forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: MarcinK w 06 Grudzień 2017, 21:47:57

Tytuł: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 06 Grudzień 2017, 21:47:57
Witam,

od niedawna użytkuję ww. młynek. Generalnie nie narzekam. Łatwo sobie można skakać od przemiału do przemiału itp. Ale.. ostatnio kilka razy zapchał mi się młynek przy przemiale do espresso (i przestawał działać - w środku robiła się wielka bryła kawy, którą musiałem usunąć aby działało normalnie) - kawa Polish Horse (kawa PYSZNA swoją drogą :)). Wsypywałem 18,5g i wypadało ok 15g i tak jakby reszta znikała w środku.. czasami pomagało jak dosypałem kilka ziarenek, które "przepychały" resztę i się jakoś udawało. Z innych kaw zmieliłem sporo Barcy Green od Janusza i raczej nie było tam problemów, chyba, że z mojej winy.. (zmiana ustawień na wyłączonym młynku i z kawą w środku). Kawa z TK Maxa (Vergnano) też spisuje się dobrze, tzn. młynek się nie zapycha.

Czy przyczyną zapychania młynka może być np. zbyt duża oleistość kawy, czy może warunki atmosferyczne, wilgotność itp. ? Jeśli tak, to czy jest jakaś droga aby sobie z tego typu kawą poradzić? Czy może muszę zachowywać jakąś większą higienę młynka (częstsze czyszczenie, itp.?) Czy co mogę robić nie tak, że takie zapychanie się zdarza?

Będę wdzięczny za opinie i wszelkie porady (szczególnie użytkowników Macapa M2M).. jak sobie radzić w takich sytuacjach.

Pozdrawiam,
Marcin
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 06 Grudzień 2017, 23:36:31
jak sobie radzić w takich sytuacjach.
Tak szczerze, to nigdy nie zdarzyło mi się opisywane przez Ciebie zjawisko. Raz jeden zapchałem młynek ... płatkami owsianymi, którymi chciałem młynek przeczyścić. Wtedy rzeczywiście rozbiórka i gruntowne przepychanie.

Sprawdź, czy nie zapycha Ci się (z jakichkolwiek powodów) wylot kawy.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 06 Grudzień 2017, 23:41:37
No właśnie wylot też.. Kiedy rozbieram górę to wylot jest mocno zapchany i muszę dlubac tam aby to jakoś oczyścić.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Grudzień 2017, 23:44:57
Jak byś porównał stopień zmielenia poszczególnych kaw? Którą trzeba było zmielić najdrobniej?
Jeśli zmieniasz stopień mielenia na drobniejszy, to młynek musi być włączony.
BTW: Barca odmienia się po polsku albo wcale.
Napełnij hopper nieco większą ilością kawy. W przypadku małych, płaskich żaren, mielenie tak małej dozy, gdy nie ma nacisku innych ziarenek z góry, jest karkołomnym procesem... W takim przypadku bowiem żarna musi dzielić mniejszy dystans niż z pełnym hopperem.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Grudzień 2017, 07:28:26
Myślę, że nic się tu nie zapycha, ale młynek nie jest w stanie "przerobić" ziaren na ustawieniu zbyt drobnego mielenia. Żarna mają 50mm, czyli niewiele (chyba minimum dla płaskich). Proces mielenia 18g trwa pewnie więcej niż 20 sekund dla typowej, miękkiej włoskiej kawy. Dla typowej kawy (większość ziaren z Brazylii, ciemniejsze palenie), dystans między żarnami jest dość duży -- młynek łatwo sobie z tym radzi. Polish Hoarse to bardzo twarde ziarna, Peaberry -- uwaga: są bardziej *oporne* na ciepło, są bardziej twarde niż normalne ziarna kawy. Robusta jest znacznie bardziej twarda i podobnie jak reszta składu (z wysokich gór), wymaga znacznie drobniejszego zmielenia niż typowa kawa. Jeśli teraz chcemy zmielić jakąś małą dozę, np. 18g, to siłą rzeczy musimy jeszcze bardziej żarna zewrzeć, by uzyskać przemiał do espresso. Słowem: mielenie idzie jak po grudzie, żarna nie są w stanie wciągnąć okrągłych, twardych ziarenek... Gdy zmienisz ustawienie na grubsze -- poradzą sobie z nimi bez większego problemu, ale pewnie nie uzyskasz espresso.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 07 Grudzień 2017, 07:34:05
Ciekawe gdzie jest granica, jaka średnica żaren jest jeszcze zbyt mała, a jaka wystarczająca dla przemiału najtrudniejszych pod tym względem ziaren. A może chodzi o konstrukcję młynka? W macap M4D z żarnami 58mm nie miałem nigdy tego problemu. Polish horse też był kiedyś w młynku.

Marek.

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Grudzień 2017, 07:39:20
Miałem kiedyś także 58mm (Compak K3Touch). Młynek dobry, ale w przypadku mielenia odmierzonej, niewielkiej dozy była lipa a nie mielenie. Jest tu nawet wątek o tym, jak dziewczyna z UK, która taki młynek u mnie kupiła, nie dała sobie z tym rady i po wielu swoich próbach mi go odesłała. W przypadku pełnego ziaren hoppera jest inaczej, żarna mogą mieć większy dystans niż dla pustego hoppera. Mój znajomy w Opolu od lat korzysta z tego "trefnego" młynka, ale hopper jest pełen kawy raczej miękkiej. Moim zdaniem:

Jeśli chcesz mielić małe dozy -- kup sobie EK43 albo co najmniej żarna 64mm. Jeśli masz M2M (albo Compak K3Touch itp.) i bardzo twarde ziarna, to wsyp całą paczkę do hoppera i dopiero wtedy zabierz się za mielenie ;).
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 07 Grudzień 2017, 07:44:45
to wsyp całą paczkę do hoppera i dopiero wtedy zabierz się za mielenie
Lepiej się nie da tego ująć.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 07 Grudzień 2017, 08:34:31
Dzięki za wskazówki. Spróbuję tak zrobić i napiszę jaka jest różnica :)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 07 Grudzień 2017, 08:51:44
Rozumiem, że należy pamiętać również o ponownym wyregulowaniu młynka w tej sytuacji? Czy wysokość "słupa" kawy w hopperze też ma znaczenie? Czy wraz z opadającym poziomem ziaren teoretycznie należy ciągle regulować odstęp między żarnami?

Marek.

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Grudzień 2017, 08:54:20
Wystarczy tylko tyle, żeby nie było popcorningu ;). 5-10 cm ponad żarnami.

Ten wspomniany przeze mnie Compak i perypetie:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.msg52115.msg#52115
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 07 Grudzień 2017, 09:00:22
Dziwi mnie, że nikt jeszcze nie zrobił popychającego obciążnika do pojedynczych porcji -- coś jak w maszynce do mięsa.

Miklas, to też zależy od młynka -- im dłuższa, węższa droga do żaren, tym młynek miej wrażliwy na brak kawy w hopperze, ale trudniej się go czyści.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 07 Grudzień 2017, 09:03:33
Dziwi mnie, że nikt jeszcze nie zrobił popychającego obciążnika do pojedynczych porcji -- coś jak w maszynce do mięsa.
Jak nie jak tak? :)

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 07 Grudzień 2017, 09:04:59
Dziwi mnie, że nikt jeszcze nie zrobił popychającego obciążnika do pojedynczych porcji -- coś jak w maszynce do mięsa.
Zrobił, zrobił.
(http://pci.ac/WoK/_mini-IMG_4372.JPG)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Grudzień 2017, 09:06:05
Ale czy to działa? Czy tylko nie widać popcorningu?
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 07 Grudzień 2017, 09:11:01
Pytałem, bo kiedy jeszcze używałem Macapa do espresso faktycznie czasem musiałem podregulować młynek. Oczywiście bardzo wiele czynników wpływa na konieczność takiej regulacji, zastanawiałem się, czy taka wysokość ziaren w hopperze również. Rozumiem, że raczej chodzi tu o wyeliminowanie skaczących ziarenek.

Marek.

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 07 Grudzień 2017, 09:12:49
Ale czy to działa?
Na pewno poprawia samopoczucie ;)
Ten od K10 wazy 345 g, i zatrzymuje się 2 mm nad żarnem.
Przemiał jest dużo szybszy niż w wersji z położeniem tylko tampera i ustawia się go grubiej (tamper tylko powoduje ze nie wyskakują żarna, tu faktycznie mamy docisk). Dalej nie jest to 1:1 jak z hopperem bo jednak mamy moment na początku i na końcu w żarnach nie ma całej powierzchni wypełnionej kawa. Obroty to około 350 RPM wiec tez nie jakoś bardzo szybko. Ale mimo wszystko z pełnym hopperem przemiał był jeszcze ciut szybszy, i ustawienie młynka jeszcze ciut w stronę grubszej strony. Ale chyba nic lepiej się nie da zrobić jeżeli chcemy single dosing.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 07 Grudzień 2017, 09:41:34
Krakus widzę że nawet detonator jest na wypadek nieudanego przemiału ;-)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Rusek w 07 Grudzień 2017, 10:16:52
Ale czy to działa? Czy tylko nie widać popcorningu?

Ja w swoim MACAPie dla małej dozy kładę tamper na ziarna. Średnica jest akurat 58mm i dociąża ziarenka. Generalnie chyba raz mi się tak przytkał młynek, ale dlatego iż szanowna przestawiła sobie statycznie śrubę (bez włączenia silnika) z przemiału na dripa pod espresso. A ja się głowiłem potem czemu żarna stoją w miejscu :)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 07 Grudzień 2017, 11:24:07
Ale czy to działa? Czy tylko nie widać popcorningu?
Odrobinkę stabilizuje przemiał, tj. powoduje, że dwie kolejne namielone dozy ekstrahują się w podobnym czasie.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 07 Grudzień 2017, 14:59:01
Jak nie jak tak?
To jest w masowej produkcji? Bo, że domowi bariści są sprytni to wiem nie od dziś :)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 07 Grudzień 2017, 15:23:02
To jest w masowej produkcji?
Masowa to za dużo powiedziane :) Ale manufaktura Orphan Espresso zrobiła chyba kilkaset sztuk. Są cały czas dostępne. Ale są zwymiarowane pod Compaki WBC\ProBarista tylko.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 07 Grudzień 2017, 21:51:20
O, nie wiedziałem. Miło z ich strony.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: hlary w 08 Grudzień 2017, 09:41:45
Krakus widzę że nawet detonator jest na wypadek nieudanego przemiału ;-)
To chyba nie detonator, ale ... krakowskie piórka z z czapki. A niech kawa wie kto ją mieli ... :)

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 08 Grudzień 2017, 16:26:27
@Krakus. Pozwól kawie trochę pooddychać.  ;) Z tego co widzę robisz przemiał kawy metodą podciśnieniową.  :mhh:
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 09 Grudzień 2017, 11:55:03
przemiał kawy metodą podciśnieniową
Mógłbyś jaśniej? Nie wiem, co to metoda podciśnieniowa.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 09 Grudzień 2017, 13:04:53
Uwaga, fizyka alternatywna Tediego.   :lol2:

Młynka z płaskimi zarnami jest tak skonstruowany by dokonany przemiał czyli ten zaraz po opuszczeniu drobin kawy z żaren odprowadzić na zewnątrz. Czyli ko kolby, dozownika.
Żeby oprowadzenie zmielonej kawy odbywało się w płynny i zawsze kierunkowy sposób, materiał obrabiany w formie kawy musi być dostarczony wraz z powietrzem.
Wygląda to tak, gdy następuje przemiał, od góry młynek zaciąga kawę wraz z powietrzem obrabiając ziarno transportuje je na zewnątrz. Żeby ten ciąg mechanicznie ukierunkować i wzmocnić montuje się łopatki na podstawie dolnego żarna.
Dlatego patrząc na Twoje rozwiązanie zastosowane w młynku bez wahania powiedziałem o podciśnieniu które jest lub może mieć miejsce podczas mielenia kawy.
Przyczyna brak powierza. Ważne, patrz na fragment z pogrubioną czcionką.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 09 Grudzień 2017, 13:11:59
Czyli jak od góry wepchnę rurę od odkurzacza, a na dziuba założę worek to jeszcze sobie kuchnię wysprzątam? Myślę, że tyle powietrza co jest między ziarnami  wystarczy, żeby młyn się nie zapychał, inaczej Krakus napisałby o takim problemie.

Marek.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 09 Grudzień 2017, 13:28:33
Niech to Krakus oceni z jak wielką siłą wylatuje mu kawa.  :)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 10 Grudzień 2017, 18:19:44
Jeśli masz M2M (albo Compak K3Touch itp.) i bardzo twarde ziarna, to wsyp całą paczkę do hoppera i dopiero wtedy zabierz się za mielenie ;).

To działa :) Przemiał idzie zdecydowanie lepiej i stabilniej. Do poprawności espresso też chyba jeden krok do przodu zrobiłem dzięki temu :) Polish Horse nie stwarzał problemów i z 18g udało mi się uzyskać 37g w ok 29 sekund, więc chyba dobrze.. w każdym bądź razie smakowało super. Dzięki za porady!
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Xeper w 10 Grudzień 2017, 21:39:43
Marcin, mam M2M i Polish Horse w hopperze. Jak chcesz zrobię filmik z namielania i wrzucę w YT
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 10 Grudzień 2017, 23:06:29
Ok, jak masz na to chwilę czasu to byłbym wdzięczny :)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Xeper w 12 Grudzień 2017, 18:26:37
Filmik mam już nagrany, musze tylko zgrac do PC i na YT. W najgorszym razie jutro, pojutrze, OK?
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 14 Grudzień 2017, 10:11:14
Kolejna blokada.. A więc było tak.. wsypałem większą ilość Polish Horse do hoppera dzień wcześniej (środa) i tego samego dnia przemiał wychodził bezproblemowy. Ziarna w hopperze zostały na noc. Na drugi dzień (czwartek rano) żona sobie zmieliła trochę kawy i mówiła potem, że wychodziła jakby trochę ciężej.. Tego samego dnia po południu chciałem trochę zmielić do espresso, wyszło mi z młynka 18,5g i ostatnie obroty to było zwalnianie, aż do całkowitego zatrzymania żaren, mimo wszystko postanowiłem zrobić espresso (na tym samym ustawieniu młynka dzień wcześniej było poprawne, albo zbliżone wg mojej wiedzy do poprawnego), niestety woda nawet nie wyleciała z portafiltra. Po odkręceniu górnych żaren taki widok jak na zdjęciu.

Co tym razem mogłem zrobić źle? Dodam, że mamy bardzo małą kuchnię i w trakcie gotowania jest tam pewnie większa wilgotność i temperatura niż w innych częściach mieszkania, czy to mogło mieć wpływa na to, że np. część kawy z dnia poprzedniego pobrała jakoś tę wilgotność i spowodowała finalną blokadę młynka? Czy może na noc nie powinno się zostawiać kawy w hopperze? Później wsypałem Panamę od Gorana, zrobiłem espresso - wyszło super, wysypałem kawę spowrotem do opakowania, uderzyłem lekko młynek od góry i wysypała się resztka kawy i nic nie pozostało w środku.

Będę wdzięczny za dodatkowe porady :)
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Grudzień 2017, 10:32:57
Kup sobie inny młynek lub kawę :).
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 14 Grudzień 2017, 10:40:33
Mówiłem, bierz K6 razem ze Steel ode mnie ;).
A tak poważnie, trochę mniej wymagające kawy wybieraj, zasypuj hopper i będzie ok.

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 14 Grudzień 2017, 10:48:26
Pokusa zmiany młynka pojawia się przy każdej blokadzie. Do K6 musiałbym zrobić wycięcie w szafce - albo postawić go w innym pokoju i nosić zmieloną kawę do kuchni ;)..

No póki co to tylko z tą jedną kawą mam takie problemy, chociaż zauważyłem, że jeśli wsypię ją na świeżo to wszystko jest wporządku, podejrzewam, że nie można jej zostawiać w tym młynku na dłuższy okres czasu.., ew. może wilgotność w kuchni podczas gotowania i pieczenia może wpływać na kawę pozostawioną w hopperze i resztkę zmielonej pozostałej w młynku, która może się wtedy jakoś bardziej zbija i powoduje blokady??)

A te mniej wymagające kawy to jakieś specjalne typy (chodzi p stopień wypalenia, czy może ziarna z konkretnych stron świata - czy może lepiej zapytam, które kawy są bardziej wymagające, to będę widział, żeby się z nimi specjalnie obchodzić ?).

Teraz tym bardziej czekam na filmik od kolegi @Xeper :)

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 14 Grudzień 2017, 16:26:58
podejrzewam, że nie można jej zostawiać w tym młynku na dłuższy okres czasu
Można, można. Polskiego konia u używałem kilkukrotnie, problemów nie miałem żadnych. Macap M2M jest kapryśny, ale takich numerów jak zatykanie młynka nigdy mi nie robił.

Przy jakiej nastawie stykają Ci się żarna, a przy jakiej mielisz pod espresso?

PS. Bardzo jasnych kaw nie używałem, ale nigdy kawa średnio- ani ciemno palona nie sprawiała mi żadnych kłopotów.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 14 Grudzień 2017, 17:10:35
Ustawienie na espresso mam do Polish Horse na 2,2 - przy czym tzw. punkt zero zaczyna mi się 3 ząbki wcześniej. W sumie próbowałem robić espresso też na 2,3 i raz chyba nawet wyszło, ale większość poprawnych wyszła mi na 2,2 (przy bolcu do zmiany ustawień mam wtedy poniżej 1)

Tylko tem "punkt zero" to nie wiem, czy powinienem liczyć od pierwszego dźwięku zaczepiających żaren, który nie jest taki głośny, czy jak zejdę punkt niżej to jest już głośniejszy i konkretny. Może tutaj coś źle robię? Albo może to specyfika małej kuchni i kilka razy sporo było tam gotowane i pieczone i może ta resztka kawy, która zawsze zostaje jakoś się zdestabilizowała (nie wiem jak nazwać)..

Edit... wsypałem teraz Panamę, która wczoraj była ok i się zablokowało znowu.. z tym, że rano mieliłem grubiej inną kawę do Phina i wydawało mi się, że wszystko z niego wystukałem na koniec i był czysty.. być może jednak coś zostało i jak wsypałem teraz kawę to było to powodem blokady? Poza tym zdążyłem zmielić dozę na espresso i podobna sytucja jak wczoraj, woda nawet nie wyleciała z PFa po przemiale w chwili blokowania się, czyloi ten przemiał był jakiś wadliwy.. no ju nie wiem co się dzieje, nie dogaduję sięz tym Macapem..
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 14 Grudzień 2017, 18:27:21
punkt zero zaczyna mi się 3 ząbki wcześniej.
Strasznie drobno mielisz - może tu jest problem. Ja zwykle pod espresso mam 6 - 10 kliknięć od styku żaren. Mielę 17 gramów kawy, naparu mam w związku z tym 34 gramy w czasie 25 - 35 sekund.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 14 Grudzień 2017, 19:12:14
Hm, no wcześniej zaczynałem od grubszego przemiału, ale kawy wychodziły mi mocno wodniste, a dozy ważyłem 17-18g. No i teraz optymalny wypływ kawy wychodzi mi właśnie z okolic 3-4 kliknięć od punktu zero.

Pamiętasz może jakie miałeś ustawienie na Polish Horse? Lub Panamę (bo właśnie tą próbuję).. jeszcze mam Cubanę od Gorana, ale jej nie próbowałem.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Xeper w 14 Grudzień 2017, 22:22:41
Marcin, obiecane filmiki:

1. Mielenie i ekstrakcja, shot. Przepraszam, że trochę koślawo wyszło to mielenie i parzenie, ale jakoś trudno mi szło z aparatem w ręku. Trema też :)
Ilość kawy w hopperze widoczna. Doza "na oko". Shot może nie idealny, bo trochę bujało w zaparzaniu, ale było całkiem OK w smaku i nawet delikatny tygrysiak z boku był.
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=lkuybykAUI0#)

2. Espresso, coffee puck, kolba po odbiciu (tak naprawdę po "odtrząśnieciu" do kosza)
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=X3-9ab9g4nc#)

Linki powyżej do YouTube.
Uprzejmie proszę kogoś z wyższymi uprawnieniami o dnie całych linków, bo mi niestety blokuje :(
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 14 Grudzień 2017, 22:37:33
Dzięki! :)

A na jakim kliku msz ustawiony młynek (od tzw. punktu zero)? Bo nie widzę na filmie, cień pada akurat ;) I jakie masz typowe ustawienia dla espresso?
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 14 Grudzień 2017, 23:25:54
I jakie masz typowe ustawienia dla espresso?
Tak, jak Ci pisałem - między szóstym a dziesiątym klikiem (ze wskazaniem na ósmy klik). Jeśli pracujesz na trzecim kliku, to zmiana z trzeciego na czwarty daje zwiększenie szczeliny między żarnami 33% - przecież to kosmicznie dużo!

Na swoje potrzeby wprowadziłem następujące oznaczenia pozycji młynka 3,00A - 3,00B - 3,25A - 3,25B - 3,50A - 3,50B - 3,75A - 3,75B - 4,00A. Między dwoma kolejnymi pozycjami jest jeden klik, żarna stykają mi się na 2,75A (przy 2,50B młynek się właściwie blokuje). Najdrobniej Espresso mieliłem przy 3,50A (szósty klik), zwykle obracam się gdzieś między 3,75A (ósmy klik) a 4,25A (dwunasty klik).

Fakt, też zauważyłem sporą zależność nastaw młynka od wilgotności powietrza / kawy, zauważyłem też, że po zmianie kawy (młynek opróżniony do zera, pierwsze 7 gramów przemiału wyrzucone) młynek zaczyna być stabilny dopiero po drugiej - trzeciej kawie.

Jeśli kawa wychodzi Ci lurowata, to sprawdź, czy przypadkiem nie robi Ci się kanał w trakcie ekstrakcji.

Do opanowania młynka i ekspresu kup sobie w Makro kilogram najtańszej kawy ziarnistej (chyba poniżej 40zł / kg) i poćwicz przemiał i ekstrakcję notując wyniki.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Fux w 15 Grudzień 2017, 05:59:15

Marcin, obiecane filmiki:

1. Mielenie i ekstrakcja, shot. Przepraszam, że trochę koślawo wyszło to mielenie i parzenie, ale jakoś trudno mi szło z aparatem w ręku. Trema też :)
Ilość kawy w hopperze widoczna. Doza "na oko". Shot może nie idealny, bo trochę bujało w zaparzaniu, ale było całkiem OK w smaku i nawet delikatny tygrysiak z boku był.
watch?v=lkuybykAUI0

2. Espresso, coffee puck, kolba po odbiciu (tak naprawdę po "odtrząśnieciu" do kosza)
watch?v=X3-9ab9g4nc

Linki powyżej do YouTube.
Uprzejmie proszę kogoś z wyższymi uprawnieniami o dnie całych linków, bo mi niestety blokuje :(
Bardzo chętnie.
Tylko co?

Wpisz adres YT ze spacją po pierwszej literze. Poprawię.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Xeper w 15 Grudzień 2017, 10:57:53
1. Mielenie i ekstrakcja, shot. Przepraszam, że trochę koślawo wyszło to mielenie i parzenie, ale jakoś trudno mi szło z aparatem w ręku. Trema też :)
Ilość kawy w hopperze widoczna. Doza "na oko". Shot może nie idealny, bo trochę bujało w zaparzaniu, ale było całkiem OK w smaku i nawet delikatny tygrysiak z boku był.
h ttps://www.youtube.com/watch?v=lkuybykAUI0

2. Espresso, coffee puck, kolba po odbiciu (tak naprawdę po "odtrząśnieciu" do kosza)
h ttps://www.youtube.com/watch?v=X3-9ab9g4nc

Dziękuję fux  :ok:
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 15 Grudzień 2017, 11:38:13
punkt zero zaczyna mi się 3 ząbki wcześniej.
Strasznie drobno mielisz - może tu jest problem. Ja zwykle pod espresso mam 6 - 10 kliknięć od styku żaren. Mielę 17 gramów kawy, naparu mam w związku z tym 34 gramy w czasie 25 - 35 sekund.


@Krakus, jeśli dobrze rozumiem, to punkt zero/styku żaren to pierwszy punkt, kiedy skręcasz młynek w dół skali gdzie pojawia się ten metaliczny dźwięk? Tak? Nagram może później filmik z tego jak jest u mnie i wrzucę też. Gdzieś na zagranicznym forum, czytałem, że do espresso powinny być 3-4 kliki od punktu zero. No mi co prawda do Polish Horse wychodziły 2 kliki i espresso wychodziło - tzn. 18 g i ok 40ml w regulaminowy czas. Ale tamping był dosyć lekki u mnie. Wczoraj spróbowałem "zważyć" tamping i na wadze wyszło mi, że mój średni tamping to ok 3kg..a wg. bardziej doświadczonych użytkowników forum (np. @pj.walczak - dzięki;)) powinno być powyżej 5kg, czego wcześniej nie mierzyłem raczej.. może jak zrobię grubszy przemiał niż zwykle i bardziej poprawny rtamping to będzie lepiej.. no nie wiem, sprawdzę po południu i opiszę wrażenia. Mógłbyś ew. opisać konsystencję swojego przemiału do espresso?
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Grudzień 2017, 13:10:43
punkt zero/styku żaren to pierwszy punkt, kiedy skręcasz młynek w dół skali gdzie pojawia się ten metaliczny dźwięk?
Tak. Zwróć uwagę, że klik dalej blokujesz młynek.

opisać konsystencję swojego przemiału do espresso?
Będę w domu, to sfotografuję i wrzucę.

Gdzieś na zagranicznym forum, czytałem, że do espresso powinny być 3-4 kliki od punktu zero.
Faktycznie, kiedyś miałem też taką nastawę - czwarty klik, ale to było dla mniejszej dozy (jakieś 15 gramów). W międzyczasie dorobiłem sobie mini hopper z obciążnikiem, zwiększyłem dozę do 17 gramów (zwróć uwagę, że przy tym samym przemiale 1 gram dozy zwiększa czas ekstrakcji o jakieś 4 sekundy w zakresie 14 - 7 gramów) i nastawę mam powyżej szóstego kliku. Czas ekstrakcji mi pływa (zazwyczaj przy kilku kolejnych kawach powoli rośnie), ale jest umiarkowanie stabilny, a młynek mi się nigdy jeszcze nie zatkał.

PS. Przy takich nastawach potrzebujesz ustawień połowicznych między klikami. Da się to dość prosto dorobić - wrzucę fotkę.

średni tamping to ok 3kg
Ja gdzieś kiedyś czytałem, że powinno być 18 kG, a potem na Socraticoffee znalazłem artykuł twierdzący, że tamping w zakresie 5 - 20 kG nie ma wpływu na TDS kawy. Sam ubijam dość mocno (tak z 10 - 12 kG).
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 15 Grudzień 2017, 20:13:24
Gdyby było za prosto to by było za łatwo?

Po co te kombinacje już na początku? Poznaj sprzęt, poznaj espresso, potem będzie czas na poznawanie kaw.

Kup jakiś klasyk do espresso, sprawdzony, polecany, zwykły. Zasyp hopper. Ustaw od zbyt grubego mielenia. Dopiero potem, gdy jest się pewnym można winić sprzęt.

Skoro nawet kropla nie wyleciała z pf, to ewidentnie mielisz zbyt drobno. Pamiętaj, że po przestawieniu trzeba wymielić porcję, dwie kawy.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 15 Grudzień 2017, 20:27:27
Wiesz.. człowiek zasmakował smaku espresso i chce się różne smaki próbować od razu :).

Wydawało mi się, że na samym początku już zaczęło mi wychodzić powtarzalnie, aż nagle zaczeło się zacinać.. i sytuacja kiedy nic nie wyleciało z PFa była na tych samych ustawieniach, kiedy wcześniej wyszło całkiem dobre wg mojego mniemania espresso. Tylko być może w międzyczasie jakoś ten przemiał się zepsuł, czy był niestabilny, czy nie wiem, co tam się stało.. No ale chyba będę musiał tak zrobić z jednym gatunkiem kawy, aż do skutku.

W każdym bądź razie dzisiaj zwiększyłem moc tampingu i przy już grubszym przemiale wyszło mi również bardzo fajnie raz.. tykko potem skończyła się kawa.. CO do wymielania kawy, to tego właśnie też nie robiłem, dzięki za poradę :)

Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 15 Grudzień 2017, 20:59:06
już zaczęło mi wychodzić powtarzalnie, aż nagle zaczeło się zacinać..
I to, moim zdaniem, jest największa wada tego Macapa.
Tytuł: Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 15 Grudzień 2017, 21:18:42
CO do wymielania kawy, to tego właśnie też nie robiłem


I to jest odpowiedź na Twoje czary. Espresso zaparzyło się poprawnie, ale na ustawieniach przejściowych. Młynek już był ustawiony drobnej, ale wyleciało stare grubej. Następnego dnia już mielił zgodnie z ustawieniami.

Nie wyrzucanie przemiałek i nowe ostre żarna to najszybsza droga do zapchania każdego młynka, w najlepszym przypadku do frustracji.  ;)