Autor Wątek: Macap M2M - zapychanie młynka  (Przeczytany 9545 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:11:01 »
Pytałem, bo kiedy jeszcze używałem Macapa do espresso faktycznie czasem musiałem podregulować młynek. Oczywiście bardzo wiele czynników wpływa na konieczność takiej regulacji, zastanawiałem się, czy taka wysokość ziaren w hopperze również. Rozumiem, że raczej chodzi tu o wyeliminowanie skaczących ziarenek.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:12:49 »
Ale czy to działa?
Na pewno poprawia samopoczucie ;)
Ten od K10 wazy 345 g, i zatrzymuje się 2 mm nad żarnem.
Przemiał jest dużo szybszy niż w wersji z położeniem tylko tampera i ustawia się go grubiej (tamper tylko powoduje ze nie wyskakują żarna, tu faktycznie mamy docisk). Dalej nie jest to 1:1 jak z hopperem bo jednak mamy moment na początku i na końcu w żarnach nie ma całej powierzchni wypełnionej kawa. Obroty to około 350 RPM wiec tez nie jakoś bardzo szybko. Ale mimo wszystko z pełnym hopperem przemiał był jeszcze ciut szybszy, i ustawienie młynka jeszcze ciut w stronę grubszej strony. Ale chyba nic lepiej się nie da zrobić jeżeli chcemy single dosing.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:41:34 »
Krakus widzę że nawet detonator jest na wypadek nieudanego przemiału ;-)

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudzień 2017, 10:16:52 »
Ale czy to działa? Czy tylko nie widać popcorningu?

Ja w swoim MACAPie dla małej dozy kładę tamper na ziarna. Średnica jest akurat 58mm i dociąża ziarenka. Generalnie chyba raz mi się tak przytkał młynek, ale dlatego iż szanowna przestawiła sobie statycznie śrubę (bez włączenia silnika) z przemiału na dripa pod espresso. A ja się głowiłem potem czemu żarna stoją w miejscu :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Grudzień 2017, 11:24:07 »
Ale czy to działa? Czy tylko nie widać popcorningu?
Odrobinkę stabilizuje przemiał, tj. powoduje, że dwie kolejne namielone dozy ekstrahują się w podobnym czasie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudzień 2017, 14:59:01 »
Jak nie jak tak?
To jest w masowej produkcji? Bo, że domowi bariści są sprytni to wiem nie od dziś :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudzień 2017, 15:23:02 »
To jest w masowej produkcji?
Masowa to za dużo powiedziane :) Ale manufaktura Orphan Espresso zrobiła chyba kilkaset sztuk. Są cały czas dostępne. Ale są zwymiarowane pod Compaki WBC\ProBarista tylko.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudzień 2017, 21:51:20 »
O, nie wiedziałem. Miło z ich strony.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Grudzień 2017, 09:41:45 »
Krakus widzę że nawet detonator jest na wypadek nieudanego przemiału ;-)
To chyba nie detonator, ale ... krakowskie piórka z z czapki. A niech kawa wie kto ją mieli ... :)


Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Grudzień 2017, 16:26:27 »
@Krakus. Pozwól kawie trochę pooddychać.  ;) Z tego co widzę robisz przemiał kawy metodą podciśnieniową.  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudzień 2017, 11:55:03 »
przemiał kawy metodą podciśnieniową
Mógłbyś jaśniej? Nie wiem, co to metoda podciśnieniowa.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:04:53 »
Uwaga, fizyka alternatywna Tediego.   :lol2:

Młynka z płaskimi zarnami jest tak skonstruowany by dokonany przemiał czyli ten zaraz po opuszczeniu drobin kawy z żaren odprowadzić na zewnątrz. Czyli ko kolby, dozownika.
Żeby oprowadzenie zmielonej kawy odbywało się w płynny i zawsze kierunkowy sposób, materiał obrabiany w formie kawy musi być dostarczony wraz z powietrzem.
Wygląda to tak, gdy następuje przemiał, od góry młynek zaciąga kawę wraz z powietrzem obrabiając ziarno transportuje je na zewnątrz. Żeby ten ciąg mechanicznie ukierunkować i wzmocnić montuje się łopatki na podstawie dolnego żarna.
Dlatego patrząc na Twoje rozwiązanie zastosowane w młynku bez wahania powiedziałem o podciśnieniu które jest lub może mieć miejsce podczas mielenia kawy.
Przyczyna brak powierza. Ważne, patrz na fragment z pogrubioną czcionką.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:11:59 »
Czyli jak od góry wepchnę rurę od odkurzacza, a na dziuba założę worek to jeszcze sobie kuchnię wysprzątam? Myślę, że tyle powietrza co jest między ziarnami  wystarczy, żeby młyn się nie zapychał, inaczej Krakus napisałby o takim problemie.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:28:33 »
Niech to Krakus oceni z jak wielką siłą wylatuje mu kawa.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Grudzień 2017, 18:19:44 »
Jeśli masz M2M (albo Compak K3Touch itp.) i bardzo twarde ziarna, to wsyp całą paczkę do hoppera i dopiero wtedy zabierz się za mielenie ;).

To działa :) Przemiał idzie zdecydowanie lepiej i stabilniej. Do poprawności espresso też chyba jeden krok do przodu zrobiłem dzięki temu :) Polish Horse nie stwarzał problemów i z 18g udało mi się uzyskać 37g w ok 29 sekund, więc chyba dobrze.. w każdym bądź razie smakowało super. Dzięki za porady!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi