Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73187 razy)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Październik 2017, 13:47:48 »
Dlaczego tak utrudniasz sobie życie

Mielenie jak do dripa. Gramatura 15g na 200ml. W comandante to powiedzmy 25-30. Nie odsiewasz bo szkoda kawy [emoji3] przelewasz filtr, wsypyjesz kawę i zalewasz górna część taką ilością wody jaką potrzebujesz. Oczywiście dolewasz jak chcesz więcej niż 200ml.
 Czas parzenia to między 3-4 min.

Ja tak robiłem i kawa w smaku była taka jak chciałem.

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Październik 2017, 17:17:37 »
Moje też mi smakują ale to nie znaczy że nie mogą być lepsze:)

Od kiedy mierzysz czas? od wlania pierwszej kropli wody czy zalania całego lejka do góry?

Z comendante przesypiesz od razu do filtr.
Ja miele w gastronomicznym i muszę namielić do jakiegoś pojemnika wiec miele od razu na sitko, odsiewam i wsypuje na filtr. Tracę przy tym 0,5 grama kawy i może z 5 sekund.

Jeszcze jedno pytanie. Jak robię klasycznego dripa to woda stoi w filtrze z kawą, tutaj prawie tej wody nie ma, tempo kapania wody na kawę jest prawie takie samo jak tempo kapania kawy do servera. Też tak masz? czy może jednak miele za grubo i za szybko mi woda przelatuje przez kawę.





Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Październik 2017, 19:24:29 »
Czas zawsze mierzysz od momentu rozpoczęcia polewania. Nie od czasu aż skończysz lać wodę bo co w przypadku jak będę chciał 300ml?
Samo kąpanie wody bez filtra i kawy to ktoś tam pisał trwa 2min. Zmiel tak kawę aby wyrobić się na początek w 3 min. Później możesz mielić drobniej w zależności od smaku kawy. No i nie odsiewaj.
 Odnośnie kapania, jakoś jego rodzaj nie utkwił mi w głowie.

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Październik 2017, 20:34:43 »
Jak woda zbyt szybko przelatuje w porównaniu do jej dostarczenia z prysznica to zmiel trochę drobniej. Ja narazie używam dozy 15 gram kawy mielonej jak pod dripa i 250 ml wody. Kawka wychodzi smaczna. Jako że to nowy sprzęt to pewnie będę trochę zmieniał przemiał, ilość wody czy jej temperaturę. Jak narazie wszystkie kawki wyszły pyszne.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Październik 2017, 12:32:11 »
Mam i ja.
Napar za każdym razem świetny choć ja oscyluje w 19-21 na Comandante. Z przepisu drinkera wychodzi mi słodka woda. Spróbuje z oryginalnego przepisu, choć mało ekonomiczny.
Zdecydowanie ulubione urządzenie do alternatywy. Czystość Chemexa, prostota frenchpressa, słodycz v60, mobilność aeropressu. Rewelacja!
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Październik 2017, 13:02:59 »
Szczympek, jak liczysz kliki? można kręcić korbką na 1 kliku czy dopiero na 4?
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Październik 2017, 14:28:36 »
W jedyny chyba logiczny sposób: zero - żarna zablokowane, jeden - duży opór, ale juz ruch. Nie ma przecież klika minus jeden ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Październik 2017, 14:34:19 »
no to ja liczę nielogicznie liczę :P w takim razie moje 25 klików to Twoje 22 kliki. Chyba muszę przejść na jasną stronę mocy... ;)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Październik 2017, 14:38:44 »
 ;) dlatego napisałem "chyba".
Niemniej w młynku Gardelli wiec dosc ciemno dlatego 19 klików to i tak rozwodniona slodycz
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Październik 2017, 15:13:13 »
To liczenie to jednak głupota w tym c40. Śrubkę można skręcić na maksa -kliki są wtedy przytłumione. 3klik (przytłumiony) korbka jest zablokowana, 4klik (już wyraźnie klika) zwalnia korbkę. Sporo osób jednak tak liczy :). Właściwie to mało ważne - gorzej jak chcemy porównać mielenie do kogoś.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2017, 15:16:11 wysłana przez Cinello »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Październik 2017, 17:29:24 »
Tak prawdę powiedziawszy to u mnie na kliku zero jest zero. Pierwszy klik idzie opornie ale idzie. Nie wiem jak mocno musiałbym skręcić żarna zeby dojść do czterech klików po zblokowaniu wiec ja nie mam za dużego problemu z liczeniem :ok: niemniej nawet przepis z pudełka był dosc wodnisty. Moze norwegian roast od Auduna pomoże :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Październik 2017, 18:39:48 »
Szczympek,
spróbuj zmielić grubiej niż do dripa. Ja na c40 mielę tak 26-27klików (4klik zwalnia korbkę), a najlepiej wrzuć na EK i spróbuj na 9.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Październik 2017, 18:48:20 »
Tak prawdę powiedziawszy to u mnie na kliku zero jest zero. Pierwszy klik idzie opornie ale idzie. Nie wiem jak mocno musiałbym skręcić żarna zeby dojść do czterech klików po zblokowaniu wiec ja nie mam za dużego problemu z liczeniem :ok: niemniej nawet przepis z pudełka był dosc wodnisty. Moze norwegian roast od Auduna pomoże :)
Tak samo ustawiam IH. Nie ma sensu skręcać na siłę. Pierwszy klik kiedy można zacząć kręcić ale z dosyć sporym oporem. Na tak ustawionych klikach aeropres klasyk robię średnio na 25 kliku a np dripa V60-02 27 klik.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Październik 2017, 20:58:48 »
Nigdy tak nie robiłem bo mam wrażenie że żarna trą niepotrzebnie o siebie, no bo chyba trzeba sprawdzić czy to już czy jeszcze nie jest ''zero''.
Niczego nie sprawdzam, skręcam do końca śrubę i to jest zero. Akurat dla mnie to jest bardziej logiczne :)

Ad rem.
Gabi vs. Phin jest sens porównywać? Myślę o czymś dla 1 osoby nad czym nie będę musiał stać. W wersji małżeńskiej mam 450ml phin i jest często w użyciu :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Październik 2017, 21:22:26 »
Nigdy tak nie robiłem bo mam wrażenie że żarna trą niepotrzebnie o siebie, no bo chyba trzeba sprawdzić czy to już czy jeszcze nie jest ''zero''.
Niczego nie sprawdzam, skręcam do końca śrubę i to jest zero. Akurat dla mnie to jest bardziej logiczne :)

Ad rem.
Gabi vs. Phin jest sens porównywać? Myślę o czymś dla 1 osoby nad czym nie będę musiał stać. W wersji małżeńskiej mam 450ml phin i jest często w użyciu :)
Tak tylko sprawdzałem pierwszy raz. Teraz po prostu skręcam na maksa i następnie odkręcam. Nie sprawdzam pierwszego klika.

Gabi jest kwintesencja wygody. Bez konewki bez liczenia masz dobrą kawę właściwie za każdym razem. Kwestia ustawienia grubości mielenia bo ja zmieniałem i czas przelewu był między 3-4 minuty. No i oczywiście dobrania kawy dla danej osoby. Ja polecam.
 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi