnia błędy parzenia espresso.

Co do wody do americano, to polecam jeszcze chłodniej, taką jaką ma espresso samą w sobie zaraz po zaparzeniu (po co go doparzać dodatkową porcią energii?). ~70°C. Najczęściej sprawdza się +100-120ml do podwójnego espresso.

Jesteś pewien, że chodzi o gorycz, czy może o cierpkość? Czy to cały czas ta sama paczka kawy? Może po prostu była zbyt świeża i CO2 dominowało w smaku, a teraz się zestarzała i nareszcie pracuje stabilnie?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Carlos68 w 02 Marzec 2021, 22:43:42
U mnie wyglądało to trochę inaczej, piszę w czasie przeszłym, ponieważ sprzedałem ekspres. Wpierw zagotowałem wodę, wlałem do filiżanek i pod wylewki i do tego dopiero espresso.  Kawa mielona tak aby z 16g wyszło 40g espresso w 25s.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 03 Marzec 2021, 09:49:27
po co go doparzać dodatkową porcią energii?

Co to znaczy? Przecież po dolaniu jakiejkolwiek ilości wody ekstrakcja się zmniejszy, a nie zwiększy.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Marzec 2021, 11:48:56
Ani doparzanie, ani ekstrakcja nie wydają mi się tu adekwatnymi terminami.  Ekstrakcja już nastąpiła i nic jej nie zmieni, teraz można zmienić tylko stężenie rozpuszczonych substancji.  Natomiast smak i aromaty mogą się zmieniać w zależności od temperatury dolewanej wody, bo reakcje chemiczne dalej zachodzą, a temperatura ma na to spory wpływ. Dlatego też optowałbym za dolewaniem chłodniejszej wody.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Damian w 03 Marzec 2021, 12:19:36
Zawsze można to sprawdzić. Mamy dwa espresso, do jednego dolewamy wrzatek, do drugiego letnia wodę. Czekamy aż temperatura się wyrówna i smakujemy. Sam nie wiem, czy będzie różnica w smaku.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 08 Marzec 2021, 20:02:46
Zwykłem pisać tylko o rzeczach, które już sam sprawdziłem :)
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 09 Marzec 2021, 07:18:17
Zwykłem pisać tylko o rzeczach, które już sam sprawdziłem

Co do wody do americano, to polecam jeszcze chłodniej, taką jaką ma espresso samą w sobie zaraz po zaparzeniu (po co go doparzać dodatkową porcią energii?). ~70°C

👍
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Fux w 09 Marzec 2021, 12:14:40
Zwykłem pisać tylko o rzeczach, które już sam sprawdziłem

Co do wody do americano, to polecam jeszcze chłodniej, taką jaką ma espresso samą w sobie zaraz po zaparzeniu (po co go doparzać dodatkową porcią energii?). ~70°C

👍


Nabijasz posty tym kciukiem?

Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 09 Marzec 2021, 15:16:18
@Fux
Wkleiłem dwa cytaty Donkiszota z dwóch różnych jego komentarzy, z którymi się zgadzam, co zajęło mi trochę więcej czasu, robiąc to na telefonie, niż samo klapnięcie "👍".

Możesz mi wierzyć lub nie, ale jakoś nigdy nie myślałem w ten sposób, że jestem na forum dla licznika ilości komentarzy, więc żeby udowodnić Tobie, @Kekacz 'owi i innym, możesz mi je wykasować do zera, no może do 21, abym nie czekał na akceptację i mógł zamieszczać linki.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 09 Marzec 2021, 16:10:12
Nie tylko w tym temacie te kciuki przez ostatnią dobę wrzucałeś.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 09 Marzec 2021, 16:30:04
Kto bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem, chociażby inni dzisiaj. Wątpię, żeby ktoś to robił wyrachowanie, z tak infantylnych powodów, żeby zwiększyć sobie licznik. Czasami banalnie nie ma czasu na pisanie elaboratów. Czytasz komentarz i sygnujesz go na krótko.

Idę w końcu zrobić sobie popołudniową kawkę
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 09 Marzec 2021, 16:32:17
GostRado, wiemy że Ty jesteś zupełnie wyjątkowy, więc Twoich motywacji nie sposób przewidzieć.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 09 Marzec 2021, 18:14:52
wiemy że Ty jesteś zupełnie wyjątkowy, więc Twoich motywacji nie sposób przewidzieć.

Świetne zdanie! Od razu pomyślałem o Fichte i jego: teza: "wiemy", antyteza: "jesteś wyjątkowy" ironia i synteza: "więc Twoich motywacji nie sposób przewidzieć".
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 10 Marzec 2021, 18:54:04
Odkopię temat bo niedawno miałem podobny problem z ciemniej palonymi ziarnami. Może się komuś przyda.
Też sitko VST 18g.

U mnie pomogło zejście z uzyskiem i dolewanie większej ilości wody.
Dla ciemniej palonych ziaren: 18g -> 18g. Czas ok 30 sek. Potem dolanie wody do 300ml.
Dla średnio palonych ziaren: 18g -> 27g. Czas ok 30 sek. Potem dolanie wody do 300ml.

Ja rozumiem to tak, że sitko VST wymaga drobniejszego mielenia. Ziarna ciemniej palone mają większą rozpuszczalność. Połączenie tych dwóch aspektów powoduje, że ekstrakcja przebiega dosyć szybko i zaczynamy wyciągać to czego nie chcemy.
Zmniejszając uzysk, zmniejsza się ekstrakcja (pomimo tego, że troche drobniej trzeba zmielić żeby czas był odpowiedni).
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 10 Marzec 2021, 23:03:45
A dlaczego dolanie aż do 300?
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 10 Marzec 2021, 23:19:03
Przy 18 gramach, masa całego naparu powinna miec około 230 gramów dla tds 1.33 i 20% ekstrakcji. Czyli max dolewka to około 190 gramów
Tutaj ściąga do americano:
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: yo w 11 Marzec 2021, 00:29:10
Ale w/g  czyjego smaku ????
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Marzec 2021, 14:31:04
Chodzi o to że kawa poniżej TDS 1,25 będzie jużż dość wodnistym roztworem.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: yo w 11 Marzec 2021, 17:56:44
Po sprawdzeniu : z 15,5 g kawy  38g uzysku 220 g pysznej kawy. Ktoś TU kiedyś podał zależność, masa kawy w sitku razy 14 i wychodzi pyszne americano .
Mnie takie właśnie smakuje. :ok:
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 11 Marzec 2021, 19:47:59
No i w sumie zgadza się z tym co wrzuciłem. Sprawdz czy nie będzie lepsze przy 210 g.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 11 Marzec 2021, 20:38:40
Trochę więcej liczb :)

Oczywiście tak tylko poglądowo. TDSy z Brewing Chart dla Espresso.

Ristretto: 18g -> 27g, TDS 15% (drobniejsze mielenie, dłuższy czas niż w normale)
Normale: 18g -> 36g, TDS 9%

27g TDS 15% + 273g wody => stężenie finalne 1,36% ("ideal" americano 300g ;))
36g TDS 9% + 264g wody => 1,08%
36g TDS 9% + 216g wody => 1,29%
36g TDS 9% + 204g wody => 1,35% ("ideal" americano 240g ;))

Strength calculator: https://www.baristahustle.com/blog/strength-calculators/

Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Marzec 2021, 23:18:31
Zmierzyłeś to TDS 15? Bo wychodzi, że miałbyś wtedy 25% ekstrakcji.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 12 Marzec 2021, 07:13:54
Nie mierzyłem TDS, to tylko poglądowe liczby. Oceniłem smakiem, że nie była dla mnie rozwodniona.
A czy dla 18->27g przy TDS 15% ekstrakcja nie wynosi 22,5%?

Zawcze też można zmniejszyć lekko uzysk do 24g (zachowując czas, mieląc jeszcze drobniej). Wtedy przy tym samym TDS możemy mieć 20%.

Oczywiście te liczby to tylko teoretyzowanie, zakładam że w praktyce ciężko jest uzyskiwać takie same TDS'y na domowym sprzęcie dla kolejnych szotów.
Ale jest to jakieś wyjaśnienie dlaczego americano 300g nie musi mieć wodnistego smaku.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 12 Marzec 2021, 09:20:07
Ristretto: 18g -> 27g, TDS 15% (drobniejsze mielenie, dłuższy czas niż w normale)
Mało realne na domowym sprzęcie otrzymać tds 15. Tds nie rośnie/maleje wykładniczo. W ristretto 10.5 może 11 się uda i to w ratio bliżej 1:1 niż 1:1.5.No i trzeba brać pod uwagę „mouthfeel”. Wlewajac 18 gramów ristretto do 282 gramów wody będzie to woda o smaku kawy ;) a nie fajne „gęste” americano.
Oczywiście kazdy pije co chce, ale watro mieć otwarty umysł na nowe propozycje
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 12 Marzec 2021, 10:01:52
dla 18->27g TDS 15% ekstrakcja nie wynosi 22,5%
Zgadza się, nie wiem dlaczego policzyłem dla 30g, człowiek w nocy zmęczony. Jednak dla mnie 15% TDS nie brzmi zbyt prawdopodobnie. Przyznahj sięże podstawiłeś sobie te dane żeby zgadzały się do Twojej objętości .:) Jednak najważniejsze, że Tobie smakuje, w końcu po to pijemy kawę. :)
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 12 Marzec 2021, 18:34:28
Teraz to sam jestem ciekaw ile takie ristretto może mieć TDS na Niche + VST + moj ekspres. Jest tu ktoś z Krakowa kto móglby pozyczyc refraktometr? :)

@krystians no pewnie ze sobie podstawilem tego TDSa, w koncu moje rozumowania musza sie zgadzac 
A tak na serio, to wzialem z pierwszego lepszego espresso brewing chart'u wartosc srodkowa dla ristretto.
Tytuł: Odp: Nieprzyjemnie gorzkie americano - prośba o pomoc w diagnozie problemu.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 12 Marzec 2021, 23:01:30
Może być ciekawe, ale hmm czy Twoje americano ma TDS 1,1 czy 1,35 wg mnie nie robi różnicy jeśli właśnie takie Ci smakuje. W końcu smakujemy jakiś roztwór, a nie cyferki, a t oczy mieszczą sięone w czyjejś normie.. Who cares..