Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 454309 razy)

Offline wacek_1984

  • Wiadomości: 93
  • Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Xeoleo 45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2685 dnia: 19 Kwiecień 2024, 14:01:12 »
A co nowego będzie w poniedziałek? Bo będę przy okazji.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2377
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2686 dnia: 10 Maj 2024, 14:27:28 »
Udało nam się zrealizować na czas wszystkie zamówienia po długim weekendzie, nie było przestoju. Mamy nowego pomocnika, który dobrze się sprawdza, ale wymaga jeszcze finezyjnej regulacji.
Odnośnie do kaw, szybka aktualizacja, do sekcji espresso dołączają dzisiaj dwie nowe kawy, Peru Amazonas i Etiopia Guji carbon maceration, a do przelewu Kolumbia Buenos Aires honey i Kolumbia Las Mandarinas Tabi dla tych, co nie zdążyli spróbować. W przyszłym tygodniu podam więcej szczegółów odnośnie do kaw które znajdą się w sklepie w następnym okresie.


Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1159
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2687 dnia: 11 Maj 2024, 14:52:39 »
@ranGo, faktycznie realizacja zamówienia błyskawiczna, zresztą jak zawsze, dziękuję!


Macie jakiś nowy automat do paczkowania, bo tak dla mnie wybrzmiał kontekst wypowiedzi, czy to taki żarcik sytuacyjny?  ("finezyjna regulacja") :hihihi:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline michau6

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2688 dnia: 13 Maj 2024, 13:58:01 »
Mam pytanie o filtry Cafec do osób które z nich korzystały i do Gorana.
Mam filtry TH 1 jedno kubkowe.
Woda (żywiecki kryształ) bardzo długo się przez nie przelewa. Też tak macie? Widać to już przy przelewaniu samego filtra.
Kawę parzę metodą 4:6. 20 g kawy, 300 g wody. Przy ostatnim przelaniu przy 4 minucie wody jeszcze jest bardzo dużo w filtrze. A w porównaniu do filtrów Hario rozkręciłem swój młynek 1zpresso jmax o 40 klików czyli prawie na maca i nawet przy takim mieleniu woda nie przelewa się z zadowalającym tempem.
Mam też wrażenie, że pierwsze przelania idą lepiej, a wraz z kolejnymi jakby się filtr zapychał.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6285
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2689 dnia: 13 Maj 2024, 14:02:01 »
Taka filozofia Cafeca, że nie musisz zmieniać przemiału i zmieniając sam papier możesz zaparzyć różnie palone kawy teoretycznie poprawnie. No więc TH1 jest pomyślany tak by jak najdłuższy był kontakt wody z kawą. Szybkie fitry cafeca to Abaca+ podobny przepływ jak stare Hario 100W, ja takie najbardziej lubię. Żeby przyspieszyć możesz lać wodę szybciej i bardziej w środek oraz stosować mniej zalań.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2024, 14:10:31 wysłana przez krystians »

Offline michau6

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2690 dnia: 13 Maj 2024, 16:20:06 »
Taka filozofia Cafeca, że nie musisz zmieniać przemiału i zmieniając sam papier możesz zaparzyć różnie palone kawy teoretycznie poprawnie. No więc TH1 jest pomyślany tak by jak najdłuższy był kontakt wody z kawą. Szybkie fitry cafeca to Abaca+ podobny przepływ jak stare Hario 100W, ja takie najbardziej lubię. Żeby przyspieszyć możesz lać wodę szybciej i bardziej w środek oraz stosować mniej zalań.
Dzięki za odpowiedź.
W przypadku metody Tetsu Kasuya mi się te filtry nie sprawdzają.
Może jakoś inaczej trzeba by zaparzać.

A czy taki patent, że woda ma długi kontakt z kawą nie niesie ze sobą ryzyka przeparzenie? Wydobycia cierpkiego smaku z kawy?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6285
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2691 dnia: 13 Maj 2024, 16:34:54 »
To zależy od całego przepisu i jak bardzo wzburza się przemiał w trakcie zaparzenia oraz jaką temperaturę użyjemy. Sam czas kontaktu nie robi krzywdy kawie. W cuppingu czy french pressie może mieć kilkanaście minut, bo jest mały ruch wody, a przez to małe turbulencje cząsteczek kawy i wolna ekstrakcja.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2024, 17:10:13 wysłana przez krystians »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4978
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2692 dnia: 13 Maj 2024, 18:43:19 »
Szybkie fitry cafeca to Abaca+

Dobre filtry [emoji106].

Offline michau6

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: graef
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2693 dnia: 13 Maj 2024, 20:35:10 »
Dzięki za info.
Spróbuję innego sposobu zaparzania a przy okazji kolejnego zamówienia kawy wezmę jeszcze te szybkie filtry z plusem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10609
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2694 dnia: 13 Maj 2024, 21:16:34 »
Spróbuj kierować strugę wody bardziej na środek i z dużym impetem, przynajmniej na początku. Ooo, @krystians mnie uprzedził :).

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2377
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2695 dnia: Dzisiaj o 16:28:56 »
Przepraszam za naszą "nieaktywność" na Forum, wynika ona właśnie z większej aktywności w produkcji. Mała przerwa nastąpiła w dostawie brazylijskiego decafa z obróbki Swiss water, ale kawa bezkofeinowa ponownie będzie dostępna od przyszłego tygodnia.
Do przelewów dorzucamy następną kawę z Kolumbii, tym razem czterohektarowa plantacja Cortina de Hierro Leonida Ramireza i ziarenka z anaerobicznej obróbki z oceną 87. Drugi anaerobik przyjdzie nam z Indonezji, z kooperatywy Barokach Kerinci wspierającej Farmgate Initiative ( Dzięki Farmgate Initiative zakup kawy przyczynia się do projektu organicznego kompostowania, który umożliwi rolnikom kontynuację udanej uprawy kawy przez wiele lat ) oceniony na 88 punktów SCA. W przelewach kończy nam się Rwanda Simbi, Etiopia Sidamo Chire i Kolumbia Los Mandarinos Tabi. W kolejce czekają Etiopia z Project Origin (Sasa Sestic), El Salvador La Providencia Anaerobic natural, Burundi honey...

Etiopia Raro anaerobic maceration do espresso, przyjęła się bardzo dobrze i na razie jej nie zabraknie. To samo dotyczy Gwatemali Huehuetenango, Brazylii Catanduva Chocolate i Peru Amazonas
Na pewno jeszcze coś dorzucimy do oferty ciemnej palonych ziarenek w okresie letnim.

Przepis na kawę kolumbijską : HOW TO BREW CAFÉ TINTO COLOMBIANO


Odnośnie zapytania @Heniutek . Maszyna do pakowania kawy, to złożone urządzenie. Składa się ono z podajnika kawy ( mechaniczny lub pneumatyczny ) aby załadować maszynę produktem. Dozownik wagowy odmierza i podaje określoną ilość kawy do zasypu. Należy zaprogramować go odpowiednio do produktu. Urządzenie posiada dwie rynienki (szerszą i wąską), każda ma możliwość ustawienia dużych i małych wibracji i należy ich ustawić odpowiednio procentralnie. Na przykład, duża rynienka będzie wibrować mocą 45% do 70% napełnienia, mocą 30% do 85% napełnienia, mała rynienka mocą 30% do 95% napełnienia i mocą 25% do 99% napełnienia. To już należy eksperymentalnie ustawić, tak samo jak szczelinę z zasypu na podajnik w zależności od wielkości ziaren kawy. Dozownik należy kalibrować co jakiś czas, aby sprawdzić dokładność pomiaru. Druga część maszyny, to maszyna pakująca w gotowe torebki. Można ustawić szerokość torebki, czas napełniana, czas i temperaturę zgrzania i jeszcze wiele parametrów w zależności od typu  torebki i pakowanego produktu. Maszyna potrzebuje sporą ilość sprężonego powietrza z bezolejowej sprężarki. Istnieję możliwość ustawienia drukarki typu ink-jet wewnątrz maszyny do oznakowania torebek. Na razie testujemy, aby zamówić docelowe torebki na 250g i 500g kawy. Udało mi się ustawić prędkość na 8 torebek na minutę. Można podnieść na 12 torebek na minutę, ale to bardziej jeżeli pakujemy tylko jeden gatunek. Najwięcej pracy jest w przestawianiu maszyny na inny typ/wielkość torebek, ale jakoś z czasem poradzimy i z tym problemem. Na razie jest szybko i dobrze.



@michau6  daj znać czy poradziłeś z filtrami Cafeca. Dla przypomnienia, Abaca+ są najszybsze, TH Light Roast najwolniejsze w ofercie Cafeca. Do sklepu dorzuciliśmy filtry Hario Mizarashi brązowe do V60-01 i V60-02.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi